Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2012 17:21 - Българите башкири - през вековете и днес (Или действителната история на Волжка България в резюме) от Амир Ашняки
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 12000 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 20.02.2013 00:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Башкирия е красива страна


Не случайно хората са казали:"Не дразни лъва, когато спи!"...Кой знае кога щях да се наканя и да реша да отворя тази тематична поредица тук, ако не бяха ме предизвикали пак...!
Информацията с която разполагам също не е никак нова в случая - от 1997 година, но също толкова малко известна и то разбира се нарочно.
Слава Богу няма да се наложи аз да превеждам , превода е на моя земляк от Разград, писателя Гео Донев. Книжката е във вид на брошура, автора е българина-башкорт А.Ашняки, по подобен начин за пръв у нас се появи великата статия на Ф.Нурутдинов - "Българите и световната цивилизация". Та се сещам за луксозните и многотомни издания на редица  известни и по-малко известни писатели и писачи, някои набедени за научни други за ненаучни, трети за фалшиви... Те пък се опитаха да набедят нас - гонените заради правдата!
Но ако булгарските летописи и източници бяха дело на КГБ или на Световната конспирация то поне в днешна Русия и подчинената и неформално българска република те щяха да се издават и разпространяват с охота и старание! Нали така? Или нещо логиката ми ме подвежда?!

Вместо предговор:

Тази книга ще ви шокира с истината, че народът ни е само част от големия Български свят. В него има много български народи и общности, чийто езици създават общобългарската езикова култура така, както има арабска, славянска, романска и др., но различните ни религии, съдби, възходи, падения и исторически битки за оцеляване във времето не бива да ни разделят повече. Двадесет и първи век е обречен на нас, българите - ако проумеем, че днешното име на общият ни Бог Тангра е Единение, защото "Кръвта вода не става!".

Гео Донев


    I.  ПРИЧИНАТА...

Башкортите са само една етнографска група от 14-милионната ни българска народност в пределите на бившия СССР. Но в моя съветски паспорт са ме записали "татарин", а в паспорта на брат ми пише "башкир"/"башкорт"/. От 200 народа тук само половината имат право официално да се наричат със своето истинско самоназвание или с етнонима си. Ние, българите, сме наредени между несъществуващите нации "татарска" и "башкирска".
Ще каже някой:"Но за башкирите пишат из книгите!", на което няма да възразя примитивно, че в книгите могат да пишат, каквото си искат. Аз само ще отбележа: нацията не е книга. Тя е в душата и в главата на хората. Зад израза "татарска нация" няма нищо, освен решение на самодържавния сталински апарат да нарича част от Волжките българи "татари". Но какво да разбираме под израза "българска нация"? И изобщо какво означава думата нация, след общонародностното име? Означава национална култура, определяна преди всичко от историята, от народните традиции и обичаи, от езика, литературата и изкуството. Затова можем да се запитаме и  другояче: "Има ли башкирска национална култура?"

Да започнем от езика.

Разликата между наречията на башкирите и българите-казанци, кръстени от руския царизъм "казански татари", или просто "татари", е в това, че имат характера на деалекти в един и същ език. До революцията Новгородци и Рязанци, говорещи на новгородски и рязански диалекти на руския език, не се разбираха помежду си, но това не пречеше да считат езика им за "руски", и тях самите - за части от единната руска нация.
А в говора на казанците и башкортите общите български думи са 95-98%, т.е., на практика не съществува никаква разлика, но не отчита, че е разделен на "татарски" и "башкирски" език, чиито носители са две "различни нации".
С други думи - българите казанци казват "Сабантуй", българите башкорти казват "Хабантуй" и са различни нации, докато руснаците-московчани казват "ежжай", руснаците-ворожежци- "ехай", и са единна руска нация! Странно, нали?!!! Но де да беше само тази странност!

На всекиго е известно, че различните нации имат различни обичаи, възникнали в пътя им през Времето. А българите-казанци и българите-башкорти празнуваме едни и същи празници - сабантуй, жъен, каземесе, каргатуй, - за които още в 9 век поетът Микаил Бащу пише, че са български, в 10 век това потвърждава ученият Ахмед ибн Фадлан и в 19 век - българският литератор,  философ и историк Таджудин Ялчъгул.
Ще рече - празнуваме с моя брат едни и същи хилядолетни празници, двамата имаме едни и същи многовековни традиции и макар че сабългарски, в Татарската република ги наричат официално "татарски", а в Башкирия - "башкирски". Едно и също явление се счита за две явления, раздвоява се като пред погледа на пияница.
(Споменавал съм в блога за същата марксистка шизофрения, особенно типична и до днес в Македония, но доста разпространена и тук..).
Но ние сме абсолютно трезви, нали на българите по начало е било забранено да пият дори на празник?!
Може да стане дума и за някаква разлика в дрехите? - На това ще отговоря, че всяка народност е съставена от етнически групи и те - на свой ред - са съставени от подгрупи. Но съхранители на общонационалните традиции са групите. Затова например руснаците имат около 200 национални костюма, а нашите са повече от 50. В състава на българската ни народност на изток влизат около 10 големи етнографски общности: мишари, казанци, башкорти, хайна, нукратци, покръстени(крешени), типтяри, астраханци, сибирци... и всяка от тях има по няколко народни костюма.
Сред всички привеждани аргументи за разделението ни липсват само историческите и това не е случайно, понеже башкортите не знаят своята история - в съветско време такава не им бе писал никой.
До 1917 година за всички българи тя е била една - история на българите - и е включвала в себе си историята на всички групи от народността ни.

А издаваните в Башкирия "История на башкирската съветска социалистическа република" и в Татарстан "История на татарската съветска социалистическа република" представляват долнопробни фалшификати, изработени в мрачните недра на Руската Академия на Науките по заповед на сталинската клика.

Тези "истории" лъжат света, че:

1. Башкирите са отделна нация, създадена от няколко чергарски племена през съветската епоха. До 1917 година башкирите са нямали литературен език, нито своя писменост, нито история, всичко им е дадено единствено от съветската власт.
2. Предците на башкирския народ се присъединили доброволно към Русия в 1557 година и отпосле се занимавали само с това, да помагат във всичко на по-големия брат, великия съветски народ.
3. Всички национални въстания в Башкирия са били реакционни и са носели антируски характер.
4. Салават Юлаев, макар че бил феодал, трябва да се счита за национален герой на башкирския народ, защото поддържал въстанието на руските казаци, предвождано от Емелиян Пугачов.
А "Историята на ТАССР" вместо да описва историята на Българската държава от 13 - 16 век, разказва за татаро-монголските завоеватели и техните ханове, лъжейки, че българите-казанци произхождали от татаро-монголите.
Ето с какво са пропити тези учебници. И нима това е история? Това е една долнопробна измишльотина, предназначена да убива в казанците, башкирите и другите българи всяко чувство за причастност към едината българска народност и да руши тяхното българско национално самосъзнание.

image

Затова древната история на башкортската етническа група от българската народност описана в европейските източници и в сборника български летописи "Джагфар тарихи"/1680 г./ на Бахши Иман, трябва да се чуе, иначе душите ни ще бъдат доотровени от официалната пропаганда с едничка цел - да се отродят башкортите от българската народност...

image

Башкирски българчета днес

image
Башкирски кон(северна порода). В Сибир има подобна порода - аргамак, от тях съм яздил, но башкирски не съм...


П.П.
Неотдавна  писах тук за цар Ивайло(Иваил) и неговите имена-прякори. Интересно е да се знае, че Кордоква(а не Бърдоква) е славянобългарска дума синоним на - Башкорта. Преведено на днешен съвременен български означава - Главорез..
Интересно е и, че той е воювал срещу същите тези "татари"/кумани/, които разсипали и българската държава на изток.., макар северните и територии формално да останали независими.



Следва продължение






Гласувай:
7



1. marknatan - хареса ми написаното тази нергия и ...
22.08.2012 14:17
хареса ми написаното тази нергия и плам с която се е запазило убеждението и спомен че са българи си има своите реални основания
АЗ само ще добавя,че башкирия или башкирците са днешните унгарци и това е известно от исторически извори
тези народи са били под българската власт и са станали българи като и са се влели в т нар българи но огромната част от тези башкири са тези които отиват в пустата и са известни денс като магяр четири години преди да бъдат покорени и попилени от чингис хан те са описани от изпратения унгарски крал бела посланник останалите в този район за които мускалите твърдят че са те не са това са българи от различните български народи едва след унищожването на българската държавност там от монголците се развиват и се появяват москалите татарско племе на което дори гърците които ги били покръстили им отказва титлата патриарх до 16 век
цитирай
2. atil - Абсолютно вярна е връзката на ба...
22.08.2012 15:00
Абсолютно вярна е връзката на башкирите с унгарците и във втората част на поредицата става дума за това. В самия етногенезис на древните българи активна роля играят древните угри(праунгарците)...
А факта, че още има българска памет и самосъзнание там е достоен да попадне в книгата за рекорди - Гинес..!Едва ли друг народ и племе биха издържали подобен гнет и тотална асимилация както те. Ние имаме представа какво е било турското робство, но тук на моменти нещата са много по-ужасни ! В следващите части на поредицата автора А.Ашняки ни разказва образно и талантливо и за тези събития.
цитирай
3. анонимен - turan
13.09.2012 10:08
Molq publikuwayte ne6to za legendarniq Turan!
цитирай
4. atil - Това е интересно предложение. Още ...
13.09.2012 12:55
Това е интересно предложение. Още повече, че древните българи на Балканите са се считали за туранци(траки-тураки, както са наричали като цяло племената си).
цитирай
5. lao - Баш корт
29.12.2017 13:49
Баш корт = главен вълк (водач)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648695
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031