Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 10:32 - ДИНАСТИЧНИ И РОДНИНСКИ ВРЪЗКИ МЕЖДУ ЦАРСКИТЕ РОДОВЕ НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ , КАРА БУЛГАР(ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ) и АК БУЛГАР(ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6710 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 01.12.2015 12:18


Първа част:

image

Кан Тервел,който през 716 г. подписал окончателния договор с Византия , уреждащ междудържавните отношения с тази страна до покръстването на България.


Оказва се че такива връзки е имало и то още от зората на нашата държава. Първият такъв брак е между малката дъщеря на принц Айяр(големият син на Аспарух) , Чакчак и царя на Кара Булгар - Сулаби.
(Кара Булгар - това е държавата на Кубрат от 630 г., която обединила всички български племена и обхващала огромни територии от Днешна Източна Европа до р.Енисей. А не само територията на българската тарханство в Причерноморието, както го рисуват по картите...Тя спира да съществува на практика чак през 922 г., когато се разделя на две самостоятелни независими държави - Урус-Русь и Ак Българ -Волжка България).

Следващия царски брак е между друг цар на Черна(Велика) България - Тат  Утяк  за принцесата от коляното на Айяр - Канбика.

От коляното на Тервел, дъщерята на Азан Тукта(бащата на Крум,който въстановил властта на рода Дуло тук), Арья Услан била омъжена за царя на Кара Булгар, Кан Караджара. Родила там най-великия цар от кара-булгарския период - Урус Айдара...
Особенно знаменателно е сведението на Гази Баба за един от синовете на Кан Крум(от родословието на Тервел) и неговите потомци:
"...Крум имал още един известен син - Будим, който се родил в град Бичин или по саклански(славянски) Будим(Видин).И затова бил наречен с това име.Той по решение на баща си, постъпил на служба при Кан Караджара(женен за леля му).Син на Будима бил Джир - Азан или Джир - Ас. Син на Джир-Азана бил Джун или Джуне.Син на Джуна бил Борис, който заедно с Джакина и Абдалаха(Микаила Бащу) докарал в гр.Болгар, Ахмеда ибн Фадлана(като водач на "великото посолство" от Багдад в гр.Болгар). Син на Бориса бил Халиб...Моят господар(Гази Барадж) ми забрани да споменавам за службата на Будима и неговите потомци на  царете  на Кара Булгар(Велика България) и Ак Булгар(Волжка България), заради опасения,че на това основание татарите могат да поискат подчинение от Улуг Българа(Дунавска България). Борис бил женен за дъщерята на царя Шамгуна(Симеона)..., и неведнъж пътувал до Улаг Българ..."

Рода на Кубер(или Кизил Кубар както го наричали) - Билиг, също имал интересни династични и международни връзки.
Най-напред брата на Кубер - Лачин приел поканата на италиянските българи да им стане княз
(За двамата братя се споменава в надписа под Мадарския конник...).
От неговото потомство, което явно било абсолютно наясно с родовата си принадлежност и по това време, бил папския посланник във Византия по времето на въстанието на Петър Делян. Това е упоменато изрично тъй като той пътувал с българската делегация до  столицата на Ак Булгар - гр.Болгар.

Днешните покровители на Европа - братята Кирил и Методий по мъжка линия също са от този род, но понеже от самото начало неговите представители се вплели в политически и династични борби и интриги с цел да овладеят трона, техния дядо бил принуден да емигрира и да постъпи на византийска служба(Бир Егет, имал две жени и оставил потомство в България и Византия).

Представителят на този род - Шада Идик(Главен съдия и върховен жрец) предизвикал династичната криза от 8-ми век,с цел неговото потомство да овладее царската власт. По-късно внука на Бир Егет - Габдула Карамат все пак наложил неофициално властта си и при трима поредни царе фактически управлявал страната като настойник и регент, седейки си в Охрид... Последния когото поставил на трона бил малолетния Борис(син на славянска наложница). Самия Борис обаче по-късно убил "покровителя" си с цел да се освободи от опеката и зависимостта си от него. А повода бил, че Карамат отказал да се покръсти.

image

Тайното покръстване на Кан Борис-1


По-нататък повече... Единият син на Карамата - Дауд основал богомилската ерес под името "поп Богомил" на основата на старата тенгрианска ерес - маджарството.
Другият му син - Куман Таниш имал двама сина, единият от тях Аудан с Угар Лачини(Игор Рюрикович) и Арбата(бъдещия основател на Унгария и син на Алмъша Джафара) направил неуспешен опит за преврат срещу царя Симеона, през 894 г.
Едва Шамил(Самуил) от този род - Билиг, най-накрая успял да стане официално и законно цар на България(997-1014 г.).
Самия той водил успешни войни с Византия в съюз с Волжка България. Сродил се с тяхната династия, чрез дъщеря си Джан-бика. По-късно зет му Кагана Ибрахим по молба на жена си прекратил помоща за България и изтеглил войските си оттам(след като заговорници убили шурея му - Гаврил - Радомир).
image
Държавния и царския герб на Средновековна България.

Следва продължение:





Гласувай:
5



1. germantiger - ...
29.07.2011 01:01
Признавам, че не познавам инфото в постинга и за това го прочетох, след минути ще видя и другата част!

Съжалявам, единствено, че ти-Атил, че Летописец и Спароток, едва ли ще се сберете на едно място и с търпение, респект и доблест да представите вашите позиции и аргументи. Забелязъл съм, че "опре" ли до произход се почва едно мерене, едно перене и въобще простеене (не от вас тримата конкретно, а от поддръжниците на представяните от вас теории).
цитирай
2. atil - Има такъв момент, но то не е отсега, ...
29.07.2011 01:25
Има такъв момент,но то не е отсега,преди малко четох един материал от Чилингиров за България,Византия и Русия във връзка с покръстването на Русия.Историята като наука е едно а пропагандата и политическите уйдурми е друго...Ние българите никога не сме имали нужда от лъжлива пропаганда а от политическите мръсотии само сме страдали незаслужено.Ония които споменавате и техните "школи" са на първо място - макиавелисти.Да не употребявам по-тежка дума.Чрез наукообразна пропаганда ,жонглиране с множество източници и романтично-патриотична демагогия внушават на на т.нар. профани кое какво е и в какво трябва да вярват и дори да се борят за него...Освен това има и личен момент,има хора болни и от графомания и желаейки на всяка цена да наложат своето.Това са нездрави и вредни неща,но винаги са присъствали и в живота и в науката.В крайна сметка времето е най-големия и окончателен съдник и арбитър!Само че бедите и щетите остават...
Освен мене са само още 3-4 ентусиаста,които на свой риск и средства се опитват да се противопоставят!Няма БАН,няма институции,няма държава...А историята е паметта на народа.Безпаметния човек или човека с чужда ,измислена памет какво е...?
цитирай
3. germantiger - ...
29.07.2011 15:19
Нелоша (но вероятно нереална в реализацията) идея е да направиш ти, летописеца и спароток постинги в които да съберете в "екстракт" и акценти основните:

изворови..
археологически..
етнографски..
фолклористика..
антропо..
...аргументи и доказателства

Да ги стегнете в няколко постинги ясно, явно и разбира се, с респект към другомислещия.
След това да направите същото със слабостите или грешките, които намирате в другите теории.
Без да се прекрачва границата на добрия тон, да се започне "някаква" дискусия!

Не на парче, не пръснато, а явном и с акценти.

...

Силното при теб е:
липсата на лаладжийство
конкретиката и детайлите
аватара ти също е корав (това вън от темата)
цитирай
4. atil - Нека да го свършат това тия на които ...
29.07.2011 16:08
Нека да го свършат това тия на които им плащат и им дават награди и медали!Когато тръгнат(ако някога тръгнат) да оправят образованието,да го оттърват от "реформите" и деградацията,когато решат да напишат единни и нормални учебници за българската образователна система.
От август ще почна да пускам постинги за Третото Българско Царство а произхода нека си го оправят и изясняват тия ,които още не са наясно.Нашите предци са ни осветлили по този въпрос достатъчно а нашата задачка беше да го направим публично достояние.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647426
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031