Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2019 21:35 - ДЕВИНСКАТА ПЛАНИНА – ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ – 15
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1199 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 27.11.2019 20:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

      СЕЛО ЧАЛА – СЪПЕРНИК ПО КРАСОТА

                          НА СЕЛО ЧАМЛА

 

   Пристъпвайки към описание на селото с желание повече хора да го упознаят съм особено развълнуван. Като турист, упознавал последователно Родопа десетки години, мисля, че като красота на природата около него то е на така висота, че малко други села В БЪЛГАРИЯ могат да се мерят с това минисело, ако за големината му се съди по броя на населението му. Освен близкото село Чамла, ще прибавя и още едно, Репляна, под резервата ЧупрЕне. Красива е България, но българинът в последните години повече го влече сръбската скара в комбинация със сръбско-циганската чалга, местата, където се сбират снобове. А за красивата си страна знае съвсем малко...

   Село Чала е едно от най-високите в Родопа, според мен то е над 1400 м н. в, по-високо е дори от с. Триград. Разположението му е приказно поради особеното място, на което то е разположено – на вододелното било на Родопа север – юг и то в този участък, където то има посока юг. В предишни постинги съм описвал това вододелно било на Родопа, а също и второто вододелно било, изток – запад. Това разположеие на селото на рид, от едната страна на който тече приток на р. Въча на север, а от другата – приток на р. Доспат на юг го прави уникално. Само турист, бродил из Западните Родопи дълги години и с интерес, качил се на това райско място, може да се ориентира в този безкрай от долини, била с с много десетки върхове, някои от тях непогрешими като репери – Ягодиннската Синаница, Вълчият камък, Малък Персенк. Има и други такива села по този рид, напр. близкото Борино, но с изглед като това има само едно друго, Чамла, на рисочина 1700 м, днес обезселено, с прекрасни, никога несечени беломурови гори, приватизирани от Александър Божков, които днес неговите наследници искат да секат. Техни били по документи. Местазите на Иван Костов, една от тоито е днешната партия на интелектуалците, ДБ /Демократическая безопастность/, по докумунти десни.

   Селото е още бебе, то няма и сто години. След погрома над Тъмрашката република през 1912 г. селяните от Буйново са подложени на ужасен терор, поради който част от тях напускат родното си село и на това високо, равно място, където расте само трева за животните през лятото, основават помашкото селце Чала по името на местността. Още едно такова село има, Манастир над Лъки, с ицзселници от с. Давидково. Къщите са от камъни за основи, нагоре от плет, измазан с глина, в която има сено, а също и с крави тор, и той примесен със сенно. Покривите на къщите са били от дъски. Такива къщи имаше тук и там до към 1980 г, когато го посетихме за първи път. И тук обаче, направо откъснати от България поради трудния достъп до селото, животът на тези хора не минава без причиняването им на идиотизЪми. През годиите 1933/35 по идея на БПЦ има инициатива да бъдат преориентирани мохамеданите, включитело и помаците в християнската вяра. Успех имат само тези, изверили чистите турци по град Варна, които са били наречени гагаузи, антипомаци. Гатаузинът е турчин с християнска вяра, помакът – българин с мохамеданска вяра. Да вметна нещо – никъде другаде в България, освен в с. Джурово, няма повече джуревци на глава от населението, колкото има по Варна. Джуревец е смеска от цигански и български етнос, какъвто бе Т. Живков, но там циганката е от по-висш клас - влахкиня, мамалигарка.

   По колибаците и махалите на помаците тогава плъпнали „четници” да ги изверват, както възродителите след 1975 г, които започнаха процес, планиран в Москва, довел до падане на комунистите в България от власт. Слушал съм за четата на Тане Николов, която е изверала по тези места с ужасяващи жестокости, дали това е истина не мога да кажа. Чувал съм, че в с. Чамла воеводата лично разпрал бременна жена, защото не искала да се извери, след което другите помаци се изселили в Турция, където починали от болести. Аз съм чувал и друго, че в Тъмраш помаците изгорили дете, за да зобат с праха от костите му овцете против мор по тях. Едва ли това е било така, единствено доказано е масовото избиване а батачани, другите твърдения едва ли са достоверни.

     Село Чала е преминало през този период на изверване през 40-те години, после през следващият до 1989 г.  същият по същество, но вторият път дошъл като приказ от Москва. Тези хора преживяха и годините на брежневския клеон, друга простотия, когато пасищата на селото се оказаха зад мрежите.  Светът ще свърши, идиотите – не. Подбна тежка съдба имат и българите в Западните покрайнини, които се считат за българи в Сърбия и за сърби, като си дойдат тук.

   Новата история на с. Чала е различна. Красотата му привлече за строеж на къщи биринджиите на ДПС в такава степен, че съвременната му история е съизмерима с някогашната на с. Правец. До Правец някога направиха вила на Т. Живков, виждаща се от селото, направиха и магистрала от София, в селото се пръкнаха много днешни олигархски фамилии като Гунински, Златеви и още много. За комунистите някога Правец придоби голямо значени, то засмука тогавашните снобове, които си купиха там парцели, построиха си къщи в селото или около него, а други се хвалеха:

   -  Днес бяхме в Правец, пихме кафе в Шатрата...

   Днес измеренията са други. Една такава актуализирана покана би звучала така:

   -  Беаме на Банско, пиаме маймунско кафе в хотел Кемпински..

   Подобно значение придобива сега с. Чала, но биринджията в случая не е Т. Живков, а Карадайъ от близкото село Борино, където той гледаше животни преди да го биринджидосат на този висок пост в ДПС. По линията на европейското финасиране майката на Карадайъ /знае няколко български думи/ придоби огромен сарай с 999 извити прозорци в началото на селото в дясно, а сестра му – втори сарай-близнак в същия двор. По документи Карадайъто няма нищо общо със сараите, майка му и сестра му са пълнолетни, носят персонална отговорнос, ако посмее някой да им я потърси, дори имотите в селото са на баща му – он нема нищичко! Сараите се водят в кадастъра къщи за гости, макар в тях да гостуват само Карадайъци.

   Едно отклонение:

   ДПС е топлата връзка с руската мафия, глава на която се явава Доган, а дилафът му е Дялан Пеевски. Не може на новия председател на ДПС да не се даде нищо, след като на почетния само за да укаже къде да се построи язовир в региона му шарят 1,5 млн. евро. Две къщета, всяка от тях голяма колкото къщакьой, и да си трае. Но и още една екстра получиха депесебиринджите със сараите – от с. Борино до с. Чала им направиха 8 км. асфалтов път. Това доведе до друго последствие – още активисти на ДПС от по-далечни региони и хора с възмоности строят сред този рай, недостъпен през зимата,  скъпи къщи. На едно от най-красивите места на Родопа въобще. Само че турците са отлично запозати с тези далаверефендиита и нито ги уважават, нито гласуват за тях. Тия нямат нищо общо с нас, казват турските избиратели за депесарите.

   Пиша с вълнение за това село, защото на крилете на зрителната си памет съм опиянен от красотата му. А сега за маршрутите от с. Чала.

   Първият е по дяволските мостове, но ще го опиша когато се върна към с. Борино. Забележителен маршрут е този до вр. Виденица /Гьозтепе/, недалеч от селото. На него има останки от траки, от византийци. Има и една природна забележителност, преведена от турски език означава Провиралото. Два големи, подпряли се един на друг камъка. Тръгването обратно от Гьозтепе винаги ме е натъжавало. Сега, като има превъзходен път до с. Чала да не се отиде до него е пропуск.

   Селото е достижимо по пътека и третокласен път в два варианта от Ягодинската пещера. Няма по сгодно място за гледане към тукашната Синаница от с. Чала и от върха. От другата страна на рида, към р. Доспат се слиза през село Змейца и една махала на Доспат, Късъка.

   Само отбелязах темата село Чамла, на което също ще се спра, защото и там е фантастично красиво. С една разлика – тук на Чала няма мечки, а в беломуровата гора около с. Чамла е мечо гъмжило.

   Посетете с. Чала! В къщите за гости на името на майката на Карадйъ или пък на сестрата, няма как да нощувате, освен с китап от ДПС или от Карадайъ лично, но има достатъчно други къщи за гости. Предричам, че след ремонта на пътя от Кричим до Девин, който свършва другата година, на селото по-би оттговаряло името Правец 2. Привлечени от трасотата му, тук още снобове с кешвъзможнности ще вдигнат мутробароци. Дано да не заприлича на някогашната махала Врата до светилището Белинташ, където кьорав мутраборак немаше, а само къщи, излъчващи беднотия и тежък живот, а сега какво стана. Някога, кон до кон, юнак до юнак, сега джип до джип, айдук до айдук...

  

 

 





Гласувай:
6



1. shveik5 - Толкова подробно
12.11.2019 01:16
и толкова увлекателно написано, че имам чувството, че съм видял красив филм. А и информацията, че има асфалт до Чала ще ми засили любопитството да се види и усети всичко на място. Само дето за село Чалма съм чувал, че земите ги е купил Васил Божков, а не Александър. Та белким черната боя върху ДБ малко поне изсивее!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Името на селото е Чамла, произлиза от това, че е сред борова гора, на турски чам.
13.11.2019 12:53
shveik5 написа:
и толкова увлекателно написано, че имам чувството, че съм видял красив филм. А и информацията, че има асфалт до Чала ще ми засили любопитството да се види и усети всичко на място. Само дето за село Чалма съм чувал, че земите ги е купил Васил Божков, а не Александър. Та белким черната боя върху ДБ малко поне изсивее!


Село Чамла, наред със село Мурсалица е най-високото село в България, на 1700 м. н. в. То представлява наблюдателен пункт за разглеждане на дела Пеерелик. Става въпрос за Албош, мошеникът от преди години, прехвърлил по докумети тези гори на свое име. Не съм виждал документа му за собственост, така твърдят хората от този регион.
цитирай
3. bezistena - Поздрави!
17.11.2019 15:06
Превъзходен политико – исторически туристически пътепис, изпълнен с Любов към красивата ни Родина и справедлив, но безсилен гняв към всякакви политически мерзавци, унищожаващи държавата, народа и природата ни!
Безсилен по човешки, обаче от Горе Свети Петър пълни тефтерите им с черни точки и скоро всеки ще си плаща по сметката (+) – (–) !
За справка : АлБош
И една лека корекция:
Провиралото не е природна забележителност, както го дефинират манипулационно учените геолози, археолози и историци, чиято работа е да крият сакралната Българска история и феноменните ни мегалитни светилищни съоръжения, а е точно изкуствено построено светилищно съоръжение, на което предците ни жреци са творили чудеса!

–––––––––––––––––
Жив и здрав да си и давай нататък, пък простено да ти е и прощавай, ако има нещо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189150
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031