Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2012 17:03 - ОГНИЩА НА ДРЕВНИ КУЛТУРИ
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9981 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 18.12.2015 15:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Карта на миграцията на древнобългарските групи в Евразия


Това на практика е нова тематична поредица свързана пряко със съдържанието и мотото на блога. Когато тези огнища са били открити и започнало тяхното изучаване едва ли някой от тогавашните учени и откриватели е подозирал за съществуването на сборника с древнобългарските летописи..
Затова знанията, които получаваме от тях са абсолютно независими и безпристрастни, подобно на знанията и сведенията за българската история от отец Паисий  или от преводача на Манасиевата хроника за цар Иван Александър.. Които също така се припокриват и повтарят сведенията които дойдоха до нас от историческия сборник "Джагфар тарихи".
Отварянето на тази поредица възникна като идея заради връзката на древнобългарските миграции и преселения с голяма част от известните ни огнища на древни култури.
Но сега предстои да се запознаем с основните огнища на древните култури, а източниците които ползвам са още по-стари - от 1973 год. В случая това е един сборник озаглавен "Искри от древността" съставен от българските учени - проф.Христо М.Данов и Милка Манова - Янакиева.Изд. на "Народна просвета"- София.

                             + + + +
В много отдалечени времена, няколко хилядолетия преди новата ера, когато човекът в Европа се намирал още в твърде нисък стадий на развитие, и пазел огъня като "дар от небето", в долината на река Нил, в земите на Балканския полуостров, остров Крит, в долината между реките Тигър и Ефрат, покрай бреговете на Азия и Индия цъфтяла богата и своеобразна култура. Хората, живели по тези места, имали твърде обширни познания за живота. Те строели храмове и дворци, недостижими със своето строително съвършенство, създали литература и изкуство, които ни пленяват със своята красота, оригиналност и дълбочина. Тези народи отдавна са изчезнали, пометени от бурите на историческите събития, стъпките на хиляди поколения са минали над тях, но хубавото,ценното, вечното, което са създали те, идва до нас като светлина, прорязала тъмата на вековете. Зли ръце са унищожавали понякога само за няколко мига творения, които геният и трудът на много човешки същества с векове е създавал. Времето с безмилостни пръсти е рушело век след век жалките останки, но дори и в руини древността буди у нас чувство на възхищение и почит. Нека сега заедно с вас разгърнем пожълтелите страници на историята на древните народи. Като лъчи из мрака на далечното минало ще се възправят пред нас събития и хора, знайни и незнайни творци на историята, и всички те ще заблестят със светлината на своите дела.

МЕСОПОТАМИЯ

image


Месопотамия, това ще рече "междуречие"- земя между две реки.Така са го превели гърците от древнобулгарското Сувар и така е дошло до нас.Това название се запазило дори в името на един наш владетел от Първото българско царство...Днес тази страна се нарича Ирак, а столицата и - Багдад.
Реките Тигър и Ефрат, поели обилни води от Кавказките планини, за да ги излеят в зелените води на Персийския залив, обграждат плоска, песъчлива равнина, еднообразна и печална. Тук е царството на смерчовете. В ураганния си танц те издигат черни дюни и засипват всичко с прах и пясък.Само тук-таме из равнината се издигат голи хълмове, загадъчни и странни.Отгоре те са плоски, а склоновете им, издълбани от пороищата, приличат на исъхнало бедуинско сирене.
През лятото тук е нетърпимо горещо. Слънцето пече безмилостно и изгаря всичко. През зимата падат проливни дъждове. Тогава земята се покрива със зелен килим от свежа трева и редките палмови горички, измити от праха, приличат на окъпани деца.

image

Тук няма видими следи от стара култура. Няма древни храмове и мраморни статуи както в Гърция и Италия, няма каменни сфинксове и чутовни пирамиди както в Египет. Легендите на бедуините, които чергарствуват тук, търсейки храна за камилите си, не отиват по-далеч от времето на Харун-ал-Рашид и приказките от "1001 нощ".
Колкото и странно да изглежда, тази гола равнина, включена в прегръдките на Тигър и Ефрат, е люлка на една от най-старите култури, които човечеството познава. Плоските хълмове, така чужди на равнината, крият останките на някога цветущи градове с многобройно население, на пищни дворци, каквито въображението мъчно може да си представи, на богати храмове със златни идоли и великолепна украса.
Културната история на Месопотамия наброява няколко хилядолетия. Тук се е родила легендата за потопа, далечен спомен за необикновенните наводнения, ставали някога в Междуречието. От времето на легендарния праотец на човечеството дядо Ной, който плувал със своя дом-кораб по разлетите води на двете стихийно придошли реки, до времето на Александър Македонски, който проживял последните си часове в хладните кътчета на прочутите "Висящи градини" на Вавилонския дворец, сразен от враг, оказал се по-силен от него - тропическата малария. Месопотамия е познала периоди на разцвет и упадък, на бляскаво строителство и разрушения. Няколко народи са изгрявали и залязвали на историческата сцена на тази земя, няколко цивилизации са загивали и са израствали обновени, пак бляскави и неповторими.
Запитали ли сте се някога кой е разделил денонощието на двадесет и четири часа, а часа на 60 минути? Това са шумерите(самарци по древнобулгарски) - най-старите жители на Месопотамия. Те са били забележителни математици и са положили основите на днешната математическа наука. Шумерите първи обуздали водите на Тигър и Ефрат с бентове и прокарали напоителни канали и вади. Те първи създали писменност и култура.
А знаете ли кой е измислил календара с който си служим  днес? Това са наследниците на шумерите - вавилонците. Те са били най-добрите астрономи на древността.

(ЗА ДРЕВНОБЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР: 
atil.blog.bg/history/2014/12/29/drevnobylgarskiia-kalendar-istoricheski-svedeniia-nachaloto-.1326269)

Колкото и чудно да изглежда, основите на много наши знания са положени преди много стотици години в земята на Междуречието. Ние носим в себе си частици от културата, която са създали преди повече от 5 000 години народите, живели в земята между Тигър и Ефрат.

image

.....................................................

ДОПЪЛНЕНИЕ ЗА ДРЕВНОБЪЛГАРСКАТА ДРЕВНА СЕВЕРНА ПРАРОДИНА.
( От 18 декември 2015 г.)

Линк:
 Началото на българската история
atil.blog.bg/history/2011/04/18/nachaloto-na-bylgarskata-istoriia-s-prilojen-tekst-i-na-rusk.731487


image

Булгарские племена Украины II тыс. до нашей эры – 18 век.

Эта страна имела почти всегда одинаковую судьбу с крымской равниной и жителей одних и тех же племен. Киммерийцы, скифы, сарматы (языги и роксоланы), аланы, готы, гунны, венгры и болгары и их потомки, торки и черные булгары или берендеи…

Иоганн тунманн. Крымское ханство
Тунманн. Крымское ханство. Симферополь. Таврия. 1991

От тук: bulgartimes.hu/BULGAR/Pravda/Tunman.htm
...................

На горната карта за пръв път е отбелязана Украйна:
По данни на съвременния украински изследовател и колекционер на стари карти Андрей Осадчук, най-ранното название „Украина” /Ukraina/ в картографията е засечено в карта от 1613 г. Оттогава и почти до края на ХVІІІ в., това название фигурира. Украина е поставяна в района от Карпати на запад до Черкаси на изток. Киев се пада в чертите на Украина, северно от Черкаси.
...............
А първото споменаване засега, най-ранното известие за топонима "Оукраина" е засечено в т.нар. "Ипатиевская летопись" /1187 г./ : "И плакашася по нєм вси Пєрєяславци... о нєм жє Оукраина много постона".

От къде идва името се разказва във волжко-българските летописи, но за тази територия и нейната историческа съдба, която е тясно свързана с българската история трябва да се напише отделно.
....................
Долната карта е физическа географска карта на днешна Украйна.

Иначе ако тръгнете да изучавате историографията на тези земи, или на Източна Европа като цяло - ще ви запуши главата.
Като се почне от кимери, сармати, скити, готи, хуни, които докато се появят и след малко също ги няма...,та до Черняховската култура, която се била появила някак си и после изчезнала, до Пенковската, Салтова -маяцката, Сивашка още има, и още няколко. Всичко се появява и се изпарява, накрая идват славяните, които кой знае защо отначало ги няма?, и почти всичко им се приписва на тях или поне на готите... Българите я ги свържат с изчезналите хуни я не, споменат ги от дъжд на вятър, воювали, пасли, и само чакали някой отнякъде да им окаже културно влияние...?!
Тук някои вече приравниха готи на гети и не са далеч от истината, но тия пак го правят за да тракосат де каквото им попадне. А самите траки са чисти таври и са населили Балканите именно от ония краища. smile emoticon
Наистина щеше да е страшно и отчайващо ако не беше се запазила тази част от сборника на Бахши Иман - "Джагфар тарихи", която през 90-те години на 20-век беше публикувана и по този начин спасена завинаги!!
ВСИЧКИ КУЛТУРИ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА СА ПРОИЗВОДНИ НА ДРЕВНАТА ИДЕЛ--БУЛГАРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ!!
Всичките до една без изключение! Във всичките има приемственост и общи културни белези.
....................

image

За държавата Дулоба, която е сравнително късна, 6-ти век. Също фантасмагории на килограм... И за град Киев(майката на руските градове).
Какво казва нашия автор, българина, всички трябва да го знаят:
"...Кратко за Дулоба:

"Бу-Орган (Бат Органа, регент на Кубрат, вуйчо му) се отправил в Рум(Византия) и заявил там, че Кара-Булгар(Велика, Черна България) скъсва всички връзки с аварите и е готова да сключи съюз с Рум против тях… Зарадваният румски кан веднага признал бека за независим балтавар на Кара-Булгар и сключил с него съюз… българите избрали за свой балтавар сина на Албури – Курбат по прозвище Башту – който веднага започнал да се готви за война с аварите(избрали го много млад, защото вуйчо ме, регента искал да въведе християнството за официална религия в България и бил свален от власт...). По заповед на Курбат по-младият му брат Шамбат през 620 година издигнал на мястото на аула Аскал при възвишенията Куян-тау града Башту и потеглил от него начело на отряд от българи, анчийци и саклани-руси срещу врага. Удало му се бързо да разгроми аварите и да завземе страната им... след това Шамбат се провъзгласил за независим владетел, а държавата си нарекъл Дулоба, (тюр. Дуло род "Дуло-оба", Дулеба). Като узнал това, Курбат заповядал на брат си да се върне на негова служба, но този отказал и получил от Башту прозвището “Кий” (“Отрязаният”, “Отделилият се”). Шамбат останал в Дулоба 33 години и си спечелил гръмка слава с победите си над фарангите и алманците... но въпреки това в края на краищата той бил разбит от фарангите в 658 и се върнал на служба при Курбат. Балтаварът заповядал на Шамбат да заеме предишния си пост – наместник на Башту… Жителите на града толкова го обичали, че нарекли цитаделата на Башту на негово име “Шамбат”, а целия град – с неговото прозвище “Кий”. И сега анчийците наричат Башту “Кий”… По-младият син на Курбат – Атилкесе, наричан Аспарух, чергарувал между Бурджан и Бехташ, а утигите и мурдасите също му били подчинени...Той бил много близък с чичо си Шамбат, който бил улугбек на Башту, обкръжен от верни нему български и саклански бекове..."

Иман, Бахши. Джагфар тарихы, Оренбург, 1993,Т.1, с.17.
..............................

image

Има и друго важно нещо свързано с тази територия. Не случайно тя от 4-ти век става политически център на древнобългарската държава(преди офанзивата на запад) а след периода на феодално разпокъсване от средата на пети до края на шести век, през 7-ми век Кан Кубрат възтановява този политически център със столица Башту(Киев).Това продължава до 10-ти век, когато е окончателното разделяне на Кара Булгар(Велика България) на две части . Урус(Русия) и Ак Булгар)Волжка България).

Не случайно монголският пълководец Субеде напада Европа през Кавказ и първо удря Киев... А преди него същото се опитват да направят арабите на първо са спрени от българите а после с обединените усилия на българи и хазари.
Тази територия е стратегическия център на Европа, който я владее той има стратегическо и геополитическо преимущество на този континент. Затова и събитията там от по-ново време не са случайни...
Кан Куртбат("Кубрат") е бил велик държавник и политик надскочил времето си с няколко века. За съжаление наследниците му и роднините не се оказали на тази висота. Неговите идеи били все пак осъществени по-късно, но с вековни борби и кръвопролития под знамената на религоизното противопоставяне. И на трите "световни религии".
Може би затова всичко, което възникнало на мястото на Велика България продължило и продължава и досега да живее с някакви вътрешни напрежения или пък да е уязвимо на външни влияния. Но то не е типично само за онзи район на света.
За нас остават поуките, разбира се, стига да има кой да се поучи.
................

Линк: За хунския пълководец Ислан и неговите потомци от Дунавска България:
 atil.blog.bg/history/2012/08/10/islan-hunobylgarskiiat-voenachalnik-ot-dunavska-bylgariia.986915



Следва продължение








Гласувай:
9




1. анонимен - Шанлъурфа и мн. др. места http...
08.04.2012 10:15
Шанлъурфа и мн. др. места
http://nikolaijambol.blogspot.com/2012/04/blog-post_1904.html?m=1

Пирамидата в Босна
https://www.youtube.com/watch?v=c_uy_Qy_0ow&feature=youtube_gdata_player

https://www.youtube.com/watch?v=0np7Wigdt1U&feature=youtube_gdata_player

Човека... кога се е появил и от къде..
https://www.youtube.com/watch?v=6SWaYLbqfOM&feature=youtube_gdata_player

Защо древните Бг са си деформирали черепите?
https://www.youtube.com/watch?v=XQC0TsgSKgA&feature=youtube_gdata_player

и т.н и т.н....
цитирай
2. atil - Не успях да видя всички линкове, но ...
08.04.2012 11:48
Не успях да видя всички линкове, но ще ги проверя още днес. Доверих се заради видеото което изгледах и ще го включа към постинга. Трябва да се знае, че теорията на Дарвин се оказа базирана на фалшификати и манипулации и сред научните среди отдавна е развенчана... Тук във видеото се срещаме с подобни изпълнения - когато научните открития се "покриват" и игнорират(подобно на на древнобългарските летописи от "Джагфар тарихи"), за да не се наруши схемата на официално издигнатите в култ постановки...! Но наред с истинската наука се ширят и много измислици и фантазии, които имат различни цели. Едни търсят популярност и печелби,други целево внасят хаос и наразбория в съзнанието на масовия читател и гражданин.
Нещата, които аз изнасям например, са продукт на безпристрастни учени, археолози, филантропи и ентусиасти през годините, които имат неоценим принос за световната наука.
Преди 1989 г. у нас имаше две издателства - "Народна просвета" и "Народна култура" - те издадоха изключително ценни книги.Както преводна художествена литература така и научна. Имаше и луксозни издания с много качествени цветни и черно бели снимки. От там и моето "богатство" тъй като още от 5-6 клас купувах и събирах всичко ценно и стойностно,на което попадах.Тава продължи и по време на престоя ми в бившия СССР, където същата литература вървеше на двойно по-ниски цени.
Относно произхода на човека за мен най-интересни са сведенията за това в древнобългарската митология. Същата е влязла и в основата на библейските истории а от маджарството("народното" тенгрианство) и при богомилите.И мисля че нишката води до действителната история на произхода на човека. Също както сведенията от "Джагфар тарихи", които наместват пъзела за произхода на човешките цивилизации и култури!
цитирай
3. semreh - Дали Входа или отдушника Към. . . . ...
08.04.2012 23:03
Дали Входа или отдушника Към....

http://www.youtube.com/watch?v=cD0BGZ6hTEs

Който е описан в Скрижалите на ТОТ

http://bulgarnation.com/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%20%D0%B2%20%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%20%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D0%B7-%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.html

не се ли намира точно тук, в Република Кабардино-Балкария!

http://planetazemia.blogspot.com/2010/09/blog-post_17.html

Кои са Децата на Слънцето?
Кои са децата на Кхем?
Кои са предците на Българите?

къде са живеели народите, населяващи Земята преди 14 000 години...

http://www.kaminata.net/pradedite-na-balgarite-t24665.html

Между другото....

когато е бил построен Сфинкса в Египет е имало обилни валежи и растителност....

"... Дълбоко под скалите зарових аз моя космически кораб, очаквайки времето, когато човекът може да бъде свободен. Върху него издигнах знак с форма на лъв и при все това приличащ на човек. Там под изображението още почива моят космически кораб, готов да бъде изваден, ако стане нужда.

Знай, о, човеко, че далеч в бъдещето (наближава това събитие) ще дойдат нашественици от дълбокия космос. Тогава се събуди ти, който имаш мъдрост. Извади моя кораб и с лекота победи.

Дълбоко под изображението лежи моята тайна. Потърси и намери в пирамидата, която построих. Всяка е ключ за другата. Всяка е портата, която води в Живота.

Следвай Ключа, който оставям след себе си. Търси и вратата към живота твоя ще бъде.

Търси ти в моята пирамида, дълбоко в прохода, който свършва в стената. Използвай ти Ключа на Седмината и пред теб ще се открие пътят надолу.

Дадох ти моята мъдрост. Дадох ти моя път . Следвай пътя, разкрий моите тайни."

ТОТ
цитирай
4. semreh - Япония и Българите "С...
08.04.2012 23:04
Япония и Българите

"Става въпрос за водената от Тодор Живков българска делегация на международното изложение EXPO - 70 в Япония. После Живков още два пъти посещава Япония.

Според участник от делегацията при визитата на Живков на учудването му от особеното отношение към него и обръщението "БРАТОВЧЕДЕ" той му обяснил, че японските легенди сочат началото на благородническото потекло на императора (той се води син на Слънцето) от конен народ, дошъл в Япония от Азия 1000 г. Пр. Хр. и създал военната организация и военни традиции в Япония."

"Император Хирокито към Тодор Живков при посрещане на българската делегация за популяризиране честването на "1300 годишнината": "Добре дошли отново след 3500 години!"

http://missionpossible.blog.bg/history/2010/10/27/iaponiia-i-bylgarite.625900
цитирай
5. atil - Всичката тази информация от ком...
09.04.2012 12:06
Всичката тази информация от коментарите пак потвърждава забележката ми от първия коментар.. Но между всичко това има и вярна нишка, която може да ни подскаже истината за произхода човека. Интересното е че в нашата древна митология се говори и за .- убири - човекоподобни маймуни, които са имали организиран живот и са били по-близко до хората отколкото до маймуните.Древните ги наричали още йореги и зли духове.Те по заповед на злите духове искали да изтребят човешкия род и почти успели. Но се намесил алп Вълк(Бури) наричан и Булг. Първия "син божий" т.е. първия дух създаден от Тангра. От него и жена му Туран се родили всички други духове.А от внука им Боян-Имен тръгнал рода на именците - предците на древните елбири и булгари. Самия той пожелал да стане смъртен от любов към сина си, който се родил смъртен и баща му не искал да го надживее. Именно неговия син станал и първия цар на древните булгари.
В крайна сметка хората изтребили убирите а оттогава кой знае защо за толкова време нито една човекоподобна маймуна не е станала човек...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649488
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031