Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 20:03 - Чудото на човешката личност
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7928 Коментари: 14 Гласове:
11

Последна промяна: 23.11.2011 19:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

(Шаманският път към мъдростта)


image

Човека е живо същество, възприемащо и осъзнаващо своето възприятие. Вие можете да чувате, да усещате, да помиришете и да опитате на вкус окръжаващата ви реалност. Вие виждате небето, облаците, дърветата, цветята и тревите. Вие чувствате докосването на вятъра до косите ви и капките на дъжда по лицето си. Чувате песента на птиците и шума на градския транспорт. Вие можете да докоснете едно растение, да прокарате пръсти по него, да усетите листатата му и да вдъхнете от нежния аромат на неговите цветове.
Вие можете да отворите някоя книга, да прочетете думите и изреченията, написани от човек, който никога не сте виждали, и да споделите неговите съкровенни мисли.
Вие можете да се движите във всяко направление, тъй като вашето тяло автоматически реагира на всяко неизказано желание. Вашето тяло - това е чудесна жива машина, необходимо е само да се снабдява с "гориво" и да се държи чиста, за да може тя да поддържа своето съществуване.
То се самовъзтановява и постоянно се обновява.

Физическото тяло

Вашето физическо тяло е един най-сложен организъм, който се състои примерно от 100 милиона клетки. Клетките както и хората се отличават една от друга, но притежават и сходни черти. Те се обединяват в "семейства" , работят на групи, заради благото на цялото - точно така, както хората, които носят отговорност за семействата си и работата си, даващи своя принос за благополучието на обществото в което живеят.
Всяка микроскопична клетка представлява и цялостна система,която дори осъзнава своята функция.
Функциите и се направляват и контролират от централно ядро. Там в субстанцията, ДНК, се съхранява огромен обем от информация, в която се съдържа основния план на "строителството" на вашия организъм.
Структурата, свойствата, качествата и органите на човешкия организъм оттук нататък са добре известни и описани за да ги повтаряме за пореден път. Ще споменем само някои любопитни подробности.
Човешкото ухо може да възприема звука в честотата от 16 до 20 хил. херца.
Физическото тяло притежава автоматичен механизъм за самозащита. Ако бъде застрашено от опасност, то отделя адреналин в кръвоносната система; мускулите се зареждат допълнително, позволявайки на тялото да се движи по-бързо и по-мощно, за да се избегне опасността, или укрепвайки го пред лицето на възможната заплаха за живота му. В същото време сърцето почва да бие учестено, включва се автоматичната емоционална реакция, пробуждаща гняв или страх. Възприятията се изострят, човек става по-подготвен да води борба за живота си в извънредни ситуации.
Тялото не само се възстановява, поддържа и регулира своята дейност, но също така притежава вродена репродуктивна функция за продължаване на рода.
Грижете се за своето тяло, отделяйте му поне толкова внимание ,колкото на  автомобил си. Наслаждавайте му се. Но не се привързвайте прекалено към него, иначе това ще се превърне във вредна натрапчивост. Слушайте това , което то ви говори само за себе си, не бъркайте съобщенията му обаче с желанията на разума. Иначе вашето его ще завладее контрола и всичките усилия по-нататък ще се окажат напразни. Уважавайте своето тяло. То е мост между вашата душа и разума. Тялото ви свързва с Земята. То е вашият приятел и спътник по Земния Път. Затова трябва да мислим и да се грижим за неговото благополучие. Тялото е ваш приятел а не противник, тогава защо да му се причиняват страдания?

Разум

Като "работещо съоражение", вашето физическо тяло прилича примерно на персоналния компютър, на който пиша тези статии, макар, че то е доста по-сложно и забележително.
Компютърът се нарича персонален, защото той ми принадлежи, а аз съм неговия оператор. В този примерен ред, в устройството на компютъра моето тяло играе ролята на "желязо"(апаратно обезпечение). Преди това "желязо" да заработи, на него му е необходим "софтуер"(програмно обезпечение), което казва какво трябва да се прави.
Програмното обезпечение за вашето тяло това е вашият разум, който програмира "живия компютър" и му дава възможност да  действа ефективно на физическо ниво. Разума генерира думите, мислите и образите, използвани във всекидневния живот.
Какво може да се каже за разума, който контролира движенията на вашето тяло, който мисли, анализира и подрежда събитията, които се случват наоколо?
Разума помага да се формира вашето лично възприятие на реалността. Разума позволява да се натрупват спомени за жизненния опит и мигновенно да бъдат използвани при необходимост чрез биокомпютъра на вашия мозък. По този начин, разума това е функционалния център на физическото тяло, макар и "отделен" от него.
Мозъка се явява физическия орган, който регулира и контролира всички произволни и непроизволни функции на тялото. С помоща на елекрохимически импулси той едновременно предава и приема съобщения чрез нервната система, пази и обработва информацията.
Но, за разлика от компютъра, направен от човека, мозъка може  да препрограмира себе си,ако вие се ориентирате в ново
 направление в своя живот и се избавите от ненужния баласт.
Именно разума ви позволява да измисляте нови планове и да ги реализирате в действителността. Вашите мисли, идеи, убеждения ви принадлежат, но дори не в такава степен както вашето тяло. Те не са - "Вие" дори колкото физическото ви тяло. Вие - това не е разума.Разума само е нещо от което вие се ползвате.

image


Душа

И така, ако вие не сте тяло и не сте разум, то какво сте вие тогава? Може би душа? Това ще разберем в следващия постинг...

image





Гласувай:
11



1. dalida - Докато духът и тялото са млади - живота е песен!
08.11.2011 20:23
След навършването на 60 години и при жените и при мъжете настъпва т.н. "размисъл" за живота.Тялото застарява,но за духът това не е задължително. Често срещаме по улиците младолики старци,с опънати лица но с корем,който върви 5 минути преди тялото. Затлъстяването застарява човешката фигура и ако човек наистина е разумен - от млад ще си изгради начин на живот, който да му гарантира спокойни старини. Защото както живеем на младини - така и ще остаряваме, ако се тъпчем с деликатеси, деликатно ще загрубеем и едва ще дишаме при изкачването на стръмни места. Тялото е нашата система за управление, също като автомобил с който сме израстнали. И последно - обичайте се и сутрин когато се събудите минавайте по-често край огледалото и се усмихвайте, поздравете се за добро утро, "пийте една лъжица - майната му" и излезте на чист въздух.
цитирай
2. atil - Като гледам коментара май ще поз...
08.11.2011 21:16
Като гледам коментара май ще познаеш какво е човека всъщност...А иначе съветите ти ги приемам . Но на много хора животът им се обърква от рано и често вината не е в тях самите. Но човек се учи и от чуждия опит ,пък бил той и отрицателен.Важното е да не губим кураж и да не се плашим.
цитирай
3. dalida - И, сега се сетих и за ония поговорки:
08.11.2011 22:32
" Ум царува, ум - робува, ум -патки пасе!"
"Младите не знаят, но могат; старите знаят но, не могат!"
Втората важи за човешкото тяло и за духът му.
И.... всеки сам, след 16-тата си година, гради своят имидж,наречен живот!
цитирай
4. atil - За физическото тяло важи да, пон...
09.11.2011 17:40
За физическото тяло важи да ,понякога,в последно време повече важи заради уравняването на битието и съзнанието под знака на консумизма и цинизма. Още снощи реших след поредицата за шаманизма да отворя тематична поредица за казачеството.Едно ,че е свързано с общите ни предци, и друго ,че е много показателна съдбата му за нещата от живота,които ни сполетяха през последните столетия...Интересно имиджа дали винаги е свързан със съдбата, и вообще човека и неговия живот са нещо изключително интересно и даже забавно понякога.
цитирай
5. анонимен - от Севт Непримиримии
09.11.2011 19:07
"Характер - съдба кове"- това го знам от баща си.

цитирай
6. atil - Севте, няма религия тука както в...
09.11.2011 19:48
Севте, няма религия тука както виждаш,никаква, но има неща които могат да са от полза за всички. А народната мъдрост има много житейски опит и затова е толкова ценна! Повече от всяка философия и всяко "мислещо" световно светило...!
цитирай
7. анонимен - от Севт Непримиримии
09.11.2011 19:58
Народната мъдрост си е народна мъдрост....
Но,има и Висша Мъдрост,която я владеят малцина.
"Мнозина са звани,малцина избрани"/това е от Библията,не е шаманство!/
цитирай
8. atil - Така е, нямах предвид Христос, а ...
09.11.2011 21:52
Така е , нямах предвид Христос, а философите и идеолозите. Аз често чета Евангилието от Йоана, например и отдавна съм приел Новия Завет не на вяра само а на знание и осъзнаване. Препоръчвам го на всички. Друго и да не четат от Библията, само това да си препрочитат ,ще се сещат в живота от време на време за какво става въпрос. Не е обемисто, ще се събере текста в една брошура.
цитирай
9. анонимен - от Севт Непримиримии
09.11.2011 23:30
atil написа:
Севте, няма религия тука както виждаш,никаква, но има неща които могат да са от полза за всички. А народната мъдрост има много житейски опит и затова е толкова ценна! Повече от всяка философия и всяко "мислещо" световно светило...!


VANITAS VANITATUM!
Изучили са тарикатлъка на Дънов и го прокарват.За жалост номерата им вървят,на атеистични душички лесно се пробутва вкиснал мармалад,за чист шоколад...
Много жестоко нещо е липсата на Вяра!
Лутат се душиците сред разни учения,купуват тъпи,безсмислени книжчици,дори ги цитират.Абе,правят оборот на хитреците,които се възползват точно от липсата на ТВЪРДА ВЯРА!
Преди години ходих в Индия.Като им видях скотското битие и като започне някой да ми цитира Буда,знам до къде води този Буда.
Наскоро ми попадна строго научно изследване,което твърдо доказва,че всяка религия е ....подходяща/грубо казано/ в съответна географска ширина.Много е дълго да го пиша...Но,както определени храни,които не са характерни за съответната географска ширина ,не са полезни за генотипа на индивида,същото се съотнася и за религиозните вярвания.Само Християнството притежава универсалност - и географска и "времева"!
цитирай
10. atil - Това се отнася и до музиката още п...
10.11.2011 00:55
Това се отнася и до музиката още повече, защото създават организиран хаос на вътрешно ниво. Това пък е от шаманистиката, но за това ще има постинг,така както определен ритъм и песен помагат на мозъка да превключи съзнанието в друго измерение,така неподходящата музика неусетно и неразбираемо за слушателите ги разбива и разпилява отвътре.Не знам дали богословите знаят, но Св. Киприян Картагенски в по-голямата част от земния си живот е бил могъщ шаман.Един от най-могъщите засвидетелствани от писаната история. Имал е способности дори да влияе на климата.Наложило се лично Христос да се занимае с него... След това той приел Христовата вяра и макар да не го броят сред "най-великите" светии, сред воиството на архангел Михаила ,сигурно най-малкото е с чин на армейски генерал ако не и началник на тайните служби!
цитирай
11. zaw12929 - ! мислите ли и това, че
18.11.2011 22:27
! Човекът е уникален: защото е умен и още:

1 /единствен сред животинския свят се оформя като вид,
който развива органа мозък. Оказва се, че докато добавя новости, преобразява бита, добавя и към големината на мозъка си. Доказателство са намерените образци отпреди милиони години. Тогава мозъкът е значително по малък Промените в цивилизацията се натрупват и в последните столетия познания и техника бележат скокове.
Човекът е свързан с Бог, независимо, дали е набожен или атеист. Съжителстваме едните и другите заедно образувайки целокупното човечество, неделима част на космоса.

2 /не може да има качество на ума и да съществува извън
съвместния живот с другите хора. Човекът и човечеството са неделима част на природата, резултат от развитието, което няма ход назад. Човекът успява да е човек и само с заедно с другите човеци се реализира. Само в човечеството.

3 / Човекът се ражда, като продължител на своите предци-на човешкия род. Добива уменията и знанията на родителите и съвременниците си. Така се осъществява приемственост на познанието на човечеството. Всяко поколение, стъпва на знанията на предци, само разгадава нови закономерности на природата, изобретява на тяхна основа по усъвършенствани и абсолютно нови технически средства, които оставя на новото поколение,като знание,интелектуална собственост и материално техническа база. В такова качество , до появата на човека няма живо същество.

4 / Човекът е смъртен, човечеството-безсмъртно. То се
развива, ще се оформя като един организъм, подвластен на демокрация и хармония, даващи свобода на всеки човек да твори. Милиарди и днес са подвластни на Бог!

5 / Благодарение на човешкия разум, наред с познанията за природата човекът все по добре се организира, с всеки изминат ден. Средства за комуникации превръщат света в едно селище, дори в един много апартаментен жилищен блок, където всеки има възможност да бъде осведомен за всичко, което се случва около него и по света, отхвърля и осъжда старото и задължава просто да се приема новия начин на живот. По-нататък в този дом ще се установи взаимопомощ, разбирателството съжителство. Днес действителността диктува да възприемем бъдещето-условията на утрешния ден. Като спомагат за по добър начин на живот’ други, което съществува и в наши дни
Религиите са за човека необходимо обяснение на света от гледна точка на душата Как да се живее, при спазване на обреди и канони, създава ред, държави. Защото държавата се появява там, тогава и дотолкова. доколкото хората имат правила и норми за съвместен живот. Религията е първото общоприето право. Тя отначало не приема науката. Когато науката набира сили е обратното.
Така човекът непрекъснато открива нови природни закономерности. С добитите познания изобретява техническите средства-създава паралелно с природата още един свят в който живее заобиколен от все по голям комфорт все по умно и по лесно. С удобства и технологични възможности-наречени цивилизация

8 / отдавна човешките знания са станали толкова много,че не могат да се поберат в главата на един човек,а са атрибут на цялото човечество

9 /В спора, Бог или еволюция е създала човека има такива съображения: не сме подобие на Бога, защото сме подобни на маймуни. Несъстоятелно, като довод. Ако Бог имаше тяло, ще е смъртен Никой не го е виждал, като тяло, защото Бог е знание, наука. най пълната информация. В това е подобието ни с Бога. Ако Бог няма тяло, няма как нашето тяло да е подобно, на това, което го няма. а с другото, което той и ние имаме: ума, благодарение на което трупаме знания, умения. Със знанията човечеството добива ново качество-подобие на Бог.
цитирай
12. zaw12929 - Поздравления за постинга! Красиво казано описание......
18.11.2011 23:26
Имате лек изказ и уцелвате точно целта. Затова е тази възможност, да си каже всеки... и дано толерантността да надделее
цитирай
13. atil - Точно тази вечер съм решил да гледам ...
18.11.2011 23:41
Точно тази вечер съм решил да гледам филма "Възхода на планетата на маймуните"...
В древнобългарската митология е обяснено доста по-човешки и подредено за възникването на Земята и създаването на човека. Отколкото в Библията,но си личи откъде са черпили знания древните евреи,то и заглавието са оставили същото Тора(Торе по булгарски).Точно там се казва ,че духът е безсмъртен и е от Тангра а душата е земна и е синоним на птица. Тя дава земната жизненност на човешкото смъртно тяло.
Тези девет пункта с разсъждения по-горе са еманация на диалектическия материализъм примесен с малко демократичен социализъм. Просто те така разсъждават и така си обясняват нещата.На това учат и другите. Но шаманизъм има и в християнските молитви и в техният текст ако човек малко се замисли ще открие отговор на много въпроси Ето две от най-важните:


Господня молитва

(Евангелие от Матея 6: 9-13, Лука 11: 2-4)

И когато Той беше на едно място и се молеше,
след като свърши молитвата, един от неговите ученици Mу рече:
Господи, нaучи ни да се молим, както и Йоан научи учениците си.
А Той им рече: Когато се молите, казвайте:

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от лукавия;
защото Твое е царството,
и силата, и славата вовеки.
Амин.
...........................................................................


Повтаряй тази молитва многократно през целия ден:

Иисусовата молитва

Господи Иисусе Христе,
сине Божий,
смили се над мене, грешния.


цитирай
14. atil - Кръстения човек трябва да почита ...
19.11.2011 09:15
Кръстения човек трябва да почита християнските духовни йерархии,видно място сред тях заемат светиите а другите религии да уважават християнството ,както то ги уважава тях.За да се доближим пак до тази хармония с природните сили за които става въпрос в шаманистиката.Молитвата прави човека смирен и откровен а това има много благотворно влияние и открива пътя към "Чи".
Филма за маймуните ме впечатли и си помислих, че партийното и държавно ръководство на република България(от всички парламентарни партии) трябва да си организира колективно посещение и гледане на този филм.И предварително да им подскажа главната поука за всеки случай: Първото нещо ,което трябва да се научи една маймуна тръгнала да еволюира в човек е да казва - НЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5678192
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930