Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2012 21:22 - Как и кога булгарският народ почнал да се нарича "татарски"?!
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 10037 Коментари: 4 Гласове:
13

Последна промяна: 17.04.2015 11:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Монголо-татарите не са предци на съвременния татарски народ.Този народ не е възприел от завоевателите нито антропологически, нито езикови, нито културни особености. Приели са само етнонима, т.е. названието "татари", което им е било наложено насилственно"


академик Закиев Мирфатих Закиевич

image

Съвременния г.Казан(Булгар ал Джадид- Нови Болгар)


До официалното налагане на етнонима "татари" местния тюркоезичен народ носил общия етноним българи(булгари). Паралелно съществували и други негови форми: буртас, суас, мишар, касан/казан, биляр, бигер и др.
Как станало така, че българите, които първи в Европа успели да дадат отпор и да отразят вълните на татаро-монголското нашествие, да запазят своята държавност, за разлика от руснаците, после приели названието - татари?! Станало така, че жертвата приела името на палача?!

В резултат от победата на чингизидите, върху завоюваните територии били образувани четири автономни държави(улуси), под върховната власт на великия хан.
1) Джагатайския улус - в западната част на Китай, южната част на Узбекистан, Казахстан и Киргизия;
2) Улуса на Хубилай в Китай;
3) Улуса на Хулагоидите в Иран, Ирак и Закавказието;
4) Улус Джучи, получил по-късно названието "Златна орда".
В този западен улус се оказала територията на Кипчак(евро-азиатските степи, населени основно с кипчаци-кумани),Северен Казахстан, Северен Кавказ и Руските княжества. Волжка България формално запазила своята независимост, но остъпила южните си територии.

Тези четири улуса се наричали монголо-татарски, тяхното разноезично немонголско население - тюрки, китайци, перси, араби, мидийци, кавказци, славяни, българи, фино-угри от страна на европейците били наричани татари( според тяхното тълкуване по древногръцката дума - тартар - излезлите от ада...!).

Коренното население в тези улуси ненавиждало чуждата власт и се стремяло да се избави от нея. Тази ненавист към татарите(Така монголите наричали немонголските наемници на служба в тяхната империя) влязла в плътта и кръвта на угнетените народи и се запазила до днес.
И днес арабите, персите, азерите, унгарците, поляците, руснаците, булгарите, узбеките, туркмените и др., отрицателно възприемат думата "татарин". Тези народи са си върнали своите етнически имена, но за волжките българи това прозвище се съхранило като "историческо недоразумение", както пише Гумильов.
Татаро-монголите за оказаното им съпротивление потопили в кръв страната а столицата Биляр разрушили до основи.
По-късно когато властта в улуса Джучи взели кипчаците(куманите) те водили няколко унищожителни войни срещу България за пълното и подчиняване, но без успех.
От самото начало Чингиз хан заповядал всички наемници немонголи да бъдат наричани - татари. Това название се закрепило и за Златната орда, която по същество била куманска.
Цялото разноезично население на Златната орда руснаците наричали - "татари". След западането и, и новото въздигане на Третия български емират(получил по мирен път пълната си независимост от нея), като образ на врага те наричали "татари" и българите(бивши съюзници на великия хан..). По-късно безпаметните "учени" прекръстили България на "Казанско ханство" населено от "татари"??!

image

Официалния герб на българската столица г. Казан през 16 век.

Въпреки това след присъединяването на българската държава към Русия, Иван Грозни не "забравил", че най-после има право на царска титла и започнал първо да се титулува "цар на българите" а после и на цяла Русия...!!!
След това руснаците започнали активно да се придвижват на изток. През това време Иван Грозни го обявили за луд и го свалили от власт. А заедно с него и династията "Рюрик", която била клон на на стария царски род Дуло
(родовия герб го има в първия постинг тук в блога озаглавен  "Началото": atil.blog.bg/history/2011/04/18/nachaloto.731310)
, също както династията на Балтаварите във Волжка България.

image

Иван Василиевич Грозни(Страшни). За разлика от днешните си описвачи и изследователи много добре е знаел кой е и откъде е. Но той далеч не е единственната потърпевша историческа личност...

Това бил първия тежък удар на секирата по българските корени на Русия и Волжка България. На власт в Русия дошли чужденците.
А придвижването на изток(а после и на юг..) към несметните богатства на Урал и Сибир продължило. При това придвижване, всичките източни народи, руските (станали вече безпаметни...) изследователи наричали - татарски. Даже палеоазиатските туземци, които живеели при пролива между континента и остров Сахалин, оттук и пролива получил названието Татарски.
По някое време руснаците "забелязали", че кавказкото и източното население, наричано от тях "татари", се състои не от един народ, а от различни народи, а именно от българи, казанци, мордва, чуваши, башкири, черемиши(марийци), вогули, ханти, ненци, буряти, лезгинци, балкарци и т.н.
Етнонима татари за руснаците дълго време си оставал общо название на тюркоезичните народи.

По-късно те си изяснили и това, че тези "тюркоезични татари", също така се състоят от различни народи. Затова етнонима "татари" руснаците почнали да употребяват с определения, състоящи се от самоназванието на тези народи или местата които обитават: азербайджански татари, башкирски татари, киргизки татари( казахи и киргизи), кримски татари, кумикски татари, туркменски татари, и т.н.
Тъй като "българските татари" след загубата на своята държавност, за разлика от другите се намирали в най-тясна връзка с руския народ, от поколение в поколение слушали по свой адрес прякора - "татари"... Официалната власт от своя страна също налагала и поощрявала това. Така това название се превърнало във второ официално за хората там.

Кримските кумани и добруджанските читаци, (потурчени българи), също приели етнонима "татари". Накрая, названието било закрепено на държавно ниво през 1920 г. за българите в Указа за създаването на "Татарска република". Потомците на другите народи успели да се избавят в този период от прозвището "татари" и да си възстановят предишните названия.Това са такива народи като : азербайджанците, башкирите, казахите, киргизите, кумиките, туркмените, узбеките, хакасите, балкарците и т.н. Това изкуственно название засега е останало само за волжките българи.

image

Художествена самодейност на волжките българи днес.


По примера на тези народи, по-активната и просветена част от булгарския народ отдавна се бори и издига проблема за възстановяването на националното си име. На тази основа са създали организацията "Български национален конгрес" с програма да се отхвърли етнонима "татари" и възстановяване на етнонима - българи(булгари). Лично аз се надявам в недалечно бъдеще тя да прерастне в политическа партия и да си сътрудничи с НФСБ(Национален фронт за спасение на България) г. Бургас. За която пък се надявам, че през 2013 г. ще стане парламентарна сила. А пък вие се молете в черквите и джамиите и където намерите, моите надежди да се сбъднат, да се просветлят умовете и душите на хората, щото иначе ще продължите да го гледате светлото бъдеще през крив макарон. Пък бил той не съветски а европейски...

image

Те са също толкова трудолюбиви и гостоприемни като нас.

Нашето послесловие по конкретния въпрос за имената:

По този начин, академик Закиев Мирфатих Закиевич, на свой ред, също обосновава научно концепцията за това, че съвременните т.нар. "Казански татари" са всъщност и на практика Волжки българи а не дошли от някъде с цел грабеж "монголо -татари".
Етнонима "татари" трябва да се замени с нашето истинско име "булгари, и да не ни наричат "тюрко-татари" или "булгаро - татари, по тази причина, че такива народи никога не е имало.


image

Кулата на царица Суюм-бика. В г.Казан.


П.П. Този материал е по молба на моя приятел Марат Хасанов от гр.Уляновск. Волжки българин и активист на тяхната просветителска организация. За целта ми бяха изпратени необходимите материали а в основата на горния постинг са фрагменти от работата на акад. Закиев Мирфатих Закиевич - "Правдивая история булгарского народа".изд.Уляновск .2011 г.




Гласувай:
13



1. opinion - Страхотен пост!Жалко, че бълга...
10.01.2012 22:11
Страхотен пост!Жалко ,че българските правителства никога не са се старали да имат по-близък контакт с българите по далечните земи, да не кажа,че даже са го затруднявали, като че ли нарочно?
Отново - страхотен пост!
цитирай
2. atil - Благодаря, за правителствата сте ...
10.01.2012 22:54
Благодаря, за правителствата сте прав разбира се, те поне да бяха обърнали внимание на тия дето са до нашите граници .., ама и това не?! Аз контактувам и с бесарабски българи, до скоро не знаех че имали предавания по украинската телевизия.Пратиха ми видеозаписи. Те ако бяха седнали да чакат на българските правителства..,до никъде нямаше да я докарат. Жалко наистина, но е така.
Изводите са за нас тука на първо място, дано да спрат хората да се лъжат и да се научат да рискуват...Тях ги е страх да гласуват за нещо по-различно ,та какво останало ако нещо друго трябваше да направят...
цитирай
3. balkanec - Организациите на волжките българи
11.01.2012 14:32
Бихте ли потърсили и публикували информация и за другите организации на българите в Поволжието, защото има сведения, че БНК не е най-представителната?

След падането на царизма в Поволжието първо е обявена Българска република от националистите на Ваисов, след това - република Идел-Урал - от друга партия на българските националисти. Български президент управлява през 1918-1920 г.
През 1920 г. Ленин издава указ за Татарска република.
Българите въстават начело със Зелената гвардия - армията на Българската република.
Червената армия побеждава с голям зор и насилствено налага името "татари".
Това име е наложено в страната през 20 век.

Още:
http://web.hit.bg/bgsviat/parvaBGrepublika.html
цитирай
4. atil - Така е, видях че сте писал за тази ...
11.01.2012 16:38
Така е ,видях че сте писал за тази република и Ваисовското нац.освободително движение.Те са използвали революцията като повод да активизират нац.освободителната си борба, нали и в програмните документи на болшевиките се казвало ,че се признават националните права на всички народности. И действително били създадени съветски републики,автономни райони и т.н.,така те привлекли на своя страна не само руснаците, и унаследили почти цялата територия на Руската империя.
Днес имат и други организации разбира се,най-автентичната е Клуба "Булгар аль Джадид" създадена още по времето на СССР.После издаваха вестник "Болгар иле" и именно редакцията на този вестник издаде през 90-те години трите тома на сборника с древнобългарски летописи. Сега има и Българско съпротивително движение, имат и сайт, но постоянно е удрян и докладван, разбира се нарочно, и затова не го слагам в блогорола си,да не направя мечешка услуга...Но има линнк за Уляновската организация,които са доста активни.Би могло да се изкара такава информация разбира се.
Има един сайт за българските малцинства в чужбина, там има прекрасна информация и за българите в Русия- в това число и за волжките българи.Той е № 5 в блогорола ми тук.
http://bulgarnation.com/index.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649647
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031