Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2011 09:28 - Краят на консумизма
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5927 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 20.01.2023 09:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КРАЯТ НА   КОНСУМИЗМА

/Преди 13 години тази статия беше написана като политически анализ. Днес, три години след влизането ни в ЕС, тя придоби качеството на исторически... /

image

Така наречената политика на ЕС почива на едно дълбоко невежество относно всички обществени проблеми: структури на обществото, културни и политически субстрати, характер на движущите историята сили.

image

Това може би се вижда добре и във връзка с кадрите..., няколко от тях предоставени на Европа и българския народ от "движущите сили"  на последната европейска членка - България.
На първата снимка Р.Желева - полуреализирана защото се оказала без диплома...


image

Любен Дилов - червен син.
Нереализиран кандидат.
Макар да заявил, че ако го изберат щял да стане лъв в Европейския парламент...(Подобни магически превъплащения са ни известни и от историята,например случая с Боян-магесник) "Движущите сили" обаче явно не са му повярвали и са предпочели чисто червени кандидати от кариерата.


image

И накрая последната надежда на България! Последният европеец на Балканите - Бат Бойко Ташунко!


Това невежество има своето основание. Работата е там, че аристокрацията и феодализма, които биват оттласнати на границата между 18-ти и 19-ти век, представляват добре вкоренени исторически структури. Феодализмът почива върху една революция - смяната на римското, на Юстиниановото право от германското обичайно право, възникването на нови собственически институции и на нови имуществени отношения. Изместването на стопанския живот от градовете в плодородните полета. Замяната на гражданите от античните градове с масата на земеделските производители, едно ново разпределение на промишленниците в географията на страните.

Съсловието, което заменя феодалите няма исторически основание.Това е т. нар. „буржоазия”, заможното население от градовете. Това население е без историческа култура, без историческа насоченост и още повече без трайност. Там е въпросът, че т. нар. „първа техническа революция” дълбоко изменя материалните условия на живота. При това измененията се следват всяко десетилетие. Парната машина създава един тип работни условия и един тип работничество. Но тя е следвана от динамо-мотора, един евтин двигател, който отново изменя характера на обслужващото го работничество.
Десетилетие след десетилетие се изменя вида на промишлените градове. Изчезват лачугите, мръсните предградия, зловещата картина на живота, обрисувана от Дикенс. Немските градове никога не познават мизерията на френските и английските. Понятието  „работничество” е неравностойно в Германия, Франция, Англия, Русия.

image

Главната любима на Берлускони - Анжела Социо. Намерението му да я вкара в Европейския парламент беше подло осуетено от най-близките му съюзници.


Буржоазията търпи еволюция. От чисто политически слой, тя се превръща в икономически, стопански, промишлен елит, т. е.  тя не е в себе си. Тя не може да прогнозира дори утрешното си състояние. Не се опира на своя произход, в редица случаи няма никаква традиция. Не е социално и исторически насочена, няма далечна програма, няма схващане за мястото си и ролята си в историята. Всичко при нея е една постоянна криза и едно постоянно адаптиране към историческите промени.

Вярно е, че през 19-ти век, който е неин, възникват всички модерни идеологии, включително и забележителната философия на историята, родена във Франция, блестящо продължена в Германия/и на каято Англия остава напълно чужда!/.


image
Беден европеец чества Международния ден за изкореняване на бедността(17 октомври)


Буржоазната политика е без дълбочина - едно справяне с обстоятелствата, което не може да продължи вечно, тъй като  „обстоятелствата” - това са условията на света. Буржоазията е без идеология - тя е „прагматична” или по-точно тя е простотията на човека, забогатял  поради конюнгтурите, които техническото развитие му създава.


image

Европейският парламент работи и дава пример на работещите български депутати и бизнесмени.


И сега, такава е политиката на ЕС. Тия господа говорят явни глупости! Това са истерични жени,  недостатъчно натеглени от импотентните си мъже, това са педерасти, носители на „нови виждания”, това са глупци, които „правят кариера”. Наистина, те са добре обезпечени от конюнгтурата.


image

В България "продукта" просто беше присвоен и мултиплициран чрез банките и  държавната пералня за пари.


Първите десетилетия на автоматизацията създадоха един несметен продукт, който създава „консумизъм” и който прави управлението „лесна и приятна работа”.


image

На 11 март Европейският парламент редовно отбелязва Деня в памет на жертвите на тероризма.

image
Без коментар.


Но се оказва, че светът е и „неуправляем”. Навсякъде той кипи: Белгия замалко не се разпадна на две, в Ирландия и Корсика огънят не стихва, нищо не може да успокои баските и кюрдите, Русия се тресе - бита, вчера в Афганистан, днес в Чечня. В Азия възникват гигантски сили, които никой не може да възпрепятства без опасност сам да бъде унищожен. Световният ислям стана два милиарда и измести християнството в религиозния живот на народите/а и будизма!/. Много интересно как ще се справи с това „политиката  на справянето”. В Европа Гъливер е вързан и лилипутите тържествуват!!!!

image

Съставът на Нешка Робева представя спектакъла "Бежанци" пред Европейския парламент.


Това се долавя. Това трови въздуха на „консумизма”. Това не обещава нищо добро. Това разклаща чувството за сигурност у дребния еснаф и „обитател”. Земята се тресе под краката му. Но както  гениално е казано от националиста Хегел „историята се изяснява в своето ставане”.

image
А дали след Шенген ще имаме и още нещо за влизане...? Защото ако нямаме интересно с какво ще се занимават политиците и "движущите сили" в България...

За сега толкова.

 

София. 20. 11. 1997 год.                                                                      
Владимир  Свинтила








Гласувай:
11



1. syrmaepon - Проблемът
05.06.2011 10:50
на "буржоазията",е че това е класата,която в България е известна като "еснаф" - познание и интерес само към материалното...Цивилизацията първо навлезе в духовна криза,и като следствие и материална,защото въпросната класа се превърна в роб на парите..Да се надяваме ,че това ще доведе до духовно събуждане...
цитирай
2. golden - Много хубава статия!
05.06.2011 12:21
Благодаря, че ни отваряш очите за.... света, такъв какъвто е!
цитирай
3. atil - До 1944 г. в България е имало наци...
09.06.2011 23:15
До 1944 г.в България е имало национална буржоазия и даже български банкери и банки.При сегашната демокрация подобно нещо не съществува.Освен това тогава държавата е печатала български пари,които са били със златно покритие и са били истински.Днес такова нещо не само ,че няма ,но на парите даже не пише името на държавата.Тогава в училищата се е преподавало вероучение а част от буржоазията дори е спазвала черковните канони...Освен класата на т.нар."интелектуална сган" както ги определя още Тодор Панов(военен психолог и един от основателите на българската социология) е имало и национална интелегенция.Ходели са да учат по чужбина за да могат да са полезни на Отечеството си.Сега по-скоро е точно обратното...Ако покойния Вл.Свинтила(който умря като върл и заклет националист) е написал този текст основно за европейската буржоазия и ЕС,то у нас нещата са подобни,но най-малкото умножени по три.За духовното събуждане и аз се надявам,защото тогава човек става свободен и независим.
цитирай
4. zaw12929 - Много точна оценка
06.01.2012 15:47
Така наречената политика на ЕС почива на едно дълбоко невежество относно всички обществени проблеми: структури на обществото, културни и политически субстрати, характер на движущите историята сили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648591
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031