Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 13:12 - Всемирно-историческата роля на Македония
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4222 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.12.2013 12:37



image
Филип II

Като пълновластен цар, Филип бил изправен пред няколко големи задачи:
1) Да спре външните набези; 2) Да унищожи сепаратизма на отделните княжества и да ги обедини под властта на монарха ; 3) да премахне икономическата зависимост а оттам и политическото влияние от крайбрежните гръцки градове-колонии.
Филип разбирал, че за разрешението на тези задачи трябва да разполага на първо място с мощна и добре организирана войска, каквато наистина успял да създаде.
Дотогава македонската войска била конна и произхождала от земевладелската аристокрация. Без да се отказва от конницата на аристокрацията, той създал и постоянна народна тежко - воъръжена пехота, известна под името фаланга. Народна войска на Балканите дотогава не притежавал никой. Образец за фалангата Филип взел от гръцките хоплити и то главно от строя, който им дал Епаминонд в Тива, благодарение на който последният разбил неразбиваните дотогава сухопътни спартански войски.

Самият Епаминонд най-веротно пък заимствал клинообразния строй на своите хоплити от траките, за които той бил характерен( дори крепоста на гетите над родното ми село в Североизточна България е в точно такава клинообразна форма). Но Филиповата фаланга се отличавала съществено от клинообразния строй на Епаминонда. Нейните редици имали по-голяма дълбочина и били въоръжани с по-дълги копия( Наречени на македонски сариси - от сара-южен, по правило главната посока на древнобулгарската войска бил юга. Като се свали римската и гръцката транскрипция, произношение и граматика от македонските и тракийските имена и названия - излиза чистият им древнобулгарски вид и значение. Т.е. могат да се преведат на съвременен език!) - около пет и половина метра. Така копията на няколко редици могли да действуват едновременно.

image

Графика на македонската фаланга


Полибий описва така фалангата:
" Острията на наведените сариси от първите пет реда на фалангата се издавали пред фронта на първата редица, и то в интервали от по два лакти; а пък 11-те задни редици държали сарисите си над раменете на по-предните фалангисти. За да се наберат повече острия в най-предната линия, задните редици получавали по-дълги сариси, а предните редици - съответно по-къси."
Филип наричал фалангистите "другари пешаци"( от джури-дружинници от които произлязла военната аристокрация).
Това име било давано дотогава на конницата - "другари конници", понеже произлизали от висшата и прелигирована класа, която царят считал за близка до себе си. Филип не пренебрегнал тази класа, но я превърнал в дворянство,  без политически привилегии нито в собствените и земи, нито в царството.
В това отношение той демократизирал монархията, като приравнил всички македонци по права и по отношение към царя.

image

Генералите в македонската войска били обучавани от младежка възраст в двора на царя Филип II


Отличието, което оставил на аристокрацията, било, че от нейната среда избирал своите генерали, които подготвял още от млади, като ги привиквал в своя дворец, обучавал ги там и ги имал на първо време за адютанти-пажове - те били "момчета на царя".
Така били подготвени от Филип онези знаменити генерали, които играли такава важна роля както при неговите завоевания, така и при тия на сина му Александър Велики. Във воения строй на Филипа играла важна роля и конницата на аристократите - такава добре дисциплинирана войска нямали нито персите нито гърците, казва историкът Даниелс. Конниците носели шлем,ризница, малки щитове и се сражавали с меч и копие, но не в пръснат строй, както гръцките конници, а образували строго дисциплинирани тактически единици( подобно на ескадроните от по-ново време).
За звено между кавалерията и фалангата служели лекоподвижните конни части - въоръжени с ленена лизница , щит, късо копие и с дълъг меч; те били особено пригодни за офанзива. Имало и лека пехота - стрелци и прашници. При бърз поход Филип употребявал и наемници. Освен македонци, той събирал войници и от съюзниците и от подчинените му общини. Особено били ценни: тесалийската конница, леката пехота и конницата на траките, на агрианите, на пеонците и на илирците. А също и доставяните от гърците хоплити и моряци.
Всички родове войски били съдинени в органическо единство и владеела желязна дисциплина и бойна готовност. Войниците се отличавали с голяма издръжливост. Натоварени с пълно снаряжение и раници пълни с храна и с предмети на бита, те можели да минат дневно до 300 стадия( 55,5 километра). С тях се движел винаги и Филип  с дружината си и вземал най-активно участие в боевете.
При всички важни моменти той свиквал военни събрания, където всеки участник имал право да изкаже свободно мнението си.

Филип унищожил зародилото се крепостничество, унищожил местните привилегии на аристокрацията, премахнал страничните владетели с техния стремеж към сепаратизъм, но оставил племенния дележ, който използувал, обаче, за нуждите на войската: областите на отделните племена били обърнати в наборни отряди - войниците от един окръг, които били събирани по всеобща военна повинност, образували едн полк или фаланга, която се подразделяла на роти, ротите на шатри, а шатрите на десетици. Всъщност той приложил точно принципа на древнобългарската система пригодена за тогавашните условия на Балканите...!
Същото устройство го има при хунобългарите на изток, същото е в българските държави в Европа до края на 10 век и дори съобразно тази система са и известните ни звания, титли и военноадминистративни български длъжности. Естествено никой от никого не е "преписвал", също както Паисий и Кул Гали не са се договаряли какво да пишат в историите си. Но коренната пробългарска реформа която направил Филип, и която по отношение на вътрешното устройство доста изпреварила времето си(подобни вътрешни реформи прави чак Талиб Мумин във Волжка България през 11 век и Симеон Велики в Дунавска България приз 10 век), намерила отражение и в една реч на сина му Александър по-късно, по много важен повод.
Тя характеризира и  древнобулгарската цивилизаторска роля върху изпадналото в почти 400  годишно дивачество население на Балканите, след второто гръцко нахлуване(на дорийските племена). Пред разбунтувалите се войници в Азия, Александър държал такава реч:
" Филип, който ви намери бедняци и скитници, облечени в кожи, каращи на паша по планините малко овце и сражаващи се за тях несръчно с илири,трибали и траки, даде ви да носите хламиди(широки горни дрехи) вместо кожи, свали ви от планините в полетата, направи ви годни да се сражавате със съседните варвари, за да можете да се упазите, доверявайки се повече на собственната си храброст, отколкото на укрепените места. Също тъй ви направи градски жители и ви украси с хубави закони и нрави"

За разликата между древнобулгарските закони и нрави и гръцките, яростният защитник на демокрацията(изхождаща от гръцката традиция) Демостен, направил тази разлика между военния и държавен строй на Македония и на гръцката Атина:
 
" На едната страна македонският цар, като единствен владетел, пред никого не отговорен, едновременно пълководец и финансов министър, се явява навсякъде бързо с войската си, използува всеки благоприятен случай и всяко годишно време. На другата страна атинският демос(народ), непостоянен като морски вятър, който постоянно се бави и отлага, взема решение и узнава за някои успехи на противника винаги късно и винаги късно решава да се опълчи против него, но не може никога да го изпревари и винаги бива изненадван."



image

Древномакедонски(булгарски) символи и орнаменти

Военният и социално-политически ред, наложен от Филипа, както и неговите високи качества на държавник и военачалник му дали възможност да издигне Македония до степен на всемирно-исторически фактор.
В следващите два постинга ще се запознаем поотделно с управлението на Филип II и Александър Велики.


Следва продължение







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648180
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031