Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 02:17 - История на Волжка България (10 - 13 век) - 2
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 10439 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 19.05.2016 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Булгария по време на управлението на Талиба


image

Избора на Талиба за военен министър се оказало успешен ход. Той се проявил като много добър политик, пълководец и администратор. След като се снабдил с извънредни пълномощия от изплашения цар, Талиб прокарал в живота на страната редица важни реформи.
Най-напред успял да получи от губернатора на Кашанския ил(Предкамието) данък за безопасност. Тъй като от набезите на тюркмените го защитавали байтюбинците с център гр.Буляр. С тези пари Талиб създал мощна 6-хилядна редовна армия - "Курсъбай" от доброволци-мюсюлмани, чиито роднини били убити от тюркмените. А също така армия от строители, от напълно разорени от набезите селяни.
През 50-те години на 10-ти век тези строители по заповед на Талиба, създават на най-опасните участъци на границата верига от укрепления от валове, ровове, засеки и крепости, като оставили за противника само няколко "коридора". Но там пък били устроени засади...

image

Вооръжение на български  рицар

Но най-главното - Талиб въвел много важния за живота на държавата - Закон за субашите.(по-късно го нарекли Закон на Талиба). По този закон всички селяни приели исляма се превеждали в категорията на субашите.Болшинството от игенчеите(селяните) на Байтюбинския ил(губерния), приело тогава исляма и станали субаши(държавни селяни). Охранявани от армията на Талиб те бързо превърнали своите земи в процъфтяващ край, станали заможни и без загуба за стопанствата си можели да си плащат данъците на държавата.
Талиб създал и нова категория привилегировани игенчеи - на държавните военнозадължени селяни ак-чермиши. Те били задължени да охраняват вътрешната област,границите или да участват във войните. В мирно време плащали такива данъци както субашите. За разлика от категорията на субашите, при ак-чермишите записвали и немюсюлмани от племената с вековни бойни традиции. Субашите и ак-чермишите-мюсюлмани били записани в рицарското съсловие(аристокрацията).
Останалите игенчеи и нерицарските социални групи - средната класа кара чермиши(държавни селяни - немюсюлмани), плащали доста високи данъци, освен това били задължени да работят по строителството на пътища, мостове, укрепления. А нисшия слой - курмишите, (селяни - полукрепостни на казанчиите-вотчинници)
Робите отработвали 6 години в стопанствата на тези, които ги купували. Това можело да е и държавата или царския двор, или дори някой селянин - немюсюлманин.

image

Днешния град Перм е съхранил в названието си едно от древните названия на българската прародина(Биарма). На снимката експонат от съкровището намерено на територията на този град.

Подобрените приходи и икономическия подем позволили на Талиба още по-добре да въоръжи армията и да укрепи границата. Към края на 50-те години главните сили на саманидските тюркмени били напълно разгромени. Тюркменската война завършила с пълна победа за Булгария.
Популярността на Талиба сред народа толкова нарастнала, че Мохамед се принудил да го назначи за везир.
Талиб пък веднага след това ограничил земевладелците-казанчии в някои райони на Предволжието, а по-голямата част от централно-булгарските земи(Закамието) ги предал на субашите и ак-чермишите. От този момент игенчеите-мюсюлмани(субаши и ак-чермиши) стават главна опора на Булгарската държава.
Но Талиб не спрял дотук - на него му се искало да доведе до край плана на Алмъша по ликвидацията на Хазарската орда и завоюването на всички главни пътища от Европа в Азия.  Тъй като само това можело да направи Булгария стопанка на изключително печелившата европейско-азиатска търговия - а оттук и световна държава.

image

В Киев продължила да управлява българската царска династия, но още от това време се запалили първите искри на бъдещото съперничество и противостояние..
.

През 964 г. Талиб се договорил с киевския княз, сина на Угара(Игора) - Бориса(славяно езичните анчийци го наричали Светослав) за съвместно нападение над Хазарската орда и нейната съюзница Византия.
Преди това Светослав завладял булгарската губерния Джир( с окръзите Джир - "Ростов", Кортджак - "Подмосковието" и Балин - "Суздал"), но Талиб си затворил очите заради главното - да въвлече Русия в Хазарската война на страната на Булгария.

През лятото на 965 г. руската войска нападнала булгарските градове на Азак(Причерноморската област), завладени преди това от хазарите и поделени с византийците. Тази област била завладяна, но агентите на хазарския каган за да скарат съюзниците, пуснали слух за избиването на булгарското население от руснаците, макар такова нещо да нямало.
Но от този слух загубили повече хазарите. Изплашени от страшната мълва жителите на булгарските градове в хазарската орда изпратили в г.Болгар свои представители и помолили за разрешение да се преселят в Булгария. Талиб изпратил в Северната част на Хазария "Курсъбая"(редовната елитна армия), който извел по-голямата част от населението на булгарските градове(Основно състоящо се от търговци,занаятчии с тяхното имущество), в централната част на страната. Хазарските гарнизони в тези градове под заплахата от булгарски пристъп не се решили да попречат на изселването.

image

От най-стари времена ювелирното изкуство на българите е било на високо ниво.


Когато войската на Светослав си пробила път до северната част на Хазарската орда и с огромни усилия завзела тамошните градове, то не намерила там никаква плячка. Разгневения Светослав без всякакви разяснения на обстоятелствата изпратил половината си войска срещу Булгария, желаейки да и отмъсти, но марданците унищожили този отряд. Тогава Светослав решил да компенсира загубите си като разграби южните части на Хазарската орда. Центъра на тази област булгарския град Самандер и другите булгарски градове там били безпощадно разгромени. Много булгарски и хазаро-иудейски търговци и занаятчии избягали в градовете на Саманидската държава.
Скоро те установили връзки с Булгария и станали нейна опора в търговията и влиянието и в Средна Азия.

През 968 г.Светослав оставил гарнизони в завзетите градове, и тръгнал на война с България(на Балканите). Талиб се възползвал от това и изпратил бившите саманидски тюркмени,които се подчинила на Булгария,срещу завладените от Светослав хазарски земи. Те с помоща на Курсъбая завладели територията на Хазарската орда.
През 969 г. Талиб като използвал затрудненията на Светослав в Българската война(която скоро довела и до война с Византия), върнал си от Русия и Джир и обявил присъединяването на хазарските територии към Булгария под името Саксински ил. Но Талиб не искал да скъсва с Русия, понеже  решил да вкара в действие нов грандиозен план за присъединяването към Булгария,на всички булгарски земи от Средна  до Мала Азия. А тъй като Мала Азия била завладяна от Византия то, по мнението на Талиба, трябвало да се помогне на Светослав.С цел да се разгроми Византия и Мала Азия да се присъедини към Булгария( а Дунавска  България да мине към Русия със столица Преславец на Дунава, явно, както мечтаел Светослав - Борис...)
Булгарските посланници  на Талиб се отправили към Киев, където от България пристигнал за преговорите и Светослав.

Провизантийски настроената Олга се опитала да осуети преговорите още преди пристигането на сина си, но пробулгарски настроената върхушка в Киев я отровила.
Резултата от преговорите бил следният:
Светослав приел присъединяването на хазарските територрии към Булгария и в същото време сключил нов договор с Болгар. По този договор Русия признавала своята зависимост от Булгария, връщала и взетия от византийците Азак(Причерноморието) и изпращала синовете на своите князе в г.Болгар в качеството на заложници. А булгарския флот се задължавал да воюва заедно със Светослав против Византия.В случай на успех(на Балканите), да се разгърне настъпление в Мала Азия.

Булгарските кораби действително помогнали на Светослав(екипажите им били съставени основно от варяги), а след поражението на Княза, се отправили на север към Булгария. През Азак. Но тази област отново се оказало временно завладяна  от Византия...Тогава флота предпочел да се върне в Булгария чрез плаване около Стария свят. Отначало си пробили път покрай столицата на Византия в Румско(Средиземно море) и хвърлили котва при бреговете на Арабска Африка(Масър, Магриб). Тук получили покана от мюсюлманите да вземат участие във войната на газиите срещу "кръстоносците" в Испания. Срещу това арабите им обещали огромно възнаграждение. Булгарските моряци разбили кръстоносците и след това по северните морета, покрай Англия, Скандинавия, и Севернобулгарската провинция Бий-су(устието на р.Печора) се върнали в г.Болгар.

image

Волжка България - 10 - 13 векСледва продължение.На русском:


Булгарня в правление Талиба

Выбор оказался удачным - Талиб проявил себя выдающимся политиком, полководцем и администратором. Добившись от испуганного царя чрезвычайных полномочий, Талиб провел в жизнь ряд важных реформ.


Первым делом он добился от губернатора Кашанского иля (Предкамье), защищаемого от набегов тюркмен байтюбинцами, уплаты  Буляру дани за безрлаеность. На эти деньги Талиб создал мощную 6-тысячную регулярную армию- "курсыбай" из добровольцев-мусульман, чьи родные были убиты тюркменами, а также армию строителей из совершенно разоренных набегами игенчеев. В 50-е гг. эти строители по указу Талиба создают на наиболее опасных участках границы цепь укреплений из валов, рвов, засек и крепостей, оставив противнику лишь несколько "коридоров". Но в концах этих "коридоров" для врага были устроены засады, Но самое важное - Талиб ввел в жизнь необходимый для государства закон о субашах (его стали называть позднее и законом Талиба), по которому все принимающие ислам игенчеи переводились в разряд субашей. Подавляющее большинство игенчеев Байтюбинской губернии приняло тогда ислам и стало субашами. Охраняемые армией Талиба субаши быстро превратили свои земли в процветающий край, стали зажиточными и смогли без ущерба для своих хозяйств расплачиваться с государством.


Кроме усиления разряда мусульманских субашей Талиб создал новый разряд привилегированных игенчеев - категорию государственных военнообязанных игенчеев - "ак-чирмышей". Эти ак-чирмыши должны были нести охрану внутренней территории, границы или участвовать в войнах, а в мирные годы платили такой же налог, как субаши, В отличие от субашей, в ак-чирмыши записывали не только мусульман, но и игенчеев-немусульман из племен с многовековыми боевыми традициями, Субаши и ак-чирмыши - мусульмане были причислены к рыцарскому сословию.


Остальные игенчеи попали в нерыцарские разряды игенчеев - средний разряд кара-чирмышей (государственные игенчеи-немусульмане, платившие довольно высокие налоги государству и служилым феодалам и выполнявшие наиболее тяжелые повинности по строительству дорог, мостов, укреплений и т. д.) и низший разряд курмышей (игенчеи, платившие большие налоги феодалам-вотчинникам). Рабы отрабатывали свои б лет в хозяйствах тех, кто их покупал: государства, царского двора, феодалов (включая купцов, ремесленников и игенчеев-мусульман) и даже ак-чирмышей - немусульман и семейно-родственных объединений (общин - тюба) кара-чирмышей.


Налоги с усилившихся игенчеев позволили Талибу еще лучше вооружить армию и укрепить границу. Уже в конце 50-х гг. главные силы саманидских тюркмен были наголову разгромлены курсыбаем. Тюркменская война закончилась полной победой Булгара.


Популярность Талиба в народе после этого стала настолько высокой, что Мохаммед вынужден был назначить его везиром. Талиб немедленно ограничил казанчиевское землевладение некоторыми районами Предволжья, а большую часть центрально-булгарских (закамских) земель передал субашам и ак-чирмышам. С этого времени игенчеи-мусульмане (субаши и ак-чирмыши) становятся главной опорой Булгарского государства.


Но Талиб не остановился на этом - ему хотелось довести до конца план Алмыша по ликвидации Хазарской орды и завоеванию всех главных торговых путей из Европы в Азию, так как только это могло сделать Булгар хозяином баснословно прибыльной европейско-азиатской торговли - а значит, и мировой державой.


В 964 г. Талиб договаривается с киевским князем - сыном Угыра Барысом (славяноязычные анчийцы звали его Святославом) о совместном нападении на Хазарскую орду и ее союзницу - Византию. До этого Святослав захватил булгарскую губернию Джир (с округами Джир - "Ростов", Кортджак - "Подмосковье" и Балын - "Суздаль"), но везир закрыл на это глаза ради главного - вовлечения Руси в Хазарскую войну на стороне Булгара.


Летом 965 г. русское войско напало на булгарские города Азака (захваченные ранее у Булгара и разделенные между Хазарской ордой и Византией) и подчинило эту область. Агенты хазарского кагана, чтобы поссорить союзников, распустили слух о резне булгарского населения, якобы учиненной в городах Азака русскими (хотя резни на самом деле не было). Но от этого слуха в проигрыше оказались, сами хазары. Испуганные страшным слухом жители булгарских городов Хазарской орды прислали в Болгар своих представителей и попросили разрешения переселиться в Булгарию. Талиб послал в северную часть Хазарской орды курсыбай, который вывел большую часть населения булгарских городов (главным образом купцов и ремесленников с их имуществом) в центральную часть Булгарии ("Внутренний Булгар" или "Мардукан"). Хазарские гарнизоны этих городов под угрозой булгарского приступа не решились помешать переселению. Когда войско Святослава прорвалось к городам северной части Хазарской орды и с огромным трудом взяло их. то не нашло в них никакой добычи. Разгневанный Святослав без всякого выяснения обстоятельств дела послал половину своего войска на Булгарию, желая отомстить ей, но марданцы уничтожили этот его отряд. Тогда Святослав решил компенсировать свои потери разграблением южной части Хазарской орды. Центр этой части - город Самандар и другие ее булгарские города были беспощадно разгромлены русским войском. Немало булгарских и хазаро-иудейских купцов и ремесленников бежало из этого района в города Саманидского государства. Они вскоре наладили связь с Булгаром и стали опорой булгарской торговли и влияния в Азии.


В 968 г. Святослав, оставив в завоеванных им городах Хазарской орды русские гарнизоны, отправился на войну с Болгарией. Талиб, воспользовавшись этим, ввел в дело подчинившихся Булгару бывших саманидских тюркмен, и те при поддержке следовавшего за ними курсыбая, овладели территорией Хазарской орды.

В 969 г. Талиб, воспользовавшись затруднениями Святослава в Болгарской войне (которая очень скоро привела и к войне с Византией), отбил у Руси Джир и объявил о присоединении территории разгромленной Хазарской орды к Булгарскому государству под названием Саксинского иля. Но Талиб не хотел разрывать с Русью, так как выдвинул новый грандиозный план присоединения к Булгару всех булгарских земель - от Средней до Малой Азии. А так как Малая Азия была захвачена Византией, то, по мнению Талиба, Булгару следовало помочь Святославу в войне против византийцев с целью освобождения Малой Азии. Послы везира отправились в Киев, куда из Болгарии для встречи с ними выехал и Святослав. Ольга еще до приезда сына попыталась сорвать переговоры, но про-булгарски настроенные киевские верхи отравили ее.

Результатом встречи было то, что Святослав примирился с присоединением территории Хазарской орды к Булгару и в том же году заключил новый мирный договор с Болгаром. По этому договору Русь признавала свою зависимость от Булгара, возвращала ему отбитый у византийцев Азак, обязывалась защищать булгарские владения в Причерноморье и отправляла сыновей своих князей и Болгар в качестве заложников, а булгарский флот должен был совместно со Святославом воевать против Византии и в случае успеха (на Балканах) развернуть наступление и на Малую Азию.


Булгарские корабли (команды их были составлены преимущественно из варягов) действительно помогли Святославу, а после поражения князя и ухода его с Балкан направились в Булгар через Азак. Но Азак вновь оказался временно захваченным Византией, и булгарские корабли предпочли пробиться в Булгар в плавании вокруг Старого Света. Вначале булгарский флот прорвался мимо столицы Византии Ыстамбула в Румское (Средиземное); море и причалил к берегам Арабской Африки (Миср, Магриб). Здесь он получил приглашение мусульман принять участие в войне газиев против крестоносцев в Испании, за что арабы обещали булгарам огромное вознаграждение сверх добычи. Булгарские моряки разбили крестоносцев и затем по северным морям, через Англию, Скандинавию и северобулгарскую губернию Бийсу вернулись в Болгар.

 

стр.33-36


Гласувай:
111. vmir - Интересно.
26.06.2011 05:59
Аз пък тези дни четох в научно изслезваме, че волжските българи и до днес се смятат за наследници на Александър Македонски.
цитирай
2. atil - Те по-скоро се смятат за родстве...
26.06.2011 08:08
Те по-скоро се смятат за родственници и на старите македонци и на новите,(които идват с Кубер и Аспарух).По-скоро Александър Македонски е тяхно чедо отколкото те да произхождат от него.Няма как бащата да произхожда от сина...нашите предци са воювали с баща му,после се сродили(Филип оженил доведената си дъщеря за сина на Етей или Атил по булгарски) и му помогнали да завладее Персия.После го разбили заради неспазването на някакъв договор...По булгарски името му е Аламир.Същинските тюрки му викали Искандер.
цитирай
3. vmir - Ставаше дума специално за Александър,
26.06.2011 19:45
Кубер е 1000 години след него.
цитирай
4. atil - За Кубер не е ставало дума, точно за ...
26.06.2011 19:55
За Кубер не е ставало дума,точно за Александър говорим.Етей са го записали така гърците,името му е Атил,воювал е с Филип Македонски.Тук в постинга за списъка на булгарските царе от всички династии има конкретна информация.Защото Етей е бил цар по времето на Филип Македонски.А старите македонци нямат нищо общо с гърците.И вообще тези гърци дето светът ги смята за много културни и цивилизовани на практика винаги са се проявявали като същински цигани!Основното им занимание е да лъжат и да крадат.Ползват чужда култура и история,ползват чужди земи,напоследък много чужди пари...Заедно със сърбите са им позволили да развият прекалено много паразитни навици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5544857
Постинги: 555
Коментари: 2636
Гласове: 3658
Архив
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031