Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2011 13:53 - Видове възприятия на реалността
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5781 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 19.01.2022 16:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

(Шаманският път към мъдростта)


image

Графити от църквата на скалния манастир край Сеново. Най много сведения за шаманистика изследателите са събрали от дейсващите шамани през 19-20-ти век в Сибир ,Северна Америка и Средна Азая, Океания...,също
.



Тематичната поредица за шаманизма продължава с осветляването на въпроса за различните реалности и начините на тяхното възприемане.
В предишната тема казахме няколко основни неща във връзка с чудото на човешката личност.Чудото на вашето битие пък се състои в това, че вие действително съществувате в няколко реалности едновременно. Това е възможно благодарение на това, че имате и други тела освен физическото. Те ви позволяват да възприемате живота чрез усещания. Заедно с това имате ментално тяло, което ви позволява да действате, в реалността на разума, където се формират мислите и идеите , правят се размишления и сравнения, оценки и изводи, а работата на воображението създава мечти и видения. Менталното тяло възприема живота чрез впечатления. Вие имате също тяло на душата, което преживява живота чрез експресия, и дух, който възприема живота чрез самосъзнание.
А сега да хвърлим поглед на това  как се изменя реалността в зависимост от това къде преобладава нашето осъзнание.
Според речника, реалност - това е " всичко, което стои зад външните явления".                                                        
С други думи, това, което ние възприемаме а не само това , което виждаме.
Това е интересна забележка, тъй като в съвременното общество ни учат, че реалността се свежда до материалния свят и до всичко ,които ние виждаме в него. В края на краищата светът се намира тук. Ние можем да го видим, да го чуем, да го докоснем, да почувстваме ароматите му, даже да го опитаме на вкус.
Стола върху който седите, когато четете книга, безусловно е материален. Вие можете да усетите здравината на неговата основа.Ако станете, ще усетите твърдостта на пода под краката си, наблизо има стена до която можете да се докоснете във всеки момент. Вие можете да отворите вратата, да влезете в кухнята, да си приготвите кафе и да усетите неговия аромат. Ако след това си затворите очите и се опитате да се върнете в своята стая, най-вероятно ще се блъснете в някой ръб,ще получите синина на коляното - още едно доказателство, че светът е достатъчно реален!
Само че в съответствие с законите на квантовата физика, материалните предмети, които ние виждаме и чувстваме около себе си, вообще не са толкова събрани и твърди а се състоят основно от пространство.Всеки предмет във физическия свят, включително и вашето тяло, се състои от вихреви енергийни флуктуации - най-малки частици, изпълняващи своя "танц" с такава бързина, че се създава впечатлението за "плътност".
Веднъж ми казаха, че ако беше възможно да се оттдели всичкото пространство между атомите от които се състои моето тяло, то остатъка ще се наложи да се изучава под микроскоп!

Всичко, което виждаме - това са енергетически схеми, подредени по един или друг начин. Реалността според нашето разбиране, е нещо постоянно, но всъщност това е само един преходен облик на вещите. Учението на шаманите и мистиците от различните култури от всички времена, на практика повече съответства на откритията на съвременната квантова физика, отколкото традиционните материалистически концепции, върху които са се възпитавали болшинството от нас.
Реалността не се явява като " вещ вътре в себе си", съществуваща отделно от нас, както ни учат в училищата. Реалността това е нашия вътрешен опит. Макар че ние отделяме"вътрешното" от "външното", възприятието на всеки човек се явява като лично, по този начин реалността - и вашата, и моята - това е нашата интерпретация на явленията в света. Това е нещото, което съществува вътре в нашия личен кръг на възприятие. Затова реалността не е статична: тя постоянно се движи, постоянно се мени.
Със своите възгледи, мисли и убеждения вие способствате за изменението на своите възприятия и си създавате собственна реалност.
Физическата реалност - това е само малка част на това, което е във възможностите на възприятието в пределите на цялостното ни същество. Доколкото реалността е възпринимаемо, а не само наблюдаемо нещо, не е трудно да се предположи, че съществуват реалности, отличаващи се от тази , която ние възприемаме като обичайна във всекидневния живот. Ако обаче наречем всекидневната реалност - обичайна(обикновенна), то всяка друга реалност можем да я наречем необичайна(необикновенна). В другите реалности не действат физическите закони, кото се прилагат в обичайната реалност, тъй като те съществуват в други равнища на битието - в други измерения - и могат да бъдат възприети само в изменено състояние на осъзнанието.
В руския тълковен речник, думата "измерение" се определя като: " увеличение или распространение единицы протяжености в конкретном направлении". Счита се, че обикновенната реалност се разпространява в три измерения: дължина, ширина и височина(или дълбочина). Физическите чувства - особенно зрението, слуха и обонянието ни позволяват да приемаме битието като триизмерна реалност, но фактически тази реалност включва в себе си и четвъртото измерение - времето. Макар че под това обикновенно се подразбира - продължителност, за една или друга последователност на събитията.

Другите измерения - другите реалности, или царства на битието - се намират не "някъде там" а всъщност, около нас. Те заемат практически същото пространственно положение, което и "обикновенната" физическа реалност, и не са изолирани от нея. Те просто не съвпадат с нея, тъй като съществуват в други частотни диапазани на енергията, които не се възприемат от нашите органи на чувствата и научните прибори. Тези царства на другите реалности( другите светове, ако искате) в действителност пронизват цялата физическа вселена, в която ние живеем.
Тук можем да използваме за пояснение една аналогия.
Множеството телевизионни канали, които приема вашия телевизор и които се появяват на екрана, заемат един и същ участък от пространството. По време на предаването те минават и през това място ,което заемате вие самите, макар , че вообще не осъзнавате тяхното присъствие. Само че всеки канал заема определена частота във вълновия диапазон, която се определя, улавя и използва с помоща на електронни преобразуващи устройства, вътре във вашия телевизор. Информацията, която се съдържа във видеосигнала, се разшифрова и "превежда" на езика на физическата реалност, за да може вашия разум да приема съобщенията и да интерпретира техния смисъл.

Другите реалности могат да се възприемат само ако си настроен на тяхната енергийна частота, а това се постига при преместване на осъзнанието на тяхнато физическо тяло в една  по-тънка "същност" - в тялото на енергията, функциониращо на тези частоти. Такова преместване води до изменено състояние на осъзнанието, като че ли "включва" съзнанието към друг аспект на нашето цялостно същество. При това е необходимо, опита от възприятието да бъде съхранен и пренесен в обикновенната реалност за оценка и анализ.
Обмена на информация между реалностите се явява като фундаментален навик на шаманистите и практикуващите шамани. На практика, именно способността "да пътешества" в другите измерения и да носи информация от тези пътешествия, отличава шаманите от знахарите, медиумите и екстрасенсите.( Има и друго, че той винаги си остава осъзната човешка личност с право на избор и господар на намеренията и желанията си. А не инструмент или слуга на някого! Служи само на "Великия Дух", на Изсточника, на Тангра,на хората, на духовете на предците ,които са на служба при Тангра и т.н.).

imageimage

Изображение на български шаман( има доста и далеч не е само плочката от шуменскота плато) от Северна България.А вдясно тенгриански олтар с древния символ "лабиринт" от г.Белгород -Днестровский( старото му булгарско име е Ак керман)


image

image
Тук надписите са ясни -  със същия древен символ "лабиринт".За него ще стане дума в следващия постинг.


Думата "шаман" произлиза от езика на сибирските тунгуси и може да се преведе като "мъдър човек", "този, който знае" или " този, който е познал блаженството". Последното се отнася до способността на шамана да възприема реалности, съществуващи заедно с обикновенната физическа реалност, и да донася знания, които имат отношение към една или друга дейност от всекидневния живот. Този опит често има екстатична природа.
Сред българите е имало други названия ,също както при скандинавците,келтите или индианците. При нас са се наричали - кам-бояни и юргани.
Във всички векове и епохи шаманите са тръгвали от разбирането, че съществуват необичайни реалности, които не само се пресичат с физическата реалност, но могат и да и влияят. Племенните шамани наричали тези реалности "духовни" - заради тяхната нефизическа природа и тяхната недостъпност за обикновенното зрение. При това понятието физическо и духовно се разглеждали като взаимно допълващи се противоположности.


image

Български шамани (кам-бояни), лекуват болен.



image

Съпруга на шаман(кам- боян) от другите измерения. Главна помощничка при пътуванията му. Пак според тунгусите ,тя се наричала - аями...В следващия постинг тематичната поредица ще продължи с "Космоса на шамана".

Редакция от 18 януари 2014 г. във връзка с аямито..:
atil.blog.bg/history/2014/01/08/sveti-duh-i-rusaliite.1226379




Следва продължение.


                                                





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - от Севт Непримиримии
22.11.2011 21:35
Ще ти благодаря,ако ми разясниш убедително,защо да търся Мъдростта по шаманския път,като си имам Православието,което си ми е най - уютното духовно място!
цитирай
2. atil - Абе да ти разясня обаче един доста ...
22.11.2011 22:15
Абе да ти разясня обаче един доста положителен коментар с големи букви, за блога вообще,къде изчезна пак не разбрах...?! Православието е за всеки, стига да има мерак и потребност да вярва. Шаманизма е знание и чрез собствен опит да се постигне разбиране.Тук давам само една бегла представа за нещата, просто за обща култура, защото на българина предците му хилядолетия са живели в лоното на тази духовна култура и е добре да се има представа за какво става въпрос. Мъдростта ще я постигнат тия които станат шаманисти поне,защото практикуващи шамани едва ли ще станат...Но и това е възможно и никак няма да е лошо.Но затова ще им трябва учител.Всички останали ще се докоснат до мъдростта и някои ще поискат да научат повече.Но и това, което ще излезе тука, само да прочетат и да го разберат пак ще е добре защото след това, никой от тях вече няма да е същия. Това съм го разбрал по себе си. А ти ако си намерил отговор на всички въпроси в Православието значи си постигнал вече Мъдростта по неговия път. Така че сигурно нямаш нужда повече нищо да търсиш. Шаманизма обаче не е религия и не е религиозен път за намиране на Мъдростта.В Тенгрианската религия ръководителите на големите годишни служби и жертвоприношения били изборни( често членове на височайшото семейство или дори самия цар-кан). Наричали ги - келбири. А кам-бояните и юрганите в караматите(свещенните места) не се допускали. Понеже общували със всякакви духове,"пътували" както до "Горния свят "така и до "Долния" и можело да замърсят без да искат с някаква лоша енергия святото място за молитва към Тангра...На който му трябва Мъдрост ще я намери, по някой от пътищата...!
цитирай
3. zaw12929 - Само ще добавя
23.11.2011 00:14
Чета и пак сравнявам, как умният винаги ще излезе от положение, което мъдрият няма да допусне...
Защото мъдростта е и опит и любопитството да не ти е достатъчно, това което знаеш, а да се учиш всеки път...
цитирай
4. анонимен - от Севт Непримиримии
23.11.2011 07:44
Мъдростта не е "знание"!Мъдростта е СЪСТОЯНИЕ!
В Православието дъщерите на Мъдростта са отново "състояния" - Вяра,Надежда и Любов".
Мъдростта на Духа и немощното човешко знанийце,са доста далеч едно от друго!
Хубав ден,ви пожелавам!
цитирай
5. atil - Благодаря за мненията и че вообще ...
23.11.2011 14:48
Благодаря за мненията и че вообще сте решили да ги изкажете, това говори ,че имате самочувствието на личности. Няма значение ,че не съм напълно съгласен с тях. Само да добавя за Севта ,че ако търси в мене враг или заплаха за Православието няма да го намери. Много поколения преди мене са обвързали живота си и потомството си с тази религия и нямам намерение това тяхно решение да го променям.Тук става въпрос преди всичко за история на духовната култура и за някои нарочно погребани истини, които са по-големи от всичките идеологии и религии взети заедно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649694
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031