Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2012 00:44 - Сведения за българите от «неизвестния» период на «Именика на българските владетели»
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 10747 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 18.07.2016 21:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

Кан Куртбат("Кубрат")

Сведенията за които ще стане дума в статията са от летописа на Гази Барадж – емир(владетел) на Волжка България в периода от 1229 г. до 1246 г. и е съставен от неговия секретар Гази Баба(Арслан Тертер) в съдбоносните и бурни години, когато южните територии на Булгария са отстъпени на монголите а самата страна попада под силния натиск и влияние на джучидските ханове.

Самият Арслан Тертер е родом от Дунавска България и бил посланик в г.Биляр – втората столица на Волжка България. След политическите и династични промени в България на Балканите той остава в Биляр и след като приел исляма, емира Гази Барадж го направил секретар на своята канцелария.

При съставянето на този летопис, който на практика е историята на българите от най-древни времена до 13 век Гази Баба(Арслан Тертер) използвал няколко по-стари документа, основният от които е «Хазар тарихи» на Микаил Бащу от 10-ти век. Фрагменти от него ще използвам и аз в случая за да надникнем за малко в предисторията на този 500 годишен период, както и да видим част от събитията и владетелите, които не са упоменати в Именика.

Но първо да си припомним за какво става въпрос в този славянски препис, който много прилича на добавките на българския преводач към превода на Манасиевата хроника за цар Иван Александър... При това и добавките и Именика се оказват напълно достоверни и в тях няма нищо случайно или някакви свободни съчинения с каквито са пълни обаче множеството коментари и разсъждения за тези писмени паметници през годините!
Някои го наричат "Именик на българските князе", тъй като титлата Кан или Хан не се споменавала, но тя не се споменава и в добавките към Манасиевата хроника. Там освен Борис, "князе" са всички преди него, но кой знае защо само Борис го титулуват като Княз... А след Симеон пък всички са Царе, до него Царе са само византийските владетели т.е. православните?! Според православния канон и традиция Цар(Император,Кан и т.н.) може да е само християнския владетел а по византийската само православния, като първият е Василевса в Константинопол. Не може който и да е монах-книжовник от 10-ти ,14 или 15 век да нарича езическите владетели - Царе и Императори и това е спазено и при ориганалните съчинения и при преписите. Затова път летописците от Волжка България са писали за нещата и титлите без подобни ограничения, вероятно е имало достатъчно паметници и на славянобългарски по тези въпроси и събития, но за жалост не са стигнали до нас.


Именникът е открит през 1861 г. от руския учен Александър  Попов при изследването на руски летописи. Тогава са открити три руски преписа на документа: най-ранният от тях - Уваровият, е от края на 15 век, а другите два - Погодинов и Московски, са от 16 век. Между трите преписа има някои различия в транскрипцията на имената на владетелите. Текстът на творбата е вмъкнат в книгата "Елински и римски летописец": между първата част - Четвърта книга на царете, и третата - Хрониката на Георги Аматол, без да бъде отделен от тях.

image
Уваров ръкопис - 15-16 век
 

Авитохолъ житъ лѣт. ҃т. рѡд ему Дуло. а лѣт ему дилѡмъ твирем. Ирникъ. житъ лѣт. ҃ри. рѡд ему Дуло. а лѣт ему дилом тверимь. Гостунъ наместникь сьп два лѣта. рѡд ему. Ерми. а лѣт ему дохсъ. втиремь. Курт: ҃ѯ лѣт дръжа. рѡд ему Дуло. а лѣт ему шегоръ вечемь. Безмеръ ҃г. лѣт. а рѡд сему Дуло. а лѣт ему шегоръ вемь. сii ҃е кнѧз. дръжаше кнѧженпе обону страну Дунаѧ. лѣтъ. ҃ф.҃еі. остриженами главами. И потѡм пріиде на страну Дунаѧ. Исперих кнѧз тожде и доселѣ. Есперих кнѧз. ҃ѯа лѣт. рѡд Дуло. а лѣт ему верени алем. Тервен. ҃ка. лѣто. рѡд ему Дуло. а лѣт ему текучитем. твирем. ҃ки. лѣт. рѡд ему Дуло. а рѡд ему дваншехтем. Севаръ. ҃еі. лѣт. рѡд ему Дуло. а лѣт ему тохалтом. Кормисошь. ҃зі. лѣт. рѡд ему Вокиль. а лѣт ему шегоръ твиремь. Спи же княз измѣни рѡд Дулов. рекше Вихтунь. Винех. ҃з. лѣт. а рѡд ему Ѹкиль. а лѣтъ ему имаше Горалемь. Телець. ҃г. лѣта. рѡд Ѹгаинь. а лѣт ему соморъ. алтемь. И спй иного рад. Ѹморъ. ҃м. днпи. рѡд ему Ѹкиль а ему дилѡм тоутѡм.


Превод на Именника

Авитохол,  живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година (на завземането на властта) дилом твирем
Ирник,  живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Гостун, наместникът, 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
Курт, управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Безмер,  3 години, а родът му Дуло, а пък годината му шегор вечем.
Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз и досега.

Аспарухкняз 61 години (управлява). Родът му Дуло, а годината му верени алем.
Тервел,  21 години. Родът му Дуло, а неговата година теку читем.
Твирем,  (неизвестен княз) 28 години. Родът му Дуло, а неговата година дван шехтем
Севар,  15 години. Родът му Дуло, а неговата година тох алтом.
Кормисош,  17 години. Родът му Вокил, а неговата година шегор твирем.
Този княз смени рода Дуло, наречен Вихтун.

Винех,  7 години. Родът му Укил. А неговата година шегор алем.
Телец,  3 години. Родът му Угаин, а неговата година сомор алтем.
И сiй иного рад. (спорно тълкуване)

Умор,  (управлява) 40 дни. Родът му Укил, а годината дилом тутом.

 

Авитохол с който започва този славянски препис на неизвестния ни стар български документ се оказва , че не е нито митичен, нито неизвестен персонаж а напълно реална историческа личност. При това той не е и Атила както често се разсъждава а далечен негов предшественик от края на 2-ри век. От сведенията на булгарските летописи събрани в сборника»Джагфар тарихи»(Историята на Джагфар) научаваме, че става дума този владетел:

1).АГАРДЖА ДУЛО(150 - 189 г.). Първият Идел-Булгарски цар от хонския род ДУЛО. Бил нает от ЕР-ТАШ на служба със своя хонски отряд и получил чин - Сабан-тархан(командващ леката конница,опълченците и наемните войски). Недоволните тархани и неговата сестра Бояр-къз устроили двубой за царския трон. Като претендент се явил Агарджа и победил Ер-Таш. Оженил се за сестра му и поставил началото на ХОНСКАТА ДИНАСТИЯ.

 Като извадим тези 515 години от 680 г. или 681 г. или по-късна година от царуването на Аспарух отиваме точно във времето на царуване на основателя на Първата Хонската династия в Европа.
А ако искаме да уцелим годината в която се качил на трона трябва отидем в някоя от годините на змията. Според Петър Добрев това е 165 г. Според Васил Златарски годината е 146-та. В "Историята на Джагфар" е дадена годината 150 год. като начало на царуването му. Можем да се доверим обаче на изричното упоменаване, че това е било годината на змията. Остава да се изчисли точно коя е най-близката година на змията до 150-та година. Възмжно е да е 153 год. Тъй като след личния двубой за трона, ако приемем, че се е състоял през 150 година, последвало сватба със сестрата на царя, раждане на престолонаследник, а е възможно да се е изчаквало и настъпването на година на змията за официално встъпване в длъжност и коронясване... В ония времена ако това е било препопоръчано от кам-бояните/колобри/е било повече от възможно...!
По интересното е че като прибавим към последната година на управлението на Авитохол-Агарджа -189 год., триста години отиваме директно в годините на царуването на Ирник(Бел-Кермек):

17.  Кермек или Бел-Кермек,  Ирник,  Хернах,  Ирна /463 - 489 год. / Най-младия син на Атила.  Продължил Царската династия Дуло. Съвладетел на Идел и владетел на Кара Бершуд.  След разпадането на Идел на части през 463 год. ,  Кермек,  съхранявайки най-високата титла Кан или Каган/Цар, Император/,  обявил Кара Бершуд за Булгарски бейлик/Княжество/.

Самия той обяснил това така: ”Аз обявих своята част от Царството Идел за Булгарски бейлик заради това,  че нашите загубили единството си и приунили хора да не забравят името на своите бащи и дядовци.  Великото име-булгар!”

В легендите често го наричат Маджар/жертвен/-заради това,  че не започнал братоубийственна война с булгарите-себерци за възтановяване единството  на Царството,  макар и да мечтаел за това единство.  Отгледал и възпитал сина на Иллака - Чалап-бия и по-късно по молба на себерските бекове го пуснал при тях.

От родословието на този Цар произлизат Куртбат и Аспарух.


189 + 300 = 489, Тази година е последната от управлението на Ирник. В летописа на Гази Барадж се казва, че от този владетел тръгнал рода на българските балтавари.

Още по-интересно става като прибавим към 489 година още 150 години, тогава отиваме директно във времето на царуване на Куртбат("Кубрат") - 629 год.
Точно през 630 година Кубрат се провъзгласява за Кан и обявява обединените български територии и племена за независима държава - Велика България! А ако искаме да намерим точната година на възцаряването трябва да търсим годината вола.., като в този случай трябва да се има впредвид , че седем години като негов регент е управлявал Бу-Юрган(Органа).
Тук като Безмер се визира Боян, най-големия син на Кубрат, който наистина управлявал три години след смъртта на баща си и избухнала междуособната война между синовете и роднините на Кубрат за трона.
Трябва още да се добави ,че неизвестният владетел от Именика е известен и това е по-големия брат на Тервел - Аяйр. По-повод на неговата смърт и наследяването му от Сувар(Севар) избухнала малко по-късно и династичната криза която довела до временно прекратяване на властта на рода Дуло:

"... Съгласно "Записката", отначало царувал АСПАРУХ(изреждат се имената и прякорите му). До тогава той управлявал Ак Булгар(Средното Поволжие - центъра на бъдещата Волжка България) и Ечке Бурджан(Северен Кавказ)...

На своите братя(осиновени от баща му),Лачин и Кизил Кубар(Кубер) той подарил Западната част на Макидан(Балканите).

Той умрял през 692 год. След него царувал неговият син ТАРВИЛ. Той умрял през 719 год.След него царувал неговият брат АЙЯР, когото още Аспарух поставил за съвладетел за да се избегнат евентуални междуособици... Тервел го пратил с войска на помощ на хазарския каган Кук-Куян, който се сражавал с арабите.
Дъщерята на Айяр - Чакчак била омъжена за Кара Булгарския цар Сулаби, който също се отличил във войната с арабите.На свой ред Айяр Бурджански също направил свой съвладетел сина на Тервел - КЕРМЕСА,кръстен с това име в чест на алпа Кермеса - вестоносеца на Тангра.
След една битка с арабите,Айяр развил паралич и вместо него управлявал верният му Кермес. Той толкова обичал Айяра, че влязал в шатрата му да се прости в момента на неговата смърт. Когато излязал и съобщил за смъртта на чичо си,то бюрганите заявили, че в него се е вселил Улят(духа на болестите и нещастията) и той не може повече да управлява страната.
Тогава дали Царството на сина му СУВАР(СЕВАР). Това било в годината на заека - 727 год.
Сувар умрял от сърдечно разстройство в годината на коня - 742 год. заради това, че през 740 год. Главния съдия Шада-идик го свалил от трона. На боилите и багаините било казано,че Улят е поразила целият му род(Дуло)...
След двегодишно регентство,те избрали за цар КОРЪМДЖЕСА от рода Угиль(Вокил).Майка му била дъщеря на Айяр.Той управлявал щастливо до 755 год., когато воинското щастие му изменило и той предал властта на сина на сестра си - БУНЕК. Умрял в 761 год.
В годината на тигъра 762 год. на трона бил издигнат съвладетеля на Бунек, сина на Коръмджес и неговата жена от рода Угир - ТЕЛЕС. Той бил съюзник на хазарския каган.
Потомъка на Шада-идик - САИН отнел властта от рода Укиль. През 764 год. неговите хора случайно по време на лов убили Телеса, но скоро самия той бил свален от власт в 765 год. от тъста на Телес - ЮМАРТ(УМАР).
Стареца Умар обаче скоро починал и на трона бил издигнат АЗАН ТУКТА. Син на Кермек и дъщерята на аварския каган Улаг от рода Магунти. Рода Дуло си върнал властта. 
..."


И след това необходимо предисловие да преминем към сведенията за този "митичен" отвъдунавски период от историята на българите:

Летопис на Гази Бараджа
Фрагменти от Глава - 1,2 и 3...

"...А агачирите били изгонени от Масър(Египет) от арабите и отишли в Сакланската степ... Но тук били враждебно посрещнати от от колите, които ги превърнали в свои роби... А останалите в Самар(Близкия изток и Ирак) аски булгари , също в края на краищата, заминали от там в Яна Идел(Анатолия в Мала Азия), на езерото Кабан(Ван) и Азърбайджан, където се присъединили към тамошните булгари-тюрки... След това персите преселили хиляда тюрки от Яна Идел в Хоросан(Средна Азия)...
След това дошла от Туран част от масгутите, която се отделила от останалите в степта Танг-Алан("Каменна поляна") и получила заради това прозвището "алани"("полянци"). А нашите, като развалили "Танг" на "Сак", почнали да ги наричат саклани. И тези саклани като присъединили към себе си мурдасите и агачирите, разбили техните врагове - колите и овладели степта на победените... И тях почнали също така да ги наричат и кара-масгути, за разлика от техните роднини ак-масгутите, останали в Тюркестан. А степта на кипчаците(скитите) простираща се от Сула(Дунав) до Агидел(Волга), почнали да наричат Саклан..., а всички потомци на асите(азите) живеещи в нея - саклани или алани...
По-късно на Бури-чай(Днепър) дошли от Садум(Скандинавия) алманци от племето галидж и стеснили сакланите, които по името на вожда Уруса наричали "уруси". А ги стеснили защото сакланите водели война с част от булгарите, които се преселили от Азербайджан в Бурджан(Северен Кавказ и Приазовието)...
А тези булгари веднага се присъединили към хоните когато те преминали Идел(Волга)...
Урус се опитал да отбие садумците от бреговете на Бури-чай, но бил разбит и убит. Тогава сакланите-уруси се подчинили на хоните и склонили Булюмара за нападение върху галиджийците(скандинавците)..."



Следва продължение




Гласувай:
8



1. atil - Не исках да го вмъквам в текста горе, ...
17.08.2012 07:37
Не исках да го вмъквам в текста горе, но много от старите нрави и обичаи живеят дори до днес сред нас. Например за някой който се е изложил и сега казва , че се е улял т.е. поразил го духа на Улят..И това не означава че непремено се е напикал или насрал.., или се е улял като духал супата..За тия които като мене са учили в спортно училище навремето е по-разбираемо, защото е популярно сред тия среди. За някой който е як,здрав и победоносен му казват ,че бил Катил, (дори има народна песен за Катил Георги), т.е. такива хора са Като Атили. Напоследък явно духът на Улят здраво е поразил комунистическата република защото се върнахме само с два медала от Олимпиадата..За останали сфери от живота всеки сам може да отсъди.
Някой ще каже ами преди пак като бяхме комунистическа република защо побеждавахме? Тогава духът на Улят не ни поразяваше толкова защото и ония горе и ние не бяхме толкова безчестни! Тия си признаваха ,че са комунисти и не си кривяха душата а сега хем са комунисти, хем са капиталисти, хем се правят на нещо трето..., т.е. имаме вече тройна шизофрения в обществото. Цяла нощ сънуват какво да излъжат на другия ден и още от сутринта почват в сутрешните предавания на телевизиите. Добре че има прогноза за времето, та да чуем и някоя истина докато си пием кафето..! А духовете от Невидимия свят най-много презират и се отвращават от безчестният човек!!!
Затова и Христос дори прощава и най-големия грешник, но ако наистина се разкае! Т.е. освободи се от безчестието!
цитирай
2. atil - Да, има такова нещо, те никога не са ...
17.08.2012 17:01
Да, има такова нещо, те никога не са наричали държавата си специално "Волжка"...?! По-скоро Ак Булгар, което по разбирането на нашите предци би трябвало да значи - Източна или Сребърна(Бяла) България.
А за другото така си е наистина. Напоследък нещо засилиха разкопките, но май правят фалшификации(носят керамика от едно място и я заравят на друго...) нашите археолози са ги хванали..! Няма да се оставят от тия адети, чувал съм че едно време мъкнели долмени от Странджа и Сакар с вертолети и ги носели в Южна Русия. После пишели на тях ,че било "Причерноморска култура..?!
А за монаха Юлиан българите са знаели и са писали...
цитирай
3. анонимен - ЕСТЕТ
21.08.2012 07:08
Всичко разбрах, само имам няколко забелеки:
В посоченият източник е ясно казано, че има царски род...ЕРМИ.
Оттук нантатък, цялата тюркска натамъния се срутва.
Ерми е ...Хермес. Вестителят. Същият! На който е наречен Тривелий. Същият! Който КРЪЩАВА Дионис-Велин с бистра водица. Поне мозайката на която е изобразена сцената е от 4 века преди Христа. Излиза, че някой, например члена на синедриона Савел-Павката, е крал и здраво преиначавал свещенните ни книги. От нездрав егоизъм ...или от политически звън на сребърници.
Сега се прави същото и с историята ни. Холивудски приказки изпод шипковият храст: ханове се кръстят на поразия, строят аули от камилски мишин в земи където от поне 7 хиляди години хората са градили къмък върху камък, изповядвали някаква тангранистика пък погребвали първенците чрез тракийски ритуали и в тракийските гробници до тракийските рексове, кривокраки монголчета проговарят АЗ-БУКИ-ВЕДИ и дори дават измислена от тях книги на едни други имагинерни същества - славяните.
цитирай
4. atil - Оригиналното име на вестителя е ...
21.08.2012 08:33
Оригиналното име на вестителя е Кермек - гърците са го записали по тяхному - Хермес. Цялата древногръцка митология се основава на заварена древнобулгарска, голяма част от географската им топонимия - също. Дори името на страната им - Елада е от булгарското - Елам(страна). Символа на Самар-Тюрк - бика е почитан в целия Близък изток и на Балканите. Вие които се правите на траки и често нито знаете какво пишете нито какво приказвате, обичате по стар навик от почерпен от времената на безбожния марксизъм тук у нас, да хвърляте гръмки фрази, да правите кардинални умозаключения..Които обаче се основават на изкривени представи и на незнание!
Най-много спекулирате(подобно на иранските теоретици) - с турците, мюсюлманството и монголството- което го потюрчвате и го слагате на криви крака...Ако почнем отзад напред - първо въпроса за кривите крака е спорен, тъй като тази анатомична особеност при тях е точно толкова срещана както и при европейците или африканците. Второ монголите не са тюрки и никога не са били, единствените монголи на територията на европейския континент са - калмиките. Те са будисти и живеят на територията бившия булгарски суварски бейлик(долното Поволжие), който бил после отстъпен от Бат Боян на хазарите. А царете на Волжка България след това разрешили на тези хора водени от вожда си Кумук да се заселят там. Те напуснали Синята орда заради междуособици и били съюзници на българите. Други монголи в Европа няма и никога не са идвали. Нашите хони не са монголи а хунобългари(източни българи - европеиди, като аварите- които последни идват в Европа от старата родина), татарите са кумани а не монголи, на територията на западния Улус Джучи монголи не са се заселвали и самите те казват , че никого не са завоювали. А наместниците на Великия хан и семействата, охраната им това във времето не са били повече от хиляда човека...
Рода ЕРМИ е баш тюркски и основно се заселва в Западна България..
цитирай
5. atil - Още преди разпадането на Тюркския ...
21.08.2012 08:52
Още преди разпадането на Тюркския каганат избухват междуособици и групировката на узите взема властта там. Тогава част от ермийците(през 6 век) се изселва в българското тарханство и била заселена в района на селището Аскал(днешния Киев). Кана се сродил с техния водач, а родната майка на Кубрат и Шамбат е от техното родово обединение - Кюнграт. Казвала се е Акджан(Оксана по русински) и пряка потомка на тюркските кагани. Тюрките са потомци на Близкоизточните българи от древността(траките са част от диаспората на тези българи, така че самите траки са тюрки, затова и така са нарекли племената си - тураки). Тогава прародината ИДЕЛ са я наричали и Туран а нейните чеда по света - туранци. Точно главния дух който са почитали - Бика Самар-Тюрк е причината да се нарекат така. Ранния Шумер(Самар) е обхващал огромни територии - от Египет до Балканите и Западен Иран.На тези територии българите - тюрки залагат огнищата на древни култури, които днес са известни на света. Тракийската култура е част от тази древнобулгарска култура.
Усилията да се затрие паметта са са били системни и постоянни, но Провидението е решило друго, а модераторите и моделиерите на историята и битието пак няма да успеят!
Известно е и кой и как се е кръстил или приемал други религии, а на Холивуд работата му в тази насока предстои! Защото един грандиозен проект за суперпродукция в Русия беше спрян вече. От татаристите - а Москва ги котка и обича засега. Те са нейно творение и си ги пази..Но тяхното е същото като на марксистите - тракийци,иранисти, македонци и т.н.Като си отреже Русия българските корени и остава - дърво без корен. Също като вас! Но вие сте граждани на света и освен голяма уста сигурно имате и голям порфейл, но българите имат една история , една родина и една съвест! И една вечна борба за оцеляване и ПОБЕДА!
цитирай
6. анонимен - ЕСТЕТ
23.08.2012 16:38
Ако смениш изсмуканата картинка от болно въображение, по-горе, с конкретна снимка на паметника на Светослав Киевски, как погазва шестолъчката, внук на Симеон I, ще уцелиш в десятката.
Киката-перчема е на главите на борците от критската цивилизация на минотавъра, на главите на запорожските казаци пишещи депеша до турския султан, на главата на Светослав Киевски, на главите на българите измъчвани от турците на графиките на Ф. Каниц, на ...картините на Захари Зограф.
Между другото, АТила и АТина , че гали ба и бАТ имад един и същ корен и смисъл -бащиния.
Но това е тема за траки и гърци...
цитирай
7. atil - Картинка изобразява Кан Аспарух и е ...
23.08.2012 17:08
Картинката изобразява Кан Аспарух и е на съвременен български художник. Обявил се е за Кан след победоносната война срещу Рум(Византия) и отделянето на Онгъла - степите от делтата на Дунав до устието на Днепър от Велика България. Тагава и обявява своите владения за отделна държава Улуг Българ.
Шестолъчката - знака на Бога Тангра( така му е името на български, същия Бог-Отец в християнството , Аллах при арабите и еди кой си при евреите..) я погазват всички. Не само Светослав, но и византийския император, българските царе и българските емири.
Темата е и за българи и нещата са обяснени от нашата летопис. И за старата култура в Близкия изток и на Балканите и за Гърция и нейната българска митология и топонимия...Виж в блога например темата т.е. статията "Българите и световната цивилизация".
Другия коментар за татарите и турците и кривите им крака няма да го пускам, защото ми омръзна да обяснявам, че татарите са били най-силното монголско племе, но то е изтребено именно от Чингиз хан заради неподчинение. Във физическия свят и материалната действителност оттогава татари не съществуват!
С този прякор са били наричани всички немонголски народности на служба в тяхната империя и особенно във войската. С времето това прозвище добило и значението - "смъртник" - тъй като татарите ги пускали първи в боя преди монголите за да поемат първия удар и да умират заради тях...
В този блог се пише основно за българи и тяхната история, така за турците и татарите сигурно има друго място, където тяхната история и проблеми се разискват по-подробно и компетентно.
цитирай
8. анонимен - ot juli
29.08.2012 21:56
mmmm,dobre napisano sas ZDRAVE i USPEHI !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647413
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031