Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 10:30 - ПРАВИЯТ ПЪТ
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 10803 Коментари: 19 Гласове:
4

Последна промяна: 28.01.2014 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

В продължение на няколко деситилетия противопоставянето между капитализъм и комунизъм, което контролираше процесите в световната политика, ни заставяше да приемаме едни определени реалности. Сега, когато това противопоставяне не съществува, пред народите, и особенно пред тези от Източна Европа, се очертават две възможности.
Първата се състои в лансирането на патриотизъм, заради самия него, което означава самоизолиране.
Втората се засили неимоверно много след края на противопоставянето и се нарича "свят без граници". Това предложение общо взето крие в себе си същата утопичност, характерна за социалистическата идея, което обаче не означава, че като наложена система е неосъществимо. Някога Абрахам Линкълн отбелязал, че е невъзможно всички да бъдат излъгани наведнъж. Събитията през 20 век доказаха, че за да е успешна лъжата, необходимо е тя да бъде всеобща. В края на този век преживялото две световни войни човечество съвсем не се намира пред някаква ясна перспектива, а по-скоро пред едно механично икономическо обединение, основаващо се на промяна на ценностите.
Чувството и съзнанието на хората за национална принадлежност се заменя с някакви химерични общочовешки идеи. Ширещия се кич в културата, безкрайно тиражиран от телевизията, радиото и вестниците, трябва да замени класическите хармонични пропорции. Съвременната философия, която учи за несъществуването на Истината, е заместител на християнската вяра.
Резултататът от комунизма е пред очите ни и неговите икономически измерения са само повърхността, под която се крие безверие и духовен упадък. По времето на комунизма в България бяха извършени много подмени, но лошото е че след "промяната"(демократичната) не се извърши връщане към истинските ценности, а се продължи започнатата от комунистите линия. Съвременните изявени български политици предлагат заимствани стойности и система на обществото, която е твърде далеч от традициите и вярата на народа, а следователно и от ИНТЕРЕСИТЕ МУ. Българската Православна Църква е разединена и политизирана, а всякакви чужди и съмнителни секти се разпространяват, като ракови образования.
В противовес на всичко това е ХРИСТИЯНСТВОТО. Единственната цел, която може да преследва един християнин в църковния и обществен живот, е нравствена, основаваща се на Божиите заповеди и на чистата православна вяра.
Това е единственния ПРАВ ПЪТ със съответните му последствия, които водят към спасение на личността и стабилност на държавата.




П.П.(Двата послеписа са от 1 януари 2012 г.)Тук нещата опират до т.нар."елит", защото той е движущата и ръководна сила на процесите и промените.Тук ще приложа едно мое изказване от последния ден на 2011 г. по този въпрос:
31.12.2011 17:09 - Затова България се и въздигала само ... Затова България се и въздигала само тогава когато я управлява съвестен и свестен човек с твърда ръка!
Първо сред българската аристокрация се наместили новопокръстени тарикати и хрантутници - мераклии за власт и облаги. След това дошли богомилите, после чорбаджиите, после Бай Ганьовците, после новите простаци- хрантутници а днес техните наследници..! Такива хора разбират само принципа на тоягата и моркова! Това са мошенници и циници за които нарушаването и заобикалянето на всякакви видове правила и закони е висша мяра на реализациа в живота!
Идващата Нова година под знака на дракона , казват, че била една от най-благоприятните от 12 годишния цикъл на стария календар.
Но там където пирамидата е обърната обратно това едва ли ще важи...

Постинг: Какъвто ни е елита, такива му са и внуците
Автор на постинга: kabuli



П.П.П.  За известно време бях деактивирал тази публикация и доста време стоя в архива на блога... От срам пред днешната действителност, която е набутана в точно противоположната посока на ПРАВИЯ ПЪТ!  И първият компромис от който започват всички предателства и поклонения на злото е въпроса : монархия - република. От него почва пътя на лъжата, фикцията, бутафорното православие и лицемерната криминално-политическа и противоправна демокрация на тази република...

Днес на 28 януари 2014 г. реших да я направя блог вълна в блога на тематична поредица за политико-социални публикации за България!!!

image

Статията е с над 20 годишна давност,затова я причислявам вече към историческите четива..





Гласувай:
4



1. syrmaepon - "Българската Православна ...
05.08.2011 11:25
"Българската Православна Църква е разединена и политизирана, а всякакви чужди и съмнителни секти се разпространяват, като ракови образования.
В противовес на всичко това е ХРИСТИЯНСТВОТО"

Как да разбирам това - Православната Църква не е ли проводник и проповедник на християнството?

Относно Пътя - вече сме 21 век и хората са изключително информирани,натрупана е огромна информация,която все още се преосмисля,а Църквата е някак си духовно образование от минали векове,особено пък Православната...

Завръщане към християнските истински добродетели е добра переспектива,но историята се движи винаги напред )))
цитирай
2. atil - Църквата е проповедник на христ...
05.08.2011 11:40
Църквата е проповедник на християнството,но вече доста неефективен и пасивен.От една страна е отделена от държавата ,но от друга пък държавата не се отделя от нея и постоянно и се бърка...
В кой век сме няма никакво значение и никой не е определил и наредил,че църквата е минало,както и християнството...Това го е говорел червения "патриарх" Максим че църквата била "върхар",исъхнало дърво...
Цъквата ще остане вечно жива,също като Живия Бог и никоя жива мърша(каквото е земния човек обладан и подчинен на материалното),не може да реши или се разпореди! Това са пропагандни трикове на богоборците и нищо научно и напреднало няма в тях а само едни лъжи и заблуди.Ето тук едно много поучително филмче по въпроса:http://vkontakte.ru/video-29131093_160617916
цитирай
3. анонимен - от Севт Непримиримии
05.08.2011 16:57
Църквата не е само висшия клир,а всички хора,които изповядат Православие!
За висшия клир,не ми се пише,защото само ще повтаряме отдавна известни нелицеприятни истини,за жалост.
Къде стои обаче,всеки от нас пред лицето на Бога?какво прави за да усъвършенства религиозното си чувство!?И изобщо до колко българина е православен християнин.?
За това не може да виним владици и патрици.Сектанството,изкривяването на Христовата Вяра е цел на много лъжеучения.
Впрочем,така наречените "нови исторически сведения"също създават сектанство и ереси!Търсят "древни божества",за да отрекат НАЙ - СЪВЪРШЕНИЯ - ХРИСТОС!
Излизат с номера,че това трябвало да събуди някакъв си патриотизъм и да даде самочувствие на българите,а всъщност отново целта е съзнанието и духа,да се държат възможно по - далеч от Спасителя!
Ровят се някакви гробове,в които търсели някаква си истина.А ВЕЛИКАТА ИСТИНА,която е съхранила този народ е Христос,Разпнатия.Но...отново е разпнат от "историческите лабораторни плъхове",които дори не съзнават вредата ,която нанасят.Те са по - вредни дори от врачките и екстрасенсите,защото целят по - образована категория хора!
Поздрави!
цитирай
4. syrmaepon - Севт Непримирими "Църквата не е само висшия клир,а всички хора,които изповядат Православие!"
06.08.2011 10:12
Църквата е институцията,чийто именно служители трябва да ни водят към Пътя - там е проблемът - стадото е без водачи.За туй именно и се пръкват нови лъжетакива.Вярата е нещо лично,до което всеки е стигнал по свой път,своя опитност и докосване до божественото.Не виждам тук възможност много за единен строй под общ лозунг.Много църкви - слаба вяра,а Христос е един.
И е проповядвал обикновенни човешки ежедневни добродетели,милосърдие и братство дето днес трудно се срещат.
цитирай
5. анонимен - от Севт Непримиримии
06.08.2011 11:30
syrmaepon написа:
Църквата е институцията,чийто именно служители трябва да ни водят към Пътя - там е проблемът - стадото е без водачи.За туй именно и се пръкват нови лъжетакива.Вярата е нещо лично,до което всеки е стигнал по свой път,своя опитност и докосване до божественото.Не виждам тук възможност много за единен строй под общ лозунг.Много църкви - слаба вяра,а Христос е един.
И е проповядвал обикновенни човешки ежедневни добродетели,милосърдие и братство дето днес трудно се срещат.



ЦЪРКВАТА НЕ Е ИНСТИТУЦИЯ,А ОБЩЕСТВО ОТ ВЯРВАЩИ,КОИТО ИЗПОВЯДВАТ "СИМВОЛ ВЕРУЮ"....поне така ни научиха в богословският факултет,ако не е вярно ,извинете...
Честито,Преображение Господне!
цитирай
6. syrmaepon - Извинявам се ако греша,
06.08.2011 19:38
но все пак има клир,Синод, йерархия и т.н....За мен общество от равни,обединени от обща вяра е нещо друго...
цитирай
7. анонимен - от Севт Непримиримии
06.08.2011 20:27
syrmaepon написа:
но все пак има клир,Синод, йерархия и т.н....За мен общество от равни,обединени от обща вяра е нещо друго...


Ами не знам вашите интерпретации,но тайнството Свещенство, е установено от Светите Апостоли,а ОСНОВАТЕЛ НА ЦЪРКВАТА Е САМ ИИСУС ХРИСТОС.Сам Той казва на Петър , че "върху този камък,ще съгради Църквата Си!"
Та,Църквата ....е Христова,а не банкова институция, или социален дом!
Църквата е Духовен Дом на човека!Не се грижи за стомашно - чревните нужди,а за Духовните.
Дано го изясних правилно!
цитирай
8. syrmaepon - Извинявам се много,за моята неграмотност
07.08.2011 10:01
Но ето какво чета:
"Християнската църква води своето начало от новозаветно време и по-конкретно от времето на петдесятница (Деяния на апостолите 2 гл.), когато с упълномощаването чрез Светия Дух било поставено началото на дейността на апостолската църква. В този смисъл „църква“ означава християнска институция или организация, с цел проповядване на евангелието по целия свят за спасение и приобщаване и обединяване на вярващите във видимото Христово тяло (лат. corpus Christi verum, corpus Christi quod est ecclesia; Римл. 12:4-6, 1. Кор. 12:12,13)."
Не разбирам защо думата институция толкова ви подразни?

"Но защо всред християните Църквата тъй слабо е възприемана в нейната мистичност и христоцентричност? – Поради слабата вяра в Църквата като истинско тяло Христово, в което ние като пръчките на лозата сме органично съединени и растем. Оттук и църковният нихилизъм и разслабеност всред християните относно жизнената им и пълнодейна общност в Христа. Оттук и съблазъна наместо Христа да се поставя видим глава (или глави), като че ли видимо-човешкото е по-реално и действено, отколкото невидимата богочовешка Глава на Църквата. Оттук и фактът, че свободната богочовешка общност на любовта в Църквата се твърде отмества в юридическо-формалистичния институционализъм"
Християните на разните църкви и секти раздират дрехата Христова (уж) заради Христовата истина. Но не е ли една християнска основна истина, че всички ние изповядваме обединяващия всинца ни Христос като Син на живия Бог5? Или: понеже ние всички сме Кръстени в Христа, не се ли облякохме в Христа6, и тъй не сме ли чрез това едно? Или любовта не е ли по-голяма, отколкото вярата и надеждата7? Понеже ние любов нямаме помежду си, нямаме също и вярата (а също и надеждата) в (истинското и животодаруващото) единство в Църквата. Разцепленията и разделенията са идвали винаги във времена, когато у християните е била в недостиг истинската и пълна любов помежду им. Апостол Павел, който, като никого, е ратувал за евангелската истина ни казва, че трябва истината да изпълняваме в любов"
Проф. прот. Стефан Цанков
/www.pravoslavie.bg
цитирай
9. анонимен - от Севт Непримиримии
07.08.2011 12:44
Браво!
Остава само да обмислиш прочетеното и да го съпоставиш с казаното от мен!
р.р жокер - Обърни внимание на цитата ,дето започва с думите "Поради слаба Вяра..."
цитирай
10. анонимен - от Севт Непримиримии
07.08.2011 13:15
И още малко професионална богословска помощ

http://www.pravoslavieto.com/docs/Sv_Tsarkva.htm

Обърни внимание на първоизточника на думата от гръцки/оригиналът/!
цитирай
11. syrmaepon - Понеже ние любов нямаме помежду си, нямаме също и вярата
07.08.2011 20:04
анонимен написа:
Браво!
Остава само да обмислиш прочетеното и да го съпоставиш с казаното от мен!
р.р жокер - Обърни внимание на цитата ,дето започва с думите "Поради слаба Вяра..."

цитирай
12. анонимен - от Севт Непримиримии
07.08.2011 21:02
О,аз Любов имам и името ми дори,това означава.....
Не е възпитано,да обобщаваме,тръгвайки само от собствените си представи!
И да, Бог е Любов!,ама не тая дето все я бъркат с любовни стихчета и песнопойки,разбираш ли!?Да не говорим пък,че при някои представители на хомо сапиенса е достигнала само до ниво животински ...представи и дори и дъртеенето не им помага да ги надживеят!

Извинявам се на Атил,за неубозданите прояви на южняшкия ми темперамент,в неговия блог!
цитирай
13. atil - Темата на публикацията ви допадна. ...
07.08.2011 21:34
Темата на публикацията ви допадна...Но тя не е толкова философско-богословска отколкото общественно-политическа.Слага се акцент, че правия път е християнството,защото сме християнска страна от много време. Кривия път води към хаос и шизофрения. Аз я пуснах като прелюдия към няколкото постинга които готвя за Третото българско царство.Дори мисля и малко поезия да публикувам.Но пак на един малко известен и непоканен,непризнат поет от Велинград.Но много талантлив.Само че тематиката му изглежда е неудобна за днешната конюнгтура...!
цитирай
14. syrmaepon - Цитирах едно изречение от статията на прот.Стефан Цанков,но забравих да сложа кавички
08.08.2011 08:06
анонимен написа:
О,аз Любов имам и името ми дори,това означава.....
Не е възпитано,да обобщаваме,тръгвайки само от собствените си представи!
И да, Бог е Любов!,ама не тая дето все я бъркат с любовни стихчета и песнопойки,разбираш ли!?


Тъкмо се чудех какво странно име за богослов ) и разбира се че се има предвид духовна любов към всички човешки същества
цитирай
15. syrmaepon - Вероятно там къдете гостите се заседяват има топлина и уют ))Дано да сме простени...
08.08.2011 08:11
atil написа:
Темата на публикацията ви допадна...Но коментарите я развиват и допълват..Аз я пуснах като прелюдия към няколкото постинга които готвя за Третото българско царство.Дори мисля и малко поезия да публикувам.Но пак на един малко известен и непоканен,непризнат поет от Велинград.Но много талантлив.Само че тематиката му изглежда е неудобна за днешната конюнгтура...!


Темата си е интересна
цитирай
16. zaw12929 - "Българската Православна ...
08.08.2011 19:45
syrmaepon написа:
"Българската Православна Църква е разединена и политизирана, а всякакви чужди и съмнителни секти се разпространяват, като ракови образования.
В противовес на всичко това е ХРИСТИЯНСТВОТО"

Как да разбирам това - Православната Църква не е ли проводник и проповедник на християнството?

Относно Пътя - вече сме 21 век и хората са изключително информирани,натрупана е огромна информация,която все още се преосмисля,а Църквата е някак си духовно образование от минали векове,особено пък Православната...

Завръщане към християнските истински добродетели е добра переспектива,но историята се движи винаги напред )))


СЪС СИГУРНОСТ СТЕ АТЕИСТ, щом имате такава оценка за Българската Църква.Щом нямате отговор на въпросите, които задавате и затова са допринесли сините управници от времето на демокрацията.. но, те ще бъдат забравени, че са били... някакви, направили разкола на църквата... но, тя има и вечно ще има място в душите на вярващите , ще е полезна на всички за да учи хората на добруване. Сектите- налагат ни ги нашите нови западни приятели... и намират почва, заради безбожието, наложено от годините на соца ... или и това не знаете...?!
Няма да ви убеждавам, колко важно е да имате християнска вяра... сам трябва да го осъзнаете. Лично на мен- никой на този свят не ми е помагал по вече от вярата, от Бог!
цитирай
17. zaw12929 - От всичко по много- казано от &qu...
08.08.2011 21:31
От всичко по много- казано от "анонимен - от Севт Непримиримии
05.08 16:57
Църквата не е само висшия клир,а всички хора,които изповядат Православие!
За висшия клир,не ми се пише,защото само ще повтаряме отдавна известни нелицеприятни истини,за жалост.
Къде стои обаче,всеки от нас пред лицето на Бога?какво прави за да усъвършенства религиозното си чувство!?И изобщо до колко българина е православен християнин.? ...

Тук не се търси божественото, тук се търси все унищожението, ожесточението- църквата да ни плати, че е имало соц режим... Комунистите подмолно унищожаваха вярата, а "демократите" между които и пишещите тук го правиха открито , грубо и постигнаха целта си за съжаление
Ужасно е: "За висшия клир,не ми се пише,защото само ще повтаряме отдавна известни нелицеприятни истини,за жалост." Кой си ти, господ ли си, да съдиш клира ... няма нужда от такива търсачи на "вермния път" дето не им стъпва кракът в църква... ДОСТАТЪЧНО! СПРЕТЕ! ПРОДЪЛЖЕТЕ СИ ПЪТЯ В АТЕИЗМА, НО НЕ ОЧАКВАЙТЕ ДОБРО ЗА ВАС И ЗА НАРОДА НИ.
ВЯРАТА Е ВЯРА, А ВИЕ ИСКАТЕ ДА ПРИКОВЕТЕ ОТНОВО НА КРЪСТА ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА ХРИСТОС... А СТЕ ПРИКОВАЛИ СЕБЕ СИ- НЕВЕРНИЦИ- ВАШ ПРОБЛЕМ! ЦЪРКВАТА ПРАВИ С НЕИМОВЕРНИ УСИЛИЯ, ВЪПРЕКИ БАРИЕРИТЕ ОТ УПРАВНИЦИТЕ- КОЕТО ТРЯБВА, НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ПРОКУРОРИ И СЪДИИ. ИМА БОГ- ЗАБАВЯ НО НЕ ЗАБРАВЯ...
цитирай
18. zaw12929 - ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ПОСТИНГА, ЗА ИСТИНАТА:
08.08.2011 21:53
"...Резултататът от комунизма е пред очите ни и неговите икономически измерения са само повърхността, под която се крие безверие и духовен упадък. По времето на комунизма в България бяха извършени много подмени , но лошото е че след "промяната"(демократичната) не се извърши връщане към истинските ценности, а се продължи започнатата от комунистите линия... "

Ето тук е разковничето, и отговора защо вместо напред крачим на заден ход...
Преди- слагат наблюдатели- но хората отиват на църква. Днес- наблюдаели няма, но има медии ( Интернет също е медия) където се плюе църквата, където се коментира, иска от служителите на църквата, да правят неща, които не са им задължение. Ние, родителите трябва да заведем децата си. Ние трябва да търсим църквата в църквата. Когато го направим - те се отзовават, те ни награждават с внимание с грижа. Вярата не се натрапва. ... Ако не сте с църквата, не бъдете против , даже най яростните комунисти имаха страх от Бога- но днешните демократи- менте Не! Тяхен проблем!! Но, вреди на всички. Лош пример...
Какво да се прави- за църквата- да се потушават простотиите, като дело недостойно ненужно. Както е ненужно да обесиш грамадни кръстове, а да не ходиш в храма. Вярата се изживява- тя е нещо лично, а не въпрос на демонстрация и показност.
Правия път е този- оставете църквата да си върши работата там- в храма! Не пречете, не я политизирайте! Бог е един за всички хора на земята.
цитирай
19. анонимен - от Севт Непримиримии
10.08.2011 07:27
zaw12929 написа:
От всичко по много- казано от "анонимен - от Севт Непримиримии
05.08 16:57
Църквата не е само висшия клир,а всички хора,които изповядат Православие!
За висшия клир,не ми се пише,защото само ще повтаряме отдавна известни нелицеприятни истини,за жалост.
Къде стои обаче,всеки от нас пред лицето на Бога?какво прави за да усъвършенства религиозното си чувство!?И изобщо до колко българина е православен християнин.? ...

Тук не се търси божественото, тук се търси все унищожението, ожесточението- църквата да ни плати, че е имало соц режим... Комунистите подмолно унищожаваха вярата, а "демократите" между които и пишещите тук го правиха открито , грубо и постигнаха целта си за съжаление
Ужасно е: "За висшия клир,не ми се пише,защото само ще повтаряме отдавна известни нелицеприятни истини,за жалост." Кой си ти, господ ли си, да съдиш клира ... няма нужда от такива търсачи на "вермния път" дето не им стъпва кракът в църква... ДОСТАТЪЧНО! СПРЕТЕ! ПРОДЪЛЖЕТЕ СИ ПЪТЯ В АТЕИЗМА, НО НЕ ОЧАКВАЙТЕ ДОБРО ЗА ВАС И ЗА НАРОДА НИ.
ВЯРАТА Е ВЯРА, А ВИЕ ИСКАТЕ ДА ПРИКОВЕТЕ ОТНОВО НА КРЪСТА ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА ХРИСТОС... А СТЕ ПРИКОВАЛИ СЕБЕ СИ- НЕВЕРНИЦИ- ВАШ ПРОБЛЕМ! ЦЪРКВАТА ПРАВИ С НЕИМОВЕРНИ УСИЛИЯ, ВЪПРЕКИ БАРИЕРИТЕ ОТ УПРАВНИЦИТЕ- КОЕТО ТРЯБВА, НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ПРОКУРОРИ И СЪДИИ. ИМА БОГ- ЗАБАВЯ НО НЕ ЗАБРАВЯ...


Смитането на проблемите под чергата,не ги разрешава!
Трябва да се говори за тях,за да не се допускат нови!
Да,много от владиците вредят с поведението си на имиджа на Църквата.Прочети преждепишещата и ще се убедиш!
Христос СЕ РАЗГНЕВИ И ПРОГОНИ тъпговците от храма,нали?
Христос КАЗА на Петър,че ще се отрече от НЕГО,нали?
Дал ни е достатъчно примери как се постъпва - с честно отношение,а не фарисейски!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647496
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031