Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 19:45 - Духовният ръст на древните българи
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6809 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 08.01.2015 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

Миграция на източните българи(хони,хунори) на запад от втората половина на 2-ри век до края 7-ми век.


Зачеквайки темата за хунобългарите в няколко предишни публикации, днес си дадох сметка, че ще остана длъжник на големия родолюбец и изследовател на древната история на българите - Димитър Съселов.Ако не се изкарат тук няколко думи за него и работата му като изследовател на българската история. Още повече, че съм го сложил в първия си постинг,като основен автор сред авторитетите, които почитам. Абсолютно невъзможно е в една кратка публикация да се обхване дори основното, което ни е оставил като наследство, но все пак дори и една кратка бележка за него и делото му пак ще е от полза.

image

Димитър Димитров Съселов е роден на 3 юли 1893 г. в София. Завършил е право. Адвокат в Софийския окръжен съд от 1920 до 1922 г. След това работи в Пловдив.Един от основателите на "Българска орда" заедно с Николай Станишев,Фани Попова-Мутафова,Чавдар Мутафов. Пише много статии в издаваното от Ордата списание "Известия на Българска Орда". Заедно с останалите свои съмишленници той е подложен на репресии след преврата на 9 септември 1944 г. Отнети са му адвокатските права. Изпратен е на лагер още на 20 януари 1945 г., а от август 1948 г. е интерниран в гр.Пирдоп, където остава до края на живота си. Умира в София през 1973 г. През цялото време той и семейството му - две дъщери-лекарки и син архитект, са следени от държавна сигурност и преследвани по всички възможни начини. Оставил е ръкопис, много трудове върху древната българска история, които дълго време преди 10 ноември 1989 г. се разпространяваха сред приятели, познати и хора, за които звучеше неубедително войнственно налаганата хипотеза за славянския произход на българите.Автор е на книгите "Велика Сърбия или България" и "Пътят на България"(1936 г.). Второто, допълнено издание, направи през 2000 г. неговият син.

Тук ще предложа няколко кратки откъса от допълнителната нова глава към "Пътят на България" озаглавена - "Духовният бой на българите". За написването на тази глава са използвани главно работите на Леополд Де Сосюр, издадени след смъртта му в един том под заглавие"Произход на китайската астрономия"; работата на Д.Маринов "Народна вяра и религиозни народни обичаи",СНУ на БАН,кн.28,1914 г.; Йордан Д.Ковачев "Народна астрономия и метеорология",СНУ,БАН,кн.30,1914 г.; за произношението и значението на китайските знаци,речниците: Кит.руски, под редакцията на проф.Ошанин. И кит.немски на Рюденберг.

Сигурно някои за първи път чуват,че в Царство България са се издавали научни трудове и имало БАН, но преди да питат и да мислят за затритито от турци,гърци,сърби и руснаци, нека се запитат къде е културното, научното, икономическото и политическо наследство на българите от Царство България!? Защо го няма и никой не го ползва никъде?! Кой и защо го затри или потули в дън земя и по каква причина...?! А това е едва от преди 60 години а ние си говорим за древна история и средновековие..., и за източници..?! Но източници има, макар и в огромното си мнозинство - чужди, и следващият постинг ще е на тази тема.

ДУХОВНИЯТ БОЙ(РЪСТ) НА БЪЛГАРИТЕ

Китайците често са укорявали хунорите(Съселов уптребява този термин за източните българи - хоните,като форма на най-близък превод от китайски), че нямали Тао, нито Ли и И. Този упрек е изразен още на първия лист на 110 глава - посветена цялата на хунорите - от летописа Шъ-ки. Наистина, хунорските нрави и обичаи били в много отношения крайно противоположни и пълно отрицание на китайските:
Ли - правила за нравственност, благоприличие и вежливост и И - правила за жизнен дълг, справедливост, чест и достойнство.
Тия правила, според обикновенното китайско схващане съставяли част - дори по-голямата част от същината на китайското Тао. И тъкмо тия правила в по-голямата им част били направо отричани от хунорските обичаи и нравственност. Така например онова, което китайците смятали за най-безнравственно - женитбата за бащините или братовите вдовици, било за хунорите едно от най-главните жизнени задължения, тъкмо от нравствено естество, задължение към рода, към племето и към народа. Шъ-ки свързва дори произхода на хунорите с лишения от Тао син на последния от владетелския род Хсия - цар Кие, който син, наричан Сун-уи или още Хун-ок, взел за жени бащините си допълнителни жени(Де Грот,I,с.1,2-3).
Самите хунори заявявали открито на китайците, че смятат техните Ли и И  за глупави, дребнави и безсмисленни. Така сам кан-ю Холок-ко в едно писмо до могъщия китайски владетел от рода Хан - Ву-ти, му заявява, че това е само "дребнав церемониал".(Де Грот,I, с.185)

Упрекът обаче, че хунорите били лишени от Тао, бил в последствие напълно изоставен от китайските летописци, особено когато те по-отблизо се запознали с хунорите, с техните нрави и обичаи и с техните разбирания, както и с техния вътрешен смисъл...
...Според най-великия източноазиатски мислител Лао-дзъ
(съвременик, вероятно по-млад, на иранския Зороастър и индуския Сакия Муни - Буда и, по-стар на съотечественника си Кун-фу-дзъ - Конфуций, изглежда е произхождал от северните области на Китай, но по разбиранията си е бил твърде чужд на общокитайските схващания. Отгоре на това се оказва ,че няма нищо лично написано от него - учението му е записано от учениците му - мнозина смятат Лао-дзъ за приказна, несъществуваща никога личност или за извънземна подобно на Първия си император...Това крайно повърхностно схащане, което смята само записаното за действително, пък ако ще да е било само лъжа, е готово да отхвърли и отхвърля съществуването на най-велики личности и събития от миналото на човечеството. Това се отнася не само до Лао-дзъ и "приказния" Яо, но също и до Буда и Зороастър. Да не говорим за извънземните предци на българите,кото мистериозно се появяват и изчезват от историческата сцена.., понеже не са могли чуждите летописци, да го опишат как точно се е случвало, мистерията си остава...) , 
както това, което човек нарича"добро", така и онова, което смята за "зло", еднакво произхожда от Тао.
Тао се намира навсякъде, прониква във всичко - то е същината на всичко, вече съществувало, съществуващо или което би могло някога да съществува. То е безкрайно както по пространство, така и по време, включващо Вселената, но неизмеримо по-голямо от нея. То обхваща всички закони, които управляват Вселената, но стои неизразимо по-високо от тях, защото, както ги е излъчило - Вселена и закони, така то е в състояние и да ги погълне отново.

На практика "приказния" мъдрец се опитва да обясни основния принцип на "несъществуващото" Тенгрианство а именно - принципа на Равновесието!

.........................................

Най-пълни, подробни в китайските летописи са сведенията за хунорското устройство. За държавното, областното, военното и народностно устройство, както и за устройството на населението и на неговите поделения - орди, племена(чърди), родове.
В това отношение особено изобилни са сведенията за българите и за множеството пръснати техни стражеви орди из Памир, Таримската котловина, Западен Кен-лун, та дори и до Кашмир в днешна Индия.
Землището и народа на хунорската империя са били подразделени на три главни области в управленско отношение, които китайците са отбелязали в летописите си като три големи, почти самостоятелни държави:
Средищна област - първа по ред;
Източна лява област - втора по ред;
Западна дясна област - трета по ред.
Също така на три главни войскови отряда е била подразделена и войската: средищен - главен отряд, първи по ред; ляв ,обикновено източен отряд - втори по ред, и десен западен отряд, трети по ред.
Лявата област е управлявал първият престолонаследник, т.е. този, който най-напред би бил повикан да заеме престола на кан-ю и е носил званието "то-ки" - догри кан; той командувал и левия главен войскови отряд.                                         Вторият по реда в престолонаследието е бил "кок-ле" или "кук-ли" кана, също в лявата област. Трети и четвърти по реда на престолонаследието са били десните догри и кокле канове. 
Тези четиримата били наричани "четирите ъгъла"(Де Грот,56), или по-право "четирите рога".
Следвали са други шест, пак разпределени на леви и десни, които са съставяли т.нар. "шест рога" и т.н. В трите области и трите главни войскови отряда е имало всичко двадесет и четири висши управители и войскови началници, между които и известните ни "велики",на китайски: тонг-хо, ун-гуте, дзи-ток и цу-ку канове, или както те всички били отбелязани от китайците "уан" - крале.(Т.е. Тарханите - велики боили,както е обяснено в древнобългарските летописи)



image

Хунобългари

Имах намерение да напиша и втора част, но сведенията са на разположение в книгата на Димитър Съселов - "Пътят на България" а допълнителната глава е публикувана и в бр.2 за 2001 г. на списанието "Известия на Българска орда", София.
Може да се допълни само, че след началото на тази миграция, когато тръгва дори царския род Дуло, в Източна Европа
те, чрез съглашение със старата Идел-булгарска аристокрация създават Хунската династия и поемат властта. А мигриралите на юг основават известната Кушанска империя.

image


П.П. Виждам, че и този постинг влезе сред популярните..,как говориться - " и на этом спасибо!" Затова ще добавя като второ видео любимия си видеоклип, който е на първо място в блогорола ми. А ако някой се зачуди защо след като не приемам славянската басня за произхода на българите,  приемам руската култура и руския език, то отговора е съвсем адекватен и разбираем. Първо на първо и самите ние сме славяноезични а ако някой докаже,че траките говорели подобен, на съвременния български език - то значи, че и те са били славяноезични. И второ на второ, без да замесвам религията, то руската култура е не по-малко славянобългарска отколкото нашата, целокупното казачество освен по десни убеждения са ми братя и по кръв, подобно на волжските българи..! Има и трета и четвърта причина, но и първите две стигат.

П.П. П.9 март,2012 г.Всъщност прецених чи този пост заслужава и втора част, тъй като въпросната книга и особенно списанието, не са чак толкова лесно достъпни а и безплатни...Така че още днес втората част ще бъде публикувана.









Гласувай:
11



1. анонимен - ot juli
29.03.2012 23:06
hmmm ,dobre napisano,pozdravi !
цитирай
2. atil - Когато искате да коментирате, но не ...
29.03.2012 23:26
Когато искате да коментирате,но не сте регистрирани в блога излиза само едно - анонимен!Затова пишете по някое малко име или фамилия да е по прилично...!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649346
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031