Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2011 22:05 - Що е то шаманизъм и има ли той почва у нас?
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 2947 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 28.05.2013 17:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

(Шаманският път към мъдростта)


image

Шаманизма е свързан с възприятието на необикновенното в обикновенния живот. Съвременните изследователи и продължители на древните традиции са въвели термина - "шаманистика", като описание на способа, който позволява да се разшири човешкото осъзнание и да се издигне то на ново равнище на възприятията. Както и да се обогати живота в много отношения.
Това е способ за увеличаване на жизненната енергия, емоционалното равновесие, освобождаване на скрития потенциал и развитие на творческите способности. Той може да ви доведе до хармония с благотворните енергии на Природата и космическите сили на Вселената.

Шаманистиката днес е едно съвременно изразяване на древната мъдрост и същността на откритията направени от древните наши и чужди - духовидци, мистици и мъдреци.
Шаманистиката не се изразява като религия  или философия. В нея няма доктрини в които е необходимо да се вярва, няма концепции, които може да се оспорват, няма духовни лидери изискващи преданност към себе си, няма йерархии и строго подчинение.
Тя преодолява ограниченията на вярата, тъй като това е процес на придобиване на знания посредством личния опит. Отговорите на някои от най-сложните загадки на нашия живот се намират в рамките на историческите, общественните и политическите убеждения, които съществуват във всяка култура. Шаманистиката определя тяхната обща същност, извличайки я от  културния, расов контекст и я изкарва в 21 -я век за универсално използване и за общо благо.
Шаманистиката няма нищо общо със системите за усъвършенстване на разума. Това не е опит чрез "алгебрата да се провери хармонията", а естествен процес, който позволява да се разпореждате със собственния си живот в лоното на духа. Да се намира смисъл в него и ясна цел, да се получи истинско удовлетворение.
Шаманистиката -  това е способ за връзка с природата и с това ,което ни е дадено по рождение; затова тя е не само най-естественната, но и най-практичната от всички метафизични системи.

За разлика от езичеството, в нея не се практикува Преклонение пред Природата , а Почитание на Природата.
Истинското предизвикателство на нашето време към човека се състои в това, че ние сме длъжни да открием своето съкровенно "Аз" - да узнаем, кои сме ние всъщност, - и в резултат на това да придадем на своя живот реален смисъл.
Шаманистиката ни помага да разберем, какво е това истинската духовност, която е доста далеч от всякакъв вид религиозност...
Духовността се проявява в обичайните дела, свързани със всекидневието, които нямат нищо общо с вярата в божества или пророци. Даже рутинното занятие, като приготвянето на храна, пазаруването в магазина или почистването на обувките,  може да придобие голяма духовна ценност, отколкото повтарянето на молитви, медитациите в домашното светилище или изпълнението на мистични ритуали.
Духовността се състои в хармонията с нашето висшо "Аз", което се състои от Духа.

Шаманистиката води разума към единство с тялото и духа. Тя дава жизнен опит за динамични и хармонични отношения между тялото, разума, душата и духа, което води към осъзнаване на нашата многомерна природа. Този процес се потвърждава на практика от нашите собственни органи на възприятие. По този начин, шаманизма може да се разглежда като наука за духа.
Възраждането на шаманизма показва растящата потребност на човечеството отново да се сроди с Природата и да намери смисъл на своето битие на Земята.
Следващите няколко постинга ще имат за цел да покажат основните принципи и начала на древната духовна наука, която реши, че е дошло време да се свали покрова на тайните със "скритите истини".
Да ги обясни по достъпен начин и да покаже, че те могат да се адаптират във всекидневния живот.


image


Следва продължение.







Гласувай:
4



1. анонимен - Сред толкова простотии ето един много силен постинг.
04.11.2011 22:15
Тая тема ме интересува и ще чета написаното.
цитирай
2. atil - Тези публикации съм ги намислил още преди да си отворя блог тука...
04.11.2011 22:33
Това го няма на български. Може би защото е свързано и с дейността на нашите кам-бояни в миналото и тяхното духовно наследство днес...Не знам, но се оказва,че духовната наука на всички шамани по земното кълбо има един Източник!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648821
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031