Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2016 09:32 - за ЙОАН КРЪСТИТЕЛ и водното кръщение
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 1920 Коментари: 0 Гласове:
0



 Кой е Йоан Кръстител?

Какво е това прозвище " Кръстител"? 
Как е ставало водното кръщение ?



Йоан Кръстител всъщност е последния пророк , според Йешуа ( Исус Христос).

image

Проповядвал е ПОКАЯНИЕ от греховете и ВОДНО РИТУАЛНО УМИВАНЕ на реката - в течаща вода , като служението му му е заповядано от БОГА. Пророк , дошъл пред лицето на Господа, в духа на пророк Илия ( Елияху).
Истинското му име е Йоханан бар Зекария ( Йоханан , син на Захария)
А прозвището му на иврит е Йоханан ха МаТвил ( ха матбил някъде), което МА ТВИЛ означава " Човек, извършващ в смисъл наблюдаващ дали е според правилата, ритуалното умиване във вода " .

Това ТВИЛ идва от понятието ТВИЛА", с която дума на иврит е наречен ритуалът по очищение при израелтяните. Все още го има и се практикува от религиозните евреи.

Защо народа го наричал Йоханан ха Матвил?
Понеже е проповядвал очистване във вода заради греховете, както и е наблюдавал очистването във вода на хората покаяни от греховете си, като това ставало според вековните традиции и разпоредби за ритуалното водно умиването на свещениците и миряните.

За Йоханан ха МаТвил се споменава и в историческите хроники, както и в книгата на Йосиф Флавий "Юдейски древности"( Книга 18, Гл. 5,2), където Флавий бивайки юдеин, е описал разбиването на войските на цар Ирод, заповядано от император Тиберий, като отдава това на факта, че цар Ирод е убил праведника пророк Йоханан , наричан Матвил от народа.

Какво се знае за Йоан Кръстител:
Той от самото си зачеване е изпълнен със Светия Дух, родното му място се предполага ,че е Ейн Карем , близо до Йерусалим, "хълмистата земя". От рождението си е назирей Богу, потомък на Аарон , левит .
Заповядано му е от Бога да проповядва ритуалното водно умиване , което беше приоритет на свещениците и левитите , на народа на Израил, за прощение на греховете им.

Първия мъченик , след идването на Месията Йешуа ( още по времето , когато все още Месията проповядва).

ОТКЪДЕ ОБАЧЕ ИДВА ТОВА "КРЪСТИТЕЛ " ИЛИ КАКТО НЯКОИ ДЕНОМИНАЦИИ ГО НАРИЧАТ "ПРЕДТЕЧА"?

В самите Евангелия , писани от свидетелите на Месията Матей ( Матфияху Леви) и Йоан ( Йоханан бар Забедай) много вероятно да е нямало думакато КРЪСТИТЕЛ или ПРЕДТЕЧА.
Просто защото тези две думи : КРЪСТИТЕЛ и ПРЕДТЕЧА са измислени и прокарани от гностика Хераклион , в негови коментари към ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЙОАН през II век.

Предполагам( само предполагам, понеже оригиналите на иврит от тези двама израелтяни Матей и Йоан , предвидливо са унищожени , даже само предполагам от кои са унищожени...и са останали само ония на койне, тоест старогръцки ползван език ) , че тия двама мъже -Матфияху ( Матей) и Йоханан( Йоан) са наричали Йоан Кръстител не КРЪСТИТЕЛ ,а МА ТВИЛ.
Православието и Католиката приемат думите "Предтеча и Кръстител"- и ползват тия две прозвища за Йоан , дадени от един ГНОСТИК-Хераклион.

Това МА ТВИЛ съвсем не е еквивалент на думата КРЪСТИТЕЛ или Педтеча ( които думи са измислени от Хераклион през II век.) Като тия епитети КРЪСТИТЕЛ или ПРЕДТЕЧА преминават в "имена " към името на Йоханан , прокарани за широката употреба от Климент Александрийски и Ориген . Предполагам думата КРЪСТИТЕЛ , което на гръцки е баптистес ( Иоаннес о Баптистес), идва от баптта -което е глагол и означава УМИВАМ с вода , докато Ма Твил означава " извършващ в смисъл наблюдаващ очищението с вода "

Народът наричал Йоханан -ха Ма Твил ( наблюдаващ очищението във вода).

Кое е това умиване във вода, което той проповядвал ?
Ами именно онова , описано в Левит -за свещениците , преди да свещенодействат. Без това умиване нямаше достъп до жертвата и до служението.
Ето това правел и Йоан ха МаТвил ( наричан Кръстител в евангелията ): проповядвал е същото това водно ритуално умиване за прощаване на греховете , за всички от народа Израил-не само за свещениците. И никой не се е чудел какво ще да е това умиване , понеже знаели какво е.
Проповядвал и живеел в пустинята , както пророк Илия , така че хората са го приемали за истински пророк от Бога .
Мнозина веднага приели Йоханан за пророк и са се подчинили на проповядваното , защото той е имал облеклото на пророк Илия ( Елиаху ха Нави), той също така е бил и в пост постоянно- ядял е една и съща храна ( акриди и мед), за която разчитал само на Бога да му я дава. А служението му било на шахирид .

Какво е това шахирид ?

Нека покажа Еврейская енциклопедия :
Според някои източници, служението на Йоханан ха МаТвил ( Матбил) приличало на служението на товли шахириди от общността на есеите ( така се наричали хората , които били в пост и молитви постоянно , извършвали поне по три молитви на деня )

Тоест, това означава човек , молещ се по три пъти на ден стриктно , в постоянен пост.
Шахириди са били и човекът Симеон , който е бил в Храма по внушение от Духа ,при обрязването на бебето Йешуа ( Исус) , както и Анна, Фануилова дъщеря, от Асировото племе, която също била там по това време.

Смъртта на Йоханан ( Йоан) е мъченическа , както на всеки Божий пророк.

Сега нека се спра малко на самото водно кръщение как е ставало:


Това водно кръщение , както писах , е същото ритуално умиване заповядано в закона на Моисей за свещениците .
Ритуалното юдейско очищение е ставало в микве, като в Храма имало много такива.

Йоханан го е извършвал обаче на реката, в неръкотворното микве на Йордан . Като не е докосвал хората, просто е наблюдавал дали според правилата се потапят, докато е проповядвал в същото време.
Така са извършвали кръщенето на нови последователи на Месията Йешуа и апостолите , като те даже в някакъв момент са ползвали и микветата във Втория храм.

из сайта Йешуа орг.
" Как мислите, че Шимон Петър и апостолите с него са кръстили във вода ония три хиляди евреи , мъже -които Светия Дух ужилил в сърцата на Петдесятница и изквикали: какво да направим, братя, за да се спасим?

Как са ги кръстили, след като Йерусалим няма река , ни море ? Ползвали са миветата в Храма, където е ставало очищението на юдеите, прозелитите, даже езичниците, признаващи Йехова за Бог.
По тоя начин е ставало водното кръщение, което всъщност е същото очищение ,което израелтяните са практикували векове наред.Там в Храма, е имало 50 такива миквета с капацитет да поберат наведнъж 60 човека .Така 3000 човека са могли да вземат за няколко часа очищението във вода, в името на Йехова, Йешуа и Св.Дух, а апостолите са били свидетели"

Никого не са докосвали даже.Само са наблюдавали дали умиването е според правилата.

Искам да ви покажа описанието на разпоредбата за очищение в микве ( водно ритуално умиване) записано за жените НИДА ( нечисти ):

басейнчето трябва да има един водоизточник поне , от който водата да не е докарвана с човешки ръце- демек да не е от водопровода , а да е естесвтен източника ( Божий), примерно река , море, дъждовна вода .
(Заради това Йоханан Матбил ( Кръстител) кръщавал на реката, в Божий водоизточник, а не вода докарана от човешка ръка !)
И така, нататък:
трябва да има свидетел - в случая с жените -жена, наречена "баланит", която да потвърди очистването.
После :

Задължително трябва поне една жена свидетел, наречена баланит, която ще наблюдава дали потапянето ви ще е извършено според разпоредбите за Кашер .Тя ще потвърди очистването ви във водата.
Басейнчето Микве е със стъпала и в най - дълбокото водата стига до гърдите на нормален човек.
Слизате в желаната дълбочина предпазливо надолу по стълбите, държейки парапета. Тук е необходимо да се заеме позиция с гръб към баланит, която следи потапянето. Краката сложете на ширината на раменете, коленете леко свити. Ръцете -леко напред . Не стискайте шепите, разтворете пръстите на ръцете. Всички мускули трябва да бъдат отпуснати.
Сега сте готови! Клекнете рязко във водата така,че да ви покрие целите, с косите, нищо да не остава отвън водата.
После се изправете.
Баланит трябва да е видяла ако е останало нещо над водата от вас, а ако сте се потопили цялата, редно е да каже КАШЕР- това означава, че вече сте очистена , цяла сте се потопили. Нищо не е останало отвън.
Но ако каже , че не е кашерно потапянето, то пак се потопете, гледайте да е по-дълбоко тоя път. И така -докато баланит ( наблюдаващата жена ) каже, че вече е Кашер -тоест ритуално чисто-всичко от вас е било потопено под водата .
Не бързайте да излизате от водата, баланит е редно да се отдалечи, а вие се помолете на Бог с молитвата :
"Блажен Боже, наш Господи, владетел на Вселената, който ни осветил с Неговите заповеди и ни е заповядал потапяне за очистение ."
Какво става с душата в тоя момент на това потапяне в тая вода-ние не знаем, но знаем , че това е едно ново раждане -от нашата нечистота, заповядано ни от Бога. Влизате във водата на микве нечиста, излизате нова и чиста пред Бога"
из "Разпоредби за очистване на Нида"

...............................
Ето по този начин е ставало водното кръщение на всички ранни християни просто израелтяните са знаели какво е и как е редно да става.

В момента всички преводи на Библията -Нов завет ползват име ( Кръстителя) , дадено на Йоханан ха Матвил ( бар Зекария) , дадено му от един гностик -Хераклион и разпространено от Климент Александрийски и Ориген. Като дори не се знае какво означава думата КРЪСТИТЕЛ -повечето мислят, че е хващал хората и ги е натискал -умивал в реката , както правят сега в някои деноминации, или ги е поръсвал с вода, както правят пък в други деноминации, но това съвсем не е било така. 
Той е бил свидетеля, наблюдаващия умиването, потапянето на човека, който се покайва и взема водното ритуално умиване, същото онова, заповядано за свещениците в Моисеевия закон-понеже Господа идвал , Месията идва и всички приели Го , щели да бъдат ЦАРСТВО СВЕЩЕНИЦИ на Живия Бог.


Някои казват сега:
ама как ? Пише ,че Йоан казал :
Матей 3:11 
Аз ви кръщавам с вода за покаяние


А даже и апостол Павел казал :
1 Коринтяни 1:14 
Благодаря Богу, че не съм кръстил никого от вас, освен Криспа и Гаия,
1 Коринтяни 1:16 
Кръстих още и Стефаниновия дом; освен тия, не помня да съм кръстил някой друг.


То значи, че не са наблюдавали само как се потапят, а активно са участвали в кръщенетата им на тези...Даже пише, че Флип влязъл във водата с евнуха , та го кръстил...
Но знаете ли, че в Цариградския превод специално за Филип и евнуха, желаещ кръщение, пише :
Цариградски
И заповеда де се спре колесницата; и слезоха и двамата НА водата, Филип и скопецът; и кръсти го.
( значи и двамата слязли на водата , в смисъл до водата...но дали Филип е натискал скопеца във водата -не пише, пише КРЪСТИ го, в смисъл -наблюдавал е да се потопи кашерно )

А относно казаното от апостол Павел, то тоочно този апостол Павел каза и следното:

1 Защото, братя, желая да знаете, че, макар да са били бащите ни всички под облака, и всички да са минали през морето,
2 и в облака и в морето всички да са били кръстени от Моисея,


ТОВА означава ли сега, че Моисей е кръщавал всеки един от Израел в морето и в облака?
Не иска ли да каже съвсем друго нещо? Че Моисей ли кръсти? НЕ, той само насочи жезъла си към морето, а Бог го раздели, та Израил мина през средата между двете водни стени.

Ето, че даже и това не доказва , че Йоан ( Йоханан бар Зекария) , наречен Кръстител от един гностик, а от народа Исраел ха МаТвил, е натискал някого във водата ( както сега правят това пастори с миряните) или пък поръсвал с вода( както правят попове ), а е наблюдавал очистването - пълното потапяне във водата на хората ( както има описано в разпоредбите за очищение на юдеите).

Защото ако смятаме, че Йоан всеки един е кръщавал като го натискал във водата, то значи постоянно с месеци е стоял във водата -което съвсем не е било така. Той и учениците му са били свидетели на всички, ония желаещи и извършващи водното си умиване за прощение на греховете им. И докато са се умивали пред него, той е проповядвал!
Проповядвал е водното ритуално юдейско умиване във вода, за прощение на греховете, като се изповядат предварително пред Бога, което очищение е било познато на всички в древен Исраел, но за което ритуално очищение гърци и латинци след III век вече нищо не знаели.
И така някои попове измислили попръскването с вода, а пастори път измислил потапянето на човека, държан от двама души, назад. 
Но истината е, че желаещия водно кръщение би трябвало сам да се потопи пред свидетели християни.



използвани източници:
Уикипедия, Талмуд , Еврейская енциклопедия ( рус.)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 185393
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031