Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2011 14:07 - Това случайно ли е ?!
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 12074 Коментари: 16 Гласове:
10

Последна промяна: 28.05.2013 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ТОВА СЛУЧАЙНО ЛИ Е ?

image
Герба на Балкария.В основата му проформа на Тризъбеца(Тенгриански символ,станал герб на рода Дуло.Има го и в герба на Украйна).

image

На-високия планински връх на Балкария - Елбрус.

Бях се зарекъл за политика и социални проблеми да не пиша в блога си,но вече два пъти си наруших думата...Днес и утре ще я наруша още два пъти а по-нататък ще видим.Тия дни случайно разбрах за проблемите на балкарците от Северен Кавказ,за които тук никой нищо не разбра. Но на фона медийната демократична политика това не е за чудене,то за нашите проблеми(действителните) рядко става дума та какво останало за балкарските.Че кои са тия балкарци в края на краищата? Ние още за "прабългарите" не сме се разбрали(кои са и какви са), че за някакви си балкарци ли ще се интересуваме...Само че точно те са преките потомци на нашите "прабългари"! Живи и от действителния материален свят а не от историята, нито от някое космическо съзвездие или от Иран. За радост на иранистите обаче трябва да спомена ,че се оказа действителна и иранската връзка. Северо - Кавказките бурджани действително са българи дошли от Иран. За разлика от останалите си събратя там,те не са пожелали да влизат в състава на иранските народности и се изселили на Северен Кавказ. След 4 век мнозинството от многобройните български племена в Източна Европа постепенно минава или се връща,(като хоните) към господстващия там коренен огузо - тюркски език(булгар-тюрки). Изключение не правят и бурджаните(за разлика от аланите например...). Основната маса от българите дошли с Аспарух са именно от тези северокавказки бурджани. Затова и Средновековна България са я наричали - Кара Бурджан т.е. Голям,Велик Бурджан,за разлика от Кавказкия.
Преки потомци на бурджаните останали в старите земи днес са кумиките,кабардинците и балкарците. Ето я и пряката връзка много по-силна от тази с който и да е наш съсед на Балканите(като не броим ненормалната комунистическа република Македония...)! И още един интересен факт. По време на въстанието срещу хазарите с център българския град Семендер, част от бурджаните (вече приели исляма) се изселват в още езическа Волжка България. Понеже то се оказало неуспешно.Там те основали г.Болгар и Болгарското тарханство(бейлик). По-късно този град станал столица на държавата и станал известен по света. Днес обаче искам да обърна внимание върху съвременните проблеми на балкарския народ.Те са много сериозни и поне пет пъти по-големи от нашите тук...С видеоматериалите по-долу ще се запознаете с част от историята,днешните им проблеми и музикалната култура на балкарците.Интересно е да се отбележи и това  : В клипа на популярната певица се употребява израза - "малкар" това е синоним на същото национално име - булгар,българ,локар,бияр...Затова разсъжденията за някакво си монополно изговаряне на думата, което определяло "истинските българи"са много трагикомични..., особенно на фона на жизненно важните проблеми, които стоят пред нас в този тежък и несправедлив живот.


image

Стачката на балкарските аскакали(старейшини) в Москва за правото си да живеят и да обработват земята си...







Гласувай:
11



1. injir - Историята ни е преиначена. Обаче ...
04.06.2011 14:53
Историята ни е преиначена. Обаче има следи - в песните, в думите, в названията, имената, обичаите, герба. Те са доказателство за истина.
цитирай
2. анонимен - Виж сега, брат'чед. . . И да се скъсаш ...
04.06.2011 14:56
Виж сега, брат'чед... И да се скъсаш да ни рекламираш тези цигани, българинът си има едно нещо, завещано му през вековете, усет за истина се казва. А усета на българина е, че ей тука, дето си живее, винаги е живял. Анадъмно, ага?
цитирай
3. andrei - Поздрав за публикациите!
04.06.2011 15:12
Чета ги с интерес и подкрепям Балкарският народ, в борбата му за свобода и независимост!Странното е,че българските управници мълчат,като задници,сякаш този народ не съществува.Но какво ли друго може да се очаква от комунистическите безродници.Бъди здрав!
цитирай
4. atil - С риск, че и този анонимен може някой ...
04.06.2011 17:41
С риск ,че и този анонимен може някой да го изтрие,реших да му отговоря.Имам модерация обаче щом не псуват и не говорят съвсем откачени неща ги пускам.Първо за "агата",това означава буквално - "старши","батко" или по-висшестоящ.Затова и християните които са били втора или даже последна категория хора в ислямската държава на османските турци са казвали на мюсюлманите - "ага".Само че аз нито съм турчин ,нито съм мюсюлманин ,но нямам нищо против да съм "ага".Българина наистина има усет за истината и това го изпитах върху себе си в годините когато бях на работа в бившия СССР...Случи се и да се пообразовам там после...В г.Налчик съм бил не веднъж(столицата на Балкария),живял съм на хотел с балкарци и други кавказци,част от тях още тогава ми заявяваха ,че са българи...Може би малко на майтап...А циганите са тук и в бивша Югославия в БКП и СДС !Там цигани няма!Макар ,че в Русия има,но те са доста по-различни от тукашните.В ранната си младост там изживях най-хубавите моменти от живота си,които никъде и никога няма да се повторят.Бях на конен круиз(пътешествие туристическо с коне) на Кавказ.Две седмици сами се грижехме за конете ,вечер палехме огньове пеехме български и кавказки песни.Природата е същата като у нас.Възклицанията и редица думи са същите,(не английски като сегашните тукашни помияри - уау,уйкенд,сори и т.н....).Хора на честта и достойството за които лъжата и кражбата са грях № 1,също както го помня и от нашите стари хора тука!!!Затова ако някое слисано пишлеме ми кажеше в очите че тези хора са цигани такъв шамар щях да му извъртя ,че да се напикае в гащите си...!Тия така са свикнали тук,така ги възпитават своята вина и недостатъци да ги прехвърлят на другите и най лесно и първосигнално е да обявиш някого за "турчин" и "мюсюлманин" и да си решиш проблема с него.Нищо не са решили досега и най-вече с истинските турци и мюсюлмани.Тия само създават проблеми,те не могат да ги решават.Усета и историческия опит на българина точно това му говори поне от 100 години вече.
цитирай
5. syrmaepon - Мисля,че по добре е да се замени
05.06.2011 08:41
кабардинци с карачаевци.Кабардинците са едно от черкезките - адигски общества.Карачаевци и балкарци говорят на един и същ език ,но с различини диалекти и се самоназовават таулу.Разделени са в две съветски републики - Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия - познай защо...Днес балкарците желаят своя автономна република имено защото имат някои поземлени проблеми с кабардинците

http://syrmaepon.blogspot.com/2009/11/blog-post_26.html
цитирай
6. atil - Благодаря !Аз доста се учудих за ...
05.06.2011 09:47
Благодаря !Аз доста се учудих за този проблем с кабардинците,но явно всичко е нарочно и предварително скроено.Още като са ги подреждали в съветските им републики - "Разделяй и владей"...
цитирай
7. syrmaepon - Това е Планинската република
05.06.2011 10:37
обявена от самите кавказци,и закрита с декрет от болшевиките 1924г

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:GASSR.png
цитирай
8. audan - Хитлер, Сталин ...
05.06.2011 11:52
Сталин ги е изселил със сила, съвременните му наследници - с други похвати. Но целта е една - да създават проблеми, да насъскват хората един срещу друг и да печелят властта.

Евреите добре са се погрижили светът да разбере що за явление е Хитлер. Време е да се захванат и със Сталин.
цитирай
9. atil - В светлината на известията на ср...
10.06.2011 00:26
В светлината на известията на средновековните булгарски летописци,които станаха известни на широката публика едва от десетина години насам,веднага мога да ви дам точен отговор!И слава Богу!Иначе тълкуванията,философските размишления и интерпретации биха били безкрайни...
В Европа това име или корена на тази дума е наистина широко разпространена и то благодарение на българското присъствие(особенно през периода когато Западна Европа е била част от Булгарския каганат.Оттогава например носят и българското си име най-високите планини в Европа - Алпите).Това не е единственната му форма,среща се още Маг,Бур те са синоними на Балк или Булг,Болг.Означава - ВЪЛК.Това е буквалния пряк превод.Думата е староарийска.От нея носи името си и най-голямата река в Европа - Волга.Пак благодарение на българите.Във втория по ред постинг в този блог има един документален филм- "Булгарите".Препоръчвам ви го и се надявам от него да получите още отговори на въпроси от този род.
цитирай
10. merlin68 - Мда,
13.06.2011 18:36
право на самоопределение - да. Добре си се самоопределил, обаче защо си мислиш, че имаш правото да самоопределяш нас българите бе
цитирай
11. atil - Значи "бе"се вика на ...
13.06.2011 18:52
Значи "бе"се вика на овца от чиято порода явно си ти и твоите хора...Затова и да искате няма как да се самоопределите като българи.Синоним на българин е вълк!Освен това право на самоопределение имат хора,които знаят какви са и кои са,иначе то няма да е никакво самоопределение.Тук не се сещам да съм самоопределял някого обаче?!
цитирай
12. merlin68 - atil,
13.06.2011 19:55
обръщението ми не е нито случайно, нито пък е към моята порода, ти това го разбра, а виждам, че и отговори:)
Право на самоопределение имат точно хората които не знаят какви са, другите просто няма нужда да се "самоопределят".
Именно от позицията на незнаещ какъв си ти се опитваш да самоопределяш другите, а в коментар към един друг пост се опитваш да самоопределяш и езика на другите. Първо виж сам кой си:)
цитирай
13. merlin68 - О, и да ти кажа,
13.06.2011 19:56
в никакъв случай не си сарматски рицар като този на аватара ти:)))
цитирай
14. atil - Смешно е ама е и трагикомично. . . Как ...
13.06.2011 20:49
Смешно е ама е и трагикомично...Как ще се самоопредели овцата като овца щом се мисли за паун например?А езика как да го самоопределиш освен като роден език и чужди езици?Аз съм видял кой съм отдавна ,макар да не обичам много да се гледам в огледалото.Ама съм питал и по-старите хора,като съм бил малък,пък те също като са били деца са питали техните прабаби и прадядовци,така,че незнаещ иди да викаш на някой друг от епруветка изкаран а не на мене!
След това първо се пообразовай малко и тогаз тръгни да си изкарваш мненията публично...Например научи какво е това - "сармат".Като начало.Виж личното оръжие на Кан Курбат Кюнграт("Кубрат"),то е от сарматски тип,и от същата златарска школа.Сарматите са чисти булгари и името си носят от Сарматската династия,управлявала заедно с другите пет царски династии българите хилядолетия.А човек е такъв какъвто е корена и кръвта му!А аз си го знам много по-добре от тебе.Но едва ли съм по-важния в случая,и дори няма значение какъв съм!Значение има това което правя публично достояние!И то е най-важното.
цитирай
15. atil - Новият ми аватар, който смени вълка ...
13.06.2011 22:02
Новият ми аватар ,който смени вълка не е никакъв сарматски рицар,а си е чист "булгар",като предците ми.Сарматите не правят изключение а тази история от филма за крал Артур е наполовина вярна.Западна Европа е била тогава част от българския каганат а Рим и Византия са ни били васали и данъкоплатци.Причината саксите да се преселят на Британските острови(със служебното си българско име"англи") е загубата на западната част на Европа от българите и изтеглянето им на изток.Тогава тези племена служили в хуно-българските войски били принудени да напуснат родните си земи заради враждебното отношение на сънародниците си.Сигурно за "рицар" се има в предвид конника на първия постинг "Началото"?Това е рисунка на съвременен художник,но българските рицари които са съставяли военното съсловие действително са се наричали - джури - военни феодали.Във Волжска България - още и казанчии,алпари.
цитирай
16. анонимен - ВЪЛЧИЯТ ЕЗДАЧ
22.11.2011 20:53
БРАВО АТИЛ!!! ДОКОСВАШ ДУШАТА МИ, ВСИЧКО ТОВА Е ИСТИНА,КОЕТО ПИШЕШ.И ВЯРВАИ МИ АЗ ТОВА ГО ЗНАМ!!! ЗНАМ СЪЩО, ЧЕ ПРЕДИ И ОСОБЕНО ДНЕС ВОИНИТЕ КОИТО СЕ ВОДЯТ СА ИЛИ ПРОТИВ БЪЛГАРИ ИЛИ ПРОТИВ ТЕХНИ ПРЕКИ НАСЛЕДНИЦИ...НО ЗНАМ СЪЩО , ЧЕ ВЪЛКЪТ ПАК ЩЕ ЗАПЕЕ СВОЯТА ПЕСЕН И ТОГАВА ,КОИ КАКВАТО Я Е НАДРОБИЛ ЩЕ Я СЪРБА!!! а на тия идиоти не обръщаи внимание, те дори не са и мърша. МНОГО МИ СЕ ИСКА ДА МИ ПАДНАТ НА РЪЧИЧКИТЕ, ПА БОИ ИЗМЕСТО!!!PS. ПРОДАЛЖАВАИ ВСЕ ТАКА ДА РАДВАШ СЪРЦЕТО И ДУШАТА МИ!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648364
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031