Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2019 09:30 - харесвате ли индрише?
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 2528 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Индрише (Pelargonium roseum) представлява многогодишно, вечнозелено растение, което достига 1,5 метра височина. Известно е като билката за спокоен сън и здрав стомах. Класифицира се към семейство Здравецови (Geraniaceae). Цялата билка притежава приятен аромат.
                                          Устройство на индрише
Индришето има дървесен, прав ствол и клони. Понякога достига височина до 2 метра. Листата му обикновено са разположени последователно по клончетата. Те са силно лобирани на до 7 дяла и със заострени връхчета. Често имат дълги стъбла и оцветяване в светло или тъмно зелено. Цялото растение е покрито с къси, груби власинки.

                                                     image
 
Цветовете са разположени на дълги дръжки, като са събрани в съцветие щит. Те са малки и имат бял или бледорозов цвят. Плодчетата представляват петделни сухи орехчета. Във всеки един дял се разполага по едно семенце.
 
                                         Разпространение на индрише

Родина на индришето е Южна Африка. Днес се отглежда на определени места по света - В Средна и Южна Азия, Южна Европа и Северна Африка, и в Русия. През 1690 година е пренесено на Стария континент, а през 1819-та във Франция започва производството на етерично масло от билката. Може да вирее и често се среща като саксийно растение.
                                         Използваема част на индрише Употребяват се надземната част на растението, брана по време на цъфтеж (от юни до септември месец), в следобедните часове. За предпочитане е билката да се използва в сурово състояние, поради това, че при изсушаване губи от свойте съставни и ароматни качества.
                                     Химичен състав на индрише Билката съдържа следните вещества: етерични масла; полифеноли; фитонциди; дъбилни вещества; витамини С и А; вещества с подобно на инсулин действие.   Маслото от индрише съдържа следните вещества: цитронелол, линалоол, гераниол, ментол, сесквитерпени, сесквитерпенови алкохоли, изомаслена, изовалерианова и пеларгонова киселина.
В цветовете на билката се откриват багрилни вещества и хлорид на пеларгонина.
                        Лечебни свойства и приложение на индрише

Свойства на билката: разширява кръвоносните съдове; антисептично; противовъзпалително; повлиява леки форми на диабет. Поради съдържанието на вещества с действие подобно на инсулина, консумацията на билката може да доведе до внезапно падане нивото на кръвната захар в организма. Затова трябва с внимание да се приема от диабетици; повлиява хипертонията, когато не е от бъбречно естество; повлиява сърдечно-съдови заболявания - стенокардия, сърдечна невроза; срещу кожни заболявания и трудно зарастващи рани; при безсъние; кръвоспиращо; запичащо; дезинфекциращо; противоалергично; аналгетичното; антидепресивно; седативно. От друга страна ароматът на индришето действа успокояващо и ободряващо, поради което отглеждането му като стайно саксийно цвете е много полезно. В същото време съставните вещества на мирисът му унищожават не малка част от вредните микроорганизми в стайния въздух.   Подобно на босилека и розмарина, индришето стимулира дейността на надбъбречната кора и балансира секрецията на андрогени и естрогени по време на менопаузата.   Едни от заболяванията, при които народната медицина се възползва от полезността на индришето: диария, високо кръвно налягане, сърцебиене, аритмия, диабет, маточно кървене, други видове кървене в организма, ревматизъм, артрит, трудно зарастващи рани, кожни инфекции, нервно напрежение, стрес, безсъние, умора, изгаряния, кашлица, ларингит, грип.

                              Форми на приложение на индрише:
външно - лапи - срещу кожни проблеми; вътрешно - запарка, сиропи. Начин на употреба:   Тази забравена рецепта на Димков с индрише е особено полезна в раннодиабетни състояния и за изцеряване на тумори. Върши работа и при високо кръвно. Сега можете да научите как да си приготвите този невероятен лек вкъщи. Необходими продукти:
400 грама пчелен мед;
20 смлени пресни листа от индрише;
20 бадема, смлени заедно.
Бърка се. Приема се два пъти дневно по една супена лъжица – сутрин и вечер 20 минути преди ядене, в рамките на три месеца. Следва пауза от месец и после отново по същата схема.
Сместа е подходяща и за деца, но когато се приготвя за тях, имайте предвид, че листата от индрише съответстват на възрастта – 5 листа за 5-годишните, 7 – за 7-годишните и т.н.
упорита и суха кашлица - 5 – 6 ореха измити добре и счукани с черупките, цяла, обелена и надупчена с вилица глава лук, както и двета ябълки, 6 стръка индрише и един литър вода. Сместа се вари докато течността се намали на половина. Получената отвара се изпива за деня;
при безсъние - запарка - с 250 милилитра вряла вода се запарват 5 листа от индрише. След изстиване течността се прецежда и изпива на глътки, бавно, преди вечеря;
при аритмия - запарка - с една чаена чаша вряла вода заливате две чаеи лъжици листа от индрише. Така престояват 10 минути и се прецеждат. Течността се изпива за деня, като на прием се консумират по 50 милилитра;
при претърпели инфаркт, анемия, сърдечни заболявания и нервност  - консумирайте индрише с бадеми. Ето подходяща рецепта - престоели няколко часа в студена вода сурови бадеми и обелени се смилат в машинка за месо. Към тях се добавят една чаена чаша смлени листа от индрише, 4 смлени лимона с кората без семките, буркам пчелен мед, тинктури от мента, лог и валериана (от всички по половин чаена лъжичка), щипка камфор на прах. Сместа се разбърква и се съхранява в хладилник. От нея се консумира по по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден, преди хранене;

при умора и с цел стимулиране на имунитета - необходимите съставки са мед или глюкоза в количество от 200 милилитра, настъргани кори от 3-4 лимона и техният сок, 20 добре стрити листа от индрише, 30 счукани бадема или ореха. Всички единици се смесват и оставят на хладно в затворен съд. От сместа се приема по 1 супена лъжица сутрин, половин час преди закуска;

при хипертония, сърцебиене и диабет - за да облекчите състоянието си, консумирайте по 2-3 свежи листа половин час преди хранене или заместете свежите със сухи листа по същият начин, но в количество от 6 до 9 на брой.

при кашлица, която е суха и силна - необходими съставки: половин литър вода, 2-3 листа от индрише, 2-3 супени лъжици босилек, 2-3 счукани ореха (заедно с черупките). Всичко се вари 5 минути. Получената отвара се прецежда и се изпива за един ден, разделена на 3-4 приема. По желание може да я подсладите с мед или небет шекер;
при високо кръвно налягане - направете си смес от 3 лимона, половин литър мед, 20 листенца от индрише и 20 семки от праскова. От сместа консумирайте по 1 супена лъжица, три пъти на ден преди хранене;
бани при кожни възпаления, рани и язви - прясно счукани листа в количество от 1 супена лъжица, залейте с половин литър вряла вода. След като престоят така, прецедете и използвайте външно.

при гнойно възпаление на ушите - използвайте пресен сок от листата на индришето разреден с вода или растително масло в отношение 1:1. Сокът може да причини изгаряне, затова го използвайте внимателно или под лекарски контрол.

рецепта при тумори и високо кръвно налягане (на Петър Димков) - 400 грама пчелен мед, 20 смлени пресни листа от индрише, 20 бадема, смлени заедно. Бърка се. Приема се два пъти дневно по една супена лъжица - сутрин и вечер, в рамките на три месеца. Следва пауза от месец и после се отново се приема по същата схема;

крем с индрише - към 50 грама крем добавете 3 – 4 капки етерично масло от индрише. Може да прибавите и няколко капки масло от сандалово дърво. Разбъркайте добре. Съхранявайте получената смес в хладилник. Кремът е особено подходящ за суха и чувствителна кожа, хидратира и подхранва, успокоява кожни обриви и лекува екземи;
при безапетитие и анорексия - стръкове пелин 30г, червен кантарион 40 г, бял равнец 40 г, синя тинтява 30 г, индрише 30 г. Една супена лъжица от сместа се вари 3 мин в 500мл вода. Прецежда се и се пие по 150 мл 3 пъти дневно преди хранене. Чаша чай от индрише ще успокои нервната ви система, ще намали усещането за стрес, ще помогне при главоболие, болки в мускулите и спазми.
                           Употреба на индришето в кулинарията
Билката има леко горчив, но приятен вкус. На повечето от нас ароматът и вкусът на индрише ни е познат от компотите. Към някои от тях домакините обичат да прибавят листенца от билката. Те се влагат още и в конфитюри, сладка, вино, ракия. Освен към компоти, сладка и конфитюри, може да се добавя и към зеленчукови салати, торти, сладкиши и ликьори в пресен вид. Изцеден сок от растението е подходяща добавка към плодовата салата. Комбинира се със сурови ядки. За по екзотичен вид и вкус на суровите зеленчуци, индришето се гарнира с копър и магданоз.
Към алкохолните питиета, могат да се добавят леко смачкани листа от билката. А за да ароматизирате сладоледи, кремове и торти използвайте есенция от нея. Сами също може да си направите есенция от индрише по следния начин: накъсайте пресни листа и го оръсете със захар. Затворете ги в буркан и ги оставете на топло място да престоят за период от 1 седмица. От време на време разклащайте буркана. Накрая прецедете сиропа и използвайте по желание.
                                     Етерично масло от индрише
Етеричното масло от билката се прилага в козметиката, ароматерапията, кулинарията и като ароматизатор на алкохолни напитки. Маслото е известно под названието "тереше" в търговската мрежа. То има бледозеленикав цвят и мирис подобен на този на маслото от казанлъшка роза. Често се използва за фалшифициране на розовото масло.
Етеричното масло от индрише е подходящо за употреба при всички видове кожа. Неговите регулиращи свойства го правят полезно за балансиране на твърде мазна, суха или комбинирана кожа. Използвайте го според указнията или след консултация с лекар или козметик.
Маслото е известно със своите противомикробни и противогъбични свойства, които често биват изучавани. Ето как!
В изследване етеричните масла, получени от Pelargonium roseum, се анализират за техните антибактериални и противогъбични ефекти. Антимикробната активност се тестват срещу Грам-отрицателни бактерии (Pseudomonas Aeruginosa, Proteus Mirabilis, Escherichia coli), Грам-положителни бактерии (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis) и гъбички (Candida albicans). За изследване на антимикробната активност е използван метод на дискова дифузия.
Резултатите показват, че изследваните етерични масла са активни срещу всички подложени на третиране бактерии. В случая на Candida albicans се наблюдава пълно инхибиране на развитието на гъбичките. В случаите на Pseudomonas Aeruginosa и Staphylococcus aureus се наблюдава инхибиране, сравнимо с това, което се наблюдава при използването на подходящо антимикробно вещество срещу споменатите микроорганизми.
В заключение етеричните масла показват значителни инхибиторни ефекти срещу всички организми при тестване, в някои случаи, сравними с тези на референтни антибиотици. Не са наблюдавани значителни разлики между антимикробната активност на маслата, получени чрез дестилация и търговски достъпните Pelargonium масла.
Етеричното масло от индрише се ползва при заболявания на нервната система, гинекологични заболявания, ревматизъм, артрит, изгаряния, възпаление на кожата. При кожни проблеми се прилага активно и под формата на козметични средства. Може да се прилага външно при невралгия и херпес зостер. Подходящо е за третиране на мазна и отпусната кожа, тъй като я почиства и действа стягащо на порите, в същото време я тонизира.
             Хормонален дисбаланс и влиянието на маслото от индрише върху него:
Rose Geranium oil е известно, че е полезно за регулиране на физически, умствени и емоционални дисбаланси и има успокояващ и стимулиращ ефект върху емоциите и е полезно за облекчаване на депресия, нервност и страх.
В Германия маслото от индрише е изследвано за лечение на хормонални дисбаланси. Резултатите от тези проучвания показват успешно лечение на дисбаланса на автономната нервна система (ANS). "Вегетативна дистония" е терминът, използван за описание на дисбаланса на ANS и придружаващите го симптоми на главоболие, горещи вълни, неравномерен сърдечен ритъм, нервност, депресия и тревожност. Днес животът ни излага на постоянен стрес и токсично въздействие на редица вещества от околната среда. Това са и едни от причините за проява на хормоналния дисбаланс.
Всяка една дама би могла да се запознае с тонизиращите ефекти на маслото и да го направи свой съюзник в борбата с нервните емоционални състояния като тревожност, обърканост, депресия, летаргия, плач.
Благодарение на съдържанието на терпени в масления продукт, той е отлично средство против комари.

Още за Индрише (Pelargonium roseum) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B5


Тагове:   рецепти,   индрише,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Майка ми отглеждаше в саксия.
22.04.2019 14:51
Сега отдавна не съм го виждал. Почти забравих аромата. Но действаше освежаващо и на здрав човек.
цитирай
2. bven - На 1. krumbelosvet, може да се гледа и в саксия, в градината - само че се прибира наесен
22.04.2019 16:45
тъй като измръзва. Но наистина се използва и за високо кръвно, и за укрепване на сърцето и имунитета. Поне това лично съм използвала. В сладката също подобрява много аромата, дори и сухи листата , накиснати във вода й придават аромат и свежест, както си забелязал.
Поздрави !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866505
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава