Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2011 01:49 - Траките - познати и непознати./2 част/
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 36109 Коментари: 25 Гласове:
7

Последна промяна: 06.07.2021 19:45


Сведения за траките от българските земи


image

 

 image

Златна маска на тракийски цар от земите днешна централна България. Идентична с маската на "Агамемнон" от Микена. Този култ е древнобулгарски и бил въведен от елбирите(първобългарите на които, Тангра заповядал да носят железни маски). 

В сравнение с другите народи от онези времена броят на траките бил доста голям. Според свидетелсвото на Херодот, те били най-многочисленният народ на земята. Тяхната многобройност се потвърждава и от количеството на войската, която изкарвали през 5 и 4 век пр.н.е. Някои тракийски племена можели да въоръжат до 30 хил. а други до 150 хил. войници. Един римски писател(Страбон) намира, че само траките на юг от Дунава можели да извадят над 200 хил. войници.


image

Както казва Херодот, траките би били и най-силния народ
на земята ако не били раздробени на много племена, които враждували остро помежду си.
Страбон наброява само на юг от Дунава до 22 племена.


image

Тракийската могила от Свещари в района на текето Демир Баба


image

Района на тракийската могила и текето Демир Баба


image

Златарското изкуство на траките било на забележително ниво.Тук виждаме техния главен символ - чисто булгарски, дракона с вълча глава, почитан еднакво и от други групи булгарски племена - скити, сармати...



image

Седмолъчната звезда издялана върху камък в района на Демир Баба теке. Символ на древната Идел-Булгарска държава и седемте обединени племена.



image

Най-късната постройка в района е т.нар.Демир Баба теке(Железния Баща). Народния епос свързан с този герой(Има събран и издаден труд  от Борис Илиев- "Изворът на петте пръста"), стига до предримско и римско време и е свързан с този край и хората, които са го населявяли от най-древни времена.
И не е свързан с никаква Турция или Иран. Самата постройка е в типичен тенгриански архитектурен стил. На забележките, че това било саманидски стил, трябва да се знае самия "саманидски стил" е почерпен от древната булгарска школа. У нас по-нови постройки в този стил са паметника на руските освободители в Разград, костницата-пантеон на възрожденците в Русе. Ако накой се сети за други може да ги посочи...




От тези племена по известни били : трибали в северо-западна България, мизи в Северна България, гети в Добруджа, даки на север от Дунава.
На юг от Балкана били най-известни одрисите, които заемали плодородната равнина по средното и долното течение на Марица и имали главни центрове в Одрин(Ускудама) и Кипсела(днешна Ипсала).
По горното течение на Марица и в Западните Родопи били бесите, а между Родопите, Бяло, Мраморно и Черно били известни редица племена, някои от които се споменават и в Одисеята(киконите).
В Северна и в Югоизточна Македония били разположени също няколко тракийски племена, най-бележитите от които били мигдоните – край Солун, крестони – край изворите на река Галико, едони и др.

Проникването на тракийските булгари между старото неолитно население по днешните български земи било съпроводено с тежки и разорителни борби. В резултат на това, старото, по-дребно на ръст, тъмнокожо население от т.нар. Средиземноморска раса било изтребено или изтласкано на юг и югозапад. Траките които били едри, синеоки с бяла кожа и с руса или червеникава коса донесли и установили своята древнобулгарска, арийска култура.



image


"Богинята" на земята - Семела .(Алп-бика Туран-Уран)

 


image

Тракийска монета с равнобедрен кръст - знака на първия алп - Бури и неговият син Сабази - Сабан.


От Илиадата узнаваме, че някои от южните тракийски племена се били намесили в Троянската война на страната на своите сънародници от Атряч-Троя. Там те се явили със същите оръжия и методи на воюване. А някои носели и мечове от местна изработка. Рес, царят на едно тракийско племе от долното течение на Струма взел участие във войната с колесница обкована със злато и сребро и носел оръжие чудесно наглед. Мечове и върхове на копия с микенска форма са намерени чак към Пловдивско.
А златните маски на Агамемнон(Ага Мумин) и от България са идентични. При Лозенград и Свиленград са намерени куполовидни гробници, зидани към 5-4 век пр.н.е., микенски образец.

Това показва, че старата микенско-ахейска култура не е различна от тракийската. Т.е. сведенията на булгарските летописци се потвърждават по всички възможни начини.

Гръцката колонизация била най-силна 8-6 век пр.н.е., но тя оказала влияние главно в южните части на полуострова и в някои части на Мала Азия. Както и по тракийските крайбрежия. Тракийските племена от днешните български земи и Македония запазили своята автономия или пълна независимост до изването на римляните. Гръцкото влияние от юг и влиянието на скитските и сарматски булгари от север,както и влиянието на местните условия,създало особенния начин на живот с който старите траки станали известни на света. Например култа към Дионис, който е типичен тракийски култ, нито е гръцки, нито е продукт на старата булгарска култура... Друг такъв оригинален продукт на тяхната култура са градовете-царства, унаследен от гърците и принесен от етруските в Италия.
Селата си наричали-дава, главатарите на племената живеели в укрепени селища. Били разпространени и наколните жилища.Траките подобно на останалите булгарски племена били конен народ и полигамни. Обичали светло боядисани и бродирани дрехи, направени от коноп. Върху долните си дрехи намятали вълнени мантии, ошарени с геометрични фигури, чийто смисъл и значение бил известен само на тях. Те били подобни на българските селски ямурлуци от по-късно време.


image

image

Изображения на траки така както са ги видяли техните съвременници.


imageimage

Надгробна плоча от Врачанско и каменна мозайка от Луковитско. Традицията да се поставят каменни плочи(имитация на планините) останала и след минаването към "световните"религии. Тук се вижда отгоре оформление във вид на тризъбец - символа на рода Дуло и шаманскки тенгриански символ. Същия от плочканта от шуменското плато или дори шапката с която е бил изобразяван Йоан Кукузел... Виждаме знака сарман(коловрат по славянски) символ на първия Алп(дух, див) Бури, почитан и от славяните като Перен, Перун.
 

Носели кожени калпаци,разпространени у всички булгарски племена(бурек). По бедните налагали – таке от плъстей. Зиме обували високи кожени обуща, завити в горния край навън. Носели дълги и широки панталони като брич(или потури) а конниците се обличали и с къси кожени куртки. Националното оръжие на траките било сабя,подобна на ятаган, и особенна сърповидна желязна сабя и нож.
Копие от 2 м., половината от което била от тежко желязо, изострено от двете страни. По някои монети се вижда двойна брадва, която имала религиозно значение. Употребявали и леко копие и лък със стрели. Щитовете им били във формата на полумесец, главата си покривали със шлемове, които после гърците заимствали от тях. Знамето им било древнобулгарско – дракон с уста, разтворена като на вълк(това бил символа на техния главен дух-покровител Алп Кубар – Деберзи).

image

Същия символ е почитан и от други булгарски народи- скити, сармати, алани и др с булгарско потекло.


image

Тук виждаме и каролинската конница под булгарския щандарт с вълчата глава. 

Биели се в строй под остър ъгъл, подобно на скитите. Напред пускали по-слабите  и леко подвижни части за да поемат първия удар, а най-отзад жените, които оказвали помощ на ранените и доубивали ранените неприятели. Също така връщали назад бягащите от боя мъже със силни викове и клетви... Преди битката, траките тракали с оръжието си и кладели големи огньове, а след боя се връщали с песни и носели главите на убитите неприятели, побити на копия. Изобщо, траките били прочути със своята храброст и затова били търсени от гърци и римляни за наемни войници и за гладиатори.

Едно от най-обичните занимания на траките било ловът, занимавали се много и с риболовство. Те имали обичай да се напиват и то не само с вино, но и с дима на лененото семе. Жените също пиели вино и то неразредено. Богатите си давали банкети придружени със свирни, песни, игри с мечове. Накрая често завършвали с бой и убийства. Подобен банкет описва Ксенофонт, който му бил даден от един тракийски княз, на име Севтес(на български Севт) на връщане от похода във Вавилон. Ловът обаче бил занятие главно на богатите, народът се занимавал със земеделие и скотовъдство. Имало разбира се и съсловия на търговци, занаятчии, жреци и военни. Произвеждали жито, което атиняните ценели много. Обработвали също и ечемик, ръж, ориз(по тракийски-вриза). Някои племена назначавали чиновници за надзор върху земеделието. Запазвали храните в подземни стаи или в големи кюпове. Произвеждали доста лук и чесън, садели плодни дървета. В Илиада се говори за хубавото тракийско вино, от което пристигало всеки ден на кораби към малоазийското крайбрежие за продажба на войските при Троя.
Траките правели от ечемика бира(изобретена от булгарите на север заедно с бозата), и обработвали много коноп, познавали и лена, но го работели по-малко.
Силно развито било скотовъдството и в частност коневъдството. Някои от южно-тракийските племена били прочути рудари.
Те добивали злато и сребро ,част от което продавали навън(От планината Пангей, срещу остров Тасос, както говори Херодот, добивали годишно 80 таланта злато). В Родопите те добивали и желязо от което бесите правели прочутите тракийски мечове. Там добивали и много дървен материал с който търгували.

В духовната култура и религията на траките има следи от тотемизъм(като се започне от дракона на знамето им, има още следи от почитане на лисица, сърна, мечка...).

image

Триумфално шествие на Дионис. В случая интерес представляват тигрите - символ на Алп Баръс - вестителя на победата. Неговия графичен знак - пентаграма и бил герб на първата българска столица Плиска.


image

Гърците отъждествявали Збелсур със Зевс. Тъй като в цялата им митология и "древногръцка" култура виждаме само едни булгарски сказания...


Както при всички булгарски племена почитали Небесния Бог, наричан Диос(или така е записано от гърците). В Северен Кавказ Тенгри е наричан - Озай, в Северна Европа - Ерсу и т.н. Всъщност името на този Бог го има и на тракийски, което е едно вярно и съответстващо название – Збелсурдос т.е. на български - Збелсур. Най-вероятно тракийските племена от втората и третата преселническа вълна действително са говорели индоарийски език, близък до славянския и съвременния български език...С „бог” Сабази явно се визира брата-близнак на техния главен покровител Кубар-Дебер, затова се казва, че бил родствен на Дионис. Култа към Дионис се развил на базата на най-стария почитан от всички южни булгарски племена Дух на плодородието и изобилието Самар-Сабан. Потвърждение ,че става въпрос за същия персонаж е и описанието за произхода на Дионис. Той бил син на Семела-богинята на земята и бога на Небето. Всичката тази духовна йерархия била унаследена от гърците и от техните записки узнаваме за съответствието с Тенгрианския пантеон(Самар-Дионис там е син на Туран-покровителката на земята и Мар-духа на слънцето и светлината, началник на добрите духове).
Едно от названията на Самар било Болан Худжа(Стопанин на елените), затова явно има толкова следи от почитане на сърната и принасянето и в жертва(понякога заменяна с коза). Но да видим в какво се е изразявал всъщност този култ. Дионис бил почитан като „бог”(всъщност дух, див,алп...) на растенията и плодородието. Той се явявал във форма на вечно зеления бръшлян, поради което траките кичели с него оръжието си и главите си с венци.
Всяка пролет(подобно на събуждането на Самар-Сабан)той излизал на върха на планината придружен от същества-полубогове(като Енкей-Боян, който помогнал на Самар да се пробуди от вечния сън). Неговите почитатели предимно жени, играели ритуални танци, под музиката на флейти и го призовавали да се яви(подобно жената на Самар).
После го припознавали в образа на някой вол или коза, които заколвали, разкъсвали, разчленявали(както е при тенгрианското жертвоприношение) и накрая ги изяждали. Чрез това получавали силата на този дух(както например пиенето на вино от черепа на знаменит враг), чувствали се свързани с него и се наричали бакхи, сабои(от Сабан). Мистериите и орфиците и в Тракия и в Гърция произхождат от култа към тракийския Дионис. Гръцките титани също произхождат от Тракия. Познат бил естественно и култа към женския дух-покровителка на земята, наричана от тях Семела.

Не може да не се спомене и за култа към т.нар. Херос или конника-герой, който е древен булгарски култ и траките са го съхранили в доста първичен и оригинален вид. Става въпрос за Аудан – алп, дух на рицарството, геройството и занаятите.Точно той е син на техния любим Самар и Ашна(женски дух – покровителка на растенията). Най-често се изобразявал като красив конник или като могъщ дъб.


image

image

Конника -герой Аудан Дуло Джураш наричан от гърците -Херос а от траките - Дерзел.


Някои от булгарските му названия са : Енкей(биче), Боян, Маджи-Меше(дъб), Гурогла(Син на Могилата).
С това име под формата на Геракл(Херакъл) гърците го направили също свой главен герой. Известно е и тракийското му име, което вообще не е Херос а Дерзелос или Дерзел на български. И си е разбираемо и съответстващо и за нас съвременните българи.
Записано е в Одесос(Варна), записано е и на оброчна плочка от Габрово и т.н.

 

За човешките жертвоприношения характерни за ранното тенгрианство, споменава Херодот(при гетите). С това е свързан явно и стария обичай  у траките със самоубийството. Новороденото дете оплаквали, че щяло цял живот да страда а при погребението на мъртвия устройвали радостни игри, понеже щял да отиде в царството на вечното блаженство. С умрелия мъж, по много стар обичай, някои траки погребвали  любимата му жена, кон, куче(както е при българите). Един златен пръстен на тракийка от с.Езерово, с надпис на тракийски език е посветен при заколването и на гроба на покойния и мъж. Надписът гласи:
”Ролистене, аз Неренеа Тилтова умирам спокойно до теб,моя блаженопочивши, аз, която отгледах децата ти”.
- Така е прочетен от проф.Вл.Георгиев.

Характерно за политическия строй при траките е че всяко племе и неговите знатни гледали да запазят своята самостойност и да се организират в отделна държавица.
Затова траките не образували една трайна и обща държава. Те живеели в множество държавици начело на които стоели царе.

В Илиадата се споменават няколко такива царе и воеводи между които най-видни били Рес и Диомед.
След отдръпването на персите от Балканския полуостров, през 5 и 4 век най-много се издигнали царете на Одриската държава край Марица. Те успели да обединят почти всички племена, а около времето на Гай Юлий Цезар се издигнали царете на даките в днешна Румъния. По стар булгарски обичай както гръцките така и тракийските царе(василевси по гръцки) се стремели да станат неограничени и се представяли пред народа, че властта им е от божествен произход. А родовете им водят началото си от боговете. В тези свои стремежи те често били подкрепяни и от влиятелните жреци, които им ставали първи съветници.

image

image

Долината на розите я нарекоха и "Долината на тракийските царе". Заради множеството древнобулгарски кургани, балкани(могили от земна маса ). За техния смисъл и значение виж постинга за древнобулгарската небесна вяра ТОРЕ(Тенгрианството).

atil.blog.bg/history/2011/05/01/tengrianska-religiozna-obrednost-i-mitologiia-na-drevnite-by.739218
 

Тракийските царе се издържали с приходите от населението, събирани в пари или в натура. Някои от тях почнали да секат пари още през 6 век пр.н.е. Одриската държава имала приход 400 таланта злато и сребро(един талант бил равен на около 5895 златни лева от Третото Българско Царство). Властта на тракийските царе била твърде капризна и пълна с произволи към населението.Те не се задоволявали с редовните си приходи а прибягвали до подкупи и насилственни грабежи.
”Без подаръци нищо не могло да се извърши в тракийската държава”(Тукидит). „Аз живея” ,казал тракийският цар Севт на Ксенофонта, ”като ограбвам бащината си земя”. А друг се хвалел така:”С жестокост обуздах своите поданници,с жестокост ги държа в подчинение”.
Никоя от тракийските държави не могла да запази своето единство. Царете раздавали части от владенията си на своите приближени и така създавали странични владетели. Тези владетели се стремели към самостоятелност. Към това ги подбуждали и гърците, които не искали техните колонии по тракийските брегове да бъдат застрашени от силна тракийска държава. Според Демостен, атиняните не бивало да допуснат нито един тракийски владетел да вземе надмощие над друг. Към самостойност се стремели и богатите земевладелци. В държавиците избухвали и безредици, което се вижда и от създаването на разни секти. Такива били сектите полисти у даките и благочестиви или ктисти(капнобати) у мизите. Иосиф Флавий сравнява първата секта с еврейските есеняни, които образували братски общини и владеели всичко припечелено от тях общо: те са прототип на първите християнски братства. Ктистаите пък били известни по това, че се въздържали от месна храна и живеели само от мляко, сирене и мед.

Държавното безсилие на траките използвали последователно първо техните сродници – македонците, при Филипа и Александра, за да подчинят почти целия Балкански полуостров(4 век.пр.н.е.), после келтите, които се настанили в средата на днешните български земи(281 г.пр.н.е.) и най-накрая римляните.

 

   

Литература:
                                                                                                                    
1.Българска История. (предисторическо време.древност.средновековие)
Иван Пастухов,изд.Хемус,1942г.                                     

2."Джагфар Тарихи” - сборник исторически летописи,изд.в-к.”Болгар Иле”,гр.Оренбурт,1994год.

 




Гласувай:
7



1. magnoliya - Браво!
29.05.2011 16:02
След прочитането на този постинг, изчетох и разгледах снимките на всички, включително и капанската сватба.
Много интересно ми беше всичко!
Когато имам повече време, ще продължа . . .
Поздрави, приятен ден!
цитирай
2. audan - Уточнения
01.06.2011 22:36
Много ми беше интересно! Благодаря!

Аудан при германите е WOTAN (ВОТАН), А ПРИ ДРУГИ - ODIN ( ОДИН. Сетихте се кои "други, нали? ;) )

Що се отнася до "ХЕРОС". Дори този вариант не е гръц, а си е наш и на български звучи така - ГЕРО, в смисъл - "герой, някой, когото почитаме за делата му и комуто почитаме. А името още е живо (вж Найден Геров).

Всъщност тия две ...уточнения са само мои хрумки, та може и да не излязат верно, но звучат доста логично, нали.
цитирай
3. atil - Ако се върнем достатъчно назад във ...
02.06.2011 00:25
Ако се върнем достатъчно назад във времето ще видим ,че всъщност в началото е имало един източник!И за духовната култура на човечеството и за материалната,както се казва ,че има един Бог и днес.Все още има хора ,които го казват.Особенно ако погледнем в най-висшата духовна наука на човечеството - шаманистиката,ще видим,че от Китай и Русия до Скандинавия,Тихия океан и Америка е почти едно и също без тези култури да са имали преки и непосредственни взаимодействия в близкото минало...?!Друг въпрос е че незапознатите и невежи хора гледат с пренебрежение и считат тези духовни бази за примитивни или езически...Всъщност те са примитивните и задръстените,но разбира се не го осъзнават,или не си го признават.По-нататък ще напиша нещо и по тези въпроси.
По силата на историческите обстоятелства тук са се съхранили и запазили много неща дори от далечното минало и бит,чак до първата половина на 20-ти век.Затова ако са ни горили книгите и летописите,то другото е останало,стига да има кой да го види и разбере.А хрумванията ви са интересни,има логика,самите древни гърци са слезли на Балканите от днешна Галиция(Северна Румъния) а заварената култура я унаследили и я обявили за "гръцка".И след това и те като руснаците и сърбите активно са "работили" по въпроса да не се разкрие далаверата...
цитирай
4. get - . . . има логика, самите древни гърци ...
04.06.2011 19:20
atil написа:
... има логика,самите древни гърци са слезли на Балканите от днешна Галиция(Северна Румъния) а заварената култура я унаследили и я обявили за "гръцка".И след това и те като руснаците и сърбите активно са "работили" по въпроса да не се разкрие далаверата...


- Извинете Атила ! - всеки има право да си вярва в каквото иска. Но тук говорите за траки(такова население с такова самоназвание на практика няма - ще го ползвам, като технически термин). Та "траките" определено са поселенци от преди "гърците" по тези земи.
- Второ за гърците - цитирате техни(и най-вече на руснаци становища, че идват от север). Но като се заровим в бит, култура, обредност, дрехи и др. п. ... по-скоро можем да ги определим, като преселници от сев.Африка !! - Не от карпатският регион.
- Пак относно "траките" - за мен те определено са наследили микенците-ахейци и др. местни палеобалкански племена. Също са наследници на една култура, не само материална, за която ако отворите Енциклопедия британика, ще прочетете, че е най-старата на територията на Европа.
- Правилно разберете - нямам нищо против хората от Волга или Кавказ, които се припознават, като българи ... но логиката, която изнасяте мисля че е ... каруцата пред коня. Не мога да приема че степните народи от приуралието са и център на цивилизацията.
Най-вероятно този център се намира по периферията на Черно море !

- Вярвам уважавате откровенно изказаните мнения ?


- С уважение !
цитирай
5. atil - Не е до вяра а до познание. Сигурно не ...
04.06.2011 20:57
Не е до вяра а до познание.Сигурно не са се самонаричали траки ,това би трябвало да е термин за общото самоназвание на всички тези племена.Но кой знае какъв точно термин са употребявали за общото название на племената си...При идването се е знаело и е записано от булгарските летописци.Славяни също е изкуствен термин и наложен с времето като общо название на съответните племена и народи.А тюрки какво е ?Пак по същия начин!Отделните групи на тези или онези племенни групи са се самонаричали различно.Нашите "славяни" например са анчийци(анти) и улчийци.А българите не са оссновно от ермийците и бурджаните.А дорийците т.е. същинските гърци действително идват от север и то на две вълни а не едновременно.И са били доста примитивни ...И това става на границата на 1-вото и 2-рото хилядолетие преди новата ера.Сведенията на нашите летописци съвпадат и с другите источници и дори се допълват,така че мистиката отстъпва вече място на историята.За степната култара или т.нар. пастирска култура определено се знае по-малко отколкото за земеделските и робовладелските да речем.Но ако трябва да сравняваме двете култури те досега фаворизираха и издигаха земеделската ?!А на практика е било точно обратното!Освен това древните булгари никога не са били изключително пастири и номади.А на север това просто няма как да стане целогодишно...Винаги са имали три вида поселения :градове,кишлаци и аули,винаги са имали съсловия от земеделци и скотовъди,наред със занаятчиите и търговците.Перифериита на Черно и Каспийско море от най-ранни времена са заселени от булгарски племена а политическите центрове са се менели по място.В зависимост от управляващата династия и групировката която е на власт.Структурата на държавата е била такава,че там където е държавния глава там е и временната столица.Много жизненна и устойчива е била тази култура и със силна вътрешна автономия от най-ранни времена.Това по-късно обаче се оказва неефективно и се наложило силна централизация с помоща на "световните"религии...
цитирай
6. get - - Извинете, но първо искам да ви попитам ?! - ако аз изкажа, становища ...
05.06.2011 12:06
... (диаметрално разминаващи се по отделни пунктове с вашите твърдения)това ще повлияе ли на коректните ни отношения един към друг ?!? - Ако Да ! - да спирам ?
- В тази връзка, само искам да ви посоча, че основният ви източник от който правите изводите почиват на произведения писани в турско езична среда и които, можем да отнесем към късното средновековие !?
atil написа:
Не е до вяра а до познание.

- В тази връзка считам, че би следвало да се събере още информация, същата да се прецени, като автентичност и най-накрая вече да се правят тълкувания и градят теории !!

- Във връзка с това, което ви намеквам - народът чието етноназвание съм възприел аз самият - мисля е свързващо звено и времево и географски м/у палеобалканските култури и тези на север и изток чак до Каспия !
- Но спирам, докато не ми отговорите на първият въпрос - Каква ще е реакцията Ви по отношение на един човек изказващ откровенно становищата си и евентуално противоречащ Ви с това ??!

- С уважение !

от Гет "туро-скитски"
цитирай
7. atil - Че кое не е било диаметрално прот...
05.06.2011 12:58
Че кое не е било диаметрално противоположно досега?Нали е ставало дума за фантастика а не за история.Източника ми не е писан в турско говоряща среда а в булгарски говоряща среда.Турците са били на 3-4 хиляди километра от това място.Ако намеквате за печатното издание на Бахши Иман от 1680 год.той само го е издал тогава.Нищо не е писано по това време.Писано е основно в средата на 13 век от Кул Гали и Гази Баба на арабица.На базата на стари текстове написани на самра,кашанския алфавит или на кам-теле - писмото на жреците.Записано е и част от устното творчество на народа съхранено дотогава - легенди,предания,митове,балади.Ползвали са и сведения от Дунавска България написани на славянобългарски.Силно подозирам ,че те не са унищожени а се крият в хранилищата на Русия.Информация е събрана,правени са сравнителни анализи,има ентусиасти, които безплатно са положили огромен труд.Но това не се обявява официално и не се пише в учебниците.Точно в Турция например не е така и то не само по такива въпроси.В Гърция също.Но тук имаме за елит и за "движещи сили" малки и незначителни хорица, обладани от съвсем други чувства и потребности.Понеже дълго време ни третират като победена страна тук се развъди и се възпроизвежда една прислужническа и безродна управленска класа.И сигурно точно в това е главния проблем и на науката и на икономиката и на политиката.Кажете си становищата,интересно чие етноназвание сте възприели(ако няма обиди и клевети защо да няма коректни отношения?).
цитирай
8. get - - Първо ще отворя скоба ! - На ня...
05.06.2011 14:01
- Първо ще отворя скоба !
- На няколко пъти подчертавате произношението БУЛгарско говоряща среда !
По този начин съзнателно или не, поставяте на преден план въпросът с езика, като определящ елемент по отношение на етнос ?!
- Второ, историографията поне е донякъде откровенна, като си признава, че от времето на "модерната" епоха ЕТНОСНОТО, се извежда като определящ признак за националните държави !! ... предполагам известно ви е, че Наполеон с декрет извежда правилото-теория, произхода на гражданите в държавата му от франките ?! ... това е донякъде истината, ако вземем в предвид историята на Османската империя и съществуващата историческа доктрина на република Турция ... тоест Турция, като правоприемник не само политически но и етносен на "тюркската" Османска империя ?! - По отношение на тези въпроси имате ли някакво свое виждане ... становище ?
- Друго генезиса на "тюркският" език - Кога е станало това, като епоха и приблизителен регион на пораждането му ? - Кои са другите родствени езици от т.нар. турска група ... регион на разпространение - това отнесено към късната античност и ранно средновековие ??! - това бихте ли изкоментирали изхождайки от мбаза източници, които ползвате и съществуващи към момента "модерни" теории - взети на въоръжение най-вече от "татаристите" ?
atil написа:
Писано е основно в средата на 13 век от Кул Гали и Гази Баба на арабица.На базата на стари текстове написани на самра,кашанския алфавит или на кам-теле - писмото на жреците.Записано е и част от устното творчество на народа съхранено дотогава - легенди,предания,митове,балади.Ползвали са и сведения от Дунавска България написани на славянобългарски.

- В това си изказване, малко или много загатвате, проблемът език, който се ползва към времето на написване историята на Волжските българи от двамата автори ! ... за мен не е съществена графемата-азбука, която е ползвана а езика !
Малко или много вие вече вътрешно влагате някакво условие ?!

- С уважение !



цитирай
9. atil - Така е!По отношение на езика. Иначе ...
05.06.2011 18:46
Така е!По отношение на езика.Иначе днес нямаше и нас да ни причисляват към славяните.Макар ако сложиш един българин до пет славянина от пет страни тях можеш да ги объркаш,но българина никога.Отличаваме се от тях по много неща,но заради езика ни пишат сред славянските народи.Не мисля,че това е от негативно значение,така са се стекли историческите обстоятелства и етногенезиса на нашия народ,още повече,че славяните също са от булгарската група(западното арийско наречие на булгарските народи).
А северо-огузкия език т.е. булгарския на който са говорели нашите предци и сега го говорят над 20 млн.души на територията на днешна Русия.Има доста диалекти,но това е навсякъде така по земята.Не приемам тезата че бил тюркски,защото първичния език е булгарския...Няма как бащата да произхожда от сина си.
За Наполеон,Петър-1,Екатерина,Мономах,нашия Борис-1,та до Ленин,Сталин,Димитров не ми се коментира...Тези"реформатори" и "революционери" генетични инженери и алхимици и писачи на удобни истории-доктрини е нужно да се отдели много време и в коментарите за траките едва ли е подходящо.
Освен езика признак за общност е и общата история и култура,общата кръв и общия национален дух!Между нас и османските турци няма нищо такова!Макар,че огромната част от тюркоговорящите в България са потомци на българи...Правилно би било те да се приобщят към нашата нация без да се посяга дори на езика и вярата им,но за това е нужна умна и последователна политика за дълго време.А ето че с потомците на българите на Волга и Кавказ се оказва имаме много общи неща независимо,че нямаме вече общ език.Имаме всичко онова изброено по-горе...!
"Татарската" нация и република са същото политико-историческо инженерство и творчество като "македонската нация" и република.Истинските татари не са говорели на тюркски език.Езика който говорят потомците на т.нар."служилые татары"го наричат- кипчакски диалект на булгарския тюрки.На практика в материалния свят татари не съществуват..За генезиса на езика вижте първите ми постинги
цитирай
10. get - - Дайте най-добре, вместо да нажежаваме страстите с безплодни спорове ...
05.06.2011 22:17
... относно, какъв е бил протоезика на населението, което е обект разговора ни - да помислим - Как се формира един език ? ... на база на какво и кога ?
atil написа:
Истинските татари не са говорели на тюркски език.Езика който говорят потомците на т.нар."служилые татары"го наричат- кипчакски диалект на булгарския тюрки.На практика в материалния свят татари не съществуват..За генезиса на езика вижте първите ми постинги


- Значи кога на кой етап от развитието на едно общество(популация) се формира не толкова членоразделната реч ... а такава, която е способна да описва сложни, социални взаимоотношения и дори ... по-абстрактните понятия и концепции, за вселена, господ и т.н.
- Тоест да разгледаме въпросът през една по неангажираща нас двамата форма - как се появява езикът ?!
- Защото ако отидем на тясно историческо(изворово) разглеждане на въпросът, конкретно 12 в. и етносният състав(подмяна) при така наречените "служилые татары" ... разговора може да ескалира и да приеме нежелана от мен насока !


- С уважение !

от Гет
цитирай
11. atil - След този последния коментар се ...
06.06.2011 04:36
След този последния коментар се озадачих и прегледах блога ви и озадачението ми премина...Най-вероятно разговора както го наричате ще спре дотука,най-малкото защото мястото му не е сред коментарите за постинга.А и тук става въпрос за други неща .Писали сте нещо за Орфей,но сведенията за него са от втора и трета ръка и то от гърците.Въпреки това част от текстовете се приемат за негови макар ,че преразказаното от други ,чужди хора не е същото както било при оригиналния вариант.Само че философските ви разсъждения едва ли са в правилната посока.Духовната култура,на траките е свързана с древната небесна вяра -Тенгрианството.Орфизма и богомилството не правят изключение.Самото богомилсво е почти оригиналния вариант на - "маджарството"т.е. т.нар.простонародна Торе,която е съществувала от незапомнени времена наред с официалната.Според нас човека не произхожда от маймуната и се е появил заедно със способността си да говори.В древните булгарски легенди се говори за епични битки и борби на хората с убирите(човекоподобните маймуни за които се вярвало ,че в тях се вселявали злите духове).
Описано е и появяването на хората,което малко се различава от описанието в Библията,но си личи кой от кого е преписвал...Тяхното е доста по-примитивно и туземско,просто такова им е било нивото тогава когато са преписвали и са формирали религията си...
За Волжка България:Тя е завладяна от 100 хил.армия от която 80 хил.са били кипчаци-кумани.След което на трона е поставен българския принц Гази-Барадж(съюзник на монголо-татарите).Корпуса на "служещите татари" е създаден от царското правителство на Русия именно от тези кипчаци(говорещи тюркски) за да държи с тяхна помощ в подчинение покорените народи в империята.Днешните "татаристи" са именно потомци на тези превилигировани фалшиви татари,които бяха на власт и при Сталин,на власт са и сега.Тяхната история и битие много напомнят това на македонистите .А татарите са били силно монголско племе,но то било масово изтребено от Чингиз хан за неподчинение
цитирай
12. get - - Добре да приемем, за работна "креационистката" теза при генезиса на човека !
06.06.2011 13:20
Вие сам казвате:
atil написа:
Корпуса на "служещите татари" е създаден от царското правителство на Русия именно от тези кипчаци(говорещи тюркски) за да държи с тяхна помощ в подчинение покорените народи в империята.


- Приемете, че не съм чел историята на волжските българи (!) ... тогава, Като какъв ли език, ще да са говорили Българите преди монголската инвазия ? ... от групата на кое езиково семейство, съобразно настоящата категоризация, ще съотнесете този протобългарски ?

- Пак казвам, направете допускането, че аз съм дилетант и не знам нищо по въпроса !

- С уважение !
цитирай
13. atil - В дълбока древност на територията ...
06.06.2011 14:08
В дълбока древност на територията на Източна Европа и Западен Сибир,по късно бил включен и Северен Казахстан,се обединили 7(седем) саклански(индоарийски) и огузки(фино-угорски и сибирски) племена .Това е първото държавно обединение в историята на човечеството и те така и го нарекли - Идел(седем племена).В началото там се установили две основни наречия индоарийско(от което излезли славянските и иранските езици) и огузко(от което излезли финските и тюркските езици).И едното и другото наречия се считали за - булгарски!!!Тъй като това било общото народностно име на обединените племена дошло от названието на знамето им под което те всички се трудили воювали и живеели.Тъй като главното племе сред тях били елбирите(първобългарите),те били главните защитници на народа и от тях се излъчвали царските династии и Кановете(царете),то това име се оказало устойчиво пазено точно от техните преки потомци!Такава е била династията на Кубрат затова през 7 век той налага това име и като държавно.На една огромна територия от Дунава до Енисей.От 4 век на територията на Източна Европа в нейната източна и южна част сред многобройните булгарски племена с налага огузо-тюркския език.Една малка част като аланите запазват някои от староарийските наречия а в западната част остава западното булгарско наречие(индоарийското - славянското).Българите на Волга,на Кавказ и тези на Аспарух винаги са говорели на северо-огузкия булгар-тюрки.Това се отнася и за всичките управляващи династии в двете Българии,Русия и Унгария...Всички са го знаяли този език поне до 14 век.След това започва верското и политическо противостояние,което прераства в етническо и езиково дори.А днес продължава като културно-етническо и финансово-политическо.Херодот казал ,че историята била учителка на народите,но много са малко тия ,които са се поучили от нея.
цитирай
14. get - - От всичко написано от Вас, да разбирам, че арийски, фино-угорски и тюркски ...
06.06.2011 14:27
... са произлезли от един протоезик ! - така ли ?
atil написа:
В началото там се установили две основни наречия индоарийско(от което излезли славянските и иранските езици) и огузко(от което излезли финските и тюркските езици).И едното и другото наречия се считали за - булгарски!!!


- С уважение !

цитирай
15. atil - В този нашия случай имаме два про...
06.06.2011 15:47
В този нашия случай имаме два протоезика - староарийския и огузкия.От тях са произлезли езиците които сте изброили.Като взаимното влияние и заемки естественно,че са били неизбежни.И в самото начало и на по-късен етап.Това се вижда и от съвременното състояние на тези езици.А дали е имало един общ праезик за всички хора по земята ,както се твърди в Библията аз не се наемам да гадая.Личното ми мнение обаче е че ако е имало такива праезици по земята(а то безспорно е имало), те са били поне няколко а не един.Има обаче един тънък момент с който много се спекулира...Дори два такива момента.Единият е с езика и расата на европейците и индийците а другият е с езика и расата на тюрките и монголоидите.Често се казва че тюрките са монголи,но кой знае защо не се казва ,че европейците са цигани?!В тази връзка аз обичам да казвам,че индоевропейци са само циганите живеещи в Европа и а тюрко-монголи са само тюрките живеещи в Китай и Монголия...Но за това някой друг път,в момента имам двама индоевропейци да ми цепят дървата и трябва да ги наглеждам да не ми извършат някоя демократична приватизация в двора...
цитирай
16. atil - Защо киргизите, тунгусите, каз...
07.06.2011 21:59
Защо киргизите,тунгусите,казахите,които са монголоиди говорят езика ,който днес е прието да се нарича тюркски?И защо останалата голяма част от народите ,които не са монголоиди също го говорят?Отговор на този въпрос дават булгарските летописи,защото носят древната памет на предците ни.Иначе никой никога нямаше да узнае и много други неща,които иначе са доста елементарни и логично подредени в мозайката на времето...Този език е донесен в Източна Европа(Волго-Уралието) от племето "сабан".То дошло като "карите"(предците на фините) от дълбините на Азия(Сибир).Според древната легенда тогава сред елбирите(арийци) избухнала пандемия - умирали всички момичета преди да навършат детеродна възраст...Тогава те напуснали "това прокълнато място",което било по бреговете на една река.Когато стигнали до кара-китаите(сабаните дошли от Сибир) те взели от тях малки момиченца ,които възпитали по своему и след това ги взели за жени.Така народа на елбирите оцелял.Те били отлични стрелци с лък и притежавали по-високи умения и интелект от съседите си.Били отлични воини и познавали духовните науки.Затова заставили племената наоколо да им се подчиняват и ведъж годишно обикаляли всички като събирали годишния данък и раздавали правосъдие.Това било съпроводено с пазарна търговия,веселби,състезания,годежи и т.н.Заради големите разтояния те усвоили отглеждането на коне ,каквито вече имали кара-китаите...Така езика на монголоидните кара-китаи(чиито преки потомци са казахите- изселници от Сибир в днешната си родина,киргизиту,тунгусите с времето станал език на булгарския древен народ,който по своята същност и раса си останал арийски.Като възприел и доста фино-угорски обичаи.Отделните групи изселници оформили по света различните днешни народи -тюркски,ирански и славянски.Когато навремето казах на Нурутдинов:"Е какви българи сме ние тогава като говорим на славянски..?"Отговора беше:"Това е също булгарски език.Просто вие сте взели езика на бащите и ние на майките...!"
цитирай
17. demograph - Интересна е дискусията ви...
30.06.2011 01:08
В същност, постинга ви за траките е донякъде обединяващото звено между автохтонната теория на Раковски, тракийската мечта на Цани Гинчев, 'арийската теза" на Ганчо Цанов, езиковите "разкопки" на Спароток и други "трако-българи", втова число и моя милост; и монголо-турано-персийските теории на Шафарик, Иречек, Златарски, П.Добрев и последователите им.
В основата на всяка от тезите стои един народ с един и същ език и обичаи и с писменост, религия и символика извираща от един извор - Великата Стара Ария / Тракия по гръцкому, България по нашему/. В "западните"и "източните" извори се крият множество доказателства за това единство. Нито едните, нито другите са за пренебрегване. Проблемът или по-скоро, задачата ни е да се отсеят с отворени очи и обединят в единна обективна теория за доброто на българите и на света. Аз лично не намирам доказателства за диващина у траките/които вие посочвате в постинга си/, защото просто не вярвам на "гръцкия стил на писане", който не случайно е възмущавал римляните. В самите гръцки описания на техните си нрави се намират по-ужасяващи данни за гръцката диващина, в сравнение с които тракийските са розови облачета. Времена и нрави..Ако се изследват внимателно белезите на висока култура в древността , а и днес, се стига до логичното заключение, че "арийците" които метат улицата пред дома ви, не са в състояние да създадат изящните материални и духовни чудеса, които "траките"/ съгласен съм с думата "българите" / от древността са създавали. Само организирано общество с достатъчно изтънчен вкус и високи технологии може да достигне до Орфеизма/християнството/ и съвършенство в икономиката и войната. Това което са записали враговете на траките/българите/ е само потвърждение на тази теза и не заслужава да се зачита като доказателство. Къде са оценките на римските автори за траките от България?...Те са точно обратното на гръцките ругатни. Беше ми удоволствие. Поздрави.
цитирай
18. atil - От известно време аз се доверявам ...
30.06.2011 10:17
От известно време аз се доверявам напълно и изцяло на сведенията на средновековните български автори.От Волжка България,сред записките има сведения и на един посланник от нашата страна.За диващината то е относително понятие,особенно за онези времена,макар,че и днес едва ли е по-различно,още повече ,че тогава хората са били религиозни.Ако някой е съзрял някакво негативно отношение от моя страна към траките,то впечатленията му са погрешни,това се отнася и за отношението на старите ни летописци.Държавното безсилие е главната причина за техния исторически неуспех..,прекалено много странични и допълнителни владетели и вождове,прекалено много съперничество...Изрично се посочва в булгарските летописи следното : "тези които съхранили своята култура до 7-ми век масово преминали на страната на българите,когато нова преселническа вълна начело с Аспарух стигнала Дунава!"Може би и това е една от причините за сравнително лесното и бързо овладяване на северната и западната част на Балканите за няколко години.
цитирай
19. demograph - Аз също. Паисий пише, че българите са гети...! Т.е. знае, че са траки.
03.07.2011 01:29
atil написа:
От известно време аз се доверявам напълно и изцяло на сведенията на средновековните български автори.От Волжка България,сред записките има сведения и на един посланник от нашата страна.За диващината то е относително понятие,особенно за онези времена,макар,че и днес едва ли е по-различно,още повече ,че тогава хората са били религиозни.Ако някой е съзрял някакво негативно отношение от моя страна към траките,то впечатленията му са погрешни,това се отнася и за отношението на старите ни летописци.Държавното безсилие е главната причина за техния исторически неуспех..,прекалено много странични и допълнителни владетели и вождове,прекалено много съперничество...Изрично се посочва в булгарските летописи следното : "тези които съхранили своята култура до 7-ми век масово преминали на страната на българите,когато нова преселническа вълна начело с Аспарух стигнала Дунава!"Може би и това е една от причините за сравнително лесното и бързо овладяване на северната и западната част на Балканите за няколко години.

Хубава вечер.
цитирай
20. demograph - Впрочем...
03.07.2011 01:36
Какъв хубав коментар изтрих по грешка...жалко. Лека нощ.
цитирай
21. marknatan - атила, ма ти пак си сложил модерация ...
03.07.2011 02:21
атила,ма ти пак си сложил модерация !
и сигурно се пишеш за свободен човек?
ами не случайно си личи от това,което си написал,че нито си свободна личност,нито ги свързваш нещата,освен мантросване на скалъпени различни истории,в илюстрция на баснята за орел рак и щука т
цитирай
22. atil - Откакто си отворих блог съм с мод...
03.07.2011 09:56
Откакто си отворих блог съм с модерация и така ще си остане.Прекалено много са лудите не само в управлението на тази нещастна републичка,но и в интернет пространството.Опита ми в историческия сайт БГ История ми подсказа,че за да се предпази от гавра паметта на предците по-добре е глупости и мерзки клевети да не се мъдрят след всяка една публикация.И без това почти нищо свястно не издават като печатни издания за българската история,поне тук нормалния човек да може да види ,да прочете и да разбере.Паметта е много важно нещо и за един кратък живот на една личност и за живота на един народ.Това е смисъла на моите занимания.Защото се оказа ,че няма кой?!А траките ви вообще не са най-важното нещо в българската история за да се занимавам с тях вечно и безкрайно.Колкото до налудничавите теории с тях вие отдавна станахте смешни а мнението ви за действителната история и наука ми е известно отдавна.С това вие по нищо не се различавате от досегашните ментори и фабриканти на научна фантастика!Който може сам ще види и прецени а ако ли не нека да отиде при вас да го научите.Или излъжете,някои хора имат нужда да бъдат лъгани,то и последните 50 години от историята ни го показва.
цитирай
23. marknatan - Модерацията и то Предварител...
03.07.2011 22:48

Модерацията и то Предварителната показва ,че си несвободен човек ,а такива Никога,ама Никога ,НИКОГА,разбери НИКОГА никога не могат да обхванат същността на историята поради орязаността си ,несвободата ма личността си.или по скоро липсата на личност,тъй като свободата е първото условие за да има личност.
Да ,всеки интересуващ се оъ история е видял че маймуняците симчо,боцко,ил да дебил те наричат джумбурлу и други според тях унижаващи имена с които показват презрението си и неуважението си към теб и то под закрилата на маймуняци модератори.но дали мислиш,че един свободен човерк ще се повлияе от чуждото мнение ,а няма да си изгради свое собствено ?
И все пак всеки има право да напсува да излее мъката си ако и яе после да го обезглавят
така е в свободните общества така и със свободнитте личности

дори в тинейджърските форуми на двамат съмнително мургави братоци и кръга глишев или при гюведжарско маймуняшката пасмина всеки има правото на този личен избор и никой не му го е отнел

ти тук си решил с модерация и патриотични провиквания да доказваш, че волго урал са България,вместо ,че те са само една малка част от Империя България ,както ти заявих обхващаяа теритрията на Евразия на изток от Франките.
тези племена за които пишеш и даваш своите сведения са само една част от тази мозайка ,която ти абсолютизираш ,и като ромска теза пповтаряш и извеждаш от фикс идеята си всичко останало,пренебрегвайки и нормалната човешка логика.
цитирай
24. marknatan - И така от това ли се обиждаш ?...
03.07.2011 22:58


И така от това ли се обиждаш ?
Сложил си Скитския Пекторал и си го определил,като
Златарското изкуство на траките било на забележително ниво!
Гробницата в Свещари си я определил,като "Тракийската могила" от Свещари в района на текето Демир Баба
Дал си постройка в типичен сасанидски стил ,което било постройка " в типичен тенгриански архитектурен стил."
Това напълно графично илюстрира и приложения текст .Разгледах картинките и те достатъчно ясно показват,объркаността на мисълта и смесване на реалност и фикция и добре илюстрират какъв буламач е и обясняващия ги текст)

Да прав си да се обиждаш ,защото да тракосваш като научен метод е доказ само за маймуняците следовници на отворената ромска теза с които гледам нямаш разлика и с удоволствие си изливаш логореята с цел да убедиш еди трътльо в нещо различно от фиксацията му
Като добавим,че за събеседници тук,гета, е един за когото Българите са :
"- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

както бил доказал боцко в Отворената Ромска без просто да споменава гръка Керамопулос и тоя бил разбрал Идеята му , безмислието на почти всичко написано е потвърдено и от последващата дискусия.
Този с гордост е бил следовател и зловещото тук е ,че такива, като този са използвали демонстрираното си чувство за реалност("- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения) и стъпвайки на него са изпратили стотици свободни личности на смърт ,защото са разбрали Идеята МУ ,хе хе хе тогава служеха на Идеята МУ сега пак си прилагат чувството за реалност за да може днес такива като теб да пишат и бришат и пак да си общуват с тях.
цитирай
25. atil - Бях се зарекъл в един друг постинг ...
03.07.2011 23:35
Бях се зарекъл в един друг постинг луди коментари да не пускам,но този много напира и нека да си изяви свободно,като свободен човек каквото има да изявява.Някой може и да се развесели,друг да се ядоса от подредеността на мисълта му и великите му исторически познания...Но няма да тръгна отново лично на него да му обяснявам кое какво е и не е!Виж ако беше тинейджър можеше и да се навия,ако съм в настроение...
Всъщност забравих да ти благодаря за скиткото злато,което бях го сложил за тракийско,по невнимание,дето се вика техническа грешка,макар,че двете школи много си приличат.Затова пък това ми даде възможност да покажа нещо абсолютно тракйско.Което ако не е баш скитско поне си е булгарско и сарматско...
Може би такива като вас ако са добросъвестни един ден като си наваксат пропуските ще си признаят и грешките.Ако не са криви и леви по душа де...Аз обаче няма да им простя,също така както биха постъпили и предците ми!коментарите които се налага да трия не го правя от обида,тук личното отношение няма нищо общо.Правя го от уважение към тия за които съм писал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648083
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031