Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2012 14:58 - 4. България в борба с татаро-монголските завоеватели 1223 - 1445 г. - продължение
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6152 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 14.03.2016 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

В 1262 г. братът на Батий - хан Берке - отцепва Кипчак от Монголската империя и превръща областта в самостоятелна държава под управлението на Джучидите. Тази орда получила своето название от скотовъдните тюрко-кипчакски племена, населявали степта и пространството от Дунав до Алтай. В историята на Русия и СССР Кипчакската орда е наречена "Златна орда" - терминът е измислен в края на XVI в. от руския поп Иван Глазатия. В действителност, на Земята никога не е имало държава с название "Златна орда". След нейното отделяне, монголската войска напуснала Кипчак и Джучидите поели да служат като наемници на кипчаците. Езикът на ордата представлявал смес от кипчакски(куманско-скитски) диалекти и скоро се тюркизирали и самите Джучиди. Но за службата им при монголската/"татарска"/ по произход управленска върхушка(рода на Джучидите от сина на Чингиз хан - Джучи) , кипчаците били наричани "татари" или "ордински татари". Русия веднага се подчинила на "татарската кипчакска орда", а Българската държава предпочела да запази съюза си с Монголската империя и отказала.(А какво рисуват и до днес по историческите карти и какви ги плещят...?!?)
Монголският корпус на Бурулдай направил размествания към Яик(днешната р.Урал, минава край г.Оренбург) - да предотврати евентуално нападение на Кипчак срещу България. Но в 1278 г. Бурулдай изменнически минал на страната на Кипчак и оголил южната граница на България, през която срещу нея се втурнала 160 000-на руско-кипчакска войска на ординския хан Менгу-Темур.(Всъщност тази война срещу кипчакската орда и васалните и руски княжества поставя българската държава в зависимост а южните и територии, отстъпени на монголската империя преди това, са разорени...!) Ординските татари, ползвайки се от внезапното нападение, обкръжили в района на новата Билярска крепост Татяк 30-хилядната войска на българския емир Исмаил-Джилки. Няколко дни тя се била с врага, в нея участвували и 15 хиляди башкорти. Нито един българин не напуснал бойното поле и всички заедно с емира - загинали в неравната битка. Завоевателите, озверени от загубата но 50, 000 кипчака и 20 хил. руснаци, избили около 1 милион българи цивилно население и разрушили 40 български града и стотици села. Българската държава се видяла принудена да признае зависимостта си от Кипчак, но не влязла в състава на победителите.(Т.е. формално и юридически България никога не станала част от Ордата, за разлика от руските княжества)
В 1288 г. Ординският пълководец Ногай, полакомен за Яикските земи на Бурулдай, решил да го погуби. В битката на кипчаците с персийските монголи той внезапно отстъпил и оставения на произвола на съдбата Бурулдай загинал. След смъртта му земите на Яик били предадени на кипчаците на Ногай, които постепенно се смесили с част от саксинските българи, печенегите и половците, и образували ногайския народ.

В 1291 г. с помоща на Ногай в Ордата се възцарил хан Тохта/1291-1312/, чийто брат Таджун/"Дюден"/ бил кипчакски посланик в гр.Болгар. През 1293 г. хан Тохта помолил България за помощ срещу разбунтувалите се в Ордата руски князе. Българските феодали изгаряли от желание да им отмъстят за нападението през 1278 г. и емир Мохамед Алам охотно се съгласил. Но срещу това - с помоща на Таджун - получил от хана значително намаление на Ординския данък, който България плащала на ногайците, и правото на безмитна търговия на българските търговци с Русия и Кипчак. Войската на Мохамед Алам, съставена наполовина от башкорти, потушила метежа, превзела Муром, Владимир, Суздал, Москва и още 10 руски града, и обложила Новгород с данък в полза на България.
Недоволен от намаляването на Ординския данък, Ногай започнал война срещу Тохта и България, но в 1299 г. бил напълно разгромен от биляро-башкортската войска под Бугулма и вече самите ногайци почнали да плащат данък на българите/ до възцаряването на Узбек/.
Свободата , която Тохта предоставил на българските търговци, им дала възможност скоро да си извоюват първенство на руските и кипчакските пазари, а порастналите нужди на ордата от жито помогнали на българските земеделци да възтановят в редица задкамски окръзи селското стопанство и да го направят печелившо. По времето на Тохта всичко това носело значителни приходи за българите. Но при хан Узбек(1312-1340 г.) Ординският данък започнал непрекъснато да се увеличава, обезсмислил съзидателните усилия на българския народ и станал опустошителен за цялата страна.
Скоро след смъртта на Узбек избухнала чумна епидемия и започнали ногайско-кипчакските набези срещу Задкамска България. Българските емири се принудили да изселят организирано по-голямата част от задкамското население в Предволжската, Предкамската и Башкортската части на България. Само около крупните задкамски градове и крепости/ Болгар, Джукетау - бившия Тухчи, Биляр, Нукрат, Нур-Сувар и др./ били поддържани земеделски оазиси за снабдяването им с жито и други продукти. Запустелите земи емирите раздавали на българите-скотовъдци, в това число и на башкортите. А в 1360 г. била преместена столицата на България - от гр.Болгар в гр.Казан.

image
Казан. Рис. от книгата на Ал. Олеари, 1626 г.
 

По желание на преселниците от г.Болгар, които скоро станали мнозинство сред жителите на новата столица, тя била преименувана в "Болгар ал джадид"(Нови Болгар). По-късно заради съперничеството между двата емирски рода Азановичите и Ашрафидите, емира в Казан върнал старото му име(понеже другия емир се настанил в Болгар и се нарекъл - "сеид Болгарски"...)


В средата на XIV в. Ордата започнала да се разпада и независимо от обединителните усилия на редица кипчакски ханове, в началото на XV в. се разделила на Сарайска/ Астраханска/, Сибирска, Ногайска и Кук-Ординска/узбекско-казахска/ части.( Днес нито един от народите населяващи тези територии не носи прякора - "татари" а са си върнали националните етноними. Тази чужда за българите дума са я закрепили и я поддържат само за тях, които дори не са били в рамките на татарската Орда...?!)
Кипчаците, наричани някога "ордински татари" , започнали да се наричат с имената на любимите си господари или с предишните си кипчакско-кумански названия: ногайци, казахи, узбеки, каракалпаци, киргизи и т.н.
Възползвайки се от отслабването и разпадането на Ордата, от Кипчак започнали да се отделят и зависимите държави. В 1436 г. се обособил Независимия Кримски султанат, а в 1445 г. - Българската и Московско-Руската държави.

image

Няма Казанско ханство, няма Златна орда, такива неща не са съществували в материалната историческа действителност. Те се появяват точно така както "македонската" или "татарската" нации..От творците и моделиерите на история...От техните поклонници не липсват и в този сайт - Блог БГ. Както се казва в един техен популярен филм:"Ние сме на всеки километър"
Но в отговор на тяхната мистика ние пък имаме - статистика...И историческа летопис !



П.П. Добавките в скоби и в кафяв цвят са на автора на блога.


Следва продължение




Гласувай:
4



1. marknatan - вълкане, този автор изопачва
26.08.2012 13:32
вълкане,
този автор изопачва с първото си изречение та и си го подчертал ! В действителност, на Земята никога не е имало държава с название "Златна орда".
Не отива на човек от рода на Вълка да не надушва таквизи шменти капели
Това образувание, което било измислица се нарича на монголски с моголските думи шира и орду, а не потурченото турско орда , Шира .което е жълт, нищо чудно и у българите да е навлязлоза наименованието на шира-та и орду е царския двор.

Българите наистина владеят това дето сега е руско преди да дойдат монголците Истината, е че тези, които оцеляват когато са разбити с една малка част башкирци се изтеглят на свер по кама и ояе по на север преследвани от монголците. Монголците са записали,че когато ги гоняпт стигат до земята дето е непрестанно ден и живеят светлоруси хора до окйеана
СЕга забележи т нар кумани като ги гонят татарите те къде бягат В маджария при родата си не бягат в България Туй е още по интересно ТАтарите преследват само куманите Те казват на маджарите дайте ни вие няма къде да ни избягате католуманите вие имате градове ще дойдеме и ще ви попилееме маджарите нали са им рода отказват и така си вкарват вълка в кошарата монголците идват и завземат цяла запонми цплата европа до атлантика я правят техни васали бату или огедей некой хан техен по памет пиша изптаща псимо до германския имт сдвай ми трон а оня отвръща аз съм добър соколовец ще ме оставиш ли за соколар
случайно или не соколарството е основанта дейсност на благородниците европски в средновекеовието и ренесанса
не е случайно че този степен начин на лов се налага от степните конници наред със конника като символ на европската аристокрация предствавяи тази позиция в средновековнто европско общество като дължима им по рождение
монголите избиват, изколват всички местни лидери, нобилитета и назначват верни на тях нови такива от същото население това е документирано и за полша и за унгария и за германия Ватикана прави чуди да скрие тези неща но не може та самите папищщци са под техе контрол ВЗИантия Константинопол Петте хиляди монголеца крепят влстта на техния васл константинополският имп градче без значение за монголите Та случайно ли от там свободно си палват крабите с роби за сирия и магарешко мляко за монголците от там през босфора България също попада под този прищтелски ктъг на мопнголците като васал но с особено отношения на респект и не се третира като васал на практика а като достоен и равен воин
или да завъра монголците попиляват и подменят населението в този район напълно оцелелите булгари от край волга казан са избягали в урал По късно са асимилирани от новите настанениета и възприели новите навици турцизират се
цитирай
2. atil - С риск да нарекат сестра ми, каквато ...
26.08.2012 17:29
С риск да нарекат сестра ми ,каквато нямам , че курва ще пусна този коментар...Защото от друга страна е доста показателен за изкривените и лъжливи представи, които от много време се набиват в тукашните промити мозъци...Бях решил да не го пуска и отговорих с лично съобщение, но после размислих. Някой може да се направи поука и да проумее нещо:

Сигурно си убеден в това дето се го написал, но няма да го пусна и ще ти кажа защо. Има една приказка. "Веднъж да ти кажат ,че сестра ти е курва, пък ти после иди доказвай че нямаш сестра.."
Руския поп Иван Глазатый може и той така да е превеждал и разсъждавал, но Кипчак съществува поне хиляда години преди монголите да дойдат и то на същото си място в същите степи. Самите Джучиди- потомците на сина на чингиз хан Джучи,се отделят от империята с подкрепата на куманите-кипчаци. Самия Джучи е убит от баща си защото тайно е бил във връзка с българския цар Г.Челбир и взаимно са си помагали зад гърба на Чингиз хан.Именно кипчаците са куманите и потомците на скитите които си говорят турски заедно с българите още от времената на Потопа. Както Врачанците и Граовците днешен български. С такава разлика в наречието. Този турски е стария български. Унгарците-маджари от техните племена само две са говорели турски т.е български.Включително владетелската им династия Арпадовичите. На битово ниво и Арпадовичите и Асеневците са си говорели стария език.Включително и като сватове когато са се събирали.Слез 14 век повече никой не нарича маджарите турци. Налага се угорския език, както тука българския от славянското наречие.
Хората от Тамошна България никога не са губили националното си съзнание аз съм се срещал с такива хора и през съветско време.
Турския език е от същото езиково семейство но това не е причина ония народи да се кръщат турски. Това пак умните попове са го правили. Орда значи първоначално - Съюз на няколко скотовъдни племена или рода. По-късно - място на обитаване, място на присъствие. Или буквално по нашенски - Туканък, Тукатъй и т.н.
цитирай
3. atil - Държава Златна орда не е имало, това ...
26.08.2012 17:30
Държава Златна орда не е имало, това не било монголска държава а куманска. Същите западни орди които били съюзник на нашата България след преминаването на куманите и казахите, средноазитскити тюрки към монголите почват да нападат България през Дунава. Ивайло с тях се е бил а не с монголци.
За разлика от нас архива на Волжка България оцелял или поне част от него. През 17 век бил изпратен от Шейх Гали в Азак(Азов). Старите летописци са имали документи върху които да базират историческите си съчинения. Цялата история на монголските и руските войни се знае подробно и как се е случило всичко.Ако някой се тюркизира езиково това са хуните и бурджаните и то още до края на 5-ти век. В смисъл че езиците им се уравняват с наречието на останалите булгар-тюркски племена в Източна Европа и Средна Азия.
Така стоят нещата. Подробно за историята на Волжка България , съм писал от същата тази българска летопис. Има такава поредица в блога и блог вълна- моя. Може да се влезе от блог вълни - на страницата ми.
цитирай
4. atil - "Шира" е възможно да и - ...
26.08.2012 20:00
"Шира" е възможно да и - Донска, т.е. буквално - Донска Орда, от р.Дон. Старото име на р. Дон е Шир! Скитско-българско- кипчакското име! Може да се каже Иделското.
Но аз се сетих за друго преди малко и искам да го задам като домашно упражнение на мераклиите за многознаещи..,Маркнатане и ти също си помисли.
Има един поп-летописец, който сравнява убийството на султан Мурад на Косово поле с това на българския цар Калоян. Нямам време сега да му търся името и летописа, но повечето, които се интересуват ще се сетят и ще го намерят. Та от какъв зор и по какъв ли повод отчето му е дошла такава идея?!
В българската летопис пише , че Калоян е убит по поръчка на гръцкото духовенство. В заговора е участвал Борил и убийците на другите му братя. Набедили куманския бек Кабан. Има и друго , но него няма да го кажа в близко бъдеще...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640191
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031