Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 15:54 - ДИНАСТИЧНИ И РОДНИНСКИ ВРЪЗКИ МЕЖДУ ЦАРСКИТЕ РОДОВЕ НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ , КАРА БУЛГАР(ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ) и АК БУЛГАР(ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6340 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 26.11.2012 10:05



Част втора:

image
Цар Самуил на смъртния си одър и ослепените му войници

Фрагменти

Известие на Гази Баба за посолството на Маркар Макидан(Черноризец Храбър):

"...Опитвайки се да смегчи лошото впечатление , което направило  на Тимара(булгарския цар) нарушаването на обещанията си от Бульмера(Владимир - 1), бека на Бащу(Киев) пропуснал в града голямото посолство на бия(графа, господина) Маркара Макидана. Този бий бил син на Багила и сестрата на бурджанския(дунавско-българския) бек Шамил(Самуил)...

Маркар - бий тръгнал за Булгария заедно с годеницата на емира Ибрахим(булгарски принц - брат на Тимара), дъщерята на бурджанския бек(дунавско-българския княз) Шамила(Самуила) - Джан бика.


По пътя, в града Ази-Улаг(Яш) към посолството се присъединил маджарския бий Саин, син на бия Хасана. Този бий Хасан заедно с други двама бия - Балак и Бахта а също и търговеца Саин, заминал през 970 г. от Булгария в Маджар(Унгария), където всички те намерили радушен прием.
Работата била в това, че Балак и Бахта били синове на Джакина( син на основателя на Унгария Арбата-Арпада и внук на булгарския цар Алмъш Джафар), за когото си спомняли с особенно добри чувства в Маджарско.
Хасан бил женен за дъщерята на търговеца Саин..., и нарекъл сина си на негово име. Саин поискал да посети родината на баща си, и ето че след като взел разрешение от маджарския канар(владетел), с леко сърце тръгнал за Булгария.

Маркар-бий бил човек необичайно величествен и се държал с голямо достойнство, както подобава на потомък на Телеса Бюргана( вуйчо на булгарския цар от 7-ми век Курбата - "Кубрата"). По дългия път той преодолял множество препятствия и опасности и затова нашите..., го нарекли Борис, което означава - "Храбър".
Той предал молбата  на бека Шамила(Самуила) за оказване помощ на Улаг Булгара(Дунавска България) във войната и срещу Византия. А столицата на тази империя укрепена с няколко реда стени ,стояла като омагьосан град...Нашите кам-бояни(шамани) го наричали "Истамбул"...
В отговор Мумина(почетна титла на Тимар и другите булгарски царе, означаваща "вожд"), помолил да предадат на бека Шамила,че ще окаже необходимата помощ и даже представил на посланика четиримата баджанакски(печенежки) бии, на които вече бил дал заповед за поход срещу Византия.
Сардарите(пълководците) на първата войска изпратена на помощ на бека Шамил, били посрещнати край Киев от самия Бульмер(Владимир) и с различни обещания и подкупи този улугбий( киевски княз), убедил сардарите да приемат християнството да минат на служба при него. Бульмер бил тогава съюзник на Византия и изпратил наетите печенези против българите. Тази вероломна постъпка така оскърбила Тимара,че той в гнева си започнал война срещу Бащу( Киев)..."


Известия от

Кул Гали "Хон Китаби".1242 г. :


"...Когато Белебей казал на царя Габдулла, че на запад има още една Булгария, която се нарича също и Улаг и Кара Бурджан, то Челбир не повярвал на това и изпратил в Бащу(Киев) посолство за проверка на това съобщение. Недоверчивостта на Кана се обяснявала с това,че по сведения на гърците, те отдавна били завоювали Кара Бурджан и изтребили тамошните булгари.

image

Сина на Чишма - Улаг Чишма,който се намирал в Киев, потвърдил достоверността на разказа на Белебей. Освен това свързал посланика с  трима кара-бурджански принца. Единият от тях - Боян, уговорен от от Улаг Чишма пристигнал през 1184 г. в г.Буляр и бил приет от царя. Челбир така се зарадвал на тази среща и здравето на кара-бурджанския народ,че приел Улаг Чишма на служба и му дал нареждане заедно с отряда си от 800 човека да окаже помощ на братята-принцове в тяхната война срещу лукавите гърци. Улаг Чишма като пълководец спечелил победата за кара-бурджанците и някои от тях ,които се сражавали под негово ръководство се нарекли "улагци". По заповед на Челбира Улаг Чишма останал там,но изпратил своя син Кабан с част от хората си на царска служба. Габдулла останал доволен от усърдието му и подарил на Кабана участък земя близо до Учел. Той пък от уважение към царя приел истинната вяра и взел неговото име.
Когато алтънбашците(латинските кръстоносци) завладели Византия и нападнали кара-бурджанците, то Габдулла изпратил Кабана с неговите кумани на помощ на съплеменниците. Тогавашния цар на Улаг Бурджана, обещал да приеме исляма ако Кабан му помогне да победи враговете. Кабан разбил алтънбашците и получил прякора Алтън, и кара-бурджанския цар(Калоян) приел исляма, но византийските попове го отровили. Кабан със сина на този цар заминал към Киев,където този принц останал, тъй като искал да е по-близо до земята на бащиното си царство. След това Кабан бил изпратен на помощ на селджукските узийци, където също се отличил..."

През 1229 г. изпратения от Алтънбек на помощ на Саксин-Болгара, Кабан бил атакуван от безчисленната войска на татарите и отстъпил с бой в Тамья Тархан(Тмутаракан). Там разбрал за възцаряването на Гази Бараджа с когото бил в лоши отношения заради поземлен спор.
Затова решил да замине със своите хора в Кара-Бурджан, където още веднъж разбил гърците при аула Кутар(Клокотница) и получил прякора Алтън-Кутар.
Но когато Кабан научил,че Алтънбек се е върнал на власт в двореца Мардукан в гр.Буляр то се отправил назад към Булгария. Царя, който имал силно приятелство с него му подарил още един участък земя. Там Кабан основал аула Алтън-Кутар и починал през 1235 г.
"...Той,който беше щедър и честен човек не въднъж ми е помагал и ме е измъквал от трудни положения, и аз бях с него ,когато се прощаваше с земния си живот..."
(Гази Баба).

image



Гласувай:
8



1. audan - Поздрави за труда!
28.07.2011 22:51
Чудесна работа, Атил!

Доста неща от историята на Дунавска България могат да се осветлят от историята на останалите наши държави.

Особено ми е интересна ситуацията с Кордокуба и Йоан Асен II. Смята се, че и двамата имат нещо общо с Волжска България.
цитирай
2. atil - За Иван -2 Асен е казано, че е бил и...
28.07.2011 23:10
За Иван -2 Асен е казано ,че е бил известно време по време на емиграцията си в гр.Буляр.По време на престоя си дал пари за построяване на българска църква в града и устроили християнско гробище.Не е вярно,че има нещо общо с куманите!С куманите имат общо Шишмановците.
А за Кордокува ако имаш предвид Ивайло(името му е било Иваил,сърбинът Стрезневски написал "Царя Иваила" и тутманиците до ден днешен повтарят - Ивайло та Ивайло...Никога никой не се е наричал или самонаричал така).Кордоква е прякор и преведено на булгар-тюрки е башкир или на съвременен български език - Главорез.Мазохистите го кръстиха и "Маруля",но това вече клиничен въпрос,който скоро няма да се реши.Че сякъл "зелки"сякъл е,но после и глави и то доста умело и с един удар(чалъм имал ,изработил си с този изкривен навътре дълъг нож - корд).Народа за да тръгне след тебе трябва да го впечатлиш не само с приказки ,но и с някакви умения.(рязането на зеле и пасането на свини едва ли е достатъчно да поведеш един народ след себе си,че и за цар да те избере...)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640609
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031