Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2011 21:31 - Какъв е смисъла на шаманистиката и ползата от нея
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6292 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 05.06.2013 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОДЪЛЖЕНИЕ :

(Шаманският път към мъдростта)

image

Само че възраждането на шаманизма като подражание на обичаите, ритуалите и традициите на коренните народи( в това число и на нашите предци булгарите) само ще замени една система от вярвания с друга и ще послужи като основа за възникването на поредния култ.
Ние не можем да се движим напред, ако се опитваме да живеем в миналото, но извличайки поуки от него, ние можем да си осигурим по-добро бъдеще на основата на решенията, които вземаме сега.
Нашата цивилизация се е развивала в съответствие с принципа, според който прогрес може да има само чрез манипулация и експлоатация на природните сили или живите същества. Този принцип е в основата на политическото, икономическото, научното и... религиозното мислене.

Всички нас са ни учили, че хората на първо място са мислещи същества, че те притежават превъзходство над всички останали същества и могат да променят околната среда, нагаждайки я по своите стандарти и прищевки. Само че тези проблеми с които се сблъскваме на лично и общественно равнище, са възникнали не заради нашите мисли, а заради нашия избор.
Шаманистиката предлага друг подход: да се избира със сърцето и да се влага душа във всичко, което правим. Избора, направен в съответствие с подбудите на духа , винаги се отличава от избора на егото, което се грижи само за своето благополучие.
Чувството за собственната му важност кара човека да се интересува на първо място за собственните си придобивки и желания. Той облажава и прислугва на своето его, което се проявява в егоизма, недоглеждането, безразличието, нетърпимостта, алчността, догматизма и т.н. По такъв начин, промените в нашия живот и в живота на другите хора стават не благодарение на способностите да се формулират мисли и да се създават идеи.

Всичко зависи от нашата способност да правим избор!

Именно в това се състои истинската сила. Всички изпитваме върху себе си последствията от нашия личен или колективен избор.
Отчасти в това се състои и целта на човешкия живот: ние се учим върху опита, създаден от нашите решения или решенията на други хора.

Объркването и хаоса в съвременния свят е следствие от решенията, приети от разума без да се съобразява с духа. Планетата страда страда от замръсяване и експлоатация заради вътрешното зъмръсяване на човешката душа, което започва още от ранна възраст. Външния свят е само проекция на вътрешния свят( това се отнася и за личния живот и обитание на човека), съществуващ във всеки от нас. Ако искаме да живеем в по-добър свят, необходимо е да направим вътрешния си свят по-добро място за обитаване на нашето духовно "Аз".
Външното преображение е възможно само при условието на вътрешните промени. В шаманистиката човек отначало се променя сам, защото това е естественния път - пътя на природата. Промените започват отвътре.(В този смисъл българската демокрация беше фалшива и такава си остана до днес..)
Естественното състояние се стреми към хармония.
Хармонията може да се опише като съчетание на определени качества, създаващи красотата. Когато индианския шаман се обръщал към племето с призива " да следваме пътя на красотата", той поощрявал хората да изразяват своите мисли и чувства по естествен начин, за да носят в света красота.
Красотата призлиза от това, което е прекрасно по своята вътрешна същност. Хаоса и уродството произлизат от това, което игнорира естественноста и налага свои правила, които действат  "от външното към вътрешното".
Повечето от нас живеят, без да знаят какво им трябва от този живот. Обаче ние кой знае защо сме убедени: каквото и да е то, него го няма при нас. Нашия ненаситен апетит към материалните вещи се стимулира от от разточителното общество, което живее на принципа "употребил и захвърлил", се се поощрява от потребителската система. Тя скрито или явно ни приучава да купуваме, да купуваме и купуваме, поддържайки желанието да купуваме още. Тези , които са ни учили, ръководили и са се занимавали с нашето възпитание, на практика са ни довели до това състояние!

Живото тяло на Земята се задъхва от промишленни отпадъци, то е изранено от безпощадната експлоатация, страда от човешката глупост, алчност и невежество. Не признавайки Земята за Майка каквата е тя в действителност, ние я третираме като неодушевен предмет, предназначен за "използване".
Възстановяването на равновесието и изцелението на Земята може да се извърши само тогава, когато ние се освободим от властта на манипулаторите и се отправим на път в търсене на истината по зова на сърцето, в отговор на изкрещялата си от негодувание душа.
Истината за нашата духовна природа е толкова значителна, че на нея не може да и се окачи табелка с цена( Същото както с истинската история, част от която намери място в моя блог). Предлагана безплатно, тя може да бъде отхвърлена като нямаща никаква ценност. Само че ако беше назначена цена, на никого нямаше да му стигнат средствата, за да заплати за нея.
Затова самата истина не е толкова важна, колкото нейното разбиране. Разбирането - това е безценното съкровище!
Само разбирайки истината, ние можем да я оценим по достойнство.

Знанието започва да става достъпно за мнозина, чийто разум и сърце са достатъчно открити , за да го приемат. Изпълнявайки пророчеството на американските индианци за това, че Времето на Откровението ще настъпи, когато Свещенния Огън на който старейшините на племето символически посветили Учението преди изтреблението на своя народ - ще бъде запален отново в други страни, от хора на различни култури и националности, даже от потомците на угнетателите. Историята гласи: Времето на Откровението ще настъпи, когато самата Земя ще се тресе в мъки, а жестокостта и алчността ще преминат границите на всяко воображение. Ние вече влязохме в тези времена...

image



Следва продължение.







Гласувай:
7



1. анонимен - от Севт Непримиримии
06.11.2011 21:52
Ще ти опонирам,Атил!

http://www.astrohoroscope.info/world.htm

Върхът на Божественото Проявление е Христос.Ти ...връщаш назад..Абе,прочети материала.
Хубава вечер!
цитирай
2. atil - Аз се сетих, че ще опонираш, по на...
06.11.2011 23:25
Аз се сетих ,че ще опонираш, по нататък ако пусна и някоя руска песен хептен напечено може да стане...Аз вярвам в новия завет и в Христос вярвам, тук става въпрос за нещата които Спасителя е дошъл да спасява ,обаче вместо да му обърнат сериозно внимание взели че го разпънали на кръст..! А от Учението което оставил взели, че направили доксан докуз (99) религии и "християнски" църкви и течения. Аз съм кръстен тенгрианец а тия като мен никога не са се отличавали с голяма религиозност и догматизъм. Затова пък ставаме за шамани.Шаманистиката не е религия. Духовна наука!
цитирай
3. анонимен - от Севт Непримиримии
06.11.2011 23:56
Такова понятие "духовна наука"е абсурдно!

“Христос е, Който е движил, движи и ще движи както историческия, така и мистичния и космичния живот на човека и човечеството. За това без Христа няма история, без Христа няма Космос, няма организиран свят, без Христа няма мистичен живот. Христос е вдъхновителят на всички откровения във всички времена и епохи.”

Затова ти дадох статията.Човечеството е вървяло хилядолетия,докато дойде Съвършения и покаже Пътя:"Аз съм Пътя и Истината и Живота!"Казано е.Точка.
Защото ,ако си представим стремежа към съвършенство като пирамида/има намек в материала за това/,то Христос е върха на тази пирамида.Всяко отклонение води надолу.
Не съм съдник никому,само обяснявам богословски,православно богословски!
Иначе,руски песни си пей!Това си е твоята къща.В собствената ми,аз определям репертоара.Американска толерантност!
цитирай
4. atil - Ще я прочета статията, но едва ли ще ...
07.11.2011 00:39
Ще я прочета статията, но едва ли ще ме изненада с нещо.Отделил съм време преди години да се запозная с християнството,чел съм корана и основните еврейски книги, и от будизма се интересувах..После дойде ред на тенгрианството и накрая шаманистиката. Тия думи ги е казал заради Спасението не защото е имал мерак за цар. Спасените обаче хич няма да са само християни ,затова никого не е канил насила да става християнин ,нито пък се е молил на някого да го последва.Обаче какво станало после в негово име ...Това е долния човек - с всичко може да злоупотреби и всичко да изврати. На мен не ми звучи абсурдно понятието - духовна наука защото знам ,че от тази по-висша наука няма.
А пирамидата в този свят където вече всичко е обратно отдавна е обърната...И ни командват от другата пирамида...Знам, че богословите не гледат с добро око на нищо извън догмите на християнството,но аз ще поема и този грях.И без това съм грешен един грях повече или по-малко...Руска песен ще има, пее се да един кон и за един човек, как се разхождали сами по полето .
цитирай
5. atil - Сега да кажа няколко думи за стат...
07.11.2011 20:25
Сега да кажа няколко думи за статията,от първия коментар, защото и други хора може да се възползват от линка. Откъдето и да почна да я коментирам се натъквам на митове и лъжи...Затова ще почна отзад напред. Дънов или Беинса Дуно вообще не е учител за вярване и Христос в отвъдното отдавна го е пратил в пъклото както се казва...Само тази лъжа дето е казал за него ,цитирана във въпросната статия е достатъчна.Сигурно го е направил нарочно като изкусен лицемер и демагог за да привлече повече балъци при себе си. Сега ако погледнем отпред пък ще видим мита за Атлантида ,който се представя за начало на историята. Никаква Атлантида е нямало и никаква атлантска култура. Този мит възниква след голямото наводнение в Месопотамия(Когато Тигър и Ефрат преливат и заливат цялата долина чак до Кавказ...).То е наречено в Библията "Всемирен потоп" и след него уж възникнало човечеството от Ной( тука пък ще се убият да цитират ,че от един от синовете му пък възникнали българите). Истината е че българското човечество в Месопотамия доста намаляло(Ранния Шумер) а най-големия град в който се събрали всички от околностите - Ат Алан(Наричали го и Ат Атлан или само Атлан) бил залят и всички загинали. На тази основа възникнал мита за Атлантида, а културата на Ранния Шумер афразийците я наследили и продължили ,може би оттука и приказките за знанията и уменията на "атлантите". А като погледнем средата на статията и цитираните култури и хвалебственните коментари обвързващи християнството с тях вече се сещаме ,че става въпрос за пропаганда с цел да се укрепи култа(както самите те наричат християнството помежду си..).Тези култури възникват благодарение на българските заселници и колонизатори по тези места! Всичките до една! И на основата на Небесната вяра - Торе(Тенгрианството). В това число и религиите им и особенно юдаизма, който направо копира всички основни неща и дори символите ,без да ги променя. Ако Бог е решил в Христос да се въплати Мардукан, който веднъж вече спасил човечеството преди това...
цитирай
6. анонимен - от Севт Непримиримии
07.11.2011 20:33
От разсъжденията ти произтича обобщението:Библията е измислица,Христос - също.
Така ли да го разбирам?
цитирай
7. atil - Ако е решил и е направил подобно нещо ...
07.11.2011 20:35
Ако е решил и е направил подобно нещо то има смисъл и се връзва. Затова знака на Мардукан става символ на Христос а рождението му се чества на същата дата и почти по същия начин(коледно дърво,веселие,карнавални игри и т.н.) и дори с изяждането на гъска накрая. Евреите пък си имат отделен празник,който дори е запазил оригиналното име,да не останат по назад и да отбележат и те Белия празник,Празника на светлината и Спасението.
Духовните йерархии от Сътворението до днес са едни и същи.И никакво значение няма кой как ги нарича и украсява и нагажда. Каквито са за нас ,такива са за индианците,негрите,евреите или руснаците и турците. А религиите и идеологиите това вече е друго нещо.
цитирай
8. atil - От разсъжденията ти произтича о...
07.11.2011 20:44
анонимен написа:
От разсъжденията ти произтича обобщението:Библията е измислица,Христос - също.
Така ли да го разбирам?

Моето са констатации и опит за анализ не е разсъждения . Разсъждават тия които не знаят и гадаят, без да са гадатели и астролози поне...
Библията не е измислица ,съдържа много исторически факти ,освен това има много преписвано от по-стари книги и предания(не еврейски).А Христос също е историческо лице и без съмнение в него се е въплатил чрез кръщението т.нар.Свети Дух. Кръстените шамани го знаят от личен опит. Енравота -боян ,български принц и Главен Кам-боян на държавата дава живота си ,но не се отрича от Христос.А е бил гадател и духовидец! Този пример помага много на цар Борис по-късно да привлече част от българската аристокрация към себе си!
цитирай
9. анонимен - Tук
10.11.2011 19:42
Да!

В една провинция от дълго време не бил валял дъжд,
всичко изсъхнало.
Най-накрая хората решили да доведат заклинател за дъжд.
Пратили свои представители при него в далечен град
и го помолили коленопреклонно да дойде час по-скоро,
защото нуждата от дъжд била огромна.
Заклинателят бил мъдър стар мъж.
Той се съгласил да помогне,
но поискал да му осигурят малка колибка сред полето,
където да се отгегли необезпокояван
от никого в продължение на три дни без храна и напитки.
Молбата му била изпълнена.
Привечер на третия ден
над провинцията се излял проливен дъжд.
Огромна тълпа радостни люде се запътила
да изрази благодарността си към заклинателя.
- Кажи ни как успя? – сипели се отвсякъде въпроси.
- Много просто – отвърнал мъдрeцът.
– През последните три дни
се постарах да се приведа в пълен ред.
Защото, ако аз съм наред, и светът ще е добре:
сушата трябва да отстъпи пред нуждата от дъжд…
ако ти си наред, и светьт ще бъде подреден за теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5680724
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930