Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2012 14:49 - КИТАЙ
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 13830 Коментари: 9 Гласове:
10

Последна промяна: 22.12.2018 21:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
 
Карта на Китай

Откровено казано не изпитвам особен ентусиазъм да пиша за Китай, но пък от друга страна не може да се пренбрегва тази култура. Още повече, че тя е свързана с източните българи, т.нар. хуни(хони) от които е и нашата владетелска династия от средновековието. Въпреки многото условности и мистика, чиято цел по-често е да се скрива истината отколкото нещо друго, неоспорим факт е големият принос на тази култура за човечеството. А книгата на Сун Дзъ "Изкуството да побеждаваш" лично за мене е сред най-важните.

image

Затова поне една публикация за Китай е редно да има тук, след това следват още две за Елада(древна Гърция), на Рим ще отделим малко повече внимание. А на древна Македония за която никой нищо не знае по света и у нас( а най-много не знаят в днешна Македония) ще отделим още по-голямо внимание и се връщаме тук, в днешна България на Балканите.
Преди разказа за Китай нека отново да надникнем в сведенията от булгарските летописи за да се ориентираме за какво всъщност става въпрос:
 

"...Преди около 12 хиляди години, скоро след идването в Идел от изток на карите/фино-угрите/, в българското общество избухнала гражданска война. Враждуващите групировки били оглавени от двама братя-Алмъш и Казан. В края на краищата Казан отстъпил трона на брат си и бил принуден със своите привърженици и част от карите да напусне Идел или Стари Туран.

Част от българите на Казан с карите се отправили на изток. Така части от тях се заселили в Алтай, Уйгурия, Монголия, Северен Китай и достигнали до Америка. . .

Съседите им често ги наричали по името на почитания от тях дух на Вълка-Синдиу/Синби/ или Хона-синди/инди/, сенбийци, хуни,  и т. н. Затова великите държави създадени от българите на изток, се наричали хунски, сенбийски,  и т. н. На Алтай българите почнали да топят желязо. В Северен Китай основали доста градове, продължили да да създават стъпаловидни храмове-пагоди, установили обичая да се носят плитки/в Манджурия/, разпространили мита за вълка-спасителя на българския принц. Освен това дали името на река Хуанхе/от булгарското Кубан-су „Жълта река”/, на пустинята Гоби/от булгарското Куба или Кума „жълт, пясъчен”. В Монголия българите дали името на тази страна/Монгол-от булгарското Магол/. Манджурите, киргизите, уйгурите, фино-угрите и други народи оценили майсторството на българските занаятчии и почнали да наричат най-добрите сортове кожи и обувки –булгар/булгари/...."


ЗА ОСНОВАВАНЕТО НА ХУНСКАТА ДЪРЖАВА

"...Ето как например, описвал събитията българския летописец, ползващ туранския календар от 3653 г.пр.н.е. :
"Три хиляди години преди Буртаската война иделския цар Челбек изпратил в Самар велика войска("урус чиру") за да помогне на тамошните българи да удържат властта, след Самарското наводнение(Библейския потоп). Само че край планините Кап-Каш(Кавказ) при нашия пълководец Кубарчек дошъл самият свален български цар на Самара, Хон-Улан и казал, че неговото царство е престанало да съществува и че той иска да направи друго в Хин(днешен Северен Китай, Монголия и Прибайкалието) при Шесте планини(Алтай). Те тръгнали на изток и в земята на сербийците - предците на всички тюрки, основали голяма държава. Хон-Улан застанал начело и дал на страната своето име - "Хон" ... Живеещите по съседство кара-китаи(монголи и китайски племена) се опитали да им попречат, но били разбити от Кубарчек и повечето се покорили на Хон-Улан... По-късно била измислена историята за основаването на държавата на хоните от Иджик, сина на Боян, макар всички да знаят, че сина на Бояна, Джам-Иджик основал Идел. Очевидно, за тази история в държавата на хоните научили от иделските българи, които се заселили там...
С името "Кубарчек", което означавало "Лодкарския" нарекли по-късно и кана на Булгария, Курбата("Кубрата"), заради това, че той почнал да взема от търговците данък в полза на държавата за превозването им през реките...".


Това е от друг автор от същия сборник:
 
https://boianimen.blogspot.com/2017/06/blog-post_3.html



Тук искам да приложа няколко снимки свързани с горния текст, на които случайно се натъкнах. Преди няколко години изкопали един саркофаг недалеч от Пекин. И кой знае как попаднал в Метрополитен музей , и снимките са красноречиви...Остроноси хора пият вино и яздят хубави коне , носят калпаци, едната фреска много прилича на рисунката от "Джагфар тарихи" на походния шатър на Кан Челбир от Волжка България...на друга двама играят добруджанска ръченица, която със сигурност не фигурира сред днешните китайски танци..Но тия които са се занимавали с китайски бойни изкуства,много добре знаят, колко стъпки и движения от нашите народни танци има в техните северни стилове..!  Тук става въпрос за погребението на някой си И-Хонг... И той с Х, за което ще стане дума по-долу...

 
imageimage                                                                   
  
Първата снимка фиг.15 е от оригиналния капак на саркофага , другите снимки са фрески от същото погребение, намерени.


image


image


Свидетелство за булгаро-арийското начало на тази култура е самия факт, че наричаме тази страна - Китай. С названието "кара-китаи" древните булгари са наричали всички неарийски (т.е. тия които не принадлежат към бялата раса) народи. Другите свидетелства, извън булгарските летописи, преки, косвени, писмени и от материалната култура са твърде многобройни и показателни, но или се пренебрегват или се опитват да ги фалшифицират или се правят на разсеяни, когато става въпрос за тях. И това е основната причина да нямам ентусиазъм да се занимавам с Китай. Неотдавна споделих в един руски сайт, че в съвременен Китай много си приличат с Русия в това отношение.
Китай обаче се нарежда  до онези страни в света, които са създали висока култура още в най-дълбока древност, засвидетелствувана с писмени паметници от преди повече от три хиляди години.
Те познавали компаса, барута, хартията и книгопечатането; умеели да отглеждат копринената буба и да тъчат прекрасни копринени платове; изработвали фини порцеланови съдове, които украсявали с изящни рисунки; имали поети, художници и мислители, чиито произведения и днес не са загубили своята ценност; създали са още преди четири хиляди години своя оригинална писменост, с която и до днес си служи китайския народ.

В обширните земи на тези източни китайци имало плодородни равнини с богата почва, протичали дълги и многоводни реки, образуващи мочурища и езера, издигали си планински масиви, обрасли с гъсти гори, криещи в недрата си богати руди. Природата била сурова. Даром тя не давала нищо на човека. Плодовете на земята трябвало да се изтръгват с много труд и грижа.

image

Двете най-големи реки, които протичат през Китай - Хуанхъ - "Жълта река" и Яндзъ - "Синя река", преминават хиляди километри, преди да излеят водите си в Тихия океан. Всяка година в периода на летните проливни дъждове през месеците юли и август, водите на двете реки излизат от бреговете си. Всяка година дебел пласт тиня обновява земята и жадно чака да погълне посятото жито или ориз.

Най-старата история на Китай е малко известна. За тези далечни времена разказват митовете, легендите и песните, предавани от уста на уста, от поколение на поколение.
Древния китаец обаче не забравял, че да пали огън, да строи бентове, да оре земята, да сее жито и да топи металите е научил от своите прадеди а те от митичните вождове и царе,които се появили при тях...(В днешния съвременен вариант - това са "извънземните" и техните пирамиди в Китай ,които не са по-малко от египетските...).

Той им приписвал свръхестествена сила, превръщал ги в свои богове, принасял им  жертва най-добрите ястия с вярата, че така те ще бъдат благосклонни към него, ще му дадат богата жетва и ще го защитят от стихийните бедствия. В тяхна чест той съставял химни, а в тихите вечери на отмора създавал за тях митове и легенди. На практика в основата им се оказват по-добре или по-зле преразказани и предадени елементи от древнобулгарската тенгрианска религиозна митология...
Сътворени в най-далечни времена от различни племена на китайската народност, те изминали дълъг път, докато в първото хилядолетие били записани в две съчинения - "Книга на песните" и "Книга на историята". Така дошли и до наши дни. Въпреки техния легендарен характер, те са исторически документ, защото в тях е отразен богатия и разнолик живот на китайците през вековете, техните борби, културни завоевания, общественият им строй, техните схващания за света и живота.

В основата на китайската история стоят цели десет митични периода... Но затова пък колкото и да са митични - всеки от тях носел нови открития и усъвършенствувания в живота на китаеца. А епохата на митичните периоди е твърде продължителна. Най-ранният период, за който има писмени извори,(т.е. не е митичен, интересно че, според науката за митологиите, унищожавайки българските писменни източници нас без малко да ни превърнат в най-митичния и митологичен народ на земното кълбо...), е периодът на държавата Шан-Ин(18- 12 век пр.н.е.).

През най-стария митичен период според китайските легенди бил създаден светът, Земята и човекът. Това е свързано с легендата за Пангу.
Тук веднага почват преразказите от древнобулгарската религиозна митология.Как братята-близнаци Кубар и Самар се превърнали в гигантски патоци и създали сушата и т.н. за тялото на великана Албастий,(Пангу), за първата жена -царица(Туран) дошла от Небето,после покровителка на водите и земята и войната и с злите духове...
При тях е Пангу и Нюйява(съвсем некитайски имена...),друг персонаж при тях Гунгун - съперник на Нюйява, който бил убит. Същата Нюйява ги научила да строят бентове.
После се появил друг вожд, който ги научил да строят колиби, друг пък ги научил да палят огън. След това измислили дрехите, мерките теглилките, изнамерили и възловото писмо.

Епохата, през която китайците вече живеели на родове, е отразена в легендата за Фуси. Той разделил племето на 100 рода и на всеки дал отделно име. Той забранил на хората от един и същ род да встъпват в брак помежду си. Дотогава всеки знаел само името на майка си, а оттогава започнал да знае и името на баща си. Фуси научил китайците да ловят риба и да опитомяват животни. Научил ги да отливат монети, да измерват времето, изнамерил и музикалните инструменти.
В булгарските летописи пряко се казва ,че именците на Боян заварили китаите да живеят в пълен разврат и ядели сурово месо. Жените били общи а децата принадлежали на племето и познавали само майките си...

Хуоцзи, цар от десетия вече митичен период, научил китайците на земеделие.
Своята военна организация китайците свързвали с името на царя Хуанди.
Интересно че все с Ху започват имената им... А не с Ки или Чай, щото те казват на страната си Чайна или Чайхана, както и да е, ама тук се сещам за вица със сборния световен отбор по футбол, където постовете ляв и десен бек били поверени на двама братя от Китай - Чай Пий Хуй и Пий Хуй Чай..
.
Жената на Хуанди пък научила китайците да отглеждат копринената буба и да тъкат копринени платове. Тогава Хуанди наредил знатните и богатите да носят копринени дрехи, а бедните и простите хора да се обличат с памучени дрехи(при Мао Дзе Дун вече с дочени костюми - работнически).

image

През последното столетие се забелязва тенденция към отричане на древнобългарското имперско начало и обществена система и връщане към първобитно-общинните китайски традиции. В този смисъл идеологията на комунизма изигра положителна роля и дори повлия върху голяма част и от съвременото европейско-арийско население по света. В начало на революционите промени сериозно се обсъждал въпроса да се възтанови общата собственост върху жените а грижата за децата да се поеме от държавата.

imageimage

Силната партийнокомунистическа-капиталистическа икономика на Китай ,не означава благоденствие за днешния китайски народ...Въпреки това , очакваме китайски инвестиции в ЕС при бабите от Видинския край...На какво ли ще ги научат и обучат китайските земеделци...?!


Като цяло простите и нисши хора по цял свят имат една идеология и едни морални и естетически критерии. Независимо от това каква власт,образование или колко пари притежават и от каква раса са. В това се състоят и всеобщите им въжделения за принизяване ролята на семейството и правата на родителите, признаване на извратеното за нормално и законно. За приравняване на простото с умното и на мързеливото с работливото в правата и задълженията им... Издигане в култ на лъжливото и крадливото( при условие, че не е хванато и е успешно...). 

Който иска да чете повече за Китай да отиде в Уикипедията или в Централната библиотека "Св.Кирил и Св.Методий" в центъра на София, а аз ще завърша с една древна песен от Китай. Според мен тя е свързана с бедния хунски народ под китайска власт, преди да решат да се завърнат към Източна Европа или на юг към Кушанските краища. Война и недояждане. Такава била съдбата на бедния народ. А нисшите, които станали висши, като ненаситни гризачи унищожавали плода на неговия труд. И в песните си той ги сравнявал с плъхове и мишки:


"Мишки сиви, мишки сиви,
Оставете ни просото!
Три години тук живеем,
Грижа за нас не видяхме.
Ще отидем надалече
В хубава земя, щастлива.
В хубава земя ,щастлива,
Там нов дом ще намерим.
Мишки сиви, мишки сиви,
Житото ни не гризете!
Три години тук живеем,
Добро от вас не видяхме,
Ще отидем надалече
В място хубаво, щастливо.
В място хубаво, щастливо
Справедливост да намерим,
Мишки сиви, мишки сиви,
Нивите не оставете!
Три години тук живеем,
А награда не видяхме,
Ще отидем надалече
В хубава страна, щастлива.
В хубава страна, щастлива!
Кой ли там ще ни разплаче?"


image

Пейзаж от Югоизточна Европа, където се настаняват част от племената на нашите хунобългари, завърнали се от изток. Интересно е, че ландшафта доста прилича на този от моя роден край - Североизточна България...!







Гласувай:
10



1. missionpossible - Радвам се на този постинг, пиши още!
09.05.2012 10:32
Поздрави
цитирай
2. atil - По-нататък ще стане дума за история ...
09.05.2012 11:31
По-нататък ще стане дума за история от близките на днешна България краища, за интересни факти от забележителни археологически открития, както и за кражбата и подмяната на история...Например интересен факт е че днешните гърци ,гледат на предгръцкото население по техните земи, като на нещо свое..И в определен смисъл имат право защото те наследяват неговата култура и става въпрос за древната история на днешната им родина. Но какво правят тукашните олигофрени и бунаци? Те и до ден днешен гледат и на траките и на хунобългарите като на чужди народи и култури?! Макар те да са кръвно и културно част от булгарския етнос..А днешния български народ именно от този етнос се формира като народ през 10 век! Ей за такива неща пиша ,наред с разказите за старата и по-нова история...Има празнина и бели петна, а това направо лично ме засяга...!
цитирай
3. socialismus - Не е редно
12.05.2012 21:49
Хуанхъ да произлиза от булгарско "жълт", а Хуанди от "хун". Защо просто едното да не е Жълта река, а другото Жълт княз на китайски, което подхожда за родоначалник на тази жълта раса? Иначе много нелепо става хуните да са жълти!? Недоглеждане или неоправдано и ненаучно твърдение?
цитирай
4. atil - Хуанхъ да произлиза от булгарско ...
12.05.2012 22:07
socialismus написа:
Хуанхъ да произлиза от булгарско "жълт", а Хуанди от "хун". Защо просто едното да не е Жълта река, а другото Жълт княз на китайски, което подхожда за родоначалник на тази жълта раса? Иначе много нелепо става хуните да са жълти!? Недоглеждане или неоправдано и ненаучно твърдение?

Току що писах за имената на река Вардар..Има голямо незнание на древни езици и оттам объркване и грешни изводи. Хуните не могат да са жълти, последните хуни ,които останали в ония краища са аварите и те идват в Източна Европа чак през 7 -ми век. Източните Ху се омонголват доста отрано.От тях е Чингис хан от рода Бурджигин. Както и Хубилай хан( от времето на Марко Поло) който също владял Китай. Хон и Синди означават вълк - същото което означава и Булг. Хуан хе не идва от Хун а от булгарското име на реката Кубан су - жълта вода.
Дано да е станало ясно и разбрано...
цитирай
5. doctora - доктора
13.05.2012 23:04
защо китайските пирамиди са засекретени .... много е странно, но те са правени по технологията по която е направен аспаруховия вал или ако спазваме старшинството аспаруховия вал е направен по технологията на тези български пирамиди намиращи се на територията на днешен китай ... технологията е простта - каменно съоръжение и отгоре земноглинест насип ... говори се, че мумиите са на бели хора ... и нещо за дракона - наричания свещен символ на китайците - древни и съвременни ... дракона или по-точно двата дракона са най-свещенния символ на древните българи - много по-свещен от лъва ... имаме гербове с три дракона, а умниците ги интерпретират като три лъва, но нещо хич не приличат на лъвове ... жезлите/тризъбци на виждащите български колобри са увенчавани с два дракона обърнати един срещу друг във вечна прегръдка и танц - летящи дракони и тъй като има приемственост жезъла на българския патриарх завършва с два осъкатени дракона /при руския патриарх даже и осъкатени не са драконите, а са две странично насочени пръчки - това е показател кой от кого е взел вярата/ - при древните колобри те са били цели, крилати и двойно спирални ... суровачката - истинската българска двойноспирална суровачка, а не циганската едноспирална, символизира двата дракона и тризъбеца над тях - двата дракона крепят тризъбеца ... янът и инът са българските символи на двата дракона на двете сили управляващи вечността ... янът и инът не са прост кръг събран от две криви капки, а са символ, стилистика на двата вечни дракона във танц и противопоставяне ... драконите не са китайски символ или по-точно те са китайски символ взет назаем/откраднат от нас господ дарската раса, от нас българите ..... грав дракула не е шибан вампир, а е български водач борещ се за свободата на българия и името и герба му са дракон, но принципа за повторената лъжа станала истина не е от времето на хитлер, а от доста по-рано ... големият заговор срещу българите не е химера, а е жива реалност ... амин ...
цитирай
6. atil - Как беше то :"Силното побе...
13.05.2012 23:28
Как беше то :"Силното побеждава слабото. Ако иска да победи, слабото трябва да стане силно.."
Понеже сме в по-слаби позиции, заради всеобщата криза, слаби са и позициите на страната във всички области на международните отношения и освен това държавата проявява и вътрешно безсилие. През целия 20-ти век понасяме удари, дори да бием ,накрая ни пишат при битите...А преди това ни няма в политическото битие на света и не можем да се защитим...
Така се натрупват грешни представи и вредни за нас стереотипи.
А китайците много лъжат, по-комплексирани са и от руснаците, които понякога изпадат в криза на идентичността подобно на македонците...
Дракона отива на изток заедно с хунобългарите. Той и през 16 век е символ на Казан. Казан е синоним на Боян- митичен древнобългарски герой - богочовек. Може е да знаеш докторе.
Иначе наблюденията ти са точни ,разбира се а книгата за бойните изкуства е много ценна и е на видно място сред любимите ми.
Според мен в това време всеки да прави каквото може и където може а по-нататък дай Боже да си върнем държавата и тогава ще има кой да защитава българските каузи и в областта на науката.
цитирай
7. doctora - доктора
14.05.2012 22:52
от няколко вечери и няколко пъти влизам в блога ти ... харесва ми като блога на един друг човек - мисля че си е казал и истинското име, но тук сме с партизанските имена /хич не обичам партизаните, хич/ аз съм доктора, ти си атил, той е спароток /блога му е "истинската българска история"/... лошото или по-точно недостатъка му е че той малко пренебрегва азиатската истина за българите където сме имали империи по-големи от римската, а защо не и от китайската в древността ... мисля, че не греша ... при тебе до колкото съм зърнал от птичи поглед наблягането е на истината там на исток където сме съзиждали огромното ... идват интересни времена и искрено се надявам това да не е проклятието на братята китайци - най-голямото им било да живеем в интересни времена, но все пак мисля, че съдбата не ни остава избор и щем не щем ще хванем интересното за рогата ... 2012 до 2018-2019 година е такъв ключов период ... предречено е от свои и чужди, а не само от братята маи ... аз се надявам да оцелея и да видя какво ще се случи ... този път няма да е както 1000 и 2000 та години ... от небитието изплува истина с невероятна мощ и размери и това е истината за тризъбеца пряко обозначаващ бога, а не нептун или посейдон ... тризъбеца е великата тайна и сърце на българите - при нас той като символ е с честота на повторение и срещане несъществуващо никъде другаде по света и по другите народи ... да вземем само българската двойноспирална суровачка - иначе казано тази с двата кръга един върху друг си е реален и преписан в прав текст жречески жезъл съставен от двете змии/дракони и върху тях тризъбеца ...тризъбеца обозначава истинскатасвета троица, не тази в християнството . християните са тези които са погребали тайната във черната земя превръщайки атрибута на светлата вяра - тризъбеца във вила на дявола пфуу - специален казан има за тях отрекли се от светлината във древността ... за силата си прав ... за да победиш трябва да си силен ... да се притаиш и да растеж и когато дойде времето да атакуваш
цитирай
8. doctora - доктора
14.05.2012 23:06
смешното е че иначе древните политици - християни точно са предали жреческия жезъл ... ама съвсем точно - две дивергентни къси рамена в стани и едно дълго със структурата на стрелка - права или обърната навътре като в знака на дуло ... ако щеш вярвай този знак е основната истина на единната теория на полето ... невероятна е тази теория и тя ще промени всичко и за наше щастие е направена в българия още от преди 50 години и странно никой не я е забелязал ... очи които не трябва да видят няма да видят и уши които не трябва да чуят няма да чуят ... тази теория е създадена от българина георги колев михов ... всъщност той създава три теории в протежение на 30 години и единната теория на полето е само дребен фрагмент от тези теории ... сега тук ще ме извиниш, че ще използвам цинизъм, но трябва да подчертая нещо ... от хилядолетия народите си мерят пишките, но идва време в което щат не щат ще признаят, че българската пишка е най-голямата ... не съм фалократ, но тази метафора за мен е жива реалност ... идва време в което българите ще съберат раздадените версии ... всъщност вечността ще ги събере защото може да няма ненаказано добро, но закона за съхранение на енергията, който си е истинска божа заповед предопределя, че каквото посееш това ще пожънеш, каквото повикало такова се обадило и след хилядолетия на мрак ние заслужаваме светлина и нашето име трябва да пребъде във вечността ... тризъбеца е само и само един и винаги е бил един - материята/движението/пространството ... това е истинския тризъбец на древните виждащи колобри и той чука на вратата на българите, а и на човешката врата изобщо ... той носи нещо което газещите вода не разбират, той носи щастие за всички даром и въпреки това всеки трябва да си го заслужи защото бог наказва най-жестоко ленността ... без сила няма да си върнем държавата, без пари няма да стане ... оказва се че българите имат безкраен влог на свое разположение и само трябва да протегнат ръка е да знаят правилните думи ... идват интересни времена ...
цитирай
9. atil - Атил ми хареса, понеже е много др...
14.05.2012 23:51
Атил ми хареса, понеже е много древно, но повечето го свързват с Атила,лично аз съм имал предвид друго, но както и да е. Имало и друг наш владетел, който станал тук известен като Етей, понеже воювал с Филип Македонски, а буквално преведено означава - "Конска земя", под това име било известно дълго време Долното Поволжие,където живяло голямото българско племе - барсили(барсовете,тигрите, понеже имали този дух за покровител). Но това са подробности. Преди една година си отворих блог почти инцидентно, но после видях, че четат и реших да изкарам някои неща. Има по-голяма свобода и възможности отколкото в някой сайт.., макар ,че в един исторически ми пуснаха всичко почти на 100%.
За въпросния блогър, разбрах преди да вляза тук и се запознах предварително с тезите му. После и с книгите на Ганчо Ценов. Стана ми интересно това,че колкото повече ровят ,толкова повече доказателства изкарват в полза на средновековните български летописци.
Най-удовлетворителното за мене беше обаче,че Паисий и преводача на Манасиевата хроника за цар Иван Александър, поотделно и независимо потвърждават сведенията от Волжка България.
Колкото до Ганчо Ценов него мога да го сравня с Колумб, скоро писах за един археолог Х.Шлиман, та и той така..Те цял живот са вярвали в нещо, което на практика е било съвсем друго...
Ами за Троицата - то идва от шаманизма, тук на едно място го споменах, трябва да погледна, мисля, че ще ти е интересно :http://atil.blog.bg/history/2011/11/25/zemnata-lichnost-i-shamanicheskoto-kolelo.856465
Тук в блога имам цяла поредицаза шаманизма. Троицата е от трите свята - битието на духа, измеренията. Нали шамана посредством тризъбеца "пътува из тях за да си свърши работата...
Освен хпистиянството и другите световни религии имат принос за затриването на древната духовна култура. Исляма не е останал по-назад. Там дори са преследвали народните празници по-вече отколкото при нас. Това го знам от историята на Волжка България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5678065
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930