Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2019 14:15 - В Стара Загора и околностите
Автор: miri479 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3630 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 25.04.2019 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Августа Траяна – спомен за блясъка на Римската империяimage

 

През 106 г. император Траян дава на града /тогава Берое/ права за самоуправление и го прекръства на Августа Траяна. Селището се превръща във втория най-голям икономически, административен и културен център след Филипопол в провинция Тракия.

Този античен комплекс е съхранил следи от величествената архитектура на древен Рим. Красивият град, кръстен на императора е просъществувал от II до VI-ти век.

Запазеното включва площад с амфитеатрален аудиториум, крепостни стени, западна порта /превърнала се в един от символите на града/ и част от главната търговска улица.

Днес при античния форум е изградена трибуна за зрители, която се използва за сцена за редица оперни, театрални, балетни и фестивални прояви.

Музей „Неолитни жилища” – битова обстановка от векове преди Христа

 image

Представя едни от най-добре запазените в Европа неолитни жилища от новокаменната епоха с датировка от VІ хил. пр. Хр. Сградата е била на два етажа, обитавана от три семейства, но унищожена при пожар. Вижда се къде е била пещта и част от предметите на бита. Направи ни впечатление запазената керамика – прецизно изработена и тънкостенна, въпреки че в този период още не е било познато грънчарското колело /там ми разрешиха да снимам, но само с телефон/.

На първия етаж са изложени шедьоври на керамични съдове, антропоморфна и зооморфна пластика, накити и оръдия на труда, изработени през ранния неолит, а и от по-късни епохи, когато вече човечеството е открило медта.image

Зоопаркът в Стара Загора – там можете да видите единствения в България бял бенгалски тигър

image

Красавецът не хареса особено опитите ни да го снимаме:).

Както и богата колекция от животни, някои от които местни, други доста екзотични и интересни. Там има още над 400 от 80 вида, от почти всички континенти.

Докато се разхождахме из зоопарка, се натъкнахме на представители на школата Бага-Тур, облечени в старобългарски одежди и грижещи за своите "питомци" - конете. 

imageБяха дошли по повод рождени дни на деца, но приемаха и желания от случайни клиенти. Така с дъщеря ми имахме възможността да пояздим кон /отколешна моя мечта/ и да стреляме със стар скитски лък /те са по-къси, защото са предназначени за стреляне по време на езда и дългата дръжка би могла да подплаши коня/. Подарихме си незабравимо изживяване:).

Историческият музей – през пластовете на хилядолетията.

В Стара Загора и региона се е зародила една от първите световни цивилизации. Музеят  пази над  100 000 ценни исторически находки, представящи над  8 000 години история /там снимките са забранени, бяхме впечатлени от съвършенството на мозайките и други уникални експонати, обаче няма как да ви ги покажа/. Изграден е върху антична улица, като част от колоните са съхранени.

Парк „Митрополит Методий Кусев”/Аязмото/  – растения от цял свят

image

Този парк е делото на живота на митрополита. Към края на XIX той започва да изпраща писма до православни манастири и църковни общности в различни краища на света с молба да получи семена на най-различни дървесни видове. Лично надзирава каруците с фиданки, някои от които пристигат от Бяло и Мраморно море, накрая успява да създаде един от най-красивите градски паркове в страната. Някои от засадените от него дървета са още живи. Днес Аязмото заема площ от 3500 дка. Разположен е в най-високата част на града и от него се открива приказна гледка. 

imageТук се намира известният храм „Св. Теодор Тирон“, приютяващ един от малкото мозаечни стенописи у нас. За него има легенда, че цар Борис е приел християнството именно тук, в обителта може да видите икона, представяща точно тази сцена от живота на Борис I. image

Поради ограничеността във времето и факта, че случихме на дъждовен период, не можахме да видим  част от забележителностите като Късноантичния жилищен дом с мозайки, Музея на религиите, Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора 1877 г.” и много други.

В околността също има интересни обекти /в местността около града са открити голям брой големи тракийски могили/, но успяхме да посетим само храм „Рождество Христово” в село Шипка, наистина впечатляващ с позлатените си кубета и e една от стоте национални забележителности на България /поради моята разсеяност, загубихме старите си туристически книжки, в които имаше доста печати и сега ги събираме наново:)/. image

Храмът е построен по инициатива на граф Игнатиев и Олга Скобелева, с руски и български дарения и е в стила на руските църкви от 17-ти век. Съхранява костите на над 9000 войни, загинали в освободителната война.

Изкачихме се и до паметника на връх „Шипка”.  

image Докато „превземахме” стълбите, заваля сняг /през април!/. Построяването на този изключителен паметник, разказващ за най-драматичните събития по време на войната и като почит към загиналите в нея, е било невероятно предизвикателство по времето, когато до върха не е имало път. Затова, според мен, може да се каже, че и строителите му също са извършили своеобразен подвиг, заслужаващ нашето уважение.




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ;)
24.04.2019 20:32
Като предложиш истини - скромен и истинен текст, както и реални фотоси - постинга ти рядко ще се коментира

"виж", ако беше написала фантасмагории как първите едноклетъчни са българи и как всички победи от началото на света до пришествието са български - тогава има шанс за повече коментар

пътя между дърветата и руската църква ми харесаха, белия тигър или барс ме изненада, че го има в бг
цитирай
2. barin - Здравей, Мири. В Стара Загора икма ...
24.04.2019 21:25
Здравей, Мири. В Стара Загора икма много история от различни епохи. Затова градът е носил мисля седем имена през годините.
Поздрави!
цитирай
3. shtaparov - :))
25.04.2019 04:14
Школата Бага-тур обаче не пропуснала да се разходи до Монголия и да докара от там някоя и друга юрта,понеже не могла да намери у древните Българи ни една такава и се уплашила,че ще останат да спят на открито. Докарала оттам и няколко турски мустака понеже древните Българи оскубвали перушината на всеки,у който откриели подобни мустаци. Майтап ама не чак толкова- ако дедите ни видеха турски мустаци в подобни юрти,за секунди ще им опърлеха и мустаците и юртите!
цитирай
4. miri479 - Добро утро,
25.04.2019 05:20
Митак, аз винаги пиша само за неща, които лично съм видяла. Иначе получихме карти и от хотела, и от историческия музей, съдържащи информация за места, до които нямах възможност да ида, но реших да се огранича само до тези, които успях да посетя. Радвам се, че са ти харесали някои от фотосите ми, макар и непрофесионално направени, а бенгалският тигър никак не бе дружерюбно настроен към нас:).
Барин, така е, благодаря за коментара, наистина там се преплита история от различни епохи. Поздрави:)
shtaparov,прав си, но школата Бага-тур е хубаво начало, поне според мен:)
цитирай
5. toninabog - Поздрави!
25.04.2019 18:01
Чудесен пост!
цитирай
6. miri479 - Благодаря!
26.04.2019 06:15
Чудесен пост!
Благодаря, поздрави и от мен:)!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miri479
Категория: Забавление
Прочетен: 555217
Постинги: 237
Коментари: 1252
Гласове: 5762
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031