Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 22:31 - Нови данни за прародината на дунавските българи
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 14588 Коментари: 14 Гласове:
12

Последна промяна: 03.08.2017 20:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Стана ми навик в този блог, след като отворя дума по някоя тема , тя да стане после една кратка тематична поредица. Затова след предишния постинг, който е с фундаментално значение(което естественно много малко хора са видели и разбрали), реших да публикувам поне още един. Понякога е много полезно да се четат стари вестници и списания.., и дори да се гледат стари филми.Та заглавието за новите данни е от едно старо списание, но затова пък материала и интервюто, които ще представя тук са като допълнение на новата(стара) публикация от предишния постинг..!

imageimageimage

"TO TNE ENDS OF TNE EARTH"  CHANNEL 4 UK

"Резултатите от разкопките ще накарат историците да пренапишат историята"
По този начин четвърти канал на Британската телевизия описа очаквания ефект сред научните среди от филма "До краищата на света", който запозна зрителите не само с една от най-блестящите древни цивилизации, погребана под пясъците на пустинята Такла Макан, но и с крайностите, до които една доктринерска политическа система може да достигне в желанието си да прикрие от света неудобни за нея факти.Предаването, излъчено в най-гледаното време между 20,00 и 21,00 часа, беше определено като сензационно и се очаква генерална преоценка на един цял дял от древната история на човечеството - на историческите,археологическите и лингвистичните теории, свързани с произхода и миграцията на индоевропейците.

imageimage

ФАКТИТЕ

На територията на днешната китайска провинция Синкиянг(Таримската котловина), днес почти изцяло заета от пустинята Такла Макан, от началото на 2-рото хилядолетие пр.Хр. е живяло население от индоевропейски произход с типично европейски антропологически и расови характеристики. Поради невероятно добре запазените в пясъците мумифицирани тела от откритите погребения тези характеристики не подлежат на съмнение и са окончателно потвърдени от британския антрополог, провел тяхното изследване.
Цивилизацията в Таримската котловина се е развивала прогресивно през един период от 2500 години, като е била в постоянни връзки както с Китай на изток, така с Индия на юг и народите на запад. Тя е достигнала най-голямото си могъщество около 3-2 век пр.Хр., започнала е да запада през първите два века след Хр., след което постепенно се засилва китайското влияние там.
В различни периоди през Таримската котловина са преминавали не само търговски кервани, свързващи Запада с Изтока, но и културните, и религиозните концепции на тези два свята - будизъм, таоизъм, митраизъм, християнство, манихейство. Хората там са били създатели не само на Копринения път, но и на един културно-религиозен синкретизъм, който накарал авторите на филма да определят Тарим като "родина на световната цивилизация".
Всички открити обекти на материалната култура на населението от Тарим - тъкани, метали, оръдия на труда, транспортни средства, конска амуниция и др. - сочат само един паралел - с населението на Европа( от т.нар. ямна култура или иначе казано древен Идел - древните булгари).
Освен големите градове, обитавани някога ог десетки жители и сега погребани под пясъците на пустинята, правят впечатление и скалните рисунки, които според специалистите имат само един паралел - "със скалните рисунки от България и Украйна".
Населението на Тарим и на високите пасища на Тиен Шан(около връх Тенгри) са били винаги в тесни контакти и "вероятно от един произход"(тези краища са били наричани от нашите предци - Хин а за империята на източните българи - хони в древнобългарските летописи се намериха достатъчно и конкретни сведения). Като от 3-ти век пр.Хр., тяхното икономическо допълване намира завършек в културно-политическо единение, насочено към широко настъпление срещу Китай.
Участващите в научните изследвания палеоботанисти и палеозоолози посочват интересния факт, че отглежданите днес по тези места растителни и животински видове са далеч по-примитивни и некачественни от някога отглежданите там, както и че здравословното и диетологично състояние на днешното население на Тарим е по-лошо от това, на което са се радвали някогашните му обитатели. Същото се отнася и за качеството на вълнените тъкани в употреба сега и тези, намерени в древните гробове. Всичко сочи един внезапен и невъзвратим срив и деградиране на икономическото, техническото и културното равнище на района след изчезването(или изтеглянето) от него на индоевропейските му обитатели.
Една забележителност, пропусната от изследователите или сметната от тях за неважна, но от голямо значение за българската перспектива, е , че главите на хората, изобразени на скалните рисунки показват ясно изразено изкуственно деформиране(виж Ави-Тохол,кн.8/97 г.,стр.57-59).

ФАЛШИФИКАЦИИТЕ

Във филма открито се посочват постоянните трудности пред експедицията, създавани от китайските власти, които при самите полеви проучвания прерастват в най-долнопробни фалшификации. Предварително са били подменяни мумиите в гробовете, определени за разкопаване, с мумии, носещи китайски антропологични характеристики, макар и от период, неотговарящ на датирането на гробовете. Където това не можело да се осъществи поради липса на мумии за замяна, на оригиналните мумии и бил откраднат черепът с наивната представа, че по този начин няма да може да се открие расовата им принадлежност. Разбира се, всички тези трикове са били на място регистрирани и документирани от висококвалифицираните западни учени. Причината за тези примитивни действия, както и близо двадесетгодишната забрана за достъп на чужди археолози в района е, че днешните открития слагат край на теорията за "изолираното и уникално развитие на китайската цивилизация". Става ясно, че непосредственно в съседство и по-точно вклинена в китайската културна сфера е съществувала високоразвита индоевропейска цивилизация, която в продължение на 3000 години е била в тесен контакт с Китай.
Да се надяваме, че след като тези факти са вече достояние не само на световните научни среди, но и на световната общественност като цяло, за съвременните български историци Таримската котловина няма да продължи да бъде тера инкогнита.

Лондон, 27 март,1997 год.

imageimageimage

Материала, който представих с малки съкращения е на сп. Ави - Тохол кн.9 от 1998 год.Не знам доколко Западната област на хунорската империя(както я наричат нашите изследователи, начело с големия Димитър Съселов) вече не е "тера инкогнита" за българските историци, но теориите и "откритията" не са спирали нито за момент...Това показва че комунистите и по света и у нас ,както и в Китай много си приличат!

Колкото до ровенето на кокали то им е явно хоби,щом като употребиха упражнението и с нашия цар Бориса.Да кажат на черното, че е бяло е това за тях е нещо елементарно, та защо и по този повод КГБ да не напише древнобългарските летописи?!
А акад.Нурутдинов и аз като дълбоко законспирирани агенти най-усилено да ги разпространяваме...Той с мижавата си пенсия а аз с мижавата си заплата?! Лошото в случая е че ни отнеха родовите имения с крепостните селяни и роби, които днес се подвизават като научни и управленски елити на републиките!!
Колкото до интервюто с британската художничка Каролайн Джонс, него ще го оставя за женския месец март.
На вчерашният ден за прошки на нито един душманин не съм простил и нямам намерение! А на останалите пожелавам - Приятна вечер!



П.П.Кратък коментар за клиповете:
1) Докато тия "умните" и "модерните" тука се туткат да си измислят теории и открития унгарците почти заеха мястото на българите, макар че само са преживявали и поминували покрай нас...
2)Народна уйгурска балканджийска песен с килим и архитектура.Прилича на тия от Западна България ,дет ги пее Павел Сираков...
3)Уйгурска народна песен с хунско грозде,което вирее в Токай-Унгария и в Северна България.Певицата и тя ми напомня за една ,която не беше от България,не беше и от Уйгурия,но най-много обичаше вино от хунско грозде...








Гласувай:
12



1. syrmaepon - "бабите" са интересни
28.02.2012 08:06
особено тези дето държат чаша в ръка ))))
цитирай
2. atil - Иска ми се да обиколя към оня край. . ...
28.02.2012 14:25
Иска ми се да обиколя към оня край..Интересно защо професорите ги засилват към Монголия из чукарите и ливадите,пясъците а тука не отидоха да видят по нещо,да заснемат..Може би китайците не пускат още.То не в Монголия а в Манджурия по-скоро може да се види и намери нещо интересно.
цитирай
3. kagami5 - Дали тези рижави мумии са типичното ...
28.02.2012 18:38
Дали тези рижави мумии са типичното българско лице? - ами не са, няма нужда даже да се чудим. Има наистина някои интересни факти около няколко китайски ''минорита'', те просто имат бял произход, а не китайски, но какво от това? Остатъците от тях и днес си живеят полудиви в планините, въртят хора по празниците и принасят в жертва бикове. Май ще е добре да разкажа по- подробно за тях, за разлика от нас те си знаят историята.
цитирай
4. atil - Не знам кои са тия, които не си знаят ...
28.02.2012 20:52
Не знам кои са тия, които не си знаят историята, но ние я знаем вече сравнително добре. Дали са типично български или не мумиите, за това се разказва във филма и репортажа на човека от Лондон, но тогава да определим и фараонските мумии дали са типично египетски, та да си дойдат нещата на мястото. Остатъците по планините са останали щото са избягали нататък за да не ги изколят или поробят, но въпреки това от европейските им гени днес са останали като цяло едва около 25%. Макар, че някои по нищо не се различавали от англичаните. За да ги сравним с българите(кои по-точно обаче, защото не сме ние единствените българи на този свят) трябваше българска експедиция да отиде да се сравни. Основната част от хунорите или източните българи-хони през втори век се изтеглила в южните части на Източна Европа. А една група се заселила в Суварския бейлик и като се смесила с тамошните фини, поставили началото на етногрупата,която днес наричаме- чуваши.
А в китайските и българските летописи има толкова сведения за историята на източните българи, та дори великия военен стратег и филисоф Сун Дзъ е давал примери за тях във великото си произведение"Изкуството да побеждаваш", известно днес по цял свят.Димитър Съселов е изследвал историята тези краища преди 1944г. и трудът му не е напразен. По нататък аз пък ще напиша точно за това.Защото и неговите и усилията и на Паисий, древнобългарските летописци ги оправдаха по категоричен начин.
По добре е днешните шебеци(които имат пари и вземат решенията) на република България да се запитат - останало ли е у тях нещо типично българско...?!Те почнаха дори физически и антропологично да се израждат и деградират.
Което е много жалко и обидно за паметта на предците!
цитирай
5. atil - Всъщност интереса е оправдан от ...
28.02.2012 21:09
Всъщност интереса е оправдан от по-друга гледна точка.Каква част и с каква численност точно от тези преселници се е появила на Дунава през 7-ми век никой не може да определи.От идването им в Европа тогава вече са минали 5 века.Въпреки това у нас има намерени погребения на хора с изкуственно деформиран череп..Булгарските летописци казват,че основната част от родовете ,които подкрепили Аспарух във войната с брат му Боян са били от северокавказките бурджани.Затова на България са и викали и Кара Бурджан.Обаче! Точно тези източни българи са дали на Европа царската династия Дуло,която по-късно основала 5 държави,между които и Дунавска България.И точно от времето на 2-ри век когато идва на власт в Идел - Първата хунска династия почва и "именника на българските ханове"..Както го наричат оня документ..,славянския препис.
цитирай
6. kagami5 - Мисълта ми беше да не се завираме при ...
28.02.2012 23:04
Мисълта ми беше да не се завираме при китайците, щото онези, които някога са се заврели там , там са си и останали. В запазените родословия на същите тези ''бели'' китайци, Гомер, бащата на кимерийците, се нарича ''Хун''. Те са тези, дето са шетали по Европата и за които пишат, а от многобройните им родове е имало един, наречен пак от китайците ''белите хуни''. След тяхната поява изведнъж кимерийците ''изчезват'' от историята и навсякъде плъзват хуни, пръкнали се незнайно някъде къде Китай в главите на умниците. От Китай е излязли името!!! Аз нищо повече от това не искам да кажа :):)
цитирай
7. atil - Тук става въпрос за друго, и по-д...
28.02.2012 23:49
Тук става въпрос за друго,и по-добре,че ги изкарваш тези становища,защото доста така мислят и така разсъждават .Преди това по-друг начин разсъждаваха и т.н.Но нещата хич не са толкова объркани и сложни.Те нарочно се забъркват на каша и тюрлюгювеч за да се скрие истината..Една от причините горе в текста я пише - мита за изключителната самобитност на китайската цивилизация.Другото е да се скрие приноса на древните българи в световната култура,като се изкарат чергари и диваци.
Тук не става въпрос за митове и странични наблюдения,нито за библейски препредавани предания,за сведения писани по слухове и разкази на случайни хора.Някои от тях дори свидетели на живота или бита на народите са разсъждавали егоцентрично и според собственните се разбирания- без да имат понятие за същността на нещата.Няма бели китайци,самата дума - е древнобългарска и с нея те са наричали всички хора от жълтата раса.Това което цитираш тези сведения са смешни от гледна точка на българите,които много добре са знаели как стоят нещата,и то поне до края на 14-ти век а и до самото Възраждане(когато за стотина години гъркоманията и русификацията почти затриват и замитат всички следи и връзки с миналото).Значи от Гомер били кимерийците а от Хун - хуните,сигурно пък от Болг- българите или как беше от Зиези..? Но на мен не ми е смешно в случая защото всичко е за сметка на истината за миналото,която дава сила .Все едно дали е приятна или неприятна.
Затова "Джагфар Тарихи" не се издава ,клевети се и се потулва.Кимер е също древнобългарска дума а Гомер е синоним на Омир,предполага се ,че самия той е от такъв произход,както личи от името му.А източните българи са наречени така по името на първия си цар който ги извел от Източна Европа в Хин(Азия)-хони.
Много народи мистериозно "изчезват",не са само кимерийците.От Азия няма никакво хунско нашествие в Европа и никога не е имало.Нашите предци идват в Източна Европа постепенно,но царската династия Дуло се преселва в края на 2-ри век.
цитирай
8. atil - След това следва срив в старите земи ...
29.02.2012 00:14
След това следва срив в старите земи и Китай взема надмощие.Преди българите в Европа да "станат" да станат хуни,безчисленните им пълчища се казвали ,алани,сармати,поомешват ги и ги пообъркват и със скитите.Но всички те после мистериозно "изчезват" и се появяват другите.По едно време и хуните изчезват яко дим.. А от днешен Китай идват само няколко орди(съюзи на скотовъдни племена),те са имали особенна организация ,която е добре проучена,и културата им е на по-високо ниво от която и да земеделска култура по това време,но за това се мълчи и не се пише.Не са били особенно многобройни и се заселват в днешен Кубан и Приазовието.После там принц Джанбек,избягал от север след преврата на Бояркъз,основал с тяхна помощ Българското тарханство със столица Бунгар(Фанагория) наричан още и Ечке Булгар.Именно на негова основа Кубрат,веднага след разпада на Тюркския каганат обединява българските земи.Но кой знае защо територията на това тарханство я броят за "Велика България"?!След като нещо велико няма в това обикновенно тарханство?Пак мистификация..Територията на Велика България е била от Дунава до Енисей и тя просъществувала до 920-22 година,когато окончателно се разделя на две самостоятелни и независими държави.Войната на булгарите-иделци през 5 век срещу Византия прераства в завоюване на Западна Европа.Причината да ги "похунчат" масово е тази,че е управлявала Хунската династия а хуните естественно са били първенсвуващия елемент в държавата.А тяхната аристокрация имала ръководна роля.Изхода от батака в който са ни натикали и в областта на историята е един - да се учи българска история а не творческите разсъждения на тема източници и летописци и всякакви други научни и ненаучни нечистоплътни твари.
цитирай
9. kagami5 - А източните българи са наречени така по името на първия си цар който ги извел от Източна Европа в Хин(Азия)-хони.
29.02.2012 08:44
Не ми стана ясно, Азия ли се е наричала някога ''хин'', или това е името на царя? В древността родовете са се наричали по името на патриарха си обикнвено, та не виждам смешка, че кимерийците са от Гомер, Омир, Кимри, все едно е. Коментирах, не за да споря, а да подчертая факта, че хуните не са дошли от Азия, а са отишли там и не са били толкова ''чернооки'', колкото им се приписва.
цитирай
10. atil - Смешката идва оттам, че "к...
29.02.2012 14:48
Смешката идва оттам,че "камир" е прякор с който древните българи са ги нарекли,което означава -"хора от тесто" това е насмешливо название след като са ги разгромили и изгонили от Северното Причерноморие заради северните саки(скитите).Кимерийците отказали да дадат земя за заселване на и били разгромени по заповед на българския цар.А оригиналното им име било "кимер" пак древнобългарска дума означаваща - лодкарите или превозвачите по вода от кеме- лодка.Те умеели да правят плавателни съдове и да плават на тях.
Ще дам малък цитат от "Най-древната история на тризъбеца" защото наистина човек трудно успява да прочете нещо смисленно докато е зает с купищата глупости и словоизлияния по всякакъв повод и то нае само в този блог:"...В началото на 2-то хилядолетие пр. Христа от Идел тръгнала трета голяма изселническа вълна, възглавявана от булгарското племе ексага или агатар/”речните” или ”водните” по булгарски/. Заради умението си да правят кораби и да плават на тях, агатарите били наречени „кимери”/”лодкари”, „корабници”, ”превозвачи” по булгарски/. Една част пък останала в Украйна, където съседите им ги нарекли ”древляни” и „кимерийци”, друга част през днешна Молдавия се спуснала на Балканите и подчинила себерите/северите/ и билсага, трета част около 1700г. пр. Христа проникнала през Сувар в Мамил/Египет/ и 100 години управлявали там/египтяните наричали ексага-„хиксоси”/. В средата на 2-рото хилядолетие пр. Христа земетресение вулканична пепел и гигантски вълни, предизвикани от катастрофалното изригване на вулкана на о-в Фера/близо до Кипър/, погубили по-голямата част от булгаро-крешското население на Креш-Крит..."
Преселниците на изток са може да се каже са първата голяма преселническа вълна от Източна Европа.Водел ги е сина на основателя на древен Идел - Джам Иджик-Хон.Оттам и се нарекли хони,но Хон е бил и синоним на духа покровител на древните българи - Булг,Синди,Маг,Магол и т.н.т.е. алп Вълк(Бури).Тогава с думата - Хин българите са наричали Азия.
цитирай
11. atil - По късно към това название се лок...
29.02.2012 15:08
По късно към това название се локализира планинския масив на Централна Азия- Алтай,Тян Шан и т.н.Син или Хин пак е синониним на алпа Вълк,те го разпространили до Индия и река Инд.
Така че прословутите арийци в Индия и Иран не са паднали от дърветата или от Небето а са слезли на юг от Европа.И нашите летописци са имали отлична памет и сведения за събитията.
Докато са били независими или са имали надмощие хунобългарите не са се смесвали с местните народи.Така и в Днешен Северен Китай.Затова и мумиите са типично европейски.По-късно ,подобно на византийците тук,китайците почнали да наемат български отряди,да ги подкупват с всякакви благини и жени,постове и т.н.Това го пише в техните летописи.Споменава го и Сун Дзъ в трактата си за военното изкуство.По повод на това какво да се прави,когато врагът не може да се победи със сила...Настъпило и разделение между самите българи,източната част доста се омонголила по това време,но по времето на Мо Тун били победени и държавата се обединила.От старото население в наше време в онези краища обичаите и езика са запазили само уйгурите в Северозападен Китай.Всички други които останали влезли в рамките на тамошните народности-китайска,индийска,иранска,афганска.Оттам идват някои прилики и паралели с тях- от българското влияние върху тях а не че ние произхождаме от иранците или от още някого,неизвестно кой...НИЕ ПРОИЗХОЖДАМЕ ОТ СЕБЕ СИ!! В това се състои всичката мистика и "велика тайна"..
цитирай
12. oranjevia - Та гледайки тази свастика се сещам, ...
01.03.2012 22:05
Та гледайки тази свастика се сещам ,че на погребалната дреха на Калоян е извезана със златотъкани свастики - открити група от две по средата разделени със знак подобен на зигзагообразна черта.Най инттересното е ,че едната е лявовъртяща свастика ,а другата дясна -т.е. уравновесяващи се взаимно.Както знаете свастиката е магически знак на светлината, астрологично се извежда от магическия квадрат на слънцето и двете определят различна съдба на носещите ги в зависимост дали носят лявата или дясната.Което показва че този който ги е извезал и този който ги е носил ,макар и християнин от поколения/какъвто е Калоян/ е разбирал значението на символа .
цитирай
13. atil - Един от съвременните творци на л...
01.03.2012 23:07
Един от съвременните творци на легенди, от Холивуд ,казал :"Хубавото или лошото на легендите е ,че понякога са истина!"Тук в блога имам записана една истинска легенда свързана с България.Та горният коментар ме подсети за това:
http://atil.blog.bg/history/2011/05/25/omagiosanata-lampa.752989

Напоследък обаче все повече се замислям за бъдещето отколкото за миналото.И до каква степен деградацията е нанесла поражения върху българския дух у хората тук.Само безчуственния и безумния не усеща и не разбира ,че го убиват! И от тази гледна точка много неща и упражнения върху страната и хората много лесно намират обяснение.И особенно "Реформите" и "изпълнението на критерии","несменеямоста и незаменимостта" на кадрите...Еднакво ценни и за Съветския съюз и за Европейския съюз и съвсем вредни за българския народ!
цитирай
14. atil - особено тези дето държат чаша в ръка ...
18.08.2012 23:58
syrmaepon написа:
особено тези дето държат чаша в ръка ))))


За съжаление този клип е премахнат и се наложи да редактирам постинга. Там се виждаше че имат общо с нашите "Побити камъни".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648419
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031