Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2011 11:47 - Сведения за булгарските(българските) царе от всички династии до 7-ми век- трета част
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7847 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 29.03.2019 17:21ПЪЛЕН СПИСЪК НА ЦАРЕТЕ ОТ ХОНСКАТА ДИНАСТИЯ - ПРОДЪЛЖЕНИЕ

image

Кан Атила Айбат на трона на Европа - 5-ти век


17. Кермек или Бел-Кермек, Ирник, Хернах,  Ирна/463-489 г./
Най-младия син на Атила. Продължил Царската династия Дуло. Съвладетел на Идел и владетел на Кара Бершуд. След разпадането на Идел на части през 463 год., Кермек,  съхранявайки най-високата титла Кан или Каган/Цар, Император/, обявил Кара Бершуд за Булгарски бейлик/Княжество/.

Самия той обяснил това така: ”Аз обявих своята част от Царството Идел за Булгарски бейлик заради това,  че нашите загубили единството си и приунили хора да не забравят името на своите бащи и дядовци.  Великото име-булгар!”

В легендите често го наричат Маджар/жертвен/-заради това, че не започнал братоубийственна война с булгарите-себерци за възтановяване единството  на Царството, макар и да мечтаел за това единство. Отгледал и възпитал сина на Иллака - Чалап-бия и по-късно по молба на себерските бекове го пуснал при тях.

От родословието на този Цар произлизат Курбат и Аспарух. 

18. Чалап-бий, Ибер-Себер, Афрасиаб,  Аудан/463-532 г./
Син на Иллака,  владетел на източните части на Идел. Родил се в 442 г. и живял 90 години. Много обичал лова със соколи.  Себерските бекове отначало го провъзгласили за владетел на Ак Бершуд, а после и на Ескел/Сибир/. Скоро Чалап-бий подчинил и Кашан/Средна Азия/.
Водил успешни войни с барджилския/иранския/шах Барадж/Пероз/. Оженил се за сестра му. След гибелта на шаха през 484 год., Чалап-бий поставил на иранския трон Балуса. Той бил свален от антибългарски настроените ирански велможи,  тогава той издигнал сина на Барадж/Пероз/, Кубрат-Кавада/488год./ Помогнал му и да разгроми арменците и византийците. От 463 до 520 год. Кара Бершуд бил във васално положение спрямо Ак Бершуд, където властвали себерските бекове. Но Чалап-бий правел всичко възможно този васалитет да не бъде оскърбителен и обременителен за неговите роднини на запад. . .

От 520  год. властта на Чалап-бия и авторитета на Ибер-Себер/обединените източни части на Идел/ отслабнали заради разпри сред себерските бекове.

По молба на жена си иранската принцеса Самар-би, Чалап оженил шаха Кавада за дъщеря си Минли-бика. След години брата на Чалап-бия-Курязбаши,  бивш наместник в Хорезм,  умъртвил сина на Кавада и Минли-бика-Себерджана. Това било в отговор на това, че в Иран, другият син на Кавада-Хосрау/Хосрой/ наказал със смърт Субаша. Субаш бил ирански велможа и известно време бил заедно с Кубрат-Кавада заложник в Ибер-Себер. Там той приел тенгрианството в неговата простонародна форма-„маджарството”. Заедно с Кубрата Субаш се опитал да наложи маджарството в Иран, но Хосрау провалил тези планове.

Движението на Субаша получило названието”маздакизъм”.  Чалап-бий по това време вече бил смъртно болен и не можал да попречи на убийството на Себерджан. Но по негова молба един от синовете му Бурджан-спасил сина на Себерджан-Ибера, който станал основател на династията на Хорезмийските Царе.

19. Ружа-Джураш Масгут/489-505 г./
Син на Кермек от дъщерята на масгутския бек Ружа,  за което бил наречен и Ружа.  Владетел на Кара Бершуд. Управлявал 16 години и с помоща на себерските бекове разширил владенията си на запад в няколко успешни войни с Византия.  През 492 год. ,  годината на маймуната,  заел цялата западна част на Дунавска България. От Дунава до Кубар-дара/Вардара/. В памет на това основал град Бичин-”маймуна” /Видин/. За успешните си войни получил прякора Джураш-„Войн, Дух на войната”. 
Прославил се като мъдър и справедлив владетел. Знаел няколко езика ,включително и езика на шаманите-кам теле.  Имал петима известни сина: Буляк-Болгар,  Куштан,  Айяр,  Могер и Банджа-Татра.

20. Банджа-Татра Банант или „Мундо”/505-520 г./
Син на Ружа-Джураша. Бил владетел на Булгарския бейлик/Кара Бершуд/ 15 години. Винаги считал Чалап-бия за върховен владетел и дружал с него.  Прославил се със своята воинственност и необичайна храброст в боя. В решаващата битка по време на война с Византия, неговия отряд от 1 000 човека/банант/ атакувал и разбил 15 хилядна византийска войска. След това той получил и прякора „Банант”. Разгромената Византия се съгласила да плаща на Кара Бершуд огромен данък и отстъпила голяма част от Балканския п-ов.
След това Татра възтановил единството на Идел, подчинявайки Ак Бершуд и Есегел. Бил възпят в булгарския народен епос ”Шан Талгау” под името Тат-Иран.

21. Бульяк, Джилки или „Болох”/520-522 г./
Големият син на Банджа-Татра. Бил управител на Чалла-Бурджанската /Предкавказката/ област,  част на Ибер-Себера.  Родил се в годината на коня/490г. /, затова получил името Джилки/кон/. 
Отначало вземал данък от Византия и Персия само за Чалап-бия, но после почнал да взема допълнителен данък от Персия и за себе си/по настояване на жена си/. Желаейки да се избави от този допълнителен данък персийския шах Кубрат/Кавада/ го поканил в Персия за участие в похода срещу арменците и му обещал да му отстъпи за това областта Дяу-Хонджак/Карабах/.  Джилки повярвал и бил коварно убит с по-голямата част от дружината си.  Преди смърта си завещал на роднините си да отмъстят на персите за тяхното коварство. Двамата му братовчеди Ширак Хазар/с хиляда воини/ и Колин/с три хиляди воини/ минали на персийска служба и след известно време били пуснати. . .

22. Кущан или Бирман , Елбир, Алвар,  ”Гостун”/527-528 г./
Син на Ружа-Джураша и княгинята от рода Ерми/Бирман/,  за което и получил прякора „Бирман”. Владетел на Булгарския бейлик/Кара Бершуд/, управлявал две години в качеството си на илчибек/регент/ при малолетния син на Банджа-Татра-Боян Челбир.

Опитал се да разпространи християнството, което предизвикало недоволство сред аристокрацията, която се обединила около неговия брат Айяр. Загинал по време на нападението на Могер в своята ставка. Неговият син Саба-Юрган в памет на баща си, на мястото на тази ставка, основал град Бирман/съвременния град Одеса в Украйна/.

23. Могер,  Муагерис/528 г./
Син на Ружа-Джураша. Свалил от власт Куштана,  но скоро сам бил свален от брат си Айяр.

24. Айяр или Авар/528-531г./
Три години управлявал Булгарския бейлик. Според едно предание бил прокълнат заедно с потомството си от жената на Куштан. Той се считал за съучастник в убийството на мъжа и.  Това проклятие дълго тегнело над семейството му.

25. Бояркъз/520-535 г./
Жена на Буляк-Болгара,  от булгарския род Себер. След гибелта на Джилки-владетелка на на Чалла-Бурджана/в качеството на илчибика/регентка/,  при своя малолетен син. През 535 год.  станала фактически владетелка на Ибер-Себера/Волго-Уралието и Сибир/. Била съюзница на Византия. Когато през 528 г. синовете на Айяр, Колин и Ширак тръгнали през нейна територия на помощ на персите, тя убила Колина, а Ширака и неговия син Дугар, взела в плен и ги предала на византийците.  Тъй като те пък се страхувавали от булгарските владетели/Айяра и Саба-Юргана/, държали пленниците в почетен плен и им угаждали във всичко. Такива пленници се наричали ”ак хум”-„бял заложник”.

Синовете на Буляк-Болгар и Бояркъз-Борис и Мар поставили началото на княжеската династия на Ечке Идел.

26. Саба-Юрган,  Заберган,  Котраг/531-563 г./
Син на Куштан-Бирман. Владетел на Булгарския бейлик.  Управлявал повече от 30 години. Заради това, че водел чести войни, особенно с Византия, бил наречен Котраг-”Безспокойния”. Основал град Бирман/Одеса/ и го направил своя ставка/столица и военен лагер/.

За да съедини двете части на Идел в 563 год.  доброволно отстъпил властта в Булгарския бейлик на Келбир-Аскал Тубджак/син на Боян Челбира на служба при него/.

27. Боян Челбир,  Синдилх,  Утрик/535-590 г./
Син на Банджа Татра. Бил поканен от Бояркъз на служба в Ибер-Себер, а след смъртта и  заел мястото и като владетел.  Прославил се със своето миролюбие, за което получил прякора-„Утрик”/”Спокойния”/. Живял 80 години и влязал в булгарската история като велик музикант и изпълнител. 
Обединил древнобулгарските митове и сказания в един сборник. През 563 година станал Цар на целия Идел, но през 565 год. бил принуден да признае своята зависимост от Тюркския каганат.

Тогава било направено преброяване на подданъчното население. То станало на кашанската писменност и с помоща на кашанците.  От тях винаги имало достатъчно в столиците на булгарските Царе. Иделските булгари считали Кашанските владетели за булгарски и самите те не отричали това. Поддържали родственни отношения помежду си. 
Влиятелната и развита булгарска бюрокрация от кашански/согдатско-уйгурски или „хорезмийски”/произход, възпрепятствала приемането на християнството сред българите през целия период от 4-ти до 8-ми век.
През 9-ти век,  за да приеме християнството на дунавско-булгарския Цар му се наложило да изтреби много от представителите на 30-те чиновнически рода от кашански произход. Хиляди преследвани кашанци избягали в Черна България. От там част от тях начело с Арпад се преселила в Авария/Унгария/ и там също оглавила бюрократическия апарат.

Любимата ставка на Боян Челбира на река Кубан - „Сандугач” през 640 год. била разгромена от арабските завоеватели.

28. Аскал Келбир/”Алвар”/ или Тубджак./563-593 г./
Син на Боян Челбир. Намирайки се на служба в Ечке Идел,  където управлявал баща му, бил губернатор на Ескел/Сибир/ и воювал в Тубджак/Казахстан/ в съюз с аварите против Тюркския каганат. Когато тюрките приближили границите на Ечке Идел,  то баща му, опасявайки се за живота му, го пратил в Булгарския бейлик. При Саба-Юргана Аскал бил идвал и по рано-като посланник на Ечке Идела. През 559 г. Саба-Юрган му предал в качеството на подарък към Боян Челбира, част от византийската плячка. Боян Челбир обаче върнал съкровищата на византийците, тъй като се нуждаел от съюз с тях. Това било заради непостоянството на аварите и тюрките. 
През 565 год. признал своята зависимост от от аварския каганат и почнал да му плаща данък/заради нежеланието му да признае по-тежката зависимост от тюркския каганат/. Заедно с това обаче получавал по-голям данък от Византия, която желаела съюза с Аскал Келбира, който прикривал границите и от аварите.

29. Албури Аспар Аскал/563-593 г./
Големият син на Аскал Келбира,  когото някои летописци бъркали с баща му/бележката е на Кул Гали/. През 602 год.  неговата ставка Ази-Улаг се намирала на река Аспар в района на днешния румънски град Яш.
През същата година княза на българите в Авария,  Ялчек/Алцек/ или „Апсих”/братовчед на Албури/ по заповед на аварския каган, който искал да подчини Булгарския бейлик-атакувал ставката на Албури.

По време на това нападение загинал слепия Албури Аскал,  случайно попадайки под един препускащ кон. . .  Но да поставят послушния Алцек начело на Булгарския бейлик аварите не успели.
Сина на Ялчек, Кабар през 630-те години, когато започнала гражданската война в Авария, извел част от своите българи в Алтынбаш (Италия).
Жената Алвар - Акжан, майката на двамата му известни сина - Курбат (“Кубрат“) и Шамбат - била от рода Кюнграт (нейните предци били от кашанские владетели в чието число бил и каган Иджим -“Истеми“).


image

Личните пръстени на Кан Куртбат Кюнграт("Кубрат")

30. Курбат Кюнграт или „Кубрат”,  Курт,  Хор/593-653-60? г./
Големият син на Албури. Когато загинал баща му бил съвсем млад.  До възмъжаването му управлявал от негово име вуйчо му Юрган/Бюрган/Телес.
На Юргана му се наложило да въз
становява Булгарския бейлик, който се разпаднал след смъртта на Албури на 60 части. . . /тюби/.  Когато Курбат порастнал,  Юрган доброволно му предал властта над възтановената българска територия.  Живота на Юрган влязал в булгарската история като пример на безкористна служба на народа и родината. След смъртта му службата при Курбат продължил неговият син - Билиг.  В едно сражение спасявайки живота на Курбат,  Билиг загинал,  а Курбат осиновил двамата му сина-Лачин и Кубар/Кубер/.

image

Личното оръжие на Кан Кубрат

 

Родните синове на Курбат били трима-Атряч Котраг, Бат-Боян и Атил-Аспарух.

При Курбата длъжността глава на „големия/великия/ съвет” на великите боили заемали представителите на рода Кюнграт... Главата на правителството и военен министър се наричал капаган/караган, капкан/...
От великите боляри се избирал и главния съдия и духовен глава-„иджик” или „идик”
За най-знатен род се считал рода Барин,  около който се обединявали всички Царски родове и велики боили. След него за най-знатни се считали три рода: КюнгратШирак и Хин. . . 
Баджанаците/печенегите/ се считали за хинци. . .  А цялото население се деляло на три основни групи: Баили/аристократи/,  багаини/средна класа/ и чермиши или сабани/простолюдие от свободен народ на пастири,  занаятчии , земеделци и др. /

Когато Курбат бил вече на смъртно легло хазарите нападнали България. Той веднага разпратил на синовете си и останалите Улугбекове/губернатори/ стрели!
Стрелата била знак за война и означавало, че губернатора или васала веднага трябва да се явят с поверената им войска в ставката на Кана. Когато синовете му пристигнали, той още бил жив и приказката за завета на Кубрат и стрелите се оказва,  че не било мит, а действителен случай!
Пръв срещу хазарите препуснал Аспарух като авангард, но бил разбит и отстъпил нагоре към Поволжието. През това време основните български сили се събрали и хазарите били отблъснати. Курбат починал не дочаквайки края на войната.
Не е бил погребан по християнски, както се фантазира напоследък. Дори да е бил кръстен на млади години, той е изпълнявал длъжността на Главен Шаман и е имал шаманско име-Маг-ула/син на вълка/, по славянски останало като Микула.  След него три години управлявал Бат-Боян и избухнала гражданска война. . .  Синовете му се изпокарали и не спазили неговия завет! Аспарух, с чичо си Шамбат и Кубер и Лачин,  воювали срещу Бат–Бояна и Котрага. Бат-Боян привлякъл за съюзници хазарите,  като в замяна им отстъпил териториите,  на които губернатор бил Аспарух. Войната приключила като границата била установена по течението на река Днепър.
Накрая за Аспаруха останал само Онгъла/степите между Дунав и Днепър/.
След смъртта на чичо им Аспарух,  Кубер и Лачин завоювали северната и западната част на Балканите.  Аспарух преместил ставката си в Плиска/Билсага/ и обявил Улуг Българ,  Кара Бурджан или Болгария - по славянски, за отделна държава.


image

Атил Аспарух минава Дунава


На русском языке
(полный список)


Кермек, Кернек или Бел-Кермек, Ирник, Хернах, Ирна (463-489 гг.).
Младший сын Атиллы, продолживший его ветвь династии Дуло. Соправитель Иделя и правитель Кара-Бершуда. После распада Иделя на части (463 г.) Кермек, сохраняя высочайший титул Кагана или кана (император, царь), объявил Кара-Бершуд Булгарским бейликом (княжеством). Сам он объяснил это так: “Я объявил свою часть царства Идель Булгарским бейликом для того, чтобы наши утерявшие единство и приунывшие люди не забыли имя своих отцов и дедов, великое имя Булгар“. В легендах его часто называют Маджаром -“Жертвенным“ - за то, что он не начал братоубийственную войну с Булгарами - сэбэрцами ради восстановления единства Иделя, хотя мечтал восстановить единство всего царства. Кермек вырастил и воспитал сына Иллака Чалап-бия и по просьбе хин-сэбэрских беков отпустил его к ним.

Чалап (Чаллы)-бий или Байгу, Хин, Ибер-Сэбэр, Афрасиаб, Аудан (463-532 гг.).
Сын Иллака, правитель восточных частей Иделя. Родился в 442 году и прожил 90 лет. Очень любил соколиную охоту. Сэбэрские беки вначале провозгласили его правителем Ак-Бершуда, а затем и Эскела (Сибири). Объединив эти две восточные части Иделя, Чалап-бий стал называть их Ибер-Сэбэр (это название в иранских источниках приняло форму “Афрасиаб“). Очень скоро Чалап-бий подчинил Ибер-Сэбэру и Кашан (Среднюю Азию). Он вел успешные войны с барджильским (иранским) шахом Бараджем (Пероз) и был женат на сестре Бараджа Самар-би. После гибели Бараджа в бою с сэбэрскими Булгарами (484 г.) Чалап-бий посадил на барджильский трон Балуса, а после свержения Балуса (Влас, Балаш) антиБулгарски настроенными барджильскими вельможами - сына Бараджа-Курбата (Кубрата)-Кавада (488 г.). Чалап-бий помог Курбату разгромить арьякцев (армян) и Урумцев (Византийцев). С 463 г. по 520 г. Кара-Бершуд был в подчинении от Ибер-Сэбэра, где хозяйничали сэбэрские беки, но Чалап-бий делал все, чтобы это подчинение было неоскорбительным и необременительным для его кара-бершудских родственников. В 520-х гг. власть Чалап-бия и авторитет Ибер-Сэбэра ослабли из-за распрей среди сэбэрских беков. По просьбе Самар-би Чалап-би женил Курбата на своей дочери Минли-бике. Брат Чалап-бия - Курязбаши, бывший наместником Хорезма, умертвил сына Курбата и Минли-бики - Сэбэрджана за то, что в Барджиле другой сын Курбата Хусрау (Хосрой) казнил Субаша. Субаш - барджильский вельможа - некоторое время вместе с Курбатом был заложником в Ибер-Сэбэре и принял Тенгрианство (“Маджарство“). Вместе с Курбатом Субаш попытался ввести Маджарство в Барджиле, но Хусрау сорвал его планы. Движение Субаша получило название “маздакизма“. Чалап-бий был в это время уже смертельно болен и не смог помешать убийству Сэбэрджана. Но по просьбе Чалап-бия один из его сыновей - Бурджан - спас сына Сэбэрджан - Ибера, основавшего династию хорезмийских царей.

Ружа-Джураш Масгут (489-505 гг.).
Сын Кермека от дочери масгутского бека Ружи, почему и был назван Ружа. Правитель Кара-Бершуда, правил 16 лет. Благодаря помощи сэбэрских беков смог расширить свои владения на западе в ходе успешных войн с Византией. В 492 г., в год обезьяны, занял всю западную часть Дунайской Булгарии от Дуная до Кубар-Дара (Вардар, Македония) и в память об этом основал город Бичин - “Обезьяна“ (Видин). За успехи в войнах получил прозвище Джураш - “Воитель, Дух Войны“. Прославился как мудрый и справедливый правитель. Знал родной - Огузо-Булгарский, немецкий, латинский, Греческий, Дунайско-Булгарский (“славяно-болгарский“), Венгерский, иранский языки и “кам теле“ (язык Булгарских шаманов). Имел пятерых известных сыновей: Буляк-Болгара, Куштана (Бирмана), Айяра, Могера и Банджа-Татру.

Банджа-Татра Банант или “Мундо“ (505-520 гг.).

Сын Ружа-Джураша, был правителем Булгарского бейлика (Кара-Бершуд) 15 лет. Всегда признавал Чалап-бия верховным Булгарским правителем и был очень дружен с ним. Прославился воинственностью и необычайной храбростью в бою. В решающей битве в войне против Византии его тысячный конный отряд (“банант“) атаковал и опрокинул 15-тысячное Византийское войско, после чего он получил также прозвище “Банант“. Разгромленная Византия согласилась платить Кара-Бершуду огромную дань и уступила ему большую часть Балканского полуострова. После этого Татра восстановил единство Иделя, подчинив Ак-Бершуд и Эскель. Был воспет в болгарском народном эпосе “Шан Талгау“ под именем Тат-Ырана.


Буляк-Болгар Джилки или “Болох“ (520-522 гг.).
Старший сын Банджа-Татры, был управителем Чаллы-Бурджанской (Предкавказской) части Ибер-Сэбэра. Родился в год лошади (в 490 г.), почему получил имя Джилки (“Лошадь“), Вначале брал дань с Византии и Барджиля (Персии) только для Чалап-бия, но затем стал взимать для себя дополнительную дань с Барджиля (по настоянию жены - Бояр-кыз). Желая избавиться от этой дополнительной дани, барджильский шах Курбат (Кавад) пригласил его в Персию для участия в походе на арьякцев (армян) и пообещал за это передать Джилки область Дяу-Хонджак (Карабах). Джилки поверил и был коварно убит вместе с большей частью своей дружины людьми Курбата. Перед смертью Джилки завещал своим родным отомстить барджийцам (персам) за их коварство. Двое двоюродных братьев Джилки Ширак Хазар (с тысячью воинов) и Колын (с 3 тысячами воинов) перешли на персидскую службу и были через некоторое время отпущены... 

Куштан или Бирман, Эльбир (Алвар), Угез, Угер, “Гостун“, “Горди“ (527-528 гг.).
Сын Ружа-Джураша и бики (княжны) Булгарского рода Ерми (Бирман), почему получил прозвище “Бирман“. Правитель Булгарского бейлика (Кара-Бершуд), правил 2 года в качестве ильчибека (регента) при малолетнем царе - младшем сыне Банджа-Татры Боян-Чельбире. Пытался распространить Христианство, что вызвало недовольство Булгарской знати, сплотившейся вокруг его брата Айяра. Погиб во время нападения людей Могера в своей ставке. Сын Куштана Саба-Юрган (Су-Бюрган), в память об отце, основал на месте этой ставки город Бирман (современный город Одесса на Украине).


Могер или Мугел, Муагерис (528 г.).
Сын Ружа-Джураша. В 528 г. сверг Куштана, но правил недолго и вскоре сам был свергнут братом Айяром.
Айяр или Авар (528-531 гг.). Сын Ружа-Джураша, В 528 г. сверг Могера и три года правил Булгарским бейликом. По преданию, был проклят вместе со всем своим потомством женой Куштана (считавшего Айяра соучастником убийства мужа) и это проклятие тяготело над его семьей долго.


Бояркыз (520-535 гг.).
Жена Буляк-Болгара, из Булгарского рода Сэбэр. После гибели Джилки - правительница Чаллы-Бурджана (в качестве ильчибики - регентши - при своем малолетнем сыне-царе), а в 535 г. стала фактической правительницей Ибер-Сэбзра. Была в союзе с Византией. Когда в 528 г. сыновья Айяра Колын и Ширак-Хазар двинулись через ее территорию на помощь персам, она убила Колына, а Ширака и его сына Дугара захватила в плен и выдала Уруму (Византие), Т.к. Византийцы боялись и Айяра, и Саба-Юргана, то держали пленников в почетном плену, ни в чем не стесняя. Таких пленников называли “ак хум“ - “белый заложник (или раб)“. Сыновья Буляк-Болгара и Бояркыз - Барыс и Мар (Мардукан) положили начало княжеской династии Эчке Иделя.


Саба-Юрган или Су-Бюрган, Заберган, Катраг (531-563 гг.).
Сын Куштан-Бирмаиа. Правитель Булгарского бейлика, правил более 30 лет. Из-за того, что вел частые войны (особенно с Византией), был прозван Катрагом - “Беспокойным“. Основал город Бирман, который сделал своей ставкой. Дабы воссоединить обе части Иделя в 563 г. добровольно уступил власть в Булгарском бейлике Кельбир-Аскалу Тубджаку (сын Боян-Чельбира, служивший Саба-Юргану).


Боян-Чельбир или Сандугач, Шан Талгау, Синдилх, Утрик (535-590 гг.).
Сын Банджа-Татры. Был приглашен Бояркыз на службу в Ибер-Сэбэр (где получил в управление Чаллы-Бурджан), а вскоре после ее смерти возглавил Ибер-Сэбэр. Славился миролюбием, почему и получил прозвище “Утрик“ - “Спокойный“. Прожил 80 лет. Вошел в Булгарскую историю, как великий поэт, музыкант и исполнитель. Объединил древнеБулгарские мифы и сказания (в том числе песни Кубана) в одно сказание “Шан талгау“ (“Сказание о Шане“), на основе которого в 882 г. Микаиль Башту создает свою эпическую поэму “Шан кызы дастаны“ (он придал сказанию Исламскую окраску и частично изменил его текст и содержание). За этот великий подвиг (Булгары ценили поэтическое творчество выше всех остальных дел, т.к. считали, что устами поэтов говорит Тангра) народ прозвал Боян-Чельбира “Сандугач“ (“Соловей“) и “Шан Талгау“ (“Саидилх“ по-Гречески). Возглавлял народные моления Тангре. В 563 г. стал царем всего Иделя, но в 565 г. был вынужден признать свою зависимость от Тюркского Каганата и стал платить ему дань - “по шкурке соболя с каждого дома“. Тогда же он провел подсчет податного населения. Сделано это было кашанским письмом и при помощи кашанцев, которых всегда было много на службе и в ставках Идельских царей (особенно во времена Алана, Агарджи, Булюмара и др.). Идельские Булгары считали кашанских правителей Булгарскими, и они сами не отрицали этого и находились в родстве с Идельскими царями. Идельские правители во многом подражали кашанским правителям. Влиятельная и развитая Булгарская бюрократия кашанского (сагдакско-уйгурского или “хорезмийского“) происхождения воспрепятствовала принятию Булгарами Христианства и Византийской чиновной системы в 4-8 вв. В 9 в., чтобы принять Христианство, царь дунайских Булгар истребил многих представителей 30 Булгарских чиновных родов кашанского происхождения. Тысячам преследуемых кашанцев удалось бежать в Черную Булгарию, из которой потом часть их вместе с Арбатом переселилась в Аварию (Венгрию) и там также возглавила бюрократический аппарат. Любимая ставка Боян-Чельбира на реке Кубани - “Сандугач“ - была разгромлена в 640-х гг. Арабскими завоевателями. 

Аскал Кельбир (“Алвар“) или Тубджак (563-593 гг.).
Сын Боян-Чельбира. Находясь на службе Эчке-Иделю, где правил его отец, управлял Эскелем и воевал в Тубджаке (Казахстан) - в союзе с Аварами - против войск Тюркского Каганата. Когда Тюрки продвинулись к границам Эчке Иделя, то отец, опасаясь за его жизнь, отправил его в Булгарский бейлик. К Саба-Юргану Аскал еще раньше неоднократно приезжал - как посланник Эчке Иделя, В 559 г. Саба-Юрган передал ему - в качестве подарка Боян-Чельбиру - часть Византийской добычи, но Боян-Чельбир вернул сокровища Византийцам, т.к. нуждался в союзе с Византией для борьбы с непостоянными в дружбе Аварами и Тюрками. В 565 г. признал свою зависимость от Аварского Каганата и стал платить ему дань (из-за нежелания признавать более тяжелую зависимость от Тюрков), но при этом получал еще большую дань с Византии (желавшей, чтобы ладивший с ней Тубджак и дальше прикрывал от Авар ее границу).

Албури Аспар Аскал (593-602 гг.).
Старший сын Аскал-Кельбира, которого некоторые летописцы путали с отцом (замечание Кул Гали). В 602 г. его ставка Ази-Улаг находилась на реке Аспар в районе современного Румынского города Яссы. В том же 602 г. глава Булгар Аварии Ялчек или “Апсих“ (его отцом был сын Боян-Чельбира Атрак, также возглавлявший Булгар Аварии) - по приказу Аварского Кагана (желавшего подчинить Булгарский бейлик) - атаковал ставку Албури. Во время этого нападения нечаянно погибает, попав под лошадь, слепой Албури Аскал. Поставить послушного Ялчека во главе Булгарского бейлика Аварам не удалось. Сын Ялчека Кабар в 630-х гг., когда началась гражданская война в Аварии, увел часть своих Булгар в Алтынбаш (Италия). Жена Алвара - Акжан, мать двух его известных сыновей - Курбата (“Кубрата“) и Шамбата - была из рода Кюнграт (ее предками были кашанские правители и Тюркский Каган Иджим -“Истеми“).

Курбат Кюнграт или “Кубрат“, Курт, Хор (593-653 гг.).
Старший сын Албури. В момент гибели отца был еще совсем юным. До повзросления Курбата Булгарским бейликом правил от его имени родной брат жены Албури - Юрган (Бюрган) Телес. Юргану пришлось заново воссоздавать Булгарский бейлик, распавшийся после смерти Албури “на 60 уделов (тюб)“. Когда Курбат повзрослел, Юрган добровольно передал ему власть над воссозданным им бейликом. Жизнь Юргана вошла в Булгарскую историю, как пример бескорыстного служения родному народу, родной стране. В память о нем и его сестре - своей матери - Курбат назвал себя именем их рода Кюнграт, которое Византийцы переделали в “Кубрат“. После смерти Юргана Телеса Курбату служил сын Юргана - Билиг.
В одном из сражений Билиг, спасая Курбата, погиб, а Курбат усыновил двух сыновей Билига - Лачына и Кызыл-Кубара. Родных детей у Курбата было трое: Атряч Катраг, Бат-Боян и Атилле-Аспарух.

При Курбате пост главы “большого совета“ великих буляр-телеса“ - занимали представители рода Кюнграт...

Глава правительства назывался капаган или караган...
Телес был и главным судьей (“иджик“ или “идик“)...
Наиболее знатным родом считался барын, к которому относились все аристократы. Его называли также “бишермэн“...
После него наиболее знатными были три рода: Кюнграт, Ширак или Ширин и Хин...
Баджанаки(печенеги) считались хинцами...
А все население делилось на три группы: багылы (аристократы), баганины (средние) и чирмыши или сабаны (простые люди, низшие)...

  [Здесь я прекратил работу над “Списком Булгарских царей всех династий“ и начал переписывать текст “Джагфар тарихы“, т.к. “текст Нигматуллина“ сильно обветшал и с ним стало трудно работать. Кроме этого, у меня сохранились небольшая часть известия Гази-Бабы о генеалогии Дунайско-Булгарских царей и фрагменты родословных Булгарских царей, которые я составил (во время переписывания текста “Джагфар тарихы“) на основе данных свода для написания комментариев].
(Ф.Нурутдинов)
 Гласувай:
6Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5191673
Постинги: 546
Коментари: 2604
Гласове: 3531
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031