Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2023 09:27 - Алабастърен съд с миро или нов поглед върху "НОВОРОЖДЕНИЕТО"
Автор: lightbody777 Категория: Други   
Прочетен: 2328 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Алабастърът е мек едрозърнест минерал, много крехък на удар, но много удобен за извайване на различни фигури (източник-Гугъл). От такъв материал е бил направен съдът с миро, който Мария Магдалина счупи и помаза с мирото краката на Исус.

Да погледнем какво стои зад тази битова сцена.

Казано е, че ние носим скъпоценно миро в пръстен съд. Значи при счупването на съда се разнася благоуханието, т.е. при "умирането" на този пръстен съд. Дотук добре.

Но това винаги се разбира тясно, само за т.нар. "новородени". Да поразсъждаваме, дали това е така. И какво е "НОВОРОЖДЕНИЕ".

Човек е създаден по Божия образ и подобие. Значи ли това, че Бог има две очи, две уши, две ръце, два крака и т.н... Не! ЦЯЛОТО вижда, чува, може да простре "ръка" и да "ходи" навсякъде - това са свойства, не органи. Ние просто, за да можем притежаваме тези свойства, имаме някои приспособления. Ако на някого му избодат око, отрежат ухо, крак или ръка, той няма да престане да бъде по Божия образ създаден...

Значи има едно нещо, недосегаемо за никой в този свят, което е скрито в този крехък алабастърен съд - мирото на духа в човека. Този дух не е толкова недосегаем априори, защото някой може да рухне психически от загуба на роднина, а друг и с отрязан крак може да спечели олимпиада по лека атлетика. "Духът на човека ще го подпира в немощта му, но кой може да повдигне унилия дух?"

Унил може да бъде само дух, който не знае своя произход. Унинието идва от безнадеждността, а никой, който знае своя произход и потенциал, не може да бъде безнадежден. С други думи, унинието идва от тъмата на невежеството, а духът се повдига от светлината на знанието. Затова и духа можем да отъждествим със съвременната дума Съ-ЗНАНИЕ. СЪЗНАНИЕ. Това е, което никога не загива, защото никога не е било родено. Няма край, защото няма начало. Това е, което ще пребъде след физическата ти смърт, когато твоето тяло се разложи до елементите на света, а енергията на твоите мисли, въжделения, стремежи, страсти се разсее в морето на хаоса...

И тук идва мястото да разбереш, че ТИ не си ТЯЛО, и ТИ не си УМ. Нито "на Небето" ще бъдеш някакво тяло или някакъв ум. "Какво ще бъдем, не знаем, но ще бъдем подобни Нему", каза Павел. А ЦЯЛОТО не е тяло, нито ум, ТО е СЪЗНАНИЕ, Абсолютно Чисто, Светло НАПЪЛНО ОСЪЗНАТО СЪЗНАНИЕ, т.е. - НЕДОСЕГАЕМО.

И тъй, дотук разсъждавахме за всички хора, защото всички са създадени по образа на ЦЯЛОТО. Всички са "миро в алабастърен съд", и всички са достойни за уважение, защото са образ на Неизобразимото (по точно - проявление на Непроявеното). 

Каквото и да си мислиш, че е дошъл да направи Исус, то не е да раздели хората на вярващи и невярващи, на християни и езичници... Веднага се сещаш с какво да опонираш: "Защото от сега нататък петима в една къща ще бъдат разделени, трима против двама, и двама против трима" Но не спирай дотук. Следващия стих казва: "син срещу баща и баща срешу син и майка-дъщеря, свекърва-снаха... тук са дадени някакви противопоставени двойки, а не специфичното "трима срещу двама и двама срещу трима". Тъй като Лука не е бил свидетел, а събирач на разкази, може това да е останало като впечатление у слушащите, а да не е било казано от Исус. Слушащите, които мислят земно, веднага биха транслирали думите на Исус за дома, а какво има в дома - баща-син, майка-дъщеря, свекърва-снаха. Но следващите думи, които си спомнят, че Исус е казал са: "Лицемери! лицето на земята и на небето знаете да разтълкувате, а това време как не знаете да разтълкувате?".

Има нужда от разтълкуване, не от първосигнално приемане. Единствената причина Исус да говори със земни термини е, защото слушателите Му нищо друго не разбират. Но смисълът на думите не е просто за земните открити неща - винаги е за небесните и скритите. И има нужда от разтълкуване...

Когато Исус, след възкресението Си, е обяснявал насаме на учениците си как кръщенията прощават греховете, Мария Магдалина, подбудена от духа, сама дава тълкуванието.

***

Как мистерията на кръщенията става разделителна линия

Защото тя (мистерията на кръщенията-бел.прев.) преследва фалшивия дух и Съдбата и ги отделя от силата и от душата, и ги пуска отстрани на тялото, така че да отдели фалшивия дух и Съдбата, и тялото на една страна; а душата и силата на друга. Мистерията на кръщенията, напротив, остава в средата между двете страни, като непрекъснато ги отделя една от друга, така че ги прави чисти и пречистени, за да не бъдат осквернени от материята. И така, Мария, това е начинът, по който мистериите на кръщенията прощават греховете и всички беззакония.”

Мария тълкува казаното от Исус

Когато тогава Спасителят каза това, Той Се обърна към учениците Си: „Разбирате ли както говоря с вас?”

Тогава Мария излезе напред и каза: „Да, Господи мой, наистина се вслушвам внимателно във всички думи, които казваш. ... думата, която ни каза по-рано: „Мислите ли, че дойдох да хвърля мир на земята? Не, но Аз Съм дошъл да дам разделение. Защото отсега нататък петима ще бъдат в една къща; трима ще се разделят срещу двама и двама срещу трима”, тоест, Ти донесе мистериите на кръщенията в света и те извършиха разделение в телата на света, защото разделиха фалшивия дух, тялото и Съдбата на една страна; а душата и силата, от друга страна; — тоест, трима ще бъдат срещу двама и двама срещу трима.” И когато Мария каза това, Спасителят каза: „Добре казано, духовна и светлочиста Мария. Това е решението на думата.”

***

Сега можете да оспорите и това - ако това писание е важно, щяло е да намери място в Библията. Аз мисля, че "Книгите на Спасителя" не са намерили място в Книгата на християните, точно, защото са щели да внесат яснота. Вижте какви по-абсурдни неща са намерили място в Библията. Целия Стар завет, убийства на народи, братоубийства в името на Йехова ... все неща, които казваме, че сега не важат... защо тогава са намерили място - защото внушават разделение. Сега няма да убиваш невярващия, но може да се отнасяш неуважително към вярванията му. Можеш да ги наричаш глупости, суеверия... А само преди години ти си бил като него... Но сега си различен и имаш право да се гавриш с разбиранията на всеки, който не е "приел" Исус за свой Спасител. А ти Си го приел, както и думите Му: "Прави (или не прави) на другите това, което би желал да правят (или да не правят) на тебе".

Всеки е АЛАБАСТЪРЕН СЪД С МИРО. В момента, когато човек започне да търси Истината, Бог, Първопричината на всичко, да прониква в нещата и да вижда отвъд, този съд се пропуква и започва да излъчва по малко благоухание. Когато се счупи напълно, "т.е умре напълно към земното си аз", тогава ароматът се разстила навсякъде... Умирането към себе си, както се убедих в последно време, изобщо не е прерогатив на християните. Умирането към себе си даже е непознато за много християни. Осъзнаването на факта, че ти не си тяло и ти не си ум, е истинско "умиране към себе си", към онова "себе си", което и без това ще умре. Това е и истинско ОСВОБОЖДЕНИЕ и истинско НОВОРОЖДЕНИЕ. Независимо дали човекът се нарича християнин.

"Още веднъж Аз ще разтърся не само земята, но и небето".  А това "още веднаж" означава премахването на ония неща, които се клатят, като направени неща, за да останат тия, които не се клатят.





Гласувай:
2


Вълнообразно


1. dobrodan - И аз имам две неща от алабастър, дето се клатят.
06.02.2023 10:29
Имам и един нефритен стълб, ама той не се клати.
Какво да направя, за да си спася алабастрите?
цитирай
2. lightbody777 - Нищо не можеш да направиш
06.02.2023 12:14
Номерът е не в опитите за съхранение, а в осъзнаването на тленността на тленните неща. Осъзнаването, че ТИ СИ повече от алабастърния си съд (или съдове), чиято сетнина е тление. Успех!
Може да си мислил, че ще ти изтрия коментара... или си мислиш, че съм го одобрила, защото не го разбирам... "Одобри" е единствената опция, за да не бъде изтрит. И не изразява моето одобрение. Но имаш право на мнение и аз няма да ти го откажа... За чистия - всичко е чисто, за нечистия - всичко е нечисто.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lightbody777
Категория: Други
Прочетен: 175935
Постинги: 113
Коментари: 99
Гласове: 334
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031