Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2019 11:56 - Цетралната банка на Словения - пример за активно поведение спрямо алчността.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 142 Коментари: 0 Гласове:
4



 Винаги съм казвал, че банковата дейност е прекалено администрирана и В СЪЩОТО ВРЕМЕ, НЕДОСТАТЪЧНО АДМИНИСТРИРАНА. Защо се появява това противоречие.


Банковата дейност не е свободна дейност. Не всеки може да бъде банкер. Там са избрани. Според какви критерии, на никой не му е ясно. Критериите са стратегически, политически, геополитичаски и геостратегически, личностни и какви ли още други неписани правила. От една страна богоизбраните работят в уж пазарна среда и трупат печалби, заради липсата на достатъчно конкуренция, заради администрирането на пазарите от централната банка, но от друга страна, самите централни банки дремят, образно казано и ОБИКНОВЕНО ПРОПУСКАТ ДА ЧЕТАТ СИГНАЛИТЕ, КОИТО ДАВА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА И ПРОПУСКАТ ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ. ОСОБЕНО ТОВА СИЛНО ВАЖИ ЗА РАЗВИТИТЕ ИКОНОМИКИ, КОИТО В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ ИМАТ И ГОЛЕМИ ДЪЛГОВЕ.

Ето ви пример за обратното. Словенската централна банка е наблюдавала пазара на потребителските кредити и е наложила ограничения на банките, защото потребителските кредити са нараснали по-бързо от самата икономика. Време е да направим сложните неща простички за разбиране. Банките предоставят кредити и нямат кой знае какви граници от алчност, които не биха прескочили. Тази злоупотреба води до кризи и големи загуби на общността като цяло. Раздуването на кредитния балон има видими позитивни резултати в началото на цикъла, но в края сгромолясването е сигурно. За какво става дума?

За това, че деца на 25 години, които нито са работили, нито са спестявали в този живот, могат да се сдобият с жилище и да живеят оттук нататък на кредит. Същите тези деца не носят риск в случая, освен да загубят вноските, които досега са правили, ако в един момент престанат да ги правят. Банките поемат рисковете. От своя страна, банките карат частните лица и фирмите да бъдат алчни, дори по-алчни от тях самите. И ТАКА ИКОНОМИКАТА СЕ ДВИЖИ ПО СПИРАЛАТА НА ВЗАИМНАТА АЛЧНОСТ, ДОКАТО ВСИЧКО СЕ СГРОМОЛЯСА ТАКА, КАКТО СТАНА В САЩ ПРЕЗ 2008-2009Г. ЗАТОВА Е НЕОБХОДИМО ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ ДА ОХЛАЖДАТ ТОЗИ ПРОЦЕС, ВЛИЯЕЙКИ НА БАНКИТЕ И КОНТРОЛИРАЙКИ ВСЕОБЩАТА АЛЧНОСТ КЪМ МАТЕРИАЛНИ БОГАТСТВА, СТОКИ И УСЛУГИ.

Преди време имаше такива поговорки: Имаш крава, пиеш мляко. Но тези поговорки отдавна са забравени и затова перманентно влизаме в криза, излизаме от нея и после пак в криза.



https://www.24chasa.bg/novini/article/7700257









Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194791
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031