Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2012 16:50 - Сведения за българите от «неизвестния» период на «Именика на българските владетели» - втора част
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7865 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 15.08.2013 22:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Съвременна потомка на великите кара-булгари на р.Бури-чай(Днепър)

/Глава 2/  Идел по време на управлението на хонските(хунските) царе

Сина на хонския Кан Алип-би с корпус от булгари и хони съкрушил садумците(скандинавците) и ги заставил да бягат в Алтън Баш(Италия) и Рум(Византия).
След това Алип-би(378-402 год.) със своите булгари преживели и претърпели немалко неприятности от румците(ромеите), преминал Сула(Дунав) и при града Дере(Одрин) разбива 80 хилядна ромейска войска. Румския Кан Балин(Валент) избягал в своя дворец, но бил обкръжен и изгорен от хоните, които по този начин се разправяли със своите врагове.
Когато двореца изгорял, Алип-би отишъл до пепелището и намерил там канската(императорската) корона. Той я взел и я занесъл на баща си, но по това време той внезапно умрял по време на пира и Алип-би станал Кан на образуваната в Саклан Хонска държава. Починал и бил погребан на хълма Куян-тау(в днешен Киев). Преди смъртта си Кан-Дере както още го наричали, заповядал да поставят на неговия гроб огромен знак на рода Дуло - image- "балтавар", където знака imageотбелязва брадвата(властта на горските територии) а знака image отбелязва лъка(властта над степните територии). Тези предмети се считали от булгарите за символи на царската власт.
На мястото на погребението на Кан Дере се заселили уруси, почитащи го за разгрома на своите врагове садумците(скандинавците), и образували селището Аскал. Почитали Алип-бия и булгарите, тъй като при него те станали господстващ народ на хонската държава.

Скоро след това част от хоните съставили с булгарите едно племе, което възприело името - булгар и тюркския език на хоните.

Главните родове на булгарите(българите) се наричали - ердим, бакил, бояндур, себер, агачир, харька, утиг, кимер...

Внука на Алип-би, сина на Айбата, Кан Атилла Айбат(434-453 год.) по прозвище Аудан Дуло, тръгнал срещу алманците(германците) и фарангите за това, че техния цар отровил своята жена - сестра на Кана. След като разбил най-силното алманско племе галидж така, че част т него избягала по морето Кук дингез(Балтийско) на островите Садум и Галидж, Атилла през ноща обсадил столицата на фарангите Алтън Баш. Тя получила своето название заради златните покриви на домовете(вероятно златните куполи на църквите). Сутринта когато слънцето изгряло, проблясъците от златните покриви заслепили булгарите. Уплашените булгари побягнали назад не подбирайки пътя и тяхното влияние след това се разклатило. Атилла когото улчийците(славяните) наричали Мышдаулы(Синът на дъба - в случая духът на гората - Меше), умрял при отстъплението в земята на алманците. Държавата се разпаднала.
Тримата сина на Атила, тримата братя - Иллак, Тангиз(Таниш) и Бел-Кермек(Ирник), задно с булгарите и улчийците се укрепили против фарангите, но били разбити. Иллак паднал в боя а Тангиз и Бел-Кермек с булгарите получили право да излязат от лагера. Те заминали към устието на Бури-чай(Днепър) и по пътя загубили Тангиза, убит от засада от галиджийците. При пробива на тази засада Бел-Кермек за първи път заповядал да вдигнат в качеството на знаме червеният стяг на асите с полумесец на дръжката. От Бел-Кермек тръгнал рода на българските царе, които се наричали или Канове, или Балтавари, защото думата "балтавар" добила смисъл на "вожд".

/Глава 3/  Времето на булгарските(българските)балтавари

image

Устието на р.Днепър и района между Дунав и Крим...

Мястото на заселване на българите между устието на Бури-чай(Днепър) и Джалда(Крим), където се намирал града на румците(ромеите), Бел-Кермек нарекъл Алтыноба - в памет на обсадата на Алтън Баш. Оставения лагер там после станал град, който местните улчийци нарекли - "Учула"("Града на тримата сина").

image

Стара карта (на Птоломей ако не бъркам, попаднах на нея случайно ), където е отбелязано присъствието на българи в същия район за който става дума.


След Бел-Кермека балтавар на българите бил неговият син Джураш Масгут, а след него - неговият син Татра, а след него -  неговият син Боян-Челбир, а след него - неговият син Тубджак, а след него - неговият най-голям син Арбуга Юрган, а след него - по-младият му брат Албури:

29.  Албури Аспар Аскал/563-593 год. / Големият син на Аскал Келбира,  когото някои летописци бъркали с баща му/бележката е на Кул Гали/.  През 602 год.  неговата ставка Ази-Улаг се намирала на река Аспар в района на днешния румънски град Яш.  През същата година княза на българите в Авария,  Ялчек/Алцек/ или „Апсих”/братовчед на Албури/ по заповед на аварския каган,  който искал да подчини Булгарския бейлик-атакувал ставката на Албури.

По време на това нападение загинал слепия Албури Аскал,  случайно попадайки под един препускащ кон. . .  Но да поставят послушния Алцек начело на Булгарския бейлик аварите не успели.

Когато започнала гражданската война в Авария,  сина на Алцек-Кабар,  извел част от българите в Алтънбаш/Италия/, през 630 год.

Жената на Алвар-Акжан/Оксана по русински/,  майката на двамата му известни сина-Куртбат("Кубрат") и Шамбат,  била от рода Кюнграт/нейни предци били Кашанските владетели и тюркския каган Иджим-„Истеми”/.

Още при Бел-Кермек в Саклан нахлули сабарите, които българите наричали по саклански обичай - сабани. От тях тръгнал някога нашият език, който персите по погрешка наричат кипчакски(скитски), тъй като самите кипчаци, го възприели от киргизите(древните киргизи към които се числели и казахите), като при това доста го развалили...
Тези сабани, които останали в Туран, по-често почнали да ги наричат баджанаци(печенегите). Техният език както вече писах, почнал да прилича на езика на узите и тюркмените, и Всевишния внушил на Микаила(Бащу) да направи именно този език, наред с арабския наш писмен език. Кашанците го наричали булгарски тюрки, а тюркмените - "туран теле"...

Родината на сабарите било Седморечието(Алтай), оттам ги изгонили аварите - последната част от хоните, която останала в Хин(Средна Азия). Но тези бежанци в Саклан се проявили подбно на гонителите си и избили много хонски родове. Част от тукашните хони изгонили зад планината Каф( Закавказието), където те образували свое бекство Хонджак.
Други хони стеснили в Джураш, където те били принудени да се подслонят при булгарите. Мурдасите, ненавиждащи хоните, се съединили със сабарите и искали да приключат с хоните и приелите ги булгари, но Бел-Кермек се сродил с бека на страшните за мурдасите - масгути(масагети) и с това спасил своя народ от изтребление.

Сина на Бел-Кермек от дъщерята на масгутския бек - Джураш по прозвище Масгут, служил ту на един , ту на друг сабарски бек и получил за това земя между Сула(Дунав) и Джалда(Крим). Като бил по природа добър, той откупил от сабарите сто хонски бия и по-голямата част от хората им и ги присъединил към булгарите под името сюрбийци(сербийци)...
Сина на Масгут - Татра се прославил с успешни набези срещу Рум, които извършил с помоща на подвластните му улчийци...
По време на управлението на сина на Татра - Боян Челбир в Саклан дошли изгонените от хазарските тюрки авари. Сабарите, които панически се страхували от тях притихнали, а нашите булгари обратното -  вдигнали глава...
Боян Челбир се побратимил с хакана на аварите Тубджак и дал неговото име на своя син, а този взел за себе си името на Боян.
След аварите се появили техните гонители - хазарските тюрки, но булгарите заедно с аварите в ожесточени сражения ги отхвърлили от Сула и Бури-чай. Тюрките отстъпили, но отвлекли със себе си част от кримските българи и им разрешили да образуват в Джураш(Северен Кавказ, по-рано с това име наричали Северозападен Иран) собственно бекство Бурджан за охрана на своите владения на юг. Понеже българите още от времето на битката при Кан-Дере(Адрианопол - 378 год.) ги считали за най-добрите воини в света.

Тези българи затова почнали да ги наричат бурджани, а ги оглавил най-големият син на Баян Челбир - Атрак. Западните българи на Боян Челбира, които останали в зависимост от аварските хакани, почнали да ги наричат кара-булгари, т.е. западни българи, а не черни, както си мислели тюрките.

Понеже българите наричали запада - "кара", изтока - "ак", севера - "кук" , а юга - "сара" или "саръ"...

Сина на Боян Челбира Тубджак воювал на страната на аварите с Рум(Византия) и подчинените на ромеите улчийци(славяни). В това време, когато аварите безпощадно изтребвали улчийците, българският балтавар ги щадял и изкарал от днешните български земи до 200 хиляди от тях. Тези български улчийци почнали да ги наричат анчийци(анчилар), т.е. ,"погранични", "окраиными", тъй като ги заселили на северните рубежи на бекството Кара Булгар на Бури-чай(Днепър) и в Учула. Така се появили антите...(думата в булгарския език има значение и на "побратим").
Хакана на аварите отначало се отнасял с раздразнение към това, но когато по заповед на Тубджак анчийците направили няколкостотин лодки и успешно се сразили на тях с румците, се смегчил и ги оставил на мира...

След неуспешния опит на регента Бу-Юрган(Органа) да наложи християнството за официална религия в българското тарханство(през 619 год.), на съвсем младия принц Куртбат("Кубрат"), големият син на Албури Аскал, му се наложило да поеме властта!
Той се оказал мъдър, талантлив и решителен владетел, който успял да откъсне западните българи от аварската зависимост а източните от тюркската. През 630 година се обявил за Кан а обединените български земи и племена събрал в една държава ,която получила името на господстващия в нея народ - Булгария(Българ, България). По причина на своята мощ и обширни владения - от Дунав до р.Енисей и от Черно море на юг до Бяло море на север, тази държава била наричана и Велика България.
В учебниците по история пишат а по историческите карти рисуват само за Българското тарханство на север от Черно море, засега,  което кой знае защо също наричат "Велика България"...

image





Гласувай:
7



1. анонимен - ЕСТЕТ
23.08.2012 15:52
Има много за коментиране, но ще ти обърна внимание на няколко момента.
Балтасар е един от влъхвите посетили Ицето кога се е родил. Холивуд го изкара гали ба негро. БАЛ ЦАРЯТ. Дори името на кадъната Сара означава Царкиня и то пак на нашенски, но поради липса на авторитети дори юдите си траят и ползват чужди персонажи. Подобно е и името на "финикиеца" АНиБАЛ. Пак БАЛ т.е. БЯЛ-БОГ$Слънце. АН беше като че ли небе? Извод: картагенците - баш турци.
Балтасар е изобразен и в черквата на Голям Тошко "св. Аполинарий" , която черква е само два пъти по малка от "голямата базилика" в Плиска, имат абсолютно еднакви основи и план, а злите езици твърдят, че архитектурата е тип КИБЕЛИОН - демек храм на Богинята Майка КиБЕЛА. Аха! "Бела съм, Бела Юначе. Цял свят съм и огрела, сал един кар ..." Та в равенската "арианска" черква, Балтасар е изтипосан акънъ баш както тракийските мъже в Александровската грабница в хасковско. Има- няма, делят ги цели 1000 години. Мистика или удурма!?
И един интимен въпрос! Без да се засягаш? Ти шиит или сунит си?!
Защото преди 2 месеца разговарях с узбек, чист басмач, в Чикаго де, и го питах за "волжските булгари". Той отвърна, абе те не са по правата вяра. Те са шиити. Ние узбеките, казахи, тюркмени сме суните. По вярата на пророка. Та си викам аз, ами те и нашите турчеещи се помаци са суните. Турция е сунитска. Саудците и катарците са сунити. Обаче иранците и кюрдите са ...шиити. И голяма част в Сирия. На която и виждат сметката в момента, саудците и израелците заедно.
Алцековите българи в Италия имат огромна ...катедрала. Със знака на БЯЛ-БАЛ на входа - IYI. Дори и кръстът им е Y. Удурма.
Боян е най българското име. БОЙ - висок, снажен, силен и ЯН. Когато бях малък, кога ходих на село милите ми баба и дядо ме посрещаха с: Колко си пораснал на БОЙ! ЯН е планетата Ю-Патер. Ян, Янко, Яно, Янкул. Юпитер има втора по значимост стойност в обрядите ни, след Слънцето. 12 годишният му цикъл е заложен в колелото на Живота. 12 години стопанинът оре с чифт волове
цитирай
2. atil - Малко смешно ми стана от интимния ...
23.08.2012 16:29
Малко смешно ми стана от интимния въпрос, но виждам, че си чел и дори си разбрал някои неща. За турците не е точно така - те стават нация след Ататюрк и доста по-късно от нас. Нашата нация се формира през 19 век още преди да не парчатосат на 5-6 парчета по Балканите...!
Османо-турската народност е друго, славяно-българската е друго а далечните предци е вече нещо трето и четвърто!
Вярно е, че старата история а и по-новата дори, се покрива и маца с бяла или черна боя, пълно е с лъжи и уйдурми..И то е не толкова от незнание или липса на наука а нарочно!
Заради слабостта на грешния и подъл човечец, който е свикнал с всичко да злоупотребява..Който се почувства по-силен или влиятелен и почва да подрежда и да подравнява нещата според неговия си кеф!
С траките се съгласих отдавна, че имаме много общо, тук са били най-войственото племе - гетите(масагетите), имаме крепост над селото, и още две по-нови от времето на Средновековието. А когато прочетох за какво става въпрос в българската летопис нещата се наместиха.
Някой ден когато нашата история стане достатъчно известна и популярна, ония ще увиснат и ще трябва да гледат на нас като на майка си и баща си..Всичките тия силните страни с парите и оръжията..
Колкото да мене, ние от времето на цар Борис Първи сме православни и мислим такива да си останем. Човек всичко може да си мени, дори страната или езика, но вероотстъпничеството и може би най-долното нещо! Ето този тук ми е любимия сайт може да се каже и страницата ми е доста подробна и открита:
http://vk.com/id106571612
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640179
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031