Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2012 01:02 - Келтите на Балканския полуостров
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9213 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 01.08.2016 16:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Прословутия келтски кръст, в старата религиозна митология на българите - символ на алп Кубар...


През V век пр.н.е. излизайки на групи от древната си прародина Идел(Волго-Уралието,Западен Сибир и Северен Казахстан), келтите се били пръснали твърде нашироко:
в Британия,Франция, по бреговете на Горния Дунав чак към Майнц, Тюрингия, и по двата бряга на Рейн, в Чехия, Моравия и Австрия, със съседната Алпийска област и проникнали в Испания и Северна Италия. Интересно е ,че този навик останал и за потомците им и в по-късно време от Европа  се пръснали и по новите колонии от Канада до Австралия...

image

Мандалата - общ духовен символ на източните арийци

Те се показали в началото на IV век пр.н.е. и на Балканския полуостров, където се сблъскали най-напред с трибалите и ги принудили, едни - да бягат на юг, към долното течение на Места, а други да се отправят чак към долния Дунав, където имали сблъсък с кипчаците(скитите).
Келтите нападнали и някои илирски племена: ардеите - в северозападна Далмация, и автариатите - южна Босна и Херцеговина. Последните за да се спасят се спуснали върху пеоните, които повикали на помощ Касандра(македонския цар). Касандър разбил автариатите и заселил една част от тях край Орбел(Пирин).

През 335 г. пр.н.е. келтите  заемали вече западна Босна. Когато Александър Велики бил към долния Дунав, явили си при него келтски пратеници да го молят за приятелството му. Когато Александър ги попитал - от какво най-много се боят, - с надежда, че те ще кажат от него, - те отговорили: да не се срути върху тях Небето. След като ги изпратил приятелски, Александър казал, че те били пустохвалци, но държал на тях, за да обуздават илирите, които се готвели в негово отцъствие да нападнат Македония.

image

Булг- нощният изкустен ловец, станал народностен етноним на древните булгари останал в келтските предания и до днес като - "келтското адско куче"! Черно с огнени очи.

Към началото на III век пр.н.е. келтите почнали да налитат и към Тракия. А след смъртта на Лисимаха( наследника на Александър Велики за Европа), те налетели на големи маси по цялата му държава, поканени най-вероятно, от неприятелите на следващия цар Кераун. Това било през 280 г.пр.н.е., когато те предприели голям поход, разделени на три групи.
Първата група, под водачеството на Керетрея, отишла против Тракия и трибалите; втората, начело с Брена и Акихория, тръгнала против Пеония, окъдето щяла да нахлуе през Демир Хисар в Македония; третата водена от Болгий, нахлула през Илирия в Македония.
Келтите този път не тръгнали само за грабеж, а да намерят постоянни селища, защото водели жените и децата си. Когато Болг(записван от гърците като Болгиос, много вероятно е да е от старата иделска аристокрация, която била от петте булгарски династии...) влязъл в Македония, предложил мир, като му се плати известна сума... Всички древнобулгарски вождове преди него по света и след него тук на Балканите така са постъпвали. Източно римските императори се поучили и придобили опит впоследствие. Но тогава Кераун отхвърлил това предложение и влязъл в бой с превъзхождащите сили на келтите и бил убит(279 - 280 г.пр.н.е.).

Тогава настъпил голям смут в македонската столица. Приемникът на Керауна, Мелеагър, царувал само два месеца. Неговият заместник Антипатър - само 45 дни. Келтите през това време се пръснали из Македония за грабеж. Населението се скрило из недостъпните и укрепени места. Опит да спре грабежите и да въведе ред направил Состен. Но в това време Брен, след като ограбил Пеония и Дардания, нахлул в Македония и я подложил на нови грабежи, след това нахлул в Тесалия и тръгнал да ограби храма в Делфи. Но там гърците го спрели, и той по стария обичай се убил през зимата(279 г.пр.н.е.).
А Акихорий  върнал келтите обратно. Едни от тях се установили около планината Докса(Бермий), а други се заселили край Западна Морава и между Сава и Дунав, и станали известни с името скодристи.

image

Келтското шаманическо колело върху което се основава западната традиция в шаманистиката и днес.

Келтите не спрели дотук. Част от тях се отделила от Брена още в Дардания и през София и Траянови врата се отправила, начело с Леонтий и Лутарий, за източна Тракия. Тя стигнала до Пропонтида. Едни от тях нападнали богатия град Византия, други - града Лисимахия, наречен така в чест на Лисимах, но след това и едните и другите минали Проливите, нахлули в Мала Азия и, след като се награбили хубаво от гърците, се установили в областта Фригия, наречена по-късно Галатия. Отрядите на Керетрея през това време настъпвали в Тракия, като водели упорите боеве с трибали и гети. Част от тях, под водачеството на  Комонтория, се установила и основала княжество със столица Тиле(от Тель- Идел).
На много места в различни епохи иделските племена и народи в памет на прародината си наричали новите си отечества с нейното име, Яна Идел(Нов Идел) в Анатолия, Идел-Итал(ия) на Апенините и др. Явно, че мястото им харесало и имали намерение да се установят тук за постояно. Според Иречек, този град се намирал при сегашното село Тулово, Казанлъшко.
В това време претендентът за македонския трон, Антигон Гонат, успял да нанесе поражение при Лисимахия на един келтски отряд от 18 хиляди души. Това го прославило и му осигурило трона, понеже спасил Македония от келтската опасност.

Освен установилите се в Мала Азия келти, по-трайни следи оставили и тези, които останали в Тракия. Според Г.Кацаров, тези следи личат в накои географски названия: Талиата(сега Долни Милановец), Хамеум(днешно Прокрупле), Наисус(Ниш), Ремесиана( Бела паланка), Сердика(София) средище на племето серди, Рациария(с.Арчар), Бонония(Видин), а и Дуросторум се смята за келтско име, макар българите да го наричали Турунсала т.е. днешното Силистра. Други казват,че Дръстър било тракийско име от "дръстя", диалектна дума в нашия край, за пране в течението на река. Има и някои други жаргонни значения.

Както и при другите арийски народи, тогава владеел родовия и племенен живот. Начело на родовото обединение стоял наследствен вожд-цар на латински го наричали "регул"(крал). По време на поход близките племена или триби се съюзявали и избирали един от племенните царе за общ военачалник, а останалите образували неговия военен съвет. Същото каквото правели булгарите ахейци, аргивци на Балканите и на други места... Завзетата земя разделяли на области(кантони, паги), обаче всички имали общо религиозно средище. При древните булгари това бил остров Крит(заради жертвоприношенията там останал като отзвук, мита за Минотавъра) а за древните славяни такова място бил остров Рюген в Балтийско море. Там имало по правило "град" или крепост, където се събирали за общи празници и на пазар. За тракийските келти за такова място избрали Тиле, а скордистите - Сингидунум - Вълк на Дунава(Белград).

По своето управление келтската държава била монархия със силно влияние на земевладелската аристокрация, както било при траките, македонците, ахейците и др. аристокрацията или болярите давали конната войска и притежавали роби и зависими селяни или клиенти. Като военачалници, те също притежавали клиенти, които им служели за оръженосци и телохранители. От броя на клиентите зависело и значението на военачалника. Представител на болярското съсловие бил съветът на старейшините(днес горната камара на сената, в Англия на лордовете, в средновековна България на боилите). А за много важни работи царят свиквал и народа на събрание, под формата на Народен събор, тази традиция се запазила в средновековна България и след покръстването.

Интересно е да се знае, че главните приходи на келтската държава в Тракия не идвали от тракийците а от града Византия(Цариград). Жителите на града давали първо на тилитските царе подаръци от 3-10 хиляди жълтици, заради тяхното ненападение. После уговорили да превърнат произволните подаръци в редовен годишен данък от 80 хиляди таланта. Когато се явила опасност да изгуби този данък, понеже се образувала коалиция от съседи на Византия и я нападнала, тилитския цар Кавър се намесил и предотвратил войната.
По същия начин Кан Тервел се намесил, когато имало опасност Цариград да попадне в ръцете на арабите. А гърците се изненадали и си помислили, че Господ го изпраща.
По тази причина и до днес фантазиите и творческата историческа мисъл на много хора работят усилено.
Вече е "доказано", че Тервел бил християнин и светец и спасител на Европа, Ватикана и Европейския съюз... Може би си фантазират, че за тая работа някой ще им благодари именно на тях с подаръци или някакво признание като паметник поне. Вместо това обаче паметника на Съветската армия си стои непоклатимо в София а Лукойл в Бургас...

Изглежда гетите са били васали на тилитската държава а на юг стигала близо до Егейско море; но градовете край морето, след продължителни борби между Сирия и Египет, паднали в ръцете на Птоломея III, египетски цар(275 - 265 г.пр.н.е.).
Проломей бил в приятелски отношения с тилитите и набирал от тях наемници.
Доста тракийски племена останали независими от келтската държава Тиле. Наред с тяхното царство съществувало и Одриското а Родопите също останали независими. Има един запазен надпис от Делфи, където се разказва за тракийския цар Котис по това време. Именно Одриското царство подкрепило бунта на васалите и бил нанесен смъртен удар на келтската държава. Полибий обяснява причините за отслабването на тази държава:
"Келтите скоро се поддали на разслабващото  елинско влияние, забравили своята доблест и храброст, изнежили се и се отдали на разкошен живот. Когато към 214 или 213 година траките въстанали против келтите, те не били в състояние да се справят и бърже били напълно унищожени. Това станало във времето на Кавара - последен цар на тилитските келти".
За самия Кавър пише положително и му признава ред достойства, но казва, че бил изпаднал под силно гръцко влияние и от ласкателствата на Сострат.
Нещо подобно се случило на българите след покръстването им от гърците...
И не след дълго България била завладяна за две години от Русия а след известно време и за почти двеста години от същите си кръстници-гърците.

След разтурянето на келтската държава  стълкновенията и съперничеството между Одриското и Македонското царство се възобновили.


image









Гласувай:
7



1. atilla - Дааа, но и задръстен, отдръстен в ...
01.06.2012 01:36
Дааа, но и задръстен, отдръстен в смисъл запушен-мръсен, отпушен-чист, но и израза познат в почти цяла северна България "ша го одръстя"-за някой или нещо в смисъл -ще му се скарам, ще го отупам и т.н.!
цитирай
2. atil - Когато са отглеждали коноп, имало ...
01.06.2012 02:29
Когато са отглеждали коноп, имало конопени дръсти, отделянето на влакната ставало на реката, но когато се изпират черги,килими със влачене насам-натам по течението, и тава му казват "дръстене". Другото е че може да се направи и с някого същото, дали на вода или на сухо, все си е дръстене...И т.н. Примера за задръстването е пак свързан с това, да.
На нас едно че граматиката и словореда ни не е типично славянски,но имаме много смесени думи българо-славянски, имаме си достатъчно и български("прабългарски"), но болшинството при русификацията на българския език ги обявяват за турски.Другите,които ги обявяват за латински и т.н. пак го правят щото така им хрумнало и така са си помислили и решили...И без да се съобразяват с нищо,почвата да си налагат хрумванията и моделирането. Етногенезиса и езика на един народ е такъв какъвто е и той не се е създавал изкуственно и по указания.Затова това което се е формирало по естествен и исторически път - то е българското и народното. От когото каквото сме взели или дали то е било съобразено и урегулирано по естествен път.Такова каквото е потребно и пригодно за дадения народ.И това са го правили групите ,които са участвали в този етногенезис - българи,славяни,траки,келти,македонци..а не страничните наблюдатели на техния живот и съседите им - гърци ,турци, римляни..Но от 100-150 определени мераклии се занимават не само с моделиране на езика,но и на българската история.
цитирай
3. atilla - така е!
01.06.2012 02:48
Така е!- знам процеса с дръстенето, макар и да не съм го виждал -знам, че влакната се отделят с вода и яко бухане. М/у другото производството на тютюна за съвременните "меки-леки" цигари се постига чрез дръстене на така наречените жили на тютюна, предварително раздути с пара!
цитирай
4. atil - Това с името на този град е един пр...
01.06.2012 10:20
Това с името на този град е един пример само за това, че нещата тук не са нито извънземни,нито продукт на чужди хора и племена,които си били оставили по нещо на този уж кръстопът...Който всъщност е едно доста изолирано и закътано място и удобно за отбрана.Кръстопътищата са малко по-встрани или да го кажем "магистралите". Слабостите и паденията в българската история не от местоположнието а от вътрешните проблеми. Които пък често са залагани и предизвиквани отвън и основно от гърците и ромеите. След 7-ми век България е техния главен конкурент и противник...Въпреки че след покръстването ,заедно с Армения я броят на второ място в тяхната политическа теория. Техния православен цар бил единствения,държавата им - единствената,а нейни сестри България и Армения , другите им били деца...Накрая обаче тя изчезва,но казали че Москва е Третия Рим, хубаво ама то сега и там няма Цар...Затуй аз викам, че Рим е само един и до ден днешен си стои на мястото. Колкото до България днес тя е жертва на разсипия и геноцид.Петдесет години ни разсипваха от вън с войни а после дойдоха на власт вътрешните врагове и вече над 50 години ни разсипват отвътре! И абсолютно никакво значение не е имало за нас към кого сме и къде сме!Значение е имало само за определени хора в личното им скотско живуркане. Откакто сме спрели да сме към себе си- тази страна и този народ си изгуби физиономията и съдържанието!
Ако се хванат някои по-нататък да поправят нещата - добре,ако ли не ще се надявате вие и поколенията ви на милостта на чужденците,които ще продължат да решават вместо вас. Аз като келтите мисля накрая да хвана пътя накрая за постоянно, от такава България и такива българи - бактън! Еле пък от богатите им и умно-компетентни хора!!!
След някое време ще продължа с постингите, вече главно и основно за Дунавска България.
А ако направят войската барем 100 000 души, наборна и професионална и я въоръжат със самолети,вертолети,ракети,танкове и кораби - ако съм жив ще се върна.
цитирай
5. atil - Освен това да заградят южната гр...
01.06.2012 10:26
Освен това да заградят южната граница с бодлива тел и мрежи,хем против шап, хем за "дезинфекция", макар през КПП да е отворена.И с Турция и Гърция да я отворят, но извън КПП - телени мрежи!
Ако не съм жив, ще завещая на някой от потомците ми да се върне. Иначе никой няма да се върне и никой няма да става български смотан и безправен гражданин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649056
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031