Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2012 13:48 - 6. България в епохата на Ашрафидите - 1445 - 1584 г. - втора част
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4780 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 14.03.2016 11:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Отначало българите, чиято ударна сила били ялчелинската и башкортската конници, разбили напълно московската войска, а пленените останки от нея затворили в Казан, но после заприиждали нови руски армии и започнали нови кланета. При поробването на България войската на Иван Грозни избила общо около 400 000 хил. души - половината от тогавашното българско население - и унищожила всичките 40 български града. А в 1556 г. принудила сеид Хусаин син на Кул Ашраф да напусне Чаллъ и той се преместил в Уфа, последната столица на България.

image
Башкорти - Войната дойде...! Управниците на съседната кипчакска ногайска Орда, вместо да помогнат на българите, след падането на Казан в 1552 г. завзели провинция Башкорт. Но когато в 1557 г. Хусаин сключил примирие с Русия и тя обещала да не напада провинциите Ищяк и Агидел в Източна България, българите от Башкортската провинция се вдигнали на въстание. Те виждали, че съсипаната България не е в състояние да им помогне и решили да се избавят от ногайското иго, като станат подвластни на Русия. Иван Грозни, обаче, проявил пълно равнодушие към съдбата на южните башкорти и от ногайско клане ги спасила само войската на сеид Шейх-Гали, син на Хусаин. В 1569 г. Иван IV Грозни поискал от Шейх-Гали да му предаде провинция Башкорт, а когато получил отказ, тръгнал с войските си към България.. Шейх-Гали ги разбивал няколко пъти, но в 1574 г. бил принуден да изостави Уфа и да се пресели в Каргалъ. Само че с грабежите си руснаците довели българите до отчаяние и в 1579 г. Шейх-Гали наново завладял Уфа, като прогонил останките от разбитата руска войска към Строгановски Перм. Тази българска победа станала известна чак в Полша. След нея Шейх-Гали още няколко години се бил отчаяно с московските войски, стигайки в походите си чак до Муром и Устюга, ала през есента на 1584 г. българите вече били напълно изтощени от непрестанната война и казанско-башкортските феодали помолили сеида да се подчини на новия руски владетел Феодор Иванович, син на Иван IV Грозни - той обещал да зачита законите и обичаите на българите. Тогава Шейх-Гали снел от себе си бремето на властта, напуснал своята Уфимска крепост и отишъл в Киргизия/днешен Казахстан/. Оттам българският държавен архив по-късно бил изпратен в Азак(Азов). Руснаците стъпили върху пепелищата на Уфа и цялата територия на България паднала под владичеството им.
Беден Башкортостан! Заедно с цяла България и той изпил горчивата чаша на руските самодържавни лъжи и обещания!
Веднага подир заробването на България руският царизъм подхванал политика на разрушаване на националното самосъзнание и етническо единство у българите. Забранил самоназванието "българин", обявил западните българи за "мишари", казанските българи - за "татари", а източните българи - "башкири" и започнал да разглежда тези неотменни части на българската народност като три отделни народа С официалната версия, че казанските българи са "татари", се целяло поробването на България да бъде оправдано като възмездие срещу злите "татари" за двувековното иго на Ордата над Русия.
Самодържавието и неговата екзекуторска наука започнали пълна фалшификация на българската история./ По-късно тази фалшификация била продължена в съветско време - от АН на СССР/.

Вече стана дума за такъв момент от нейната мръсна, шовинистична работа, като подмяната на определението "Българска държава" с руското название на една от 8-те губернии на България, Казанската, наречена "Казанско царство" и по-късно, в XIX в. - с измисления термин "Казанско ханство", но въпреки това, лъжеучените-шовинисти издадоха обръщението на група феодали от Башкорт/1557 г./ към руския цар за мирното присъединяване  на цял Башкортостан към Русия - макар да е известно, че българите-башкорти и целият български народ 32 години, от 1552 до 1584, геройски се е съпротивлявал срещу руските войски от Казан до Уфа, и че до 1584 г. територията на Башкортостан не е била под властта на руските царе. Фалшификаторите, обаче, малко се интересуват от истината.
Вътрешната и външната политика на руското самодържавие винаги се е славила с това, че е била оправдавана от разни писачи. На съветските фалшификатори било неудобно да я афишират директно и те се прикрили зад фразата на Енгелс: " Русия, сравнена с Изтока, е действително прогресивна. Руското господство с цялата своя пошлост, с всичката си славянска мръсотия, било цивилизоващо за Черно и Каспийско море и за Централна Азия, за башкирите и татарите"/К.Маркс и Ф.Енгелс, Съч. 27, т.с.241/.
Но ние няма да осъждаме прочутия немски философ - очевидно, той е изучавал историята на България предимно от трудовете на самодържавните бързописци. Ние ще се опитаме да покажем тази "прогресивна роля" с исторически факти.

image

Съвременна башкирска българка


Следва продължение





Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640171
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031