Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 19:40 - Чудото на човешката личност - 2
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 3690 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

image

(Шаманският път към мъдростта)

Сигурно ако не са ви учили, то поне сте чували, че всеки човек има душа, но едва ли някой ви е говорил какво е това. Причината е че хората, които са ви говорили за душата, сами не разбират какво приказват.
В края на краищата, душата обикновенно я определяли като нещо в което трябва да се вярва, отколкото да се знае, тъй като науката и тя не може да я опише, определи или да я открие.
Душата е нематериална, но психологията и другите науки за разума също не могат да и дадат точно определение, тъй като тя не принадлежи на разума. Тя се считала все пак за някаква "духовна субстанция", съдържаща по някакъв начин морални, етически и поведенчески установки; душата можело да бъде изложена на опасност и даже да я "изгубиш". Тъй като мнозинството от хората, даже тези, които имат твърди религиозни убеждения, не усещат собственната си душа, то на някого може да му се стори, че дяволът я е откраднал или сама си е отлетяла нанякъде!
Шаманското разбиране е много по-ясно. Душата - това е тялото на светлината. Това е вътрешната светлина, която се намира във всеки от вас. Светлината се явява като форма на енергията, а вашата душа се явява като център на енергетическото ви тяло и вашата жизненна енергия. Макар душата да е съставна част на вашето същество и да се намира примерно на същото място, където е и вашето тяло, това не е едно и също "пространство"; душата съществува в друг план на битието, което ние наричаме измерение на душата. С други думи вашата душа, както и вашия разум се явяват като нефизични аспекти на вашата цялостна личност. Тя има различна цел и изпълнява различни функции. Не душата се явява продължение на физическото тяло а точно обратното, тялото се явява еманация на душата. Една от причините поради която душата не играе забележима роля във всекидневния живот е тази, че вие сте я изгонили в областта на вярата, вместо да я възприемате в обективната реалност. Много жалко. Защото душата е също толкова реална, колкото и физическото тяло. Всъщност даже по-реална, тъй като тя обладава по-голяма перманентност.
Ако някой реши да се занимава по-обстойно с шаманистика ще има възможност по-обстойно да изучи природата на душата. Но достатъчно е да се знае, че тя е нещо присъщо на вашата личност, също както тялото и разума. Но това все още не сте Вие, само че вече е доста по-близко.
Но ако не сте душа, тяло или разум, то какво сте тогава?

   Дух

Вие - сте Дух! Не тяло, обладаващо дух, но нещо съвършенно противоположно: дух, обладаващ физическо тяло, дух обладаващ разума, дух обладаващ душата. Същество, състоящо се от тяло, разум, душа и дух, само че "изключено" от своята цялостност. Това е когато тялото и разума нямат осъзнат контакт с душата и духа или когато те са с прекъснати връзки помежду си.
В какво се състои различието между душата и духа?
Душата може да се счита за "светлината" на индивидуалната личност, и в същото това време духът това е "живота" - първичната същност, която се намира зад явленията на формата. Всеки индивидуален дух притежава дара на свободата. Това е свободата на избора. Човек генерира и използва своята жизненна енергия или за постигане на хармония чрез взаимодействие с другите същества и усъвършенстване на своята личност, или за постигане на лична власт чрез принуждение и контрол над други същества.
Хармонията е тази основа върху която се уравновесява еволюцията на Цялото с развитието на личността: личността , достигнала по-високо равнище в развитието си, почва да помага на другите. Своеволието отделя личността от Цялото, тъй като човека почва да търси изгода за чужда сметка, като генерира при това деструктивна енергия, което във физически план приема облика на на алчност, ревност, завист, ненавист, отмъстителност, злонамереност, похот и отчаяние.
И така, вашето истинско "Аз" има духовна природа, с физически и умственни "придатъци". Духовната същност не можеш да я  видиш, но нейното присъствие може да се усети и тя осъзнава своето съществуване. Вие сте дух , осъзнаващ своето битие, своята уникална тъждественност и своето уникално място тук на Земята.Дух , обладаващ физическо тяло, посредством което той може да изпитва последствията на своите решения и действия, както индивидуални така и колективни.
Земният живот - това е пътешествие на духа чрез "бавните" вибрации на физическото битие. Духът изразява себе си в света на явленията формирайки собственното си бъдеще - правейки своята съдба.
Явявайки се като същност на нашето същество, духът няма възраст. Затова, остарявайки, вие не чувствате промени "отвътре". Макар вашето физическо тяло да се променя с времето, вашият облик също, вие оставате "себе си" . Вашата вътрешна личност не се променя, независимо от новите навици или убеждения. На 60 години вие си оставате същите както на 16. Вие завинаги ще си останете "себе си", тъй като целта на живота се състои в изживяването и процъфтяването - т.е. в естественния(органически) ръст чрез постоянния процес на образование, култивация и усъвършенстване на духа.
По този начин , вашето битие има цел. Вие сте добили живот не благодарение на "случайно раждане", но заради изпълнението на тази цел - причините на вашето съществуване. Вие също можете да се докоснете до чудото на Човешката личност.

image


Следва продължение.







Гласувай:
9



1. kagami5 - За пръв път чета подобно просто, ...
10.11.2011 10:19
За пръв път чета подобно просто, ясно и земно обяснение на неземните неща, благодаря - чудесно изложение!
цитирай
2. zaw12929 - Както колелото, огъня, дават ши...
18.11.2011 23:15
Както колелото,огъня,дават широка стъпка в крачките на човек по пътя на прогреса,така и вярата издигна човешката нравственост на неподозирана височина,слагайки ред на постъпките и граница
между човечност и зверство,работа и мързел,кражба и честност като ги постави завиаги на двата бряга на реката Време и те са брегът на Доброто и брегът на Злото
цитирай
3. zaw12929 - Мисля понякога, че
18.11.2011 23:54
Ако имахме достъп до божиите врати, щяха да са обсадени от невъобразими по състав и дължина опашки от молители, за какво ли не. Но, всеки носи Бог в главата си! Там е вратата- на едни ръждасала, не отваряна- никога. Така или иначе там е началото на всеки към Висшия разум- през собствената ни глава и ум минава пътеката. Защото, пътищата на душата са дискретни. Човек може да бъде свенлив, прикрит,дори неискрен спрямо друг човек, но не и пред душата си, която е негова същност, лице пред пред него самия и Него-Бог.

в СЪЩОТО ВРЕМЕ НАУКАТА И В САЩ И РУСИЯ ВСЕ ПО ОСЕЗАТЕЛНО НАВЛИЗА В РАЗГАДАВАНЕ ТАЙНИТЕ НА ДУШАТА
ВАШИТЕ ОПРЕДЕЛЕНИЯ СА ПОДХОДЯЩИ КЪМ ОПРЕДЕЛЕНИЯТА НА АРИСТОТЕЛ ЗА ВСЕЛЕНАТА. ВСЪЩНОСТ ФИЛОСОФИЯТА МЕ ВЪЛНУВА И АЗ СИ ФАНТАЗИРАМ
цитирай
4. atil - Както колелото, огъня, дават ши...
19.11.2011 01:41
zaw12929 написа:
Както колелото,огъня,дават широка стъпка в крачките на човек по пътя на прогреса,така и вярата издигна човешката нравственост на неподозирана височина,слагайки ред на постъпките и граница
между човечност и зверство,работа и мързел,кражба и честност като ги постави завиаги на двата бряга на реката Време и те са брегът на Доброто и брегът на Злото

Това са изначални неща и Първоизточниците им са участвали в Сътворението на човека.Дарвиновата теория няма нищо общо с действителността.Има един документален филм с необорими доказателства и май трябва да намери място тук...
цитирай
5. atil - Божиите врати никога не са били з...
19.11.2011 02:18
Божиите врати никога не са били затваряни и достъпа до тях забраняван...Това ,че фаворизирате прословутия си "Разум"(който по-често се проявява като съвсем неразумно нещо)говори за вашето материалистическо възпитание.В главата си човек носи своите представи и убеждения, които могат да бъдат освен верни ,също така грешни и лъжливи.Т.нар. Висш разум е измислено понятие от богоборците като заместител на Бога. В шаманистика не става дума за Бог или Висш разум.Нека над тези понятия да разсъждават теолозите и философите. В шаманистиката има понятие - Висши разуми,но те имат съвсем друг смисъл и съдържание и с тях може да се влиза и в лично общуване...!
Радвам се за науката в САЩ и Русия , дано нейните открития да помогнат по най-добрия начин на хората.
Аристотел е един от най-добрите философи в човешката история и е гордост за европейците...
Но ето какво казват шаманите по този въпрос: " Философите - това са търсачи, които мислят за това ,което търсят; затова те завинаги си остават мислители. Вярващите - това са търсачи, които вярват в това , което им говорят; затова те завинаги си остават последователи. Само че целта на търсенето се състои в това, да преживееш намереното и да станеш човек на знанието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647521
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031