Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2011 18:58 - За християнския национализъм
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9553 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 12.02.2022 19:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Счита се за Родоначалник на съвременния български национализъм..
.!



Безкрайни и непрестанни бяха и си остават спекулациите, клеветите, лъжите и неразбирането на такова елементарно и здраво чувство у българина, каквото е национализма. Без да се впускам в коментари и разсъждения защо това се прави и по какви причини, реших да предложа извадки от един труд на знаменития и също така малко известен(също както истинската история на българите, която я популяризирам и аз в този блог и на още 2-3 места, защото няма кой!? ) руски философ Иван. А. Илин!

А изводите, коментарите и заключенията нека всеки да ги направи сам за себе си...
Из: "Основы Християнской культуры". Мюнхен, 1990 г.


image

"... Най-дълбокото едининие на хората възниква от тяхната духовна еднородност, от сходното душевно-духовно устройство, от сходна любов към единното и общото,от единната съдба, свързваща хората в живота и смъртта, от съзерцаването на едно и също, от еднаквия език, от еднаквата вяра и от съвместните молитви. Именно такова е националното единение на хората.
Националното чувство не само не противоречи на християнството, но получава от него своя висш смисъл и основание, защото то създава единение на хората в дух на любов, и прикрепя сърцата към висшето на земята - към даровете на Светия Дух, даруван на всеки народ и по своему претворяван от всеки от тях в историята и в културното творчество.

Ето защо християнската култура е осъществима на земята именно като
национална култура и национализмът не подлежи на осъждане, а на радостно и творческо възприемане.

Всеки народ има инстинкт даден му от природата(а това значи и от Бога), и даровете на Духа, всячески изливани в него от Твореца. Във всеки народ инстинктът и духът живеят по своему и създават драгоценно своеобразие. Така всеки народ по своему встъпва в брак, ражда, боледува и умира; по своему мързелува, труди се, стопанисва и почива; по своему тъжи, плаче и се отчайва; по своему се усмихва, смее се и се радва; по своему ходи и танцува; по своему пее и твори музика; по своему говори и декламира, остроумничи и ораторствува; по своему наблюдава,  съзерцава и твори живопис; по своему изследва, опознава, разсъждава и доказва; по своему мизерсвува, благотвори и е гостоприемен; по своему строи домове и храмове; по своему се моли и извършва геройства; по своему воюва...

Той по своему се издига и пада духом; по своему се организира. Във всеки народ има има различно, свое чувство за правда и справедливост; друг характер, друга дисциплина, ; друга представа за нравствения идеал, друга политическа мечта, друг държавен инстинкт.
Накратко: всеки народ притежава различно и особено душевно устройство и духовнотворчески акт. И всеки народ има особенна национално-зародена, национално-издържана и национално-изстрадана култура.
Това призтича от природата и от историята. Така стоят нещата в инстинкта, и в духа, и в цялото културно творчество. Така на нас всичко ни е дадено от Бога.

... Мисълта да се унищожи това разнообразие на възхвала, да се изпразни от това богатство историческата градина на Бога, да се сведе всичко до мъртва еднообразна щампа, до "униформата", до равенството на пясъка, до безличие след вече просиялото в света духовно различие, би могла да се зароди само с болна душа, от злобна, завистлива конвулсия или пък в мъртъв и сляп разсъдък.

Такава плоска и пошла противокултурна и всеразрушителна идея би била същественно проявление на безбожието.

image

Църквата на Преображенския манастир. Два пъти християнството играе решителна роля в историята на българската нация. Веднъж при нейното формиране и втори път при нейното съхранение по време на Османското владичество.


Да бъде почерпена тя от християнството, от Евангилието, от Православието - би било съвършенно невъзможно.
Защото християнството е подарило на света идеята за лична, без-смъртна душа, индивидуална по своите способности и по своите отговорности, обособена в греховете, самостоятелна в покаянието и в любовта, т.е. идеята за метафизическото своеобразие на човека.

... Всеки народ служи на Бога, както може - с цялата своя история, с цялата си култура, с целия си труд и с песните си. Един народ служи творчески, и процъфтява духовно, а друг - нетворчески, и духовно запада.Има такива народи, които престават да служат и стават шлака на историята; има такива, които в своето малко и оскъдно - безпомощно служене угасват без да постигнат разцвет. А има и такива, които могат да осъществят своето служене само под водачеството на друг, духовно по-силен народ...

image

Положителен американски пример за нас...
Като на една съвременна велика сила към една бивша...


... Национализмът съзерцава своя народ пред лицето на Бога, съзерцава неговата душа, неговите таланти, неговите недостатъци, неговата историческа проблематика, неговите опасности и неговите съблазни.
Национализмът е система от постъпки, произтичащи от тази любов, от тази вяра, от тази воля и от това съзерцание.
Ето защо истинският национализъм е не тъмна, атихристиянска страст, но духовен огън, издигащ човека към жертвенна служба, а народа - към духовен разцвет!

... Напразно говорят, че националистта  "ненавижда и презира другите народи". Ненавистта и презрението съвсем не съставляват същността на национализма; те могат да се присъединят към всеки, ако душата на човека е зла и завистлива. Вярно е, има националисти, които се предават на тези чувства. Но всичко може да се изврати и с всичко може да се злоупотреби.

Да се злоупотреби може и с гимнастиката, с отровите, със свободата, с властта, със знанието, със словото; да се изврати може любовта, изкуството, съда, политиката, даже молитвата, обаче никой не мисли да забрани или изкорени тези неща само за това, че някои хора приемат извратените форми за единственно възможни, а съвсем не забелязват здравите форми...

При вярно разбиране на национализма, религиозното чувство и националното чувство не се откъсват едно от друго а и не си противостоят, а се сливат и образуват едно творческо единство, от което и в лоното на което израства националната култура..."


image

И въпреки, че лишават младите поколения не само от Военно обучение но и от Православното Вероучение, едно поне трябва да е ясно: Вредното сатанинско учение за непротивене на злото, няма нищо общо с християнството! Докато има зло на този свят с него трябва и ще се воюва!









Гласувай:
7



1. atil - Мнения пускам всякакви, така става ...
19.06.2011 21:19
Мнения пускам всякакви,така става по-интересно и вярно,защото така е и в реалния живот.Модерацията е по друга причина и тя е основателна...При всички положения обаче,националистическите идеи са за предпочитане пред интернационалните и космополитичните!Това са го осъзнали дори основателите на САЩ и заветите им се спазват.Няма значение какво съветват или изискват от другите по света,там при тях важат техните правила.Ако не знаеш английски за нищо не ставаш там,няма значение какъв си и в какво вярваш или не вярваш.Ако нямаш пари,професия или знания,умения също за нищо не ставаш ако ще и най-големия християнин или циганин,евреин или негър да си.За Русия няма да коментирам,но след като сме излезли от там да дойдем тука а и сме от една православна култура,харесваме ли се или не ние сме обречени да сме завинаги близки.
За Христос разсъжденията са доста произволни,едно е да си "Брат во Христа",и съвсем друго е да си наистина брат на някой друг народ,нация....Все от православни братя сме заградени и всичките до един подли и коварни изедници и врагове.Илин отлично го е обяснил,прочети го пак!!!
За фашизма и руснаците пък това е направо смешка...Фашизма е социалистическо и социалдемократическо явление и чисто - западноевропейско!!!А руснаците са най-потърпевшите и от социализма и от фашизма.
Аз го написах това заради българите,руснаците и американците не ги мисля толкова.Разделението и неравенството са факт и са заложени от Твореца,Христос е дал световна вяра на всички,така както светските закони са за всички,но това не значи, че хората трябва да се превърнат в сива и безлична маса от зомбирани консуматори,потребители...Това са други мераци,на други духовни чеда и те нямат нищо общо с нас и нашия Господ.
цитирай
2. atil - Много жалко ако всички богослови са такива
19.06.2011 23:03
Ако е вярно,че си богослов това означава,че нивото на това образование много е паднало!А ако Илин не ти трябва ти драги доста си се разминал с Православието!
В момента руската православна църква върви доста добре и за разлика от българската работи активно.С масонството е по вероятно по-скоро да си обвързан ти,но и това не ми се вярва защото забелязвам доста посредствен интелект.По вероятно е да си от някоя протестантска група... Нищо равно няма на този свят,не е имало,няма и да има.За мене "зомби" е образно понятие,така наричам празните и бездуховни хора.Те обикновенно са и без принципи и убеждения.А "циганин" например е друго образно понятие,с този термин наричам българските демократи от 1989 год. насам...!Националисти по правило са всички хора с десни убеждения.Те обикновенно са и вярващи.Затова и тази публикация е във връзка с предишните .Левите партии изповядват интернационализма,прагматизма,разумността и каквото и да е там още,толерантността,само не и национализма.А при фашистите има нацизъм,това е идеология свързана с расизма.Те не са и вярващи както всички останали леви партии.Нали Хитлер пряко е заявил -"Човек или е германец или християнин!"Така че това вашето по-скоро е употреба и злоупотреба с християнството,както го е посочил и Иван Илин.Нашия най-почитан християнски философ и юрист!
цитирай
3. atil - Когато пъти си бил предаван и си п...
19.06.2011 23:42
Когато пъти си бил предаван и си получавал удари в гърба,малко или много ставаш мнителен... И предпазлив. Имам някакво "въведение" в богословието,тъй като г-н Иван Марчевски за когото стана въпрос в предишните постинги е Богослов и издател на такава литература. Е, после тръгна да угажда на Ганчо Ценов и новата линия на "Партията" и излезе, че е и той от главените деятели на прехода в България...
Но, що се отнася до Илин той беше и си остава сред главните авторитети за десния консерватизъм...
Затова пренебрежителното отношение към него веднага ме направи подозрителен. Сетих се кой е събеседника ми, но откровено казано аз почнах да влизам в интернет не за да общувам, споря или да търся популярност или нещо друго - а за да давам информация!!!
Безвъзмездно и безплатно. Ако не бях вярващ сигурно подобни безкористни изпълнения нямаше да има. Сега обаче май аз съм те засегнал за образованието, за което съжалявам...
За света съм съгласен сигурно е така,имам две братовчедки в ЮАР а брат ми е в САЩ и дори не им се идва и на гости в България засега...
Знае ли човек какво ще стане ако и аз замина..., може също да остана, макар, че съм националист.
Нали България била там където има и един българин поне.
цитирай
4. syrmaepon - Аз съм за етническо и културно разнообразие
20.06.2011 08:40
и твърдо против уеднаквяване и обезличаване на културите.Християнството позволява етническо разнообразие,за разлика от мюсюлманството например,което го заличава.Истинското християнство го разбирам като принцип за еднаква ценност бидейки различен.Обаче национализма го разбирам малко по-различно.Национализма е борба за оцеляване на един народ,понякога доста агресивна и понякога за сметка на друг.Християнството все още е разделено на католици и православни и на някакви други,а Европа все още не осъзнава еднаквата ценност и все още едни народи се смятат за по-висши от други.
цитирай
5. atil - По едно време в началото на "...
20.06.2011 09:26
По едно време в началото на "нежната революция" преди да изберат Жан Виденов,бяхме почнали да цитираме определението за националист от английския тълковен речник...Но и това не помогна много,преди време България беше обявена от ЮНЕСКО за най-атеистичната страна в света,а християнството не влезе в конституцията на Европейския съюз като основополагащ принцип на европейската култура.От друга страна извращенията и злоупотребите с него не са преставали нито за миг,това не може да е случайно разбира се...Национализма е природно заложен и е свързан с инстинкта за самосъхранение,който е присъщ на всяко живо и нормално същество на този свят.Затова,казваме,че е от Бога и не противоречи на християнството.А ако има целенасочена борба за отнемане на имунната система на един народ и неговите нормални възприятия и чувственност,тогава за какво става въпрос?!Благодаря за коментара и дано е полезно за всички четящи!
цитирай
6. zabylgarite - Без национализъм сме обречени
20.06.2011 19:30
видяхме резултатите от противна на национализма политика.
Нашият български патриотизъм и национализъм е отбранителен национализъм.Ние не искаме никого да нападаме,а искаме да защитим територията си и хората си. Защото отвсякъде ни ръфат и не спряха.
цитирай
7. syrmaepon - Съгласна съм,
21.06.2011 09:28
че българите имат най-малко национално самучуствие за да защитават интересите си.

"Защото отвсякъде ни ръфат и не спряха."
Все им се види голяма България ))).България не е голяма,но богата,а народът - кадърен,но няма единение и цел...
цитирай
8. atil - 29. юни. Петровден 2012 г. След като ...
29.06.2012 11:05
29.юни.Петровден 2012 г. След като дадох връзка във Фейсбук, да поясня за първите коментари..: те са отговор на едни които ги изтрих, заради екологичната чистота под този пост с фундаментално значение за развитието на както на българския, така и на всеки друг народ.
цитирай
9. atil - Бая съм трил нечовешки коментари и ...
25.12.2021 13:03
Бая съм трил нечовешки коментари и тук ... Щото имам отговори без въпроси...
После почнах вообще да не ги пускам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648821
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031