Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2011 16:32 - Главните направления и природните стихии.
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7677 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 24.12.2013 01:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

(Шаманският път към мъдростта)

Според основния принцип на Тенгрианството(Торе)...:
Цялата Вселена, създадена от Тангра, се нарича "Бир Тангра". Тя се дели на три свята: на Горен или Небесен свят наричан - Устюгу урэн или Кук. Среден свят или Земята наричан - Чиль, Урта урэн и Долен свят или Подземен наричан - Тама или Адакъ урэн. Средния свят бил видимата част на Вселената(Чиль), а останалите светове - невидимата част на Вселената ( Тун или Тунай). Чертозите на самия Тангра се намирали на Горния свят.
Да разберем истинския смисъл и назначение на едни или други явления ние не можем, тъй като човешкият ум е ограничен от Тангра. Но и от това малкото, което ни е известно - става ясно, че всичко в Бир Тангра( във Вселената) се състои от различия, но всички те като съвкупност са равновелики и затова се поддържат в равновесие. Когато нещо наруши това равновесие, то се унищожава и загива по волята на Тангра.


Ако ние живеем в хармония и сътрудничество със силите на природата, то те ни защитават и подкрепят. Ако игнорираме Природата или в своя подход към нея се ръководим от егоизма, пораждащ хаос и дисхармония, равновесието се нарушава - със заплашителни, а понякога с катастрофални последици.
Шаманските практики знаят главните направления и са запознати със силите присъщи за всяко от тях.

В Северното полукълбо, главната точка, около която сякаш се въртят останалите звезди, е Полярната звезда.
При ясно небе тя лесно може да се види, тъй като е разположена точно над последната звезда над коша - характерната група звезди в съзвездието Голямата мечка.

image

На Шаманическото Колело севера е разположен на върха на кръга, тъй като Космоса се разглежда от земна перспектива - все едно, че човек гледа Полярната звезда отдолу.
В астрологията и на даоските диаграми севера е разположен отдолу, доколкото там Земята се разглежда от космическа перспектива - сякаш човек гледа отгоре на Полярната звезда. При всеки случай, се определя положението във времето и пространството относно "фиксираната" и неподвижна точка - в нашия случай Полярната звезда.

На Шаманическото колело изтока се намира -  отдясно, запада - отляво, а юга - в долната точка на кръга.
Шамана или шаманиста може "да усети" всяко от главните направления и може да получи лично знание от връзката си с тях.
Всяка от Четирите сили се асоциира с определен цвят на Шаманическото Колело: белия цвят съответства на севера, черния - на запада, жълтия на изтока, и червения - на юга.
В практиките на българските кам-бояни и келбирите имало син и зелен цвят като варианти на жълтия и червения. А и някои различия в означаването с тях на посоките, например белият цвят олицетворявал запада, черния - юга и тотема на юга бил бика а не мишката и т.н.
Тук съвременните изследователи вземат за база индианския вариант, като дори асоциират четирите човешки раси с тези четири цвята...

Духовните пазители(четирите сили) обаче са едни и същи - това са неосезаеми творчески сили, които макар да се намират зад рамките на човешките разбирания, все пак са постижими на духовно ниво с помоща на шаманските методики, разширяващи възможностите на нашето възприятие.
А произхода на движението и на самия живот се изразява чез символа Вакан-Танка, Тай-чи, Висшия абсолют, който съчетава в себе си същността на земното и небесното, духовното и физическото.
Неговия първоизточник е тенгрианският символ на Буран(Бури- алп Вълк- понеже обичал да приема образа на вълк), първия дух създаден от Тангра. От който водят началото си всичките 33 духа в Тенгрианския пантеон. Според древнобългарската митология хората били създадени по негов образ и подобие.

Кръга разделен от s - образна линия на две равни части - взаимно допълващи се противоположности.

image

Невероятно, но факт, явно освен Скитския абат (Дионисий Мали), който написал 50 апостолически правила, върху които се основава цялото християнско богослужение и доста други хора, запознати с тенгрианството са приложили усилия да превърнат тази юдейска секта в религия..!
И за разлика от юдаизма и исляма, които като монотеистични религии се базират пак на древната Небесна вяра(Торе), християнството е фиксирало чрез символа на Св.Троица, действителната същност на Абсолюта!
Духовното Слънце или Великата Звезда според шаманското разбиране, съдържала в своята цялостност троица Първични Същества, които създали Вселената и всичко което има в нея, т.е. Абсолюта има триизмерен образ. Нещо като човека с неговите различни същности, всяка от които има различни качества и задачи.
Експанзивната сила на Великата Звезда, се разпространявала в едно велико спираловидно движение - смесвайки, разсейвайки и абсорбирайки чистата енергия, - нейните частици плували в пространството във вид на космически прах. Впоследствие те станали почва на земята, а също субстанцията от която се образувала човешката плът. Именно това се подразбира в свещенните писания по отношение на човека :"...ибо прах ты, и в прах возвратишься"(Битие 3:19)

Всеки от нас се явява като самосъзнаваща се частица от светлината на Великата Звезда. Звезден прах. Индивидуална искрица от Слънчевото Същество. Духовно изражение на Великия Дух.
Така Безименния(Бог) е придобил способност да възприема себе си в безконечно количество способи, възпроизвеждайки се безкрайно пъти. Ние живеем в холографска вселена и самите ние се явяваме като холографска система( холограмата  - това е триизмерен образ, всяка част от която съдържа информация за цялата картина).
Такова е било знанието на "мъдрите хора", впоследствие скрито, извратено или подложено на жестоки гонения.

Съгласно това знание, първото същество в това Тройно Единство, образувало частиците. Второто образувало вълновите схеми, с помоща на които се разпространява навсякъде и напълва с енергия всичко съществуващо.
Между другото подобно обяснение за Сътворението и за създаването на човека от глина в света има само в древнобългарската митология.

(Там по волята на Тангра, Самар и Кубар се превърнали в гигантски гъсоци и от песъчинките в пространството създали в земния океан(Боз - идан) сушата, на която после възникнал земния живот. Оттогава останала традицията на всяка нова година в чест на новото начало да се коли гъска. А човека бил създаден от глина по образ и подобие на Алп Бури, но от злите духове за да им служи. Но Тангра не позволил това и го надарил с безсмъртна душа и му дал дух, само така човека оживял. Затова на злите духове остава само тленното тяло след смъртта. А душата и духа се връщат при Тангра. Оттам и отгласа в народните обряди за Герман и Гиргина и др....)

Чрез свързващата сила на любовта, негативно и позитивно заредената енергия, тези две същества произвеждат(раждат) третото равно на себе си, за да може
проявлението да има място.

Третото Първично Същество положило началото на това, което после станало известно като Четирите Стихии - енергетическите същности, определящи структурата и субстанцията на веществата. Благодарение на тях енергията може да приема форма в света на явленията.
Стихиите се явяват като трансформационни процеси, обладаващи не само специфични качества, но и разум, тъй като тяхното движение се управлява от духа. Всяка стихия оказва непосредственно въздействие на физическите, умственните и духовните процеси на човешките същества, затова разбирането на тяхната природа ни помага да достигнем хармония с тях. Не следва да се опитваме да ги манипулираме или управляваме, тъй като това води до разрушителни последствия.

Съгласно западната мистична традиция съществуват четири стихии: Въздух, Огън, Вода и Земя.
Те имат своите характеристики на които няма да се спирам тук, защото нашата традиция има връзка повече с източния вариант, където стихиите са пет. Ще спомена само тотемите на четирите стихии според индианската традиция. Те са служили на  на техните шамани за връзка със стихиите:
Огън - ястреб , Вода - жаба , Земя - костенурка , Въздух - пеперуда.
В източната традиция съществуват пет стихии: Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода.

image

Те обикновенно се изобразявали под формата на пентаграм(петолъчка) - обозначаваща техните функционални и трансформационни взаимоотношения.

Този символ е изконно български и възникнал в древнобългарската традиция на Тенгрианството, както и още няколко други, днес считани за общочовешки или пък ги свързват с разни идеологии. Точно този символ е бил на герба на първата столица Плиска. Нищо общо няма с комунизма и дори в червения цвят има по-благоприятно въздействие отколкото в синия... В този смисъл се сещам за поредната простотия извършена чрез демонтирането на петолъчката от онази сграда в центъра на София!
Ако бяхме попитали духовете на предците те сигурно щяха да кажат следното: "Тази сграда да се превърне в Президентство, а България - в президентска република - т.е. в ханство. Защото толкова сме деградирали,че на този етап не ставаме за монархия..."
Но ханството също го има в нашите традиции. Рим е възникнал като ханство - изборна монархия. Кабинета на държавния глава трябва да е най-горе в четвъртитата стая под пилона с петолъчката. Тъй както американците имат овален кабинет и бял дом, тъй и ний да имаме четвъртит кабинет в бял дом! И оттам да оказваме влияние върху Балканския полуостров и някои съседни области..."
Вместо това лешоядите са се групирали от другата страна на бариерата при антибългарите и доизяждат трупа...
Други хора и трябват на страната за политици и капиталисти, това мога само да кажа.

Петте стихии съответстват на петте главни планети и се свързват с петолъчката, а седмолъчката (изобразена на розетата от Плиска) олицетворява друго...

image

Ако разположим петте стихии на Шаманическото Колело, то ще се получи следното:
Дърво, като генерираща сила, се намира на изток;
Огън, като разпространяваща сила, се намира на юг;
Земя, като хармонизираща сила, се намира в центъра;
Метал, като извличаща сила, е разположен на запад;
Вода, като възвръщаща сила, се намира на север.

По източната традиция, земята в центъра играе ролята на велика уравновесяваща и обединяваща сила. По западната традиция в центъра се намира "скритата" сила. Теософите я наричали ефир; оттук и думата ефирен, което значи "тънка духовна субстанция" и "ефир", означаващо "небесна или космическа светлина".

image

П.П.Наложи се да разделя последната статия от поредицата на две, но се обзалагам, че "десерта", който ще пусна тази вечер още ще се запомни доста време.



Следва продължение.





Гласувай:
6



1. bven - Много се отрича Тенгрианството.
04.12.2011 21:04
Крайно време е да се даде гласност и всичко да си отиде на място. Най-много за ролята на българите.
Поздрави !!!
цитирай
2. atil - Преди малко приключих с последната ...
04.12.2011 22:18
Преди малко приключих с последната част.Ножа е опрял до кокъла на много места в живота...Затова кой където може трябва да направи нещо. По-нататък-повече!Благодаря!
цитирай
3. анонимен - Spirov - Да вдигнем глава и да видим кои сме
27.12.2011 00:11
Четох редовете и не усетих края! ЧУДЕСНО! Наистина -този трактат много отговаря на величието ни от миналото и пътя напред! Поздрашления! Ще очаквам още по темата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5672503
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930