Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2011 15:04 - ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА ФРЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ОТ 1789 г. - 2
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7360 Коментари: 6 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

imageimage
Горе арестувания Робеспиер, долу мадам Ленорман гледа на карти на Наполеон и Жосефина.

  ШЕСТА ЛЪЖА: Легендарните вождове на революцията


Робеспиер: Неподкупния, презрял парите. Вярното и точното е предпочел кръвта.
Марат: "...криминален маниак, сифилистик до мозъка на костите си, покрит с петна, с лице на труп, спазмодично дишане, навсякъде невралгичен, почти луд, запазил в болестта си удивителен журналистически инстинкт, болките му засилили до крайност манията му за престъпна борба..."(Пиер Гаскот)
Сен -Жюст: През 1786 г. открадва среброто и накитите на майка си, вдовица, която го предава в поправителен дом; става дясната ръка на Робеспиер.
Кутон: лявата ръка на "неподкупния", инвалид от парализа, ужасно страдащ и оставил отпечатъка си върху черните списъци.
Ебер и Ру : Най-голямото им дело е зачеркването на християнството и неравенството.
Дантон: обогатил се за сметка на революцията, при обезглавявянето му е собственник на три приората и 100 хектара земя.
Лафайет: "...честолюбив и заслепен, не разбира на чия страна е и какво става около него..."(Пиер Гаскот)
Мирабо: гениален, способен оратор, политик от класа; умрял от естественна смърт до терора.
Кондорсе: измамил се в еволюционната възможност на революцията; самоубил се.Имал късмет, сигурно е щял да бъде гилотиниран.

СЕДМА ЛЪЖА: Че Франция на стария режим е без свободи.


Именно свободата се откроява в голямото пространство на действие за средните слоеве от населението в дореволюционна Франция. И най-малките провинции си избират съвети, съществуват местните парламенти, спазват се наречия и диалекти; градовете  избират управителите си и народните съдии, поддържат милиция, имат широки административни права; местните летературни и научни академии покровителствуват изкуствата и занаятите, няма задължителна военна служба...
Революцията премахва това всичкото, преследва местните диалекти, окастря автономията, налага една централизирана и бюрократична държавна машина, въвежда масовата военна служба, затваря цеховете и корпорациите. От революционната държава се ражда тоталитарната на Хитлер, Сталин или Пол Пот; създава се класа от новобогаташи, която е по-хищна и гладна от предходната. Не поддържаме абсолютната монархия, а традиционната, тази на свободите. Много реформи могат и следва да се извършат без проливане на кръв.

ОСМА ЛЪЖА: Людвиг -16 е тиранин, глупак, малоумник.

Кралят е гилотиниран в качеството си на крал след един лъжлив процес, не намесва силата, за да пролива кръвта на народа си. Той свиква"Генералните щати" след 175 години, като се старае да подкрепи постепенното развитие наложено от събитията, но отказва, що се отнася до религиозните въпроси, да предаде католическата си вяра по начин, който би довел до дехристиянизация на Франция.
След похода до Версай, в Париж практически е заложник. Съвсем правилно и разбираемо е желанието му да избяга. Умира смело и като християнски мъченик. Колкото до личността му ще възпроизведа точно една биографична справка публикувана в "Хроника на Френската революция"(стр.16) от изд.Ларус по случай двеста годишнината и;" Кралят посвещава много време на библиотеката си, съдържаща хиляди книги. Интересува се от всичко, но особенно от научни пътешествия. Говори отлично английски, чел е поемите на Милтън и следи вестниците отвъд Ламанша. Когато иска да се разсее от Версай, се отдава на железарски труд, правейки ключове, брави, ключалки...Встрастен  в морските пътувания, той финансира и подкрепя експедицията Льо Перуз и иска да възкреси флотата, като смисъл на управлението си. При откриването на пристанището в Шербур през 1786 г. широтата на познанията му будят възхищението на моряците. Религиозен като баща си, строго възпитан, Людовик - 16 е взискателен към себе си и щедър към другите. В началото на 1789 г. от най-добри чувства желае доброто на народа си." С него, със съпругата му, Мария Антоанета( всеизвестната фраза за пастите е произнесена цял век преди нея, от съпругата на Краля Слънце), с техния син, Дофена Шарл Луи, революцията постъпва грубо и нечовешки.
Детето е затворено в Темпл на 8 години, отделено от родителите си, дадено на един алкохолизиран санкюлот да го "възпита" като революционер(м.б.:сякаш става въпрос за неотдавнашния случай с детето на Спаска Митрова...); той го учи да пие, да псува,"поканват" го да свидетелствува срещу Кралицата, неговата майка на процеса срещу нея и умира загадъчно само на 10  години през юни 1795 г. в затвора Темпл. Колкото до съдбата на Мария Антоанета може да се завърши с епитафа:"Единственното право на жената  отстъпено от революцията е ешафода"(Il Manifesto,ed. gennario 1989).

image
14 юли - денят на превземането на Бастилията - Национален празник на Франция

ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Пиер Гаскот пише в споменатата вече книга следното:"За десет години, революцията разрушава собственните си намерения и разбива всякаква надежда. Хората са очаквали едно подредено и стабилно управление, мъдри финанси и закони, мир с другите народи и спокойствие в Родината.
Вместо това имат анархията, войната, комунизма, терора, гладът и два или три банкрута. Наполеоновата диктатура съгласува необходимостта от авторитет и демократична идеология. Тя се оказва идеален изход за теоретиците, които не желаят промяна. Тези от 1789 г. искаха да вдъхновят човечеството да преустрои света, тези от 1799 г.,за да избегнат Бурбоните се принуждават да дадат властта на един войник").(стр.467).
Идеологиите на освобождението, родени от френската революция от два века отравят света. Нетолерантността е характерна за якобинството и неоякобинството, "оловните години" с тяхното кърваво насилие са плодове на  тази абсолютиска школа; в революционната идеология намират своето вдъхновение всички тоталитарни режими от Източна Европа до Централна и Южна Америка, от Африка до много Азиатски републики. Тоталитарното призвание на Пол Пот и на Хомейни напълно са окомплектовани само около бреговете на река Сена, покрай курса на респект от пребиваването в Париж. "Доктрината" Брежнев е приложила на практика френската революция, разпространена чрез армиите по цяла Европа, с продължаване на грабеж, кражба и насилие, което никакъв вариант на защитна врата в никакъв случай не може да предаде на забрава.
В уважаемата Франция и в нейния народ почитаме двеста години от невинните жертви на революцията от Вандея до Бретан, от Париж до Нант, от Лион и Марсилия до Савоя и Пиамонт, от Тоскана и Емилия. Накрая да засвидетелствуваме чрез своя живот вярността си към християнството, монархията и традицията!

200 ГОДИНИ ОТ ФРЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ!
КАКЪВ ПРАЗНИК ЗА ЕДНА КАСАПНИЦА?


image
Триумфалната арка в делничен ден

Серджио Боскиеро
Монархическо движение FERT - (Рим,Италия
)


imageimage


Статията е написана по случай двеста годишнината на Френската революция от 1789 г.Любезния читател може да намери аналогии не само от последващата история след тази революция(Революцията в Русия например надмина по всички показатели и то многократно френската...), но и от събитията у нас.Дори към днешна дата.






Гласувай:
13



1. анонимен - от Севт Непримиримии
09.08.2011 15:55
Един възрастен свещеник,който много чете,но говори пестеливо,казва така:
"Революциите са дело на Сатаната.Бог върши своето си еволюционно."

Няма революция,която да е носител на духовно израстване.А,всичко,което е придобито "революционно",а не чрез "натрупване",е кухо и неиздържливо.Когато власт се придобива с насилие и кръв,това е проклятие и нямам съмнение,защото наблюдавам случващото се с живота на "революционерите"властимеющи в определен етап.Първият,но най - характерен признак ,че са грешници е семейният им живот....Бог забавя,но не забравя!
Абе много се разфилософствах...само не разбрах,защо си турил на предпоследната снимка Костов с перука!?
Хубава вечер!
цитирай
2. atil - Това за Костов ме развесели. . . И...
09.08.2011 20:35
Това за Костов ме развесели...Искаш да кажеш ,че се е дегизирал като патрона си ли?Аз пък бих бил благодарен ако някой спретне и една справка за депутатите на НДСВ - колко от тях са членували в БКП?!
цитирай
3. анонимен - "200 ГОДИНИ ОТ ФРЕНСКАТА Р...
09.08.2011 22:03
"200 ГОДИНИ ОТ ФРЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ! КАКЪВ ПРАЗНИК ЗА ЕДНА КАСАПНИЦА?"

По същата логика 98 години от болшевишката революция и 66 години от 9 май 1945! Какви празници за едни кланета!
цитирай
4. syrmaepon - По повод това:
10.08.2011 08:42
"Революцията премахва това всичкото, преследва местните диалекти, окастря автономията, налага една централизирана и бюрократична държавна машина, въвежда масовата военна служба, затваря цеховете и корпорациите"

националистическия принцип на държавна организация е дело на буржоазията,така,че това всъщност си е една буржоазна революция.Аз разбира се не съм привърженичка на такъв тип революции,обаче имам един въпрос:
какво мислите за еталитарността по рождение,трябва ли способността и правото за управление да се закрепя към определени фамилии?
цитирай
5. atil - Не, не трябва да се закрепва! Нашата ...
10.08.2011 11:08
Не ,не трябва да се закрепва! Нашата аристокрация преди покръстванито е била отворен елит.Всеки е можел да стане багаин а всеки багаин е можел да стане боил а и всеки цар е можел да се прости не само с царуването си ,но и с живота си ако нанесе големи вреди на държавата или претърпи голямо поражение на война(по негова вина).То и сега има една такава теория в науките за управлението - за меритокрацията - отворения елит(на най-способните и изявените), не се прилага.Тук от деситилетия в тази република управляват едни и същи фамилии.А преди ако не беше човек член на БКП не можеше и началник склад да стане...Но! И в най-далечното минало е имало царски род и четири водещи рода около които се групирали останалите(на племенен и регионален принцип).Така че винаги в една държава трябва да има нещо постоянно и непоклатимо около което да се обединяват хората.Според мен една партия,буржоазна или каквато е да е никога не може да стане такова нещо за една държава и една нация!
цитирай
6. audan - Mеритокрация
11.08.2011 11:43
С две ръце подкрепям целият Ви последен пост, Атил!

Това И според мен е идеалното условие за идеална българска държава!
Пък за другите държави, не поемам отговорност да давам мнение. Но не е и моя работа. всеки да си оправя собствената си държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649242
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031