Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2012 22:39 - И аварите ли са извънземни?!
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 10786 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 14.03.2016 13:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Аварски тежко воъражен конник. Всъщност това е първообраза на европейския рицар.


Както казал някой си някога : "Човек предполага а Господ разполага!" или по друг начин казано според традициите в българската армия - "Всяка заповед е предпоследна!". Затова пак се налага да пиша непредвиден постинг и то за аварите...Дори не като отговор на една друга публикация тук, която ги изкарва готи и т.н. Тук без малко целокупното човечество да бъде потракийчено без някой да има хал хабер от траките, та какво останало някакви си други "извънземни" като аварите да не ги прибавят към Европейския съюз като готи... Колко му е. Основна ми идея беше да покажа няколко видеоматериала с авари. Но не исторически и извънземни а днешни, съвременни и потомци на тия дето имали каганат в Европа. Само че някои от тях ги деактивираха и накрая оставих само една песен. По-интересното са подробностите за събитията от втората половина на 6-ти и първата половина на 7-ми век, толкова "тъмни и незвестни " за нас...

Оказало се, че 20 000 тежковоъръжени и организирани средноазиатски хунобългари и през 6-ти век, почти 100 год. след изтеглянето на основните булгарски сили от Западна Европа, могли да отидат в Средна Европа и да правят там каквото си искат... Докато не им се опрял брата на Кан Кубрат - Шамбат, когото славяните почитали като светия, че ги освободил от аварите. Защото славяните не са се освободили сами, но след идването на Шамбат(Само) дори станали с радост свободни поданници на държавата му Дулоба(областа на Дуло). За тия неща науката говори разбира се, но не доизговаря и нещо си прехапва езика кой знае защо, когато трябва нещата и героите  да се нарекат със собственните им имена.
За да осветлим малко въпроса за аварите, връзките им с българите и мястото им в Европа и Азия ще използвам откъси от сборника с древнобългарски летописи "Джагфар тарихи, някои от които ги има и в публикациите в блога. И пет пари не давам кой ги признава и кой не ги признава - по-важното е че съвремения българин вече има свой достоверен и роден източник и може да черпи знания за миналото на предците си! Такова каквото е било! Преди това един линк към една аварска приказка. Та тази приказка заедно с коментарите под нея може служи като предисловие тук:


Колкото - толкова :: Лъвско мляко и Чаша на благодатта

И така от глава 3 на Гази Барадж тарихи- "Времето на булгарските балтавари"

"... А след Бел-Кермек(Ирник) балтавар на булгарите бил неговия син Джураш Масгут, а след него - неговия син Татра, а след него - неговия син Боян-Челбир, а след него - неговия син Тубджак, а след него - неговия най-голям син Арбуга Юрган, а след него - неговия най-малък брат Албури..(бащата на Кубрат)..."

                                 **************
"... Родина на сабарите било Седморечието(Алтай), откъдето ги изгонили аварите - последната част от хоните(хуните), които останали в Хин(така българите наричали Азия отначало а после Северен Китай и Средна Азия). Но тези бежанци в Саклан(южната част на Източна Европа) започнали да се държат не по-различно от своито преследвачи и избили доста хонски родове. Част от тамашните хони избягали в планините Каф(Кавказ), където образували свое бегство Хонджак. Другите хони, които заварили, сабарите изтласкали в Джураш, където те били принудени да се приобщят към българите...
Мурдасите, които ненавиждали хоните, се съединили със сабарите и искали да унищожат хоните и приелите ги българи, но Бел-Кермек станал зет на бека на страшните за мурдасите масгути и с това спасил своя народ от изтребление...
Синът на Бел-Кермек - от дъщерята на масгутския бек - Джураш по прякор Масгут служел ту на един ту на друг сабарски бек и заради това получил земи между Сула(Дунав) и Джалда(Крим)... Тъй като бил добър човек по природа, той откупил от сабарите сто хонски бия(боила) и повечето от техните хора и ги присъединил към българите под името сюрбийци(сербийци)...
Сина на Масгута - Татра се прославил със сполучливите си набези срещу Рум(Византия), които извършвал с помоща на подвластните му улчийци(славяни)...

По време на управлението на сина на Татра, Боян-Челбир в Саклан дошли изгонените от хазарските тюрки - авари. Сабарите, които панически се страхували от тях, притихнали, а нашите булгари, обратното, вдигнали глава... Боян-Челбир се побратимил с хакана на аварите Тубджак и му дал неговото име на своя син, а оня взел за себе си името на Бояна. След аварите обаче се появили и техните гонители - хазарските тюрки, но българите заедно с аварите в ожесточени сражения ги отхвърлили от Сула(Дунав) и Бури чай(Днепър). Тюрките остъпили, но отвлекли със себе си част от джалдийските(кримските) българи и им разрешили да образуват в Джураш(Северен Кавказ) собственно бекство Бурджан за охрана на своите владения от юг. Понеже булгарите още от времето на битката при Кан-Дере(Адрианопол, Одрин - по турски и тракийски) ги считали за най-умелите и храбри воини в света. Тези българи затова почнали да ги наричат бурджани, а ги оглавил най-големият син на Боян-Челбира, Атрак. А западните българи на Боян-Челбир останали под зависимостта на аварските хакани. Тях започнали да ги наричат кара-булгари, т.е. западни българи, а не черни, както го разбирали тюрките. Та нали българите наричали запада "кара", изтока- "ак", севера - "кук", а юга - "сара", "саръ"...

Сина на Боян-Челбира,Тубджак воювал на страната на аварите с Рум и подчинените от румците(ромеи) улчийци(славяни). Докато аварите безпощадно убивали улчийците, българския балтавар ги щадял и изкарал от там в своите владения до 200 хиляди души.Тези български улчийци почнали да ги наричат анчийци(анчилар) и станали известни като "анти". Названието им на булгарски означавало  "граничните", "крайните"(окраиных), тъй като ги заселили на северните рубежи на бекството(бейлика) Кара-Булгар - в Учула и на Бури Чай(Днепър).
Хакана на аварите отначало се отнасял към това с раздразнение, но когато по заповед на Тубджак анчийците направили няколкостотин лодки и успешно се сразили на тях с ромеите, омекнал и ги оставил на мира..."


Да видим какво станало по-нататък с българо-аварските отношения.Но тук ще ползвам извадки от публикация блога,тъй като обещах постинга да излезе тази вечер на 27 март 2012 г...

от постинга :atil.blog.bg/history/2011/04/19/idel-bulgar-v-perioda-na-razpokysanost-prodyljenie-na-quot-h.732343

"... В 520 г. Буляк умрял и трона заел Ас-Терек, най-големият му син. Две години по-късно тюркутите сключили антиирански съюз с Византия и поискали от иделските булгари да прекратят нападенията си над византийците. Ас-Терек не се подчинил на това искане и тогава тюркутите помогнали на най-младата жена на баща му, суварката Бояркъз да вземе властта през 527 г. Тя била привърженичка на тесния съюз с Тюркския каганат и основателка на Суварската династия. Бояркъз организирала физическото премахване на синовете на Буляк от другите му жени, сред тях загинал и Ас-Терек.
След това Идел се разпаднал на два бейлика(княжества) - Булгарско Тарханство и Суварски бейлик(Източната Волго-Сибирска част на Идел).
Българското тарханство било основано от сина на старшата жена на Буляк, който се казвал-Джанбек.
(Всъщност засега повечето историци броят това Тарханство за "Велика България", тъй като при потомъка на Джанбек - кан Кубрат от там тръгва и обединява всички български племена и земи. Действителната територия на Велика България или Кара Булгар е обхващала огромни територии от Дунава до Енисей и от Черно море на юг до Бяло море на север... Затова и  била наречена Велика. В Приазовското и Причерноморско Тарханство няма нищо велико...).


image

Българското тарханство основано от принц Джанбек. Кой знае защо броено досега за "Велика България
"

Отначало Джанбек избягал в Крим където служил на византийците а после в Приазовието и основал там Българското тарханство с център в Бунгар или наричан още Ечке-Булгар(Фанагория). Други големи градове на тарханството били Банджа-Кепе или наричан още Агарджа(Керч), Тамья - Тархан(Тмутаракан) и др. Много скоро границите на Тарханството обхванали другите области на на Северното Причерноморие, Предкавказието и Средното Приднестровие. Населението се състояло от булгари, алани и анти-славяни.
В 558 г. Българското тарханство било принудено да признае зависимостта си от аварите и подчинените им угри(старите унгарци). Но след това гермихионската(средноазиатската) аристокрация се разделила на две групировки - ермийци и узи.

Узите взели властта в Тюркския каганат и значителна част от булгарите-ермийци начело със своя баил Аскал напуснали в 563 год. Туркестан и се присъединили към Българското тарханство.
Тогавашния княз Тама-Тархан приел съплеменниците - ермийци на служба и разрешил да се заселят в областта Хон-Балин(южна Украйна), след което главното им селище получило името на Аскал. Самия той се оженил за дъщерята на Тама-Тархан и техния син Алвар Аскал(577-602), при когото административния център на Тарханството вече било селището Аскал(бъдещия Киев), обявил пълната независимост на своето Тарханство от Аварския каганат.
Но брат му Апсих с част от трансилванските българи останал верен на аварите. През същата година(602) Апсих поканил Алвара на преговори при река Бурат(Прут) и вероломно го убил. Само че новият бег - по-малкият брат на Алвар, Бу-Юрган(т.нар.Органа) съхранил независимостта на Българското тарханство при поддръжката на Византия. Съюз с нея бил сключил още Алвар.
През 619 г. Бу-Юрган за укрепване на този съюз приел заедно с част от булгарите християнството от гърците във византийския град Кряшен(Корсун, Херсонес). От тогава  кръстените булгари(и до днес в Русия) ги наричат - "кряшени".
Тази негова постъпка обаче предизвикала недоволсвото на по-голямата част от аристокрацията и жреческата каста.Тогава му се наложило да отстъпи властта на големия син на Алвар - тенгрианеца Куртбат(Кубрат).
През 620 г. по-малкия брат на Кубрат - Шамбат, по негово нареждане построил в Аскал крепостта Бащу,която превърнала това селище в град.През същата година от Бащу(Киев), Шамбат с войска от българи и анчийци(славяни) се отправил на поход срещу аварите. Походът се оказал успешен и той завоювал обширни територии от Прибалтика до Средния Дунав. Провъзгласил собственна държава под името Дулоба(област на рода Дуло). Славяните го почитали като светец за избавлението си от аварското иго и му помагали със всичко. Те наричали държавата - Дулеба. Кубрат поискал от Шамбата да присъедини Дулоба към Българското Тарханство, но той отказал и получил от Кубрат прякора Кий(Отделения, Отрязания). Само че похода на Шамбат и образуването на Дулоба(съществуваща от 623 до 658 г.) подкопало могъществото на аварите. Това позволило на Кубрат да насочи вниманието си на изток, където Тюркския каганат се тресял от граждански войни и изживявал последните си дни.
През 629 г.Тюркският каганат се разпаднал и разделил на две части - Баласагунска(средноазиатско-монголска) и Хазарска(западноказахстанска).
Кубрат веднага подчинил под своя власт българския суварски бейлик и през 630 г. провъзгласил отново обединените иделски земи за единно българско царство - БУЛГАР, БУЛГАРИЯ.



А аварите все пак не изчезнали съвсем безследно и част от тях съхранили своята идентичност  на територията на  днешен Дегестан и Азербайджан. По този повод и подбрах видеозаписите към постинга.








Гласувай:
7



1. germantiger - ...
28.03.2012 15:06
Никой не коментира, защото тази конкретика не я знаят дори опонентите ти...
Аз също не мога да имам позиция, поради липсата на знания, но забелязвам, че тези които спорят с теб под други постинги - тук са тихи!
цитирай
2. atil - Още преди да си отворя блог знаех ...
28.03.2012 17:14
Още преди да си отворя блог знаех какво ще стане и каква ще е реакцията от повечето блогари..Имам опит от историческия сайт дето е в блогорола ми.История БГ.Макар че преди да почна да превеждам и да пускам тези материали (първо там) имах по-друга нагласа и представа.Оказа се ,че нещата са много по-зле отколкото съм си мислил. В смисъл погрешните и изкривени представи са завладяли повече хора отколкото допусках.От друга стана пък получих подкрепа а това че хората са любознателни и четат говори ,че не сме толкоз загубени и в днешно време.
Искам да съобщя една новина за която никой в България нищо не знае или поне не се говори: Преди десетина години се предложи проект за една суперпродукция в киното! С участието на няколко страни, поканени са били и световни звезди ,които обявили съгласието си.Работното заглавие на филма е "Топлите ветрове на древните булгари"! А сценария се базира общо взето на тези неща ,които съм представил тук за историята на древните българи.Проекта е бил спрян от правителството на Татарстан,което получило подкрепа после и от Москва.
Ако този проект се реализира някой ден(може и на запад,павилионите на Холивуд могат да заместят Русия и Татарстан а Украйна няма да откаже участие..) тогава представите и нагласите на света ще еволюират много по-бързо, отколкото с писане в интернет, по вестници ,списания или да се издават книги.
цитирай
3. marknatan - вълкане още ли си с мадури
30.03.2012 21:51
вълкане още ли си с мадури
цитирай
4. atil - Освен тях и другото си е на мястото и ...
31.03.2012 13:09
Освен тях и другото си е на мястото и дори мозъкът ми е пресен..Ако имаш предвид мойта скромна личност...На цар Бориса кокалите му обаче ги няма..Та това ме безпокои повече от мъдите,които са си изпълнили задължението на поне на 50-60% щото имам три деца (законни).Но вълкът е бил символ в тамгата на Идел и после в тамгата на рода Афшин.При нас основни символи са брадвата(балта) и лъка(вар-бер).
цитирай
5. atil - Между другото за известно време ...
31.03.2012 13:13
Между другото за известно време няма да ме има в мрежата(около 20 дена).Така че публикации в историческия сайт и тук ще има от мен едва след 20 април.Ето и за какво още е полезна модерацията...
цитирай
6. atil - Утре е ден лъжата или както го кръ...
31.03.2012 19:29
Утре е ден лъжата или както го кръстиха после някои - на хумора.По този повод явно някои от т.нар. тракедонисти или кой ги знае какви може от филите да са на правиха рзултата на гласовете в този постинг 7:2.Спомням си един мач между Левски и ЦСКА навремето..Но и обратен да беше резултата това ни най-малко нямаше да ме смути..Само щеше да говори за ниското ниво на блогарите.Както е във форума на История БГ.Там съм с рейтинг - 6, но като се има предвид властващите там лудиза връзване и че от тях зависи рейтинга(от форумците) аз съм изключително доволен и горд с този рейтинг там!!!Ако беше обратното бих изпаднал в доста тревожно състояние и дълбоки мисли върху дилемата къде и в какво съм сбъркал.Та да ми дадат положителен рейтинг!
Тук в един постинг си събирам някои интересни публикувани и непубликувани коментари в този блог.От страх или опасения да не ги изтрият и да се подложи на манипулация някой друг коминтар .щото интернет дава еднакъв шанс и на доброто и на злото.Затова има нещо тенгрианско в него.Та по случай 1 април ето и този постинг.Нарича се :ИЗБОРИ! :http://atil.blog.bg/history/2012/03/31/.838155
цитирай
7. анонимен - Дай нещо на нашия древен майчин език ...
03.04.2012 22:45
Дай нещо на нашия древен майчин език от Българската група на турските езици.Гледам,че се мъдри по всички тюркски сайтове,а ние законните наследници даже нямаме представа как звучи. Бива ли таквоз нещо?
цитирай
8. atil - Бях написал забележка за аноним...
06.04.2012 18:08
Бях написал забележка за анонимните да пишат някакво малко име или фамилия за приличие..Но тук без да искате сте уцелили - майчиния език на древните българи наистина е тюркски( според днешната терминология).Но специално ние в основната си маса тук на Балканите след 10-11 век говорим така да се каже бащиния език на древните българи - сакланския(славянския). Аварския език също спада към групата на древнобългарските наречия. Точно днес ми дойде идеята да цитирам едно писмо до мен на акад. Нурутдинов от 1997 год.(тогава беше професор).Та нека сам той със свои думи да даде разяснения по тези толкова дискутирани въпроси.Писмото е дълго може би ще се наложи в две части да го публикувам.И в оригинал на руски и превод на български ще дам отдолу.Може и да сканирам първата и последната страница..Вече имам разрешение всичко да се печата и огласява. Но това ще стане след 10-15 дена..,т.е. след 20 април.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648166
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031