Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2011 14:01 - Републиканската легитимност
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 16317 Коментари: 20 Гласове:
7

Последна промяна: 12.04.2023 06:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     image      image

Законноста на държавната власт винаги се е основавала на няколко основни принципа. Между тях огромно значение са имали религиозните представи на всеки отделен народ. Това се забелязва особенно силно при евреите. Според Стария завет тяхното държавно управление е изцяло с теократичен произход. В античноста освен религията върху властта започват да влияят немалко принципи, извлечени от философията.
Така става в Древна Гърция, а римляните свързвали политическата легитимност и с определени юридически форми: имало два основни принципа на върховната власт, от които първият се опирал на изборността, а вторият на това тя да бъде получавана непосредственно от ръцете на предишния управляващ.

Тит Ливий в "История на основаването на Рим"(1,17) пише, че след смъртта на първия цар Ромул било решено, че " когато народът назначава царя, решението ще бъде считано за прието само след като го утвърдят отците(сенаторите). И до този ден, ако се решава въпросът за законите или длъжностните лица, сенаторите се ползуват от това право...отците дават своето съгласие преди народът да пристъпи към подаване на гласове." По този начин бил избран вторият цар на Рим, чужденецът Наум Помпилий, понеже "се е славел със справедливост и благочестие". Той обаче решил "да последва примера на Ромул". Тогава авгурът(жрецът), " чието занятие оттогава било почетна и пожизненна държавна длъжност", се помолил за "надежно знамение". Знаменията били "изпратени" и Наум излязал от мястото на гаданието вече цар"(1,18).
Въпреки изборността от страна на народа и сенаторите, царят ставал напълно легитимен едва след като и религиозните водачи на народа го признаели за такъв чрез извършването на съответния обряд.

Цицерон в своя труд "За държавата"(De rebublica) ясно говори, че същността на римската държава се състои в учредените от Ромул "две най-висши основи на нашата държава", които са авгурите и сенатът. Друго особенно важно нещо е това, че Цицерон поставя на първо място авгурите, а не сенатът. Както отбелязва Ортега и Гасет в "За римската империя":
"Такова поведение, което не ни позволява лекомисленно да живеем, а ни заставя да се отнасяме с внимание към трансцедентната действителност, изявявайки този строг смисъл, който за римляните имала думата религия...
Думата "аугурум" означавала само ръст, увеличаване, начинание. От нея произхождат "аукторитас" и " аугустус" ...
Понятията "вярване" и "държава" взаимно се проникват.

image

Цицерон набляга на общия корен на тези думи, казвайки, че "в държавата основният и най-важен правопорядък се опира на авторитета на авгурите"(De legibus 2,31).
Съчетаването на тези два принципа - на изборност и на авторитета на традиционните учреждения - означавало авторитарен строй, какъвто изглежда имал предвид Аристотел в "Политика", казвайки, че "немного притежават авторитет, за да отхвърлят, но да не утвърждават, защото за това предложение винаги се опират на избора на мнозинството".
Два века по-късно друг гръцки историк Полибий нарича римското държавно устройство образцово, понеже е "смесено" и включва царска власт(консули), аристокрация(сенат) и демокрация(народно събрание).

Не бива да се забравя и наличието на религиозни елементи.
Освен това нито народните избори, нито потвърждението на сената и авгурите били достатъчни за пълна легитимност. Един от излизащите от длъжност консули бил длъжен да възглави изборите за новите и да предаде лично властта. Ако пък двамата стари консули починели, то сенатът избирал временен цар(inter-rex) с непълна законност. Той бил длъжен да възглави изборите и назначаването на новите консули, които по този начин да станат напълно законни, т.е. не само да бъдат избрани и утвърдени, но и назначени от предишните управляващи.

image

Дали е по вкуса на на сегашните ни републикански власти подобна истинска легитимност?
След като приемственноста на властта в България е напълно разрушена  чрез революционния акт на 9 септември 1944 г., когато министър-председателят Кимон Георгиев,
дошъл чрез преврат, уволнява вишестоящите регенти, отечественофронтовците избиват народните представители и накрая прогонват малолетния цар? И след като републиканската ни история е пълна само с престъпления? Едва ли...
Ако има изход от тази перманентна криза и безизходица той явно води към традиционната форма на управление и тук членуването или нечленуването в най-различни организации и съюзи явно няма никакво значение!
(Макар дълго време постоянно да ни лъгаха и баламосваха в обратното..).
България има многовековен опит и изпитани форми на управление и организация, затова едва ли е необходимо всеки който не го мързи да идва и да ни учи какво да правим и как да живеем...
Без приемственност и традиции има ли стабилност и успехи?

Съвременната републиканска власт в България е далеч от традициите на народа. И само три елементарни примера са достатъчни да ни покажат за какво става въпрос:
1) Бившите и настоящи марксисти не въведоха Вероучението в училищата.
2) Преобразуваха бившите ТКЗС в получастни (орсовски) ТКЗС под техен контрол и експлоатация.
3) Днес българското общество не се състои основно от собственници(като е било по време на Третото българско царство) а от работници и безработни.

Накрая ще завърша с една констатация на водеща журналистка от БТВ: "Оказва се че днес в България няма единен регистър за нищо..!"
Затова по-добре най-после да свалят вече портретите на Васил Левски от кабинетите и учрежденията си и да ги заменят с портрета на Бакунин(идеолог на анархизма).


image

( Използвани са материали от "Ц.В" бр.3 1992г.)

П.П. Този постиг е началото на един цикъл от статии за Третото Българско Царство.



Гласувай:
7




1. анонимен - от Севт Непримиримии
12.08.2011 16:08
Нали си спомняш баснята за щуреца и мравката....

Френската версия:

През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата.
Щуреца през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Щуреца обаче няма къде да се прибере, целия е вледенен, няма и какво да яде, свиква пресконференция и пита защо мравката има право да стои на топло и да има какво да яде, а нещастния щурец мръзне гладен под снега. Телевизията веднага организира предаване на живо, как щуреца е посинял от студ и се чуди къде да се свре на завет. В същото време се пуска видео как мравката се е разположила удобно в топлия си дом, а масата е препълнена с храна. Всички французи са поразени, че в една толкова богата страна оставят бедния щурец да замръзва на улицата, докато другите тънат в изобилие и охолство. Асоциациите, борещи се срещу бедността организират протести пред дома на мравката. Журналистите организират интервюта, питащи как е допуснато мравката да забогатее на гърба на щуреца и искат от правителството да увеличи данъците на мравката, за да плати справедливата цена на богатството си. В отговор на сондажите, правителството приема закон за икономическо равенство и закон срещу дискриминацията. Данъците на мравката са увеличени и плюс това, тя трябва да плати огромна глоба за това, че не е наела щуреца на работа (за да му помогне финансово). Тъй като мравката няма достатъчно пари да си плати глобата и данъците, къщата й е иззета от държавата и тя напуска Франция и се заселва в Швейцария.
Телевизията прави репортажи как щуреца е надебелял. Той е на път да изяде и последните запаси от храна, натрупани от мравката, а пролетта е още далеч. Жилището на мравката се превръща в социално жилище за щуреца и започва да се разпада, защото последният не прави нищо за да го поддържа. И за това се порицава правителството.
Съставя се анкетна комисия по проблема, която ще струва 10 милиона.
Щуреца умира от свръхдоза.
Вестниците "Либерасион" и "Юманите" коментират провала на правителството да се справи със социалното неравенство.
Къщата се превръща в свърталище на банда от паяци имигранти.
Правителството се поздравява с голямото разнообразие на културни общности във Франция.
Паяците организират трафик на марихуана и тероризират целия квартал.
цитирай
2. atil - Да. . ., много интересно и образно ...
12.08.2011 16:34
Да...,много интересно и образно казано!То напоследък и в Англия има "недоволни от несправедливостите на живота" та сума ти нещо подпалиха...Тука си е мирно и тихо и населението сигурно е доволно,само дето още не сме присъединени към Шенген,но щом са обещали и това ще стане!Така че до пълното щастие малко остава...Пък туй легитимно-нелегитимно,република-монархия,право-криво и др. кой ще ти се занимава с такива глупости. Честно казано и аз ако не бях лично мотивиран и много ядосан, че още не са ми платили застраховката за трудова злополука,която била задължителна за фирмите в България,едва ли щях да пусна последната статия.Ама то бива,бива анархия,анархо-комунизъм,анархо-демокрация ама то това тука не знам и в Латинска Америка дали го има...Знаеш ли какво им харесвам на Щатите и кое е нещото което ги издига над всички?!Това че са основани като правова държава и до ден днешен са се съхранили като такава!!!
цитирай
3. анонимен - от Севт Непримиримии
12.08.2011 17:54
Преди години,когато следвах в богословския,попаднах на следната мисъл на Св.Йоан Богослов/ще я перифразирам/ - "Когато давате милостиня,пАрата трябва 3 пъти да се изпоти в ръката ви".
На пръв поглед,не е християнско и се разгоря бурен дебат в часа по Християнска етика.
Професор Киров даде следното тълкувание - давайки милостиня на неподходящ човек,можем да предизвикаме много пороци - ленност,лъжа/защото той ни е излъгал,и ние сме поощрили лъжата/,крадливост/защото ще създадем прецедент да се живее наготово и нямайки кой друг да даде милостиня,човекът ще започне да краде....и още ред други.
Та,мисълта ми беше,че "социалното" съвсем не е Християнско!За това свидетелства още притчата за талантите.И когато определени типажи започнат да обвиняват Църквата,че нямала социална дейност,за мен това е достатъчен белег,че тези типажи са върли атеисти.
За САЩ си прав!"Кесаревото е кесарю,Божието - Богу!"
цитирай
4. zaw12929 - Нали си спомняш баснята за щуреца и ...
12.08.2011 19:19
[quote=анонимен]Нали си спомняш баснята за щуреца и мравката....

Френската версия: През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата.
Щуреца през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Щуреца обаче няма къде да се прибере, целия е вледенен, няма и какво да яде, свиква пресконференция и пита защо мравката има право да стои на топло и да има какво да яде, а нещастния щурец мръзне гладен под снега. Телевизията веднага организира предаване на живо, как щуреца е посинял от студ и се чуди къде да се свре на завет. В същото време се пуска видео как мравката се е разположила удобно в топлия си дом, а масата е препълнена с храна. Всички французи са поразени, че в една толкова богата страна оставят бедния щурец да замръзва на улицата, докато другите тънат в изобилие и охолство. Асоциациите, борещи се срещу бедността организират протести пред дома на мравката. Журналистите организират интервюта, питащи как е допуснато мравката да забогатее на гърба на щуреца и искат ..."
Тази френска приказка пасва точно за нашата ситуация... във всяко отношение и ако темата е "НАШАТА РЕПУБЛИКА" - И ТЯ Е В ТОЗИ КЮП"
ОБЩЕСТВОТО НИ Е ДОВЕДЕНО ДО СЪСТОЯНИЕ НА ОМРАЗА, НЕГАТИВИЗЪМ И ТО ЗА ВСЯКАКВИ ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ ЦЕЛИ...
ИМАМЕ ЦАР, НО И НЕГО СЪСИПАХМЕ...ВСИЧКО, КОЕТО НИ СЕ СЛУЧВА ОТ 600 ГОДИНИ НАСАМ СИ Е ПО НАША ВИНА, ПОРАДИ ЛИПСАТА НА СГОВОР, НА ОБИЧ НА СЪЗИДАТЕЛЕН ТРУД... ЖИВЕЕМ В УЖАС...СТРАХ, ГОЛЯМА БЕДНОСТ...
Мисля трябва ни програма за национално съгласие в която всеки да дава най доброто. Аз вярвам... в доброто на България... в младите...
цитирай
5. zaw12929 - за легитимността...
12.08.2011 19:40
Няма да оспорвам легитимността, но не може толкова крайно, да си хулим държавата. Как тогава другите да ни уважават? А и защо да ни унижават западните или източните държави, като всички те са се проявили като масови убийци на собствените си народи и това е доказано. НИЕ СМЕ САМО ПРЕКАЛЕНО ИНАТЛИВИ.
Държавата, както знаете се е появила там, тогава и дотолкова, когато се е появило правото, законът. Без разлика царят ли го издава или сенатът. Съдът е които утвърждава законността, като налага спазване на закона, Във всички времена законите са били винаги( и днес също!) в полза на управляващите. Днес законите са толкова много, че дошлите на власт не успяват поради липса на време или от некомпетентност да променят закона в своя полза и затова искат от съда, да съди не по закон, а... каквото му наретят- както в живково време. Днес съдиите не го правят и... съдът се оплюва и в крайна сметка в ЕС той излиза виновен за проблемите на държавата...ТОВА Е ДРУГИЯ НО ИСТИНСКИЯ ВАРИАНТ НА БЪЛГАРСКАТА ПРИКАЗКА ЗА ЩУРЕЦА И МРАВКАТА...
СЛЕД 9.9.44 - СЕ ОКАЗВА, ЧЕ МРАВКИТЕ СА ТВОРЦИТЕ НА ЖИВОТА СЪС СЪРПА И ЧУКА... А ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА Е ОПАСНА, ХОРАТА С ИМОТИ- СЪЩО. НА МРАВКАТА СЕ ПЛАЩА 300 ЛЕВА ЗАПЛАТА, НА ИНЖЕНЕРА 100 ЛЕВА И РЕЗУЛТАТЪТ: ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО- ТАКА СОЦА РУХНА, КАТО НЕ УВАЖИ СВОЯТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ- ХУДОЖЕСТВЕНА И ТЕХНИЧЕСКА...
ЛОШОТО Е, ЧЕ ТАЗИ ЛИНИЯ ПРОДЪЛЖАВА, ЗАЕДНО С ПРИКАЗКИТЕ, КАК ДА НАДХИТРИМ И УНИЖИМ БОГАТИЯ...БОГАТ ЛИ Е ЗНАЧИ Е КРАДЕЦ...
НЯМАМЕ ПРАВИЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ МОЖЕЩИТЕ И ЗНАЕЩИ ХОРА, КЪМ ЦЪРКВАТА, КЪМ ПОЛИТИЦИТЕ... ЗАТОВА СМЕ С ЕДНА ОПОРОЧЕНА ДЪРЖАВНОСТ В КОЯТО НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ И УСЛОВИЯ ЗА ДОБЪР ЖИВОТ...
цитирай
6. анонимен - от Севт Непримиримии
12.08.2011 20:20
zaw12929 - за легитимността...

Според скромното ми мнение,първият и последният абзац,се изключват взаимно
цитирай
7. atil - На 20 години загубих доверие в тази ...
12.08.2011 20:39
На 20 години загубих доверие в тази държава(република България),в нейната система, в нейните по-първи хора,в нейните закони,администрация и особенно в нейната дипломация и представители зад граница(но това малко по-късно).Тогава магазина за илюзии за мене се затвори а не по времето когато Петър Стоянов беше президент.На 20 години бях в казармата вече стар войник по време на Олимпийските игри в Москва - 1980 год.През 1990 год. за 5-6 месеца повярвах, че нещо се случва, че почва демокрацията и по тази причина изпуснах самолета за Канада(който всъщност летеше за Куба...).България никога не съм я плюл, нито съм говорил лошо за нея и дори не понасям в мое присъствие някой да го прави.Най - вероятно този жалък и нещастен период от историята на страната ще приключи един ден и ще бъде правилно оценен и заклеймен като отрицателен пример.Няма да правя анализ и характеристика на овластените или управляваните,за това има много изписано и говорено, най-гадното за нашето време днес е че те не спазват законите ,които сами са писали и гласували!!!Само по себе си това е престъпно поведение.Защо съдът не раздава правосъдие също не знам,но и това от негова страна също е престъпно поведение.Е? Защо тогава се чудим за всичко останало. А за правилното и неправилното отношение като си зададем въпроса - А кой има полза?И ще стигнем да виновните причинители може би. Проблема е че засега няма организирана сила,която да им се опре и противопостави.(Те дори на два пъти разтуриха и ликвидираха силите на съюзниците си от Отечественния фронт,но първо ги използваха и употребиха разбира се - през 1944-45 год и през 1990-91 год.).
цитирай
8. анонимен - от Севт Непримиримии
12.08.2011 21:05
Престъпниците стават все по - нагли и безнаказани.
Преди няколко дни щяха да откраднат внука ми.Започнах да се интересувам от проблема с кражбата и изчезването на хора.Оказва се,че това е последен писък на модата в престъпността в България.Снощи е имало по тв репортаж от някакво село,от което непрекъснато изчезват безследно хора.Трафикът с хора,заради търговия с човешки органи се оказа най - доходоносен бизнес в Европа,изобщо.Цял ден ровя из чужди сайтове и попадам на кошмарни статистики
Не зная кой и защо мълчи за размерите на тази епидемия в престъпността в България.Крадците на деца са изцяло представители на два цигански клана....Все ми се иска да вярвам ,че тази мръсна игра не се предвожда от политици....
цитирай
9. atil - Престъпниците стават все по - нагли ...
12.08.2011 21:09
Севт написа:[Все ми се иска да вярвам ,че тази мръсна игра не се предвожда от политици....[/quote]
За жалост още преди 15 години запознати ми казаха ,че има замесени...Обикновенния обитател и данъкоплатец дори не може да си представи размера на катастрофата и деградацията по върховете в тази държавица...!
цитирай
10. zaw12929 - zaw12929 - за легитимността. . . ...
12.08.2011 21:16
анонимен написа:
zaw12929 - за легитимността...

Според скромното ми мнение,първият и последният абзац,се изключват взаимно

четете и мислете... за България...
цитирай
11. анонимен - от Севт Непримиримии
12.08.2011 21:24
zaw12929 написа:
анонимен написа:
zaw12929 - за легитимността...

Според скромното ми мнение,първият и последният абзац,се изключват взаимно

четете и мислете... за България...


.....добре....от къде да започна с ....четенето?
цитирай
12. zaw12929 - Съжалявам да го кажа, но все пак п...
12.08.2011 21:26
Съжалявам да го кажа, но все пак половината ми образование е правно и затова намирам съдът , че действа по закон. Има грешки, но те се поправят при тази три инстанционна система...
Не се чудете- ето, за Ликойл- съдът постъпва правилно, според закона... Ако можеше да знаем всичко, намаше да има нужда от адвокати- аз съм патентен адвокат
Приказките за нашия съд са политика... Съдът е самостоятелна власт, която налага законност. Ако законът го изисква- какво да прави съдията. Има още една важна особеност: СЪДЪТ НЕ СЕ САМО СЕЗИРА, СЪДЪТ СЪДИ САМО ЗА ОНОВА, ЗА КОЕТО ПРЕД НЕГО ИМА ИСКОВЕ И... ДОКАЗАТЕЛСТВА...
СЪДЪТ У НАС СЕ ПОЛЗВА ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО, ЗАЩОТО ТОЙ ПИШЕ САМО РЕШЕНИЯ, А НЕ КОМЕНТАРИ И СТАТИИ ИЗ МЕДИИТЕ...
НАШИЯТ СЪД Е ЕДИН ОТ НАЙ ДОБРИТЕ В СВЕТА... ЗАТОВА СПАЗВА ЗАКОНА...
цитирай
13. zaw12929 - zaw12929 - за легитимността. . . ...
12.08.2011 21:27
анонимен написа:
zaw12929 написа:
анонимен написа:
zaw12929 - за легитимността...

Според скромното ми мнение,първият и последният абзац,се изключват взаимно

четете и мислете... за България...


.....добре....от къде да започна с ....четенето?

ОТ БИБЛИЯТА
цитирай
14. анонимен - от Севт Непримиримии
12.08.2011 21:29
atil написа:
Севт написа:[Все ми се иска да вярвам ,че тази мръсна игра не се предвожда от политици....

За жалост още преди 15 години запознати ми казаха ,че има замесени...Обикновенния обитател и данъкоплатец дори не може да си представи размера на катастрофата и деградацията по върховете в тази държавица...![/quote]

Знам!
Затова се вбесявам,когато някой ми пее приспивни песни от сорта "Спокойно моряци,корабът потъва нормално!"
цитирай
15. atil - За съда: Системата г-н адвокат, ...
12.08.2011 21:56
За съда: Системата г-н адвокат,системата е така нагласена...Изисквал го закона нали?
Не можел да се самосезира ,ами какво може тогава?За какво му е тази самостоятелност като нищо не може? Ами политическите назначения, ами квотите на ВСС, на КС и т.н. Никога няма да забравя докато съм жив,как един задържан именит престъпник пред камерите на телевизията искаше ...прокурор! А не адвокат както е в нормалните държави!Докато не му докарали прокурор нямало да говори пред журналистите и дори вообще...Не ги знам нещата отвътре ако спазва закона това е похвално,лошото е че никой друг не го прави май а последствия няма...Може би искаш да кажеш, че на съда ръцете му са вързани? И това може да е! Случвало се е неведнъж в историята на различните страни по света.Има си начини и механизми. В парламентарната република главната и най-отговорна власт е Парламента! От нея тръгва и от нея зависи всичко!Но тя пък е най-безотговорната и най-неуязвимата!Или не е така?
цитирай
16. анонимен - от Севт Непримиримии
12.08.2011 22:55
Атил,каквото и да си говорим,няма да променим факта,че държавата е неизлечимо болна!Всъщност държавност в България не саществува.Политици - с лопата да ринеш,държавник - нито един!
Всичко това ,пиша с пълното съзнание,че там където НЯМА ПРАВОСЪДИЕ,не би могло да съществува държава,защото самата тя,по своята същност предполага върховенство на закона и безусловното му спазване!
В момента,нещата са по - безнадежни от всякога!
Изобщо пък не смея и да мечтая,че нещо би могло да се промени без сериозен натиск от външния свят.
Добре е,че се дават някакви знаци за желание за откъсване от руска зависимост,естествено под натиск от Европа и САЩ.Според мен,колкото по - кардинално се пресекат интересите на руската мафия,и по - бързо,толкова по - голям е шансът мръсните й пари да престанат да си купуват български продажни политици ,прокурори и съдии!
цитирай
17. анонимен - от Севт Непримиримии
12.08.2011 23:06
http://meto76.blog.bg/politika/2011/08/12/quot-opasnost-quot-ot-shistoviia-gaz-ili-opasnost-za-monopol.800616

Ето, за тази диктатура на руската мафия ти говоря - гнусна,груба и арогантна и българските й слуги.
цитирай
18. zaw12929 - atil - познавате: на съда ръцете му са вързани?
13.08.2011 00:47
Той е самостоятелен, за да прилага закона, да съди: като преценява доказателствата и закона
Съдът няма право да се самосезира- да изземва функцията на Прокурора. И така е във всички съдилища по света.
Много неща в Процесуалните закони са такива, защото са хармонизирани с европейското право. Например у нас най големия обем дела- за транспортните злополуки се водят в двоен брой дела и то последователно- такъв е закона, направен от юристите по гражданско и наказателно право- само застрахователи и адвокати печелят от делата, а пострадали и причинители са най вече потърпевши...Съдиите нямат право да коментират законите,а да ги прилагат... Когато има решение - всички са задължени да ги изпълнят и противозаконно да се коментират. Има 3 инстанции и ред, да се обжалват решенията от недоволната страна. Окончателни са решенията издадени от третата инстанция( Върховния съд) и които не са обжалвани в срока по закон.
След решение на върховен съд се добива право на жалба до международен съд в случаи на засегнати човешки права.
Да се говори, че нямаме правосъдие- простете, но е теза наложена от медиите. Които най нарушават закона. Използват , че тази сложна материя няма как да се познава от хората.
Ако подсъдим иска прокурор, доктор , ако се прави на болен- това не е вина на съда. Ако наистина е болен и умре- нали ще обвинят съдията- той -съда винаги вика експерти, които съставят експертизи, които са доказателства...
Всичко, което се случва сега в съда е по законите на страната, които се пишат от парламента и най вече от експертите, привлечени и депутатстващи в парламента.
" ..В момента,нещата са по - безнадежни от всякога!" но не от съда, а от икономиката... и политиката, която иска да реализира чрез съда разправа с опонентите си и даже с опозицията.. както го прави с помощта на медиите. рАЗПРАВА, ЗА ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ, А НЕ ЗАЩОТО ДОБРЕ НИ УПРАВЛЯВА.
Нямам в предвид само това, а всяко българско управление....Много очаквания се стимулираха в общественото пространство, които се разбиха в съда, поради липса на доказателства и съдът никога не събира доказателства.
Нашето положение е лошо икономически, защото се унищожава всяка икономическа инициатива
- не може да се спре потока от вносни стоки , такива са порядките на ЕС
- когато изсипват в моловете старо 20-50 годишно месо, получено на половин цена, няма как нашите селяни на получат реална цена за животинската и растителна продукция...
ПРЕДИ 89 ГОДИНА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ПРАВИ ИЗНОС ГОДИШНО ЗА 16-20 МИЛИАРДА ЛЕВА- ЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ЗА ЕВРОПА. СЕГА САМО ТИКВИ НЕ ВНАСЯМЕ...
НЯМА ЗАКОНИ, КОИТО ДА НАКАРАТ АРЕНДАТОРИТЕ ДА ГЛЕДАТ ГРАДИНИ, ЛОЗЯ... ПРЕВЪРНАХА НИ В ДЪРЖАВА С МОНОКУЛТУРНО ЗЕМЕДЕЛИЕ- САМО ЖИТО И СЛЪНЧОГЛЕД И ПУСТЕЕЩИ ЗЕМИ ( НЕГРИТЕ СЕЯТ САМО КАФЕ- ТАКОВА ТРЯБВА НА ... КОМАНДВАЩИТЕ СВЕТА И ДА НЕ СЕ ПРАВИМ , ЧЕ НЕ ГО ГАЗБИРАМЕ, А ДА ЗАЕМЕМ НОВА ИЗГОДНА ПОЗИЦИЯ, КАТО СЕ ОБЕДИНИМ... ЗА НАЦИОНАЛНА КАУЗА)
Тирове със стоки пращани у нас от страните на ЕС идват от всякъде и никой не сключва договори с нашите производители..
На фирмите, които намерят пазар- държавата не им връща ддс- дължи им милиард и как да успее българската инициатива
Българското правителство се е превърнало в пожарна команда, да отбива атаки и заплахи на Еврокомисията, за глоби и санкции. Най бедни сме и може да се вземат пари - но няма кой да организира тези проекти- няма единодействие и единомислие- за държавата...
И преди и днес ние сме средство за решаване на чужди интереси и точно тук нищо не може да се направи, ако се продължава тази традиция на противопоставяне на русофили, русофоби-на сини, червени националисти и 300 партии - ето 80 се регистрираха за изборите. Ако няма такова, то да се насажда от медиите...
Защото сте историци- аз се интересувам от историческата истина и тук също липсва единодействие- да се вземат пари, за да се изясни историческата истина, каквато е.
Манипулациите за съда постигат целта си- да сме недоволни, да има виновник за положението в което сме и да не виждаме истинските причини...
Трябва да се направят промени- да ни управляват хора компетентни с програми, които дават положителен ефект.. да се мисли за добруването на всички. Но и компетентните , умни и знаещи ние унищожаваме... Лошото ни се налага отвън със всички средства и усвоихме бързо- наркотиците, сексуалната революция, Интернет, но от секс маниаци, педофили... и това не е заслуга на съда. Да правим медиийни скандали и в крайна сметка да ни слагат благодарение на тях в най задни , срамни класации. Бедността , боклуците от моловете пращат хората на смърт...
Всеки трябва да си гледа работата в която е специалист, без да обвинява другите- както ние обвиняваме съда- защото Цветанов, противозаконно го прави...
Надеждата умира последна...
Спирам, но лошото си тече...
Надеждата- идват избори, идват промени- към доброто. Искам простор за българския талант, инициатива и трудолюбие... за България- всички го искаме и никой не е искал България да се владее от турските орди- но... са го допуснали, защото не са били единни... сега е същото- "ордите" са тук, а ние не ги виждаме, заети в разправи в които не сме страна, не ни засяга... а се инатим... защо не ходим на църква... нали сега комунистите не ни следят...

Накрая ще призная- ВАШИТЕ ПОСТИНГИ СА ИНТЕРЕСНИ И АЗ ОЧАКВАМ, ДА СЕ НАБЕРЕ СИЛАТА НА ЗНАНИЕТО, ЗА ДА НАЛОЖИТЕ ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ... ПО СКОРО
ПЪТ НА НАУКАТА!! НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО, НО ТОВА НЕ ОТРИЧА БОГ!

.
цитирай
19. анонимен - Няма социализъм, няма комунизъм, няма капитализъм, има олигархия
14.08.2011 09:10
Началото на упадъка на България започва с принудителното навлизане на Християнството, извършено от узурпатора Симеон "Велики", навлезе Византиската икономическа система. Данъците от 10 процента, станаха 70 процента - за царя, за болярите, за църквата, отделно за изграждане на църкви и манастири. Огромни тълпи бегълци се преселиха в днешна Босна и Херцеговина, във Влашко. Който не иска да стане християнин - под ножа. Унищожен бе бойния дух на Българина и бе заменен с "Бой се от Бога, почитай царя". Като противовес се роди Богомилството. Резултатът от промяната на духовноста, дойде първото, Византийското робство. Вземи му акъла, а после парите. Точно това осъществиха Византийците. Взеха ни държавата. Защо не се попитате? Защо нямаме писменни сведения за нашата история. Защото гръкоманската духовна администрация унищожаваше всичко, което не е в унисон с Християнството. Народ без история загива. Егоизмът и враждебноста между различните Български племена бе вкаран в действие. Затова 240 хиляди османци покориха над 4 милиона Българи. Ние сами се покорихме с алчноста да вземем имението на другия. И воювахме помежду си. Само че Османците ни взеха всичко. След Освобождението в управлението на Централната власт навлязоха хора, които преди Освобождението бяха турски шпиони, предаваха борците, предаоха Левски и честните участници в Комитетите. Затова в Първи революционен окръг, въстание нямаше. Затова в района на Първи революционен окръг, Левски бе съпровождан от само до 20 заптиета. Затова бе унищожен отрядът на Ботев. И цялата тая предателска паплач отиде в столицата и след време пое управлението на държавата. И започнаха националните катастрофи. Родствениците и наследниците на тази паплач изгориха вагони с Османотурски документи през периода 1934 36 год. за да не се разберат кои са били тези предатели. Няма социализъм, няма комунизъм, няма капитализъм. Има една олигархия, много от които са потомци на тези предатели, които управляват страната от Освобождението досега. Нали.
цитирай
20. atil - Сигурно има вярна нишка във всичко ...
14.08.2011 09:32
Сигурно има вярна нишка във всичко това...Още Димитър Съселов беше писал за разгрома на на българската култура и общественно-държавна система(хилядолетна и изпитана многократно).Само за Симеон не съм съгласен, вярно,че продължава политиката на баща си,но прави и действителни реформи съобразени с новите условия.Утвърждава кирилицата,изгонва гръцкото духовенство,прави частична амнистия на репресираните,съдейства кирилицата да се утвърди и в Киевското княжество.Опитва се се да вземе първенството на Византия в православния свят(защото е бил надарен политик като Кубрат и е виждал поне със сто години напред...).Големия развал настъпва по времето на сина му Петър...Тогава за пръв път отровна змия влиза в царская двор и излива отровата си в царската кръв(сдобиваме се с царица-гъркиня а най-накрая и с царица-еврейка...).Презвитер Козма много образно е описал Петровото "християнство" и вътрешното загниване на българското общество.
А олигархия винаги е имало, вместо истинската българска традиция и приемственност .Тогава ,когато силен владетел е овладявал положението българския потенциал се е изявявал веднага.но знае се какво се е случвало със силните владетели(виж постинга ми за въстанието на Петър Делян!!!).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648076
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031