Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2012 20:25 - 3 март - Национален празник на Република България
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6601 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 18.12.2015 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и след 500-годишно османско владичество се създава Българска държава.
Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 г., което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на подтиснатите българи. Войната става неизбежна след провала на Константинополската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и да зачита правата на своите християнски поданици. Тя завършва с победа на руското оръжие.

Санстефанският мир е подписан на 3 март (19 февруари стар стил). Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г., за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен - т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км. Пълномощници от руска страна са граф Н.П.Игнатиев и А.И.Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.
Чл. 6-11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Чл. 8 предвижда да се плаща специален данък на Високата порта.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Сан-Стефанският мирен договор от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров. Санстефанска България с малки изключение припокрива картата на Екзархията от 1870 г., с която султанът легитимира православната духовност на българското население. Един от важните резултати на Санстефанския договор е, че той създава един идеал, който е в основата, както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 г.
Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г.

По силата на неговите клаузи Сан-Стефанска България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит празник на всички българи!


image


Гласувай:
9
01. yuliya2006 - . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . И ...
02.03.2012 20:34
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!ИВАН ВАЗОВ
цитирай
2. syrmaepon - Честит празник!
03.03.2012 10:31
http://www.youtube.com/watch?v=oMgNQ7_imHQ&feature=related
цитирай
3. atil - Както казва древната мъдрост - ч...
03.03.2012 11:25
Както казва древната мъдрост - човек винаги има избор, а Христос го препотвърдил!Затова не обичам думата - робство,далеч не всички българи са живели като роби преди освобождението или пък са имали робска психика и мислене.Това го забелязали и руските офицери и нееднократно го отбелязват в записките си от войната...
Робския дух се настани в България много по-късно и особенно в последните години,когато ни убеждават,че сме били най-свободни...Свободни - но с робски души и потиснат български дух.
Ще дам само два примера от последните 50 години на турското робство в родното ми село:
Имало един дядо Никола,който имал кошара извън селото,един ден когато синовете му били с добитъка на паша ,дошли турците да го карат на ангария(да им работи без пари).Той обаче отказал.Когато го заплашили с побой и дори смърт той ги напсувал и ги нарекъл крастави кучета и че по-добре да умре отколкото да им работи ангария.След което ядосаните турци го убили.А сега? как постъпват свободните българи? Работят с месеци без заплати,мълчат като пукали и търпят всякакви кретени и идиоти да ги разсипват и да им тровят живата с поколения напред..
Друг случай от моето семейство:Прадядо ми имал трима чичовци.Единият имал чудно хубава жена и един богат турчин от съседното село я откраднал.Брат му, обаче ,който носел родовото име Джура,като разбрал ,веднага отишъл с коня от нивата направо в селото на турчина.Посред бял ден влязъл у тях,отрязал му главата и върнал жената на брат си.След това минал в нелегалност,станал хайдутин.В старата къща имаше едно скривалище под стълбите където се криел зимно време..
Днес много свободни българи сами си предлагат жените,а дъщерите им се продават за пари на когото падне,или за облаги...
Та оня дето казал ,че историята е учителка на народите е бил много прав! Стига само да има кой да се поучи.
А празника е за празнуване още повече,че има какво да се празнува!!!
цитирай
4. syrmaepon - Ех-брех,тия прадядовци
03.03.2012 13:49
всеки сам решава дали да е роб или не
цитирай
5. atil - В следващия постинг, който публ...
04.03.2012 01:56
В следващия постинг ,който публикувах днес точно на 3 март,реших да сложа едно видео за един прадядо..Тука е по-сериозно и официално положението , но за следващия става.И ние сме имали борец в рода си,но по-назад във времето и също му се наложило да замине..Но неговата история е за цял телевизионен сериал!
Христо Калчев ,светла му памет пишеше за такива хора..Не само за сегашните борци,но и за тия от миналото има книги.Има една за "Белия дявол" ако има кой да направи подходящ филм,Оскара му е в кърпа вързан!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 4705529
Постинги: 539
Коментари: 2572
Гласове: 3338
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930