Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2011 19:42 - Сведения за булгарските(българските) царе от всички династии до 7-ми век- втора част
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9640 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 01.10.2016 10:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

III. АЛАНСКА ДИНАСТИЯ

image

..........................................
АЛАН(140-107 г.пр.Хр.)
Внук на КУБАНА, син на СУВАР-МАЖДИ. Тархан. Бил отеснен от властта от своите роднини. Сключил съюз с КЕЛБИРА и той му помогнал в 140 г.пр.Хр. да стане цар на Идел, а Алан обявил Келбира и неговите потомци за Тархани(автономни владетели) на Саклан(Причерноморието). Келбир се оженил за дъщерята на Алан,Узбика. По време на сватбата на брега на река Кубан, те били нападнати от войската на Бершуд(Боспорското царство), начело с Тама-Диу. Бил взет в плен малолетния син на Алана - Сакмар или Саумак("Савмак"в гръко-римските източници). Заради това се разразила война между Идел и Бершуд. В тази война отначало булгарските войски били водени от Келбир после от сина му Балак.
В края на краищата Боспорското царство било разбито а Саумак- освободен. Но тогава царя на Дабарзан(Понтийското царство) се включил помощ на бершудците и заедно със същия Тама-Диу отново пленил Саумака(в 107 г.пр.Хр. по гръко-римските източници). Разбирайки за това Алан получил сърдечен пристъп и умрял. А Саумак умрял в заточение в Дабарзан. Неговото тяло било откупено за голямо количество злато и сребро и погребано на родна земя.
Алан бил основател на АЛАНСКАТА ДИНАСТИЯ.
........................................

БАРИН(46 - 106 г.пр.Хр.)
Син на КУМУК. Мечтаел да отмъсти на Дабарзан(Понтийското царство) за смъртта на своя прадед Саумак. По предложение на своя тъст - бек Шан, обсадил Кряшен(Херсон) и се махнал едва когато те му предали статуята на Тама - бершудския пълководец, пленил неговия прадед Саумак. Барин отсякъл главата на статуята и я хвърлил в една яма до могилата на Саумак. Освен това извършил набег и разгромил Дабарзан.

image

Бронзова апликация от Аланския период


IV. ПЪЛЕН СПИСЪК НА ЦАРЕТЕ ОТ ХОНСКАТА ДИНАСТИЯ


imageimageimageimageimage

Тризъбеца- герб и тамга на царския род Дуло. Имал е най-различни названия, едното от тях дало името на царската династия на Волжка България е "Балтавар". Тук се среща като държавен символ до 14 век, включително по времето на Иван-Шишман.


1). АГАРДЖА ДУЛО(150 - 189 г.).
Първият Идел-Булгарски цар от хонския род ДУЛО. Бил нает от ЕР-ТАШ на служба със своя хонски отряд и получил чин - Сабан-тархан(командващ леката конница,опълченците и наемните войски). Недоволните тархани и неговата сестра Бояр-къз устроили двубой за царския трон. Като претендент се явил Агарджа и победил Ер-Таш. Оженил се за сестра му и поставил началото на ХОНСКАТА ДИНАСТИЯ.

2). ТУХЧИ-БОРИС(189-210 г.).
Син на Агарджа и Бояр-къз.

3). БАРАК(210-235 г.).
Син на Бориса.

4). БАРАНДЖАР(235-271 г.).

Син на Барака. Най-прославения цар от Първата Хонска династия. Заедно с котрагите, които били на служба в Идел, разбил в 251 г. римския император Деций. Самия император загинал в боя. След това войската на Барънджар разграбила римските владения на Черно море и с щурм взела Дарбазан - заради неплащането на римляните данъка за Идел.

5). КЕРМЕС(края на 3-ти век).

Син на Барънджар.

6). АЛТИШ(началото на 4-ти век).

Син на Кишет-Бараджа. При него вече Идел се разпаднал на шест части.

7). ТАКАНИШ(втора четвърт на 4-ти век).

Син на Алтиша.

8). КАМА-БАТИР МАДЖАР(средата на 4-ти век).

Син на Алтиша. Неговия син оглавил западната част на Идел.

9). БУЛЮМАР ШЕКЕ, ШЕК-АЛИП
БУДИМИР, БАШИМИР, БАЛАМИР,БАЛАМБЕР(363 - 378 г.).

Отново обединил целия Идел под своята власт. Станал първият цар от ВТОРАТА ХОНСКА ДИНАСТИЯ.
По произход хонски военачалник от рода ДУЛО, взет на служба от Кама-Батир. Оженил се за дъщерята на Кама-Батир, ТУРАН-БИКА, която отначало не му харесвала заради наличието на монголоидни черти в нея...(булгарската аристокрация и особенно царските родове били изключително европеиди). Тази Туран-бика послужила като прообраз на приказната героиня Турандот, а Булюмар влязал в легендите на русинските предци под името "Будимир".

От негово време в общественното и държавно устройство се закрепили следните звания:

- сабан - лековоъражен воин, опълченец, наемен войник.
- бури("вълк") - гвардеец(по-късно почнали да ги наричат "улани").
- багаин - среден офицер, можещ да командва до 100 воини.
- шад багаин - старши офицер , можещ да командва до 1000 воина(багаините можели да носят шлемове с бичи рога).
От багаините нагоре длъжностите можели да се заемат само от аристократи.
- тархан - крупен военачалник, можещ да командва от 1000 войника нагоре.
- сабан тархан - командващ лековоъражените части, наемниците и опълченците.
- джури тархан - командващ опитните тежковоъражени воини(рицари - от средата на аристокрацията).
- бури тархан - командващия на гвардейските части.
- багил(боил) - областен началник, генерал, командващ отделно подразделение до 10 хиляди воина.
- бахадир,кермек - почетно звание за храброст и заслуги.
Българската войска по правило била обърната с лице на юг и се деляла на "център", "ляво" и "дясно" крило.
- урус сабан - подразделение определено да започне атаката.
- курен тархан - началник на дворцовото стопанство, обоза и министър на икономиката
- капаган - военен министър и по правило глава на правителството.
Булюмар пренесъл столицата на Идел от Поволжието в Кара Саклан(Украйна) в основаната от него ставка Кан-Балин(бъдещия Киев). Там и починал а киевския хълм където го погребали получил неговото име Шеке("Щек" или "Щековица" по русински).

10). АЛИП-БИЙ  или АЛП-АБАЙ АРБАТ(378-402 г.).


Най-големия син на Булюмар.Влязъл в легендите на русините под името "Святогор" и "Соловья Будимировича". Разгромил византийския император Валент под Адрианопол през 378 г.Алип-бий обявил степите между Дунава и Днепър за "царски участък"(Ангъл, Онгъл или Аталък) и "място за паша на царските коне".
В памет на този цар бащите на Дунавско-булгарските царе Шамил(Самуил) и Азана(Асен) носили званието"Победител".

11). КАРАТЕН или КАРАТОН(402-414 г.).


Големият син на АЛИП-БИЙ. Притежавал огромна физическа сила, неведнъж побеждавал в двубоите по борба на "Крешетака"(Мястото на борцовата слава). Това място се съхранило под формата на името на днешния площад "Крещатик". Глава на правителството му бил неговия брат МУЕНЧАК АЙБАТ, той също бил погребан до дядо си на хълма Шеке(Щековица).

12). УРУС-РУЖА БУРГАС(414-434 г.).


Син на Алип-бия и княгинята от племето урус-ружа(росомоните). Бил наречен Бургас в памет на мястото "Бургас" до което достигнал по време на похода през 378 г. Алип-бий управлявал 20 години. Умрял на мястото на дунавския град,
който получил неговото име Урус-Бургас(съвременния Русе).
По времето на управлението на дунавско-булгарския цар Барджил(Борил) много дунавски българи(особенно богомили) се преселили от този град във Волжка България.

13). БУЛУТ или БЛЕДА(434-435 г.).
Големият син на МУЕНЧАК.

14). ТУК, АТИЛЛ, ТУКАЛ, ТОХОЛ, ЕТЦЕЛ, АТИЛА(434-453 г.).


Син на МУЕНЧАКА. Най-знаменития булгарски цар и завоевател. Родил се в годината на Коня - 406 г. , бил съвладетел - 434 до 445 г. а после владетел на Идел.
По негово време Идел станал най-голямата империя в историята на човечеството - от Китай до Франция. След смъртта му започнала муждуособна война сред подвластните племена,която скоро се прехвърлила и сред българите... По време на управлението на сина му ТИНГИЗ, Идел се разпаднал на три големи части: КАРА БЕРШУД(Дунавско-Украинската част), АК БЕРШУД или ЕЧКЕ ИДЕЛ(Волго-Уралската част) и ЕСКЕЛ (Сибирската част).
Предкавказието минавало ту към Кара Бершуд ту към Ак Бершуд.
По-късно булгарските бекове от рода Хин-себер овладели Ак Бершуд и Ескел.

image

Бронзова апликация на дракон(барадж) от Хонския период.


15). ИЛЛАК АБИ-ДУЛО БИРЮЛИ(453-454 г.).


Най-големия син на Атила, владетел на Идел. Повече от всичко обичал конните надбягвания. Неговият син ЧАЛАП-БИЙ , станал владетел на Ак Бершуд.

16. Тангис/Таниш/ Хурса/454-469 год. /

Средният син на Атила.  Владетел на Идел.  Отказал да изпълни изискването на Кермек/по-малкия си брат/,  да изравни правата на старата хунобългарска аристокрация с тези на огузоезичните агачири и буртасите/сарматите/.  За това бил свален от власт от привържениците на Кермек.

Кермек включил агачирите и буртасите в господстващия булгарски етнос и великодушно оставил на Таниша Галидж или Улаг/днешна Румъния/.  Но без помоща на българите на Кермек,  малката орда на Таниш загинала. .


На русском языке
(полный список)

Таргиз (320-314 гг. до н.э.).
Сын Баламира и Уран-бики. Отец назвал его Таргизом в память о разгроме персидского царя Таргиза (Дария III). Подавил восстание кара-Сакланских Кыпчаков, разделявшихся на племена Нукрат (наубури), Иштяк (эсэги) и др. После шести лет правления добровольно отказался от власти, заявив, что т.к. народ перестал уважать власть, до ему нет надобности ее поддерживать. Умер в возрасте 120 лет, в 236 г. до н.э.

Арбат. Сын Таргиза.
Балак. Сын Арбата.
Чыбык. Сын Балака.
Тимер. Сын Чыбыка.
Кур.
Кубар.
Аскал. В его царствование умер Таргиз.
Аспар.
Ытлар.


Кашан (Азан) Канджал.
Потомок Алабуги Сыгеркана, сын Канджала. Один из самых могущественных Идельских царей. Его матерью была кашанская (Массагетская) бика (княжна). В молодости совершил поход на восток и дошел до реки Хин (Инд) в Улуг Хине (Индия).
На западе он разгромил и подчинил улагцев (даков). На юге он совершил победоносный поход на Кавказ и Малую Азию, разгромив Мидан (Азербайджан), Арьяк (Армения), Барджиль (Персия) и подчинив Чиляр (государство Селевкидов), Кавыл (Каппадокия и Киликия) и Атряч (Западная Турция). Некоторые считают, что это он разработал кашанское письмо, применявшееся камбоянами и служителями дворцового хозяйства. В память о нем Булгары называли Кашаном Восточную Валахию.

Кубан. Сын Кашана.
Великий Булгарский музыкант и сказитель, царь Иделя. Создал ряд поэм-песен, в которых отразил мифологию и историю Булгар. Кул Гали сохранил такие его слова: “Джам-Иджик собрал под своей властью семь племен, благодаря чему сложился один великий народ Булгар. Таргиз заставил всех задуматься о необходимости сохранять единство тем, что отступился от власти. Азан решил расширить Кашан от Семиречья до Сулы - и это ему удалось. Все эти действия настолько непонятны, что ясно; они предприняты по внушению Тангры. Я, живущий на берегах Сакланской реки (Кубань), Кубан - потомок Иджика, Таргиза и Азана, а поэтому я прошу Тангру: вразумляй меня также, как [вразумлял] моих предков“.

Чиляр (152-146 гг. до н.з,).
Сын Кубана. Был свергнут с престола племенными вождями-тарханами и стал кочевать возле Саксина и Сарычина. Кыпчакский бий Уразман, на сестре которого был женат Чиляр, поддерживал его. Младший сын Чиляра Кельбир (Кылбур, Елаур) ушел с частью своих людей в Кара-Бершуд (Крым) к своему дяде Уразману, где стал самостоятельно править бакланом (степи Украины и Предкавказья).

АЛАНСКАЯ ДИНАСТИЯ


Алан (140-107 гг. до н.э.).
Внук Кубана, сын Сувар-Маджи, тархан. Оттесненный от власти другими родственниками, заключил союз с Кельбиром, по которому Кельбир помог Алану в 140 г. до н.э. стать царем Иделя, а Алан объявил Кельбира и его потомков тарханами (автономными правителями) Саклана. Кельбир женился на дочери Алана Узбике. Во время свадьбы на берегу реки Кубан на пирующих неожиданно напало войско Бершуда (Боспорское царство) во главе с Тама-Диу и захватило в плен малолетнего сына Алана Сакмара или Саумака (“Савмак“ римско-Греческих источников). Из-за этого разразилась война между Иделем и Бершудом. В этой войне Булгарские войска возглавлял вначале Кельбир, а затем - Балак (сын Кельбира и Узбики). Сын Уразмана Таш-Баш поддерживал их. В конце концов бершудцы были разбиты, а Саумак - освобожден. Но тут царь Дарбазана (Понтийское царство) пришел на помощь бершудцам и при поддержке того же Тама-Диу вновь пленил Саумака (в 107 г. до н.э. по данным римско-Греческих источников). Узнав об этом, Алан умер от расстройства. А Саумак умер в заточении в Дарбазане. Его тело было выкуплено за большое количество золота и серебра и погребено на родине, на берегу реки Сакмак или Сакмар (Сакмара). Алан - основатель Аланской династии.

Сарычин (107-65 гг. до н.э.).
Сын Балака, внук Алана. В его царствование Бершуд попал под власть алтынбашцев или улак-румийцев (римлян). Когда Сарычин двинулся против них, то бершудцы неожиданно перешли на сторону улак-румийцев, а брат Таш-Баша Джиен отказался его поддержать. После взятия улак-румийцами Тамья-Буруна (Кубань и Тамань), Сарычин предпочел признать власть Улак-Урума над Бершудом. Джиен славился исполнением талгау(дастан, эпос).

Бершуд Катраг (65-21 гг. до н.э.).
Сын Сарычина. Родился в год присоединения Бершуда к Улак-Уруму, и отец дал ему имя Бершуд, чтобы он постарался вернуть утерянное (Бершуд когда-то платил дань Иделю). Для войны с Улак-Урумом нанял на Булгарскую службу племя катрагов, почему и получил прозвище Катраг. Разгромил многие улак-румийские города в Саклане (Алабугу, Тир и др.). При нем правителем западной части Иделя был потомок Ытлара - Алабуга Инеш (Инеш - одно из Булгарских названий реки Днестр).

Барджиль (21 г. до н.э. - 5 г.). Сын Бершуда.
Сувар (5-23 гг.). Сын Барджиля.
Кумук (23-46 гг.). Сын Сувара.

Барын (46-106 гг.). Сын Кумука.
Мечтал отомстить Дарбазану за смерть своего предка Саумака. По предложению своего тестя - бека Шана - осадил Кряшен (Херсон) и ушел только после того, как кряшены выдали ему скульптуру Тама - бершудского полководца, пленившего его предка Саумака. Барын отрубил скульптуре голову и бросил ее в яму у могилы Саумака. Кроме этого совершил набег на Дарбазан и разгромил его.

Кавыл.
Кубар.

Таш-Баш или Эр-Таш Артан (7-150 г.).
Сын Кубара. Его правление было жестоким и разбойным, почему его невзлюбили многие. Запретил торговлю с Кашаном (Средняя Азия: Хорезм, Согдиана, Бактрия, Уйгурия, Хорасан) и вообще притеснял купцов. Погиб в 150 г. в боевом поединке с Агарджей, причем этот поединок состоялся по настоянию сестры Эр-Таша Бояр(Буляр)-Кыз и многих Булгарских тарханов, недовольных правлением Таш-Баша. После гибели Эр-Таша его сын Шада Банант “ушел с частью своих людей на Кавказ. “Банант“ означало “командующий тысячью (бан) всадников (ант или юнт)“.

ХОНСКАЯ ДИНАСТИЯ

Агарджа (150-189 гг.).
Первый Идель-Булгарский царь из хонского рода Дуло. Был нанят Эр-Ташем на службу вместе со своим хонским отрядом и получил чин сабан-тархана (командующий легковооруженными, неопытными воинами, а также ополченцами и наемниками). Женился на сестре Эр-Таша Бояр-Кыз. В нескольких местах “Джагфар тарихы“ его имя передавалось, как “Ага-Ружа“.

Тухчи-Барыс (189-210 гг.). Сын Агарджи и Бояр-Кыз.
Барак (210-235 гг.). Сын Барыса.

Барынджар (235-271 гг.).
Сын Барака. Наиболее прославленный Идель-Булгарский царь I Хонской (Гуннской) династии. Вместе с катрагами, служившими Иделю, разбил (в 251 г.) войско Урумского (римского) императора (Деция). Сам император пал в этом бою. После этого войско Барынджара разграбило Урумские владения на Черном море и штурмом взяло Дарбазан - в отместку за неуплату румийцами дани Иделю.

Кермес (конец 3 в.). Сын Барынджара.
Кишет-Барадж (рубеж 3-4 вв.). Сын Кермеса.


Алтыш (начало 4 в.).
Сын Кишет-Бараджа, При нем Идель распался уже на шесть частей.
Таканыш (2-я четверть 4 в.). Сын Алтыша.

Кама-Батыр Маджар (середина 4 в.).
Сын Алтыша. Его сын Карадан возглавил западную часть Иделя.

Булюмар-Шэкэ, Шэк-Алып Будимир, Башимир, Баламир, Баламбер (363-378 гг.).
Вновь объединил весь Идель под своей властью, став первым царем II Хонской династии. По происхождению - хонский военачальник из рода Дуло, нанятый на Булгарскую службу Кама-Батыром. Словом “Булюмар“ Булгары называли иногда Мервский оазис или даже всю современную Туркмению. Женился на дочери Кама-Батыра Туран-бике, которой вначале очень не нравился из-за своей ярко выраженной Монголоидности (основные черты Булгарских царей были европеоидными, а нечасто проявлявшиеся Монголоидные черты были очень умеренными). Эта Туран-бика послужила прообразом сказочной героини - царевны Турандот, а Булюмар вошел в легенды предков русинов под именем “Будимира“.

При нем были такие воинские звания:

сабан - легковооруженный воин, ополченец, наемный воин; 
бури (“волк“) - гвардеец (позднее гвардейцев стали называть также “уланами“)
баганин - средний офицер, могущий командовать десятками воинов; 
шад баганин (“высочайший баганин“) - старший офицер, могущий командовать сотней и даже сотнями воинов (баганины могли носить шлемы с бычьими рогами)
тархан - крупный военачальник, аристократ, могущий возглавлять сотни и тысячи воинов; 
сабан тархан - командующий легковооруженными, неопытными и наемными воинами, ополченцами; 
джури тархан - командующий опытными средневооруженными воинами; 
бури тархан - командующий тяжеловооруженной гвардией; 
багыл (“большое подразделение“, “большая часть“) - глава района, области, генерал, командующий большим отрядом войска (от 100 до 1000)
бахадир, кермек - почетные звания за удальство и храбрость, означающие “храбрец“, “молодец“, “удалец“; 
ак - “левое крыло отряда, войска“; 
бури -“правое крыло отряда, войска“; 
урус сабан - часть войска, начинающая атаку (Булгарское войско было как бы обращено “лицом“ на юг)
курэн тархан - глава дворцового хозяйства; 
капаган - глава военного ведомства и, как правило, правительства.

Булюмар перенес столицу Иделя из Поволжья в Кара-Саклан (Украина) в основанную им ставку Кан-Балын (будущий Киев), где и скончался. Киевский холм, на котором его погребли, получил его прозвище Шэкэ (“Щек“, “Щековица“ по русински).

Алып-бий или Алп-абай Арбат (378-402 гг.).
Старший сын Булюмара и Туран-бики, почему как бы продолжил Идельскую династию Иджибаков и I Хонскую династию Дуло, но при этом явился продолжателем и II Хонской династии Дуло. Родился в 361 г. Правил Иделем 24 года. Вошел в легенды русинов под именем “Святогор“ и “Соловья Будимировича“. Разгромил Византийского императора Валента в битве под Адрианополем 
(“Дэрэ“ по-Булгарски), “возле гор Арбат“ (Родопы), в 378 г., в память о чем получил прозвище “Халиб“ - “Победитель“, а Каи-Балын переименовали в “Кан-Дэрэ“. Еще позднее Кан-Дэрэ переименовали в “Аскал“. Алып-бий объявил степи между Дунаем и Днепром “царским уделом“ (“Ангыл“ или “Аталык“) и “местом выпаса боевых коней“. В память об Алып-бие отцы Дунайско-Булгарских царей Шамиля (Самуила) и Азана (Асеня I) носили имя “Халиб“.

Каратэн или Каратои (402-414 гг.).
Старший сын Алып-бия. Родился в 380 г. Обладал огромной физической силой, неоднократно побеждал в борцовских поединках в Кан-Дэрэ, на месте “Крэшатакэ“ (это название значит по-Булгарски “Место борцовской славы“ и сохранилось в форме “Крещатик“). При нем урус-тарханом (т.е. “великим тарханом“ - главой правительства) был Муенчак Айбат (Мунджук, Монзук, Бунчук), его брат. Муенчак погребен рядом с дедом на Киевской горе Шэкэ (Шэк-Алып).


Урус-Ружа Бургас (414-434 гг.).
Сын Алып-бия и княжны племени урус-ружа (росомонов). Был назван Бургасом в память о месте “Бургас“, до которого дошел во время похода 378 г. Алып-бий. Правил 20 лет. Умер на месте дунайского города, который получил его имя Урус-Бургас (современный Русе). В правление Дунайско-Булгарского царя Барджиля (Борила) очень много дунайских Булгар (особенно Худаярцев-Богомилов) переселилось из этого города в Волжскую Булгарию.

Булут или Бледа (434-445 гг.). Старший сын Муенчака.

Туки, Атилле, Айбат, Тукал, Тохол, Аттила, Атила, Этцель, Атилла (434-453 гг.).
Сын Муенчака, самый знаменитый Булгарский царь и завоеватель. Родился в год лошади, в 406 г., был соправителем (в 434-445 гг.), а затем - правителем Иделя. В его царствование Идель стал самой крупной в истории человечества империей от Китая до Франции. В правление его сына Тингиза Идель распался на Кара-Бершуд (Дунайско-Украинская часть Иделя), Ак-Бершуд или Эчке Идель - “Внутренний Идель“ (Волго-Уральская часть Иделя) и Эскель - “Сибирская часть Иделя“ (Предкавказье относилось Булгарскими летописцами то к Кара-Бершуду, то к Ак-Бершуду). Булгарские беки из рода хин-сэбэр овладели Ак-Бершудом и Эскелем. Хин-сэбэрских Булгар остальные Булгары называли эскелами, хинами, буртасами, кашанами, башкортами, сэбэрами.


Иллак Абы-Дуло Бирюли (453-454 гг.).
Старший сын Атиллы, правитель Иделя. Больше всего любил конные скачки. Его сын Чалап-бий (Чаллы-бий) стал правителем Ак-Бершуда.


Тингиз (Таныш) Хурса (454-469 гг.).
Средний сын Атиллы, правитель Иделя. Отказался выполнить требование Кермека уравнять в правах старую гунно-Булгарскую аристократию и знать Огузоязычных агачиров и буртасов (сарматов), почему был свергнут сторонниками Кермека. Кермек включил агачиров и буртасов в господствующий Булгарский этнос и великодушно оставил Тингизу Галидж или Улак (Румынию), но небольшая орда Тингиза без помощи Булгар Кермека погибла. Тингиз очень любил оружейно-кузнечное дело, поэтому многие верили, что после гибели в бою он был превращен Тангрой в алпа оружейно-кузнечного дела Хурсу.


Следва продължение:
Гласувай:
81. dalida - Здравей, Атил!
02.05.2011 14:51
Искам да попитам за тези шлемове с бичи рога, не са ли били разпостранени в Европа, защото съм виждала на снимки викингите със същите шлемове и рога?
Снимките са от чудните северни приказки за викингите и техните кораби.
Поздрави за статията! Доста привърженици на манипулираната ни история ще бъдат шокирани.
цитирай
2. atil - От самото начало на етногенезиса на ...
02.05.2011 20:38
От самото начало на етногенезиса на древните булгари сред тези седем племена е имало индоарийци каквито са викингите и славяните.Затова в обичаите и обредите,бита и културата има много общи неща.Викингите са я наричали страната - Биярма а едно от названията на древните ни предци е било "бияри"- които е синоним на булгар,малкар,бурджан или българ...Затова теориите за накакви срички и звуци и букви,които определяли "чистите българи" и ги отделяли от "нечистите" са много смешни...Корабите на викингите са почти идентични с тези на древните булгари,които първи усвоили северния морски път.Нашите ги наричали "Кочи" заради овнешката глава която била на носа и служела и като таран.И най - вероятно северните диваци да са придобили много от умениятя си благодарение на древните булгари.Нашите обаче са строили и големи кораби с корпус подобен на орехова черупка за да издържа на северните ледове.Наричали ги "Бейнек" и ги правели от дървото лиственница.От устието на р.Печора имало воден път до Волга и по-късно до г.Болгар.Племето "мая"с такива кораби по южния маршрут стигнало Централна Америка още преди изобретяването на колелото.И до днес следите от културното влияние натези преселници стоят,в езиците на индианците има доста булгарски думи,както и следи в преданията и фолклора им.А в Европа булгарското влияние е зашеметяващо,като се почне от Елада,Рим и Тракия,та до 4-5 век,когато се слагат основите на днешна Европа.Живот и здраве ще напишем и за това!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5785842
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3662
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031