Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2011 16:19 - Никулден ли? Знае ли човек...
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 8760 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 06.12.2020 09:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Още едно продължение на "последното" писмо до мойто първо либе;

Според шаманистиката смърт няма, така, че Христос Спасителя нищо ново не е измислил. Нали самия той казва: "Аз не дойдох да отрека а да потвърдя! "Ама кой ще му обърне внимание какво приказва и какво прави...И до днес който не го мързи той не ни е станал учител и наставник:


Валентин Иванов - АТИЛ :: Избори ли?!?Вятър!
Тук:  
https://atil.blog.bg/history/2011/10/26/izbori-li-viatyr.842470

 Идеята за този постинг ми дойде вчера, заедно с идеята за още един озаглавен "Смешки", но него го няма... И за да не се случи същото и с този няма да визирам никого персонално и личностно освен себе си, мойто първо либе, Исуса Христа и Св.Никола Марийски. Да, с названието на последния свят човек няма грешка. Не е Мирликийски или Мераклийски а Марийски. Това и аз го научих преди няколко дена и то не чрез шамански видения. Просто градът на който е кръстен е с българско потекло и оригиналното му име е - Мари. Градове с такива имена има доста по Евразия и те са кръстени на Мардукан(чийто идеен прототип на практика се явява и Христос Спасителя, нaли във всичко истинско нa този свят имa приемственост...). 


Няколко думи за празника:

image

На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.
  За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.
  Свети Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.   В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

 Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.   В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци.  В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.

Както се казаваше в един популярен филм от соц. периода - "Дотук добре...! " Остава да се каже, че на Никулден се яде шаран, защото тази риба била слуга на светеца. Тук пак има връзка с шаманизма и жертвоприношението, но то няма начин.., и естественно, че ще се изяде слугата... Остава и да дам някоя рецепта за приготвяне на риба, обаче няма да дам.
В замяна на това ще споделя една своя идея по този повод.
Знае се, че на Богоявление мъжете скачат във водата да вадят кръста Господен. Макар, че в днешно време нещата далеч не са това което бяха... Сковават си дървени кръстове да не потъват, хвърлят ги наблизо, колкото да се почете обичая и празника. Едно време се хвърлял истински кръст и чалъма е бил да го хванеш докато потъва и не е стигнал дъното. Иначе се събират на мястото където е потънал и почват да далдисват докато го намерят. Това значи "изваждане на кръста".
Както се разбра от краткото житие на светеца, жените са тясно свързани с този празник, и то не само жените на моряците. В днешно време у нас би могло да се роди още една традиция и народен обичай свързан с този ден. След като имаме "изваждане на кръста" на Йордановден, от мъжете, защо да нямаме изваждане на рибата на Никулден и от жените, зaедно с мъжете? Така и така всички ядат риба на този ден. А празниците вече на това се обърнаха - ядене и пиене.
Да се загради с мрежа една площ от 10-тина квадратни метра да се напълни със жива риба и да скачат вътре да я вадят. 
Сaмо с безплодно моржувaне и продaвaне нa чaлъми от някои, нaроден прaзник не стaвa.


image
        

                                                                                                                                                                                                                                                    Здраво Здрaво общество с болнави телом и духом хора не може дa стaне.
Колкото до късметa на вълнолома на варненското пристанище, има една икона на Св.Никола и отдолу пише, че невярващия вечно ще се рее по вълните и т.н.
image

Шаран Стоун. Еднa от любимате ми киноактриси. Ако бях се хванал на работа като кинорежисьор в Холивуд, сума ти "Оскари" щях да спечеля с нея...

 
                                                                                                                                           за

Сценaтa от филмa зa народния герой Хитър Петър, където той цери гърбицaтa нa Хaджи Костaки, нaпример, е нагледен пример,че шаманизма не е бил забравен дори и в онези години.
                                                                                                                   Гласувай:
6Следващ постинг
Предишен постинг

1. kagami5 - Наистина малко се знае за Св. Ник...
13.11.2011 19:54
Наистина малко се знае за Св. Никола. Единствен син на заможни родители Епифан и Йоана, роден през 270г и починал 345, 347, 352? Родителите му умират рано и е отгледан от чичо му Никола, Бишоп на Патара по това време. Той обучавал младия Николай като читател, а по-късно като презвитер (свещеник). Николай също прекарал кратък период от време в манастира Свети Сион, основан от чичо му, след което станал Бишоп на Мира. Хвърлен в затвора по време на преследванията на Диоклециан,(284 – 305) , заради отказ да се откаже от християнската си вяра и освободен след обявяването на Християнството за официална религия в Источната римска империя от Константин. Присъствал на Съвета на Никея. През 1087 италианските търговци открадват останките му и ги занасят в Бари в Италия. Миналата година Турция е направила иск да бъдат върнати. Патара е бил богат град, един от 6-те главни града на Ликия. Смята, че е основан от сина на Аполон, Патар . В древността е бил отбелязван с огромния култов комплекс и оракъл на Аполон, сравняван само с този от Делфи. Богът често е споменаван с фамилно име Патареус.
Предполага се, че църквата Свети Никола в Мира е построена в първите години на християнството върху останките от храма на Аполон. След многократни наводнения и земетресение в 529 г изцяло е покрита с почва и забравена. Руският цар Николай първи през 1853 с помоща на архитект Салзенберг от Руския Институт по Археология започва проучване и реставрация на църквата.(1878- 1903).
цитирай
2. atil - Като се рових из руските сайтове да ...
13.11.2011 20:13
Като се рових из руските сайтове да търся информация за моята група,попаднах на един чешит...Който намерил стари книги,карти,снимал стари фрески,миниатюри, из островите нагоре в Скандинавия,на остров Рюген,Прибалтика и т.н. Оказва се че преди Балтийско море се казвало Яра море а преди немците и скандинавците там е имало славянобългарска култура и надписи?! Обаче заличени с черна боя и отгоре направени надписи на латиница. Също като тук откриха интересни надписи и стенописи замазани с мазилка в някои стари църкви на Балканите.Всичко обаче се чете чрез "просвечивание"- слагат ги на такава светлина и всичко отдолу се вижда...Та там излезе столицата на това старо славяно-уруско(българско) княжество - Мары...! Тогава наред с другите аналогии ,казаха и за града на Св.Николая.
цитирай
3. kagami5 - Натам не съм ходила още, то инфор...
13.11.2011 23:11
Натам не съм ходила още, то информация извира от къде ли не, време не стига. Това, което казваш е много интересно, би ли ми подал линк да поразгледам? Чудех се от къв зор цар Николай археологически проучва и реставрира църква в Анатолия , дали само заради името? Събрала съм малко снимки ,но са във фейсбука : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.130342560340779.11142.122292444479124&type=3
цитирай
4. atil - Добре, то на страницата ми "В ...
13.11.2011 23:23
Добре, то на страницата ми "В контакте" го има ,но ще дам тука също. Още по-интересни са сведенията за "Казачия спас"- бойно изкуство съхранено от тях, но оригинално наше от предците.Доктора ,който има блог тук и също пише за историята,има книга за бойните изкуства.Там е стигнал до сведения за тези бойни умения на предците.Оказва се че казаците са ги съхранили до днес.По времето на комунизма ,нелегално и семейно.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vw_M-MC3Wqk
Тук съм дал седмата част. Първата е още по интересна.Тази съм я дал там заради Руския каганат. Това е славянобългарска култура.Тези понятия са от булгарската държавна традиция а духовноста- от небесната вяра(Тенгрианството).
цитирай
5. kagami5 - Благодаря! Поздрави!
14.11.2011 07:42
Благодаря!
Поздрави!
цитирай
6. dalida - Здравей,Атил!
14.11.2011 23:22
Не знам какво шаманско има в шарана,но знам, че тази риба е боклукчията на водните резервати. Шарана както и попчето са дънни риби и се хранят с това което е на дъното.
За древните вярващи рибата е била свещеното "животно" с което можеш да си говриш и да му се молиш. Рибата знаем, че не говори но като я уловим, проявява най-упорития характер от всички водни твари.
Св.Никола е покровител на корабокрушенците в морета и океани. Е, древноста виждаме в митологията, вярваме на това, в което вярват хората. Просто - вярваме в нещото, което е създало първия човек и Го наричаме с много имена,но най-главното е Бог ,а след него - неговите "ученици" - светците.
цитирай
7. dalida - Ех, мъже,мъже
14.11.2011 23:24
атил, разкажи ни за бойното изкуство - катана / японски игри/.
цитирай
8. atil - Честно казано, не обичам много ш...
15.11.2011 00:03
Честно казано ,не обичам много шаран ,щото всъщност е една голяма таранка пълна с кокали...В Русия го хващат от нямай къде,там има други риби.
За японските бойни изкуства да разкаже Катана, нали има тука такъв блогер ,пише и за история понякога.Брат ми се занимаваше, той знае повече. Аз съм по китайските като Доктора, който дори има книга по въпроса. Напоследък ме впечатли бойното изкуство на казаците..О японските на него приличат Жу жицу( с това пък дядо ме се е занимавал като служител на Гешев...) и айкидо.
Може да спретна един постинг щото то си е българска история. Отначало ръкопашен бой в седнало положение на кон и докато стигне до днешния си вид.
цитирай
9. zaw12929 - Един Богаташ се оплакал на св. Ни...
16.11.2011 19:52
Един Богаташ се оплакал на св.Никола:"Глупавият ми син не ще да му купя роб, а иска да троша пари да се учи?!"
- Купи му роб!- отговорил светеца- и тогава ще имаш два роба- вторият ще е синът ти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5102131
Постинги: 546
Коментари: 2601
Гласове: 3496
Архив
Календар
«  Ноември, 2022  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930