Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2011 18:02 - История на Волжка България (10 - 13 век) - 9
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4411 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 25.01.2015 12:48  Опит на Челбир за пробив към Близкия Изток  и ИндияМного скоро Челбир започнал широкомащабни операции на юг с цел да подчини цялото Причерноморие, Украйна, Кавказ, Близкия Изток и Индия.
Зимата на 1183-1184 г. курсъбая върнал под властта на Булгария, Азак, завладян преди това от византийците, а през пролетта булгарската войска заедно със съюзника на Булгария , куманския хан Хонджак(Кончак) атакувала киевските владения. Само че Кончак позорно избягал в самото начало на битката и на булгарите им се наложило също да отстъпят. В ръцете на киевляни попаднали булгарските запалителни снаряди - шеренджири.

През същата година Челбир с помоща на своите осетински роднини(бащата на една от жените му бил кримски гот, а майка и осетинска княгиня) издигнал на грузинския  престол Лачина Хисами, който до тогава бил булгарски наместник в Азак. Лачин Хисами управлявал в Грузия под името Георги.

image

Като една от първите християнски страни, Грузия дълго време била в лоното на Византийската политика и история а след това на Руската...


Оженил се за грузинската принцеса Тамар и активно съдействал за укрепването на връзките между Грузия и Булгария. По негова молба Челбир разрешил да се организират в редица градове грузински колонии. В тях се заселили грузински,арменски ,татьякски(менгрелски) и осетински търговци и занаятчии.

Но през 1189 г. Лачин Хисами бил обвинен от жена си и подкрепящата я грузинска върхушка, че иска да ислямизира страната с помоща на булгарските княжества в Кавказ(тях ги наричали Хонджаци) и Селджукидите. Затова бил свален от власт.
( Това явно е било коронен номер на византийците... За същите обвинения в България били извършени две политически убийства на държавни глави - на Гаврил-Радомир и на Калоян).
И двата опита на Челбир да върне на Лачина Грузия се оказали неуспешни.

През 1185 г. булгарската войска на бека Татра, заедно с отряда на Кончак, тръгнала срещу Рязан, но се наложило да обърне на запад. Оттам за да завладее Азак за византийците тръгнал княза на южноруското Новгород-Северско княжество - Игор. При срещата на двете войски на река Суурла("Сухой Терец") черниговските булгари-ковуи, съставящи конницата на Игора , минали на страната на Татра. В резултат на това войската на Игора била пленена заедно с княза... Булгарите атакували Переяславъл и взели със щурм г.Римов(за отмъщение, че переяславския княз участвал в похода срещу Биляр), но Кончак внезапно заявил, че се оттегля в степта и с това сринал плановете за настъпление срещу Киев. Най-после станало ясно, че този причерноморски кумански хан, в действителност само искал да използва булгарската войска за да отслаби руските си съседи, но вообще не желаел силна булгарска власт в Причерноморието. Като завършек на предателството си организирал бягството на княз Игор от булгарския лагер на р.Тор.

Киев изплашен от булгарската активност близо до границите си финансира новгородски и рязански нападения срещу Булгария.    През 1186 г.Рязан е подчинен и възобновил плащането на данък, а губернатора на Бийсу, Мен Чура громял новгородските отряди. През 1193 г. на булгарите се удало да унищожат главните сили на Новгород и тази северо-руска болярска област след Рязан почнала да плаща данък на Булгария. А също и да изпраща децата на болярите си в Булгария в качеството на заложници.

Заедно с това Челбир се опитал да се закрепи в Афганистан, Пакистан и Индия. За целта в края на 12-ти век изпраща бека Елаур с отряд булгари-марданци(тях ги наричали също и "буртаси") и тубджакци в Афганистан за участие в походите на Гуридите в Индия. Само че Мохамед Гури  на когото булгарите помогнали да завладее индийските градове, не изпълнил своето обещание да учреди булгарски колонии в Индия. Макар че щедро възнаградил участниците в походите и потвърдил булгарските привилегии в Афганистан от времената на Газневидите. Затова през 1206 г. Челбир изпратил сина на Елаур,Синджа с марданците и тубджаците този път на помощ на хорезмийците, които също обещали да учредят булгарски колонии в Индия.

image

Двуличната азиатщина на Хорезмшаховете спрямо Булгария им изиграла лоша шега. Скоро след това държавата им била унищожена и включена в империята на монголите.


Хорезмийците с помоща на булгарите разбили кара-китаите и Гуридите, но след това не само че не учредили булгарски колонии в Индия,но закрили и тези в Афганистан.

Челбир бил много засегнат и обиден от това,но не дал вид и в 1216г. пак изпратил Синджа на помощ на Хорезмшаховете. Съюзниците отбили тогава първото нашествие на монголите на Чингиз-хана. Но веднага след като влязъл във връзка със сина на Чингиз-хан - Джучи, и той дори пообещал да приеме исляма, а в случай на разгром на Хорезмшаховете - да даде на булгарите направо някои градове(а не колонии) в Средна Азия,Афганистан и Индия, то Челбир си "спомнил" за обидата си...И безучастно гледал гибелта на империята на Харезмшахите под ударите на монголите на Джучи.

Специален отряд от булгари бил изпратен от Челбира и в Близкия Изток(по молба на селджукския султан). През 1204 - 1216 г. той се сражавал за Селджукидите против грузинските, киликийските, кръстоносните и византийските войски. Така през 1209 г. булгарите под г.Калат(Хлат) взели в плен грузинския главнокомандващ, през 1204 г. осигурили овладяването на г.Дабарзан(Трабзон), през 1216 г. разгромили киликийските войски а на връщане в Булгария взели от византийците в Крим ,старинния булгарски град Сагдак("Судак"). Заедно с него градовете Агарджа или Банджа-Кепе("Керч"), Бунгар или Ечке-Булгар("Фанагория"), Тама - Тархан("Тмутаракан") Ширдан("Тана") и др. Сагдак влизал в исконно булгарското владение Азак. Челбир подарил Сагдак на селджукския султан, за да има с братската и съюзна тюркска държава обща граница в Джалда(Крим).

image

Природата и ландшафта на п-в Крим удивително приличат на България. Спред сведенията на Кул Гали, Аспарух се е родил в Крим, недалеч от мястото на днешния г.Ялта.Следва продължение:На русском:

Попытка Чельбира пробиться на Ближний Восток и в Индию

Очень скоро Чельбир начал крупномасштабные операции на юге с целью подчинения всего Причерноморья, Украины, Кавказа, Ближнего Востока и Индии.

Зимой 1183 - 1184 гг. курсыбай вернул под власть Булгара Азак, захваченный перед этим византийцами, а весной булгарское войско вместе с союзником Булгара куманским ханом Хонджаком (Кончагёбм) атаковало киевские владения. Однако Кончак позорно бежал в самом начале битвы, и булгарам также пришлось отступить. Киевлянам достались булгарские зажигательные снаряды - шереджиры. В том же году Чельбир при помощи своих осетинских родственников (отцом одной из жен царя был крымский гот, а матерью - осетинская княжна) возвел на грузинский престол Лачына Хисами, бывшего до этого некоторое время булгарским наместником Азака. Лачын Хисами, правивший в Грузии под именем Георгия, женился на грузинской принцессе Тамар и всячески способствовал укреплению культурных и экономических связей между Гурджей (Грузией) и Булгаром. Так, по его просьбе Чельбир разрешил организовать в ряде булгарских городов грузинские колонии, в которых поселились грузинские, армянские, татьякские (мен-грельские) и осетинские купцы и ремесленники. Но в 1189 г. Лачын Хисами был обвинен своей собственной женой и поддерживавшей се грузинской знатью в. попытке мусульманизировать Грузию при помощи сельджукских соседей и булгарских княжеств в Грузии (булгарские княжества во всех странах Закавказья назывались «Хонджак»ами) и свергнут с престола. Две попытки Чельбира вернуть Лачыиу Грузию не увенчались успехом.

В 1185 г. булгарское войско бека Татры с отрядом Кончака двинулось на Рязань, но должно было повернуть на запад, откуда пошел на захват Азака для византийцев князь южнорусского Новго-род-Северского княжества Игорь. При встрече двух армий на реке Суурлы («Сухой Торец») черниговские булгары - ковуи, составлявшие конницу Игоря, перешли на сторону Татры, и войско Игоря было пленено вместе со своим князем. Вслед за этим булгары атакуют Переяславль и берут штурмом город Римов (в отместку за участие переяславльского князя в походе на Буляр), но Кончак внезапно заявляет о своем отступлении в степь и срывает этим наступление на Киев. Оказывается, этот причерноморский куман-ский хан в действительности лишь хотел использовать булгарское войско для ослабления русских соседей, но вовсе не желал упрочения булгарской власти в Причерноморье. В довершение своего предательства Кончак со своими людьми организует побег князя Игоря из булгарского лагеря на реке Тор, Киев, испуганный булгарской активностью вблизи своих границ, финансирует новгородские и рязанские нападения на Булгарию. В 1186 г. булгарское войско заставляет Рязань подчиниться воле Чельбира и возобновить выплату дани Булгару, а восстановленный на посту губернатора Бийсу Мер-Чура громит новгородские отряды. В 1193 г. булгарам удалось уничтожить главные силы Новгорода, и эта северорусская боярская область вслед за Рязанью также стала платить дань Булгару и присылать в Булгарию детей своих бояр в качестве заложников.

Одновременно Чельбир пытается закрепиться в Афганистане, Пакистане и Индии, для чего посылает в конце XII в. бека Елаура с отрядом булгар-марданцев (их называли также «буртасами») и туб-джакцев в Афганистан для участия в походах Гуридов в Индию. Однако Мохаммед Гури, которому булгары помогли взять индийские города, не выполнил своего обещания учредить булгарские колонии в Индии (хотя щедро вознаградил булгар и подтвердил льготы, которыми они пользовались в Афганистане с времен Газневидов). Поэтому в 1206 г. Чельбир направил сына Елаура Синджа с мардан-цами и тубджакцами на помощь хорезмийцам, также обещавшим учредить булгарские колонии в Индии. Хорезмийцы при помощи булгар разбили кара-кытаев и Гуридов, но затем ликвидировали булгарские колонии даже в Афганистане. Чельбир был очень обижен этим, но вида не подал и в 1216 г. опять послал Синджа на помощь Хорезмшахам. Союзники отбили тогда первое нашествие монголов Чингиз-хана на страны ислама. Но едва сын Чингиз-хана Джучи пообещал принять ислам, а в случае разгрома им Хо"резмша-хов - дать булгарам некоторые города Средней Азии, Афганистана, Пакистана и Индии, как Чельбир «вспомнил» о своей обиде и безу- : частно наблюдал за гибелью империи Хорезмшахов во время нашествия монголов.

Специальный тысячный булгарский отряд был также послан Чельбиром на Ближний Восток (по просьбе сельджукского султана),  где в 1204 - 1216 гг. сражался за Сельджукидов против грузинских, киликийских, крестоносных и византийских войск. Так, в 1209 г. булгары под городом Калатом (Хлатом) взяли в плен грузинского главнокомандующего, в 1214 г. обеспечили овладение ; Дарбазаном (Трабзоном), в 1216 г. ^наголову разгромили киликийские войска и на обратном пути в ьулгар отняли у византийцев в Крыму старинный булгарский город Сагдак («Судак»). Вместе с городами Агарджа или Банджа-Кэпэ («Керчь»), Бунгар или Эчке-Булгар («Фанагория»), Тамья-Тархан («Тмутаракань»), Ширдан "(«Тана») и др. Сагдак входил в исконно булгарское владение Азак. Чельбир подарил Сагдак сельджукскому султану, дабы иметь с братским и союзным тюркским государством общую границу в ; Джалде (Крыму).


стр.48-49
Гласувай:
5Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5114051
Постинги: 546
Коментари: 2601
Гласове: 3500
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031