Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2012 12:51 - За Стефан Стамболов и независимостта на България - втора част
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 11927 Коментари: 13 Гласове:
7

Последна промяна: 28.10.2012 15:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Продължение:

image

Както е известно, той(Стамболов) беше един от тримата регенти, които останаха да заместят княза след неговото заминаване.
(...)
Едвам поел по този начин браздите на управлението, Стамболов захвана да получава доказателства, че неговата вяра в безкористната любов на Русия към българския народ  е лъжовна и той се е кланял досега на един фалшив идол.
(...)
Още с оповестяването манифеста на княз Александра, в който начело стоеше даденото му от руското правителство обещание да не препятствува за избирането на нов заместник и да остави  българите свободни и независими в нареждането на държавните им работи, от Петроград последва едно опровержение, че такова задължение не е поемано от страна на Русия. С това опровержение Русия показваше, че е решена да попречи на избирането на нов княз и да се намеси във вътрешните работи на България, за да може да тури ръка върху нейното управление и по този начин да лиши българите от свободата им да разполагат със своите сили и средства, както те искат. И като доказателство за това, Русия заявяваше същевременно, че не признава оставеното от Батемберга регенство.
Действително на 5-й септемврий от Виена тръгваше за София руския генерал Каулбарс, натоварен от своето правителство с мисията на "извънреден пратеник на императора". Той щеше да изложи устно на българския народ каква е волята на царя за съдбата на тяхното отечество.
Каулбарс стигна Лом на 12-й септемврий, когато в София бяха направени вече всички разпореждания за избиране на В.Н.Събрание, което да избере новия княз. Едвам стъпил на скелята, той захваща да ругае по казашки регентите, като ги окичил с епитетите палочники, негодяи и т.н. Той още тук заявил, че "волята на царя е да не се избира сега княз". "Царят знае кого ще изпрати за такъв".
(...)
А на 15-й септемврий Каулбарс отправя първата си нота към правителството, в която формулирал исканията на Русия: 1) да се отложи избирането на Велико Н.Събрание, защото то не може да се счита за законно и неговите решения не могат да имат никакво значение за Русия; 2) да се вдигне военното положение и 3) да се освободят задържаните в затвора офицери, които бяха свалили княз Александра от престола.
Тия искания на доверения пратеник на императора съставляваха първия удар за вярата на Стамболова и за неговото русофилство. Те представляваха най-бляскавото доказателство за потвърждение думите на княз Александра, че "Русия не мрази Батемберга, а мрази българската корона и нейното самостоятелно съществувание".
(...)
Стамболов бе наклонен да отстъпи и по другата точка на това искание, сир. да се отложи свикването на В.Н.Събрание. Само че той искаше, щото това отлагане да бъде определено и да не превишава един месец. Каулбарс пискал три месеца, който срок се видял на Стамболова много голям. Пазарлъкът не можал да се сключи.
Този отказ на Стамболова съставлява първата негова стъпка против Русия. С нея той захваща да  къса своето русофилство и да става антирусофил.
(...)
Като се убеди, че Стамболов няма да се съгласи да играе ролята, която Русия иска да играе онзи, който разполага с управлението на българската държава, тя решава да създаде по друг начин условията, които ще и дадат възможност да постави начело на това управление лице или лица, които да разполагат със силите на българския народ по нейна воля. За постигането на тая цел ставаше необходимо да се свали и Стамболов както биде свален и княз Александър, за да може властта да премине в ръцете на руски послушници или наемници. Затова Каулбарс предприе своята историческа обиколка из България. Той вярваше, че когато войската и народът чуят каква е волята на императора, те ще принудят Регентството да стане негов послушник, или пък да отстъпи управлението на желаемите от Русия лица.
(...)
Както е известно, руският генерал остана излъган в надеждите си. Неговата мисия пропадна, защото изборите станаха на определената дата, 28-й септемврий. Той се задоволи да съобщи с една нота, че "императорското руско правителство обявява днешнте избори за незаконни и неимеющи никакво значение в неговите очи".
(...)
За да бъдат сплашени свиканите в Търново депутати и да се подчинят на руското искане, изпратени бяха на 12-й октомврий във Варна и Бургас няколко клипера. Руските консули оповестиха навсякъде из България, че Русия пристъпва към окупирането и, ако не бъде послушана волята на царя...Клиперите упражниха известно влияние, но не можаха напълно да постигнат целта си. Някои от избраните депутати се бяха подплашили, та Събранието можа да се открие едвам на 19-й октомврий вместо на 15-й. Събрани обаче веднъж, Стамболов можа да ги убеди в безопасността на руските заплашвания. Сега той бе вече против Русия, но не още достатъчно убеден в крайните нейни цели. Защото и сега предложи на руските оръдия в България, с Цанкова начело, да вземат участие в управлението на страната.
(...)
Известно  е, че със съгласието на Стамболова Цанков отива да иска позволение от руското агентство да приеме направеното му от първия предложение да влезе в регентството. След това си посещение той съобщава на Стамболова: "Като по-стар, позволете ми да ви дам един съвет за благото на отечеството: регентството и министерството трябва да се оттеглят, а събравшите се в Търново представители трябва да изкажат желание да се състави само министерство без регентство и то със съгласието и одобрението на Русия." Този отговор на Цанкова, който беше дело на руския представител в София, отвори окончателно очите на Стамболова...Разменените още няколко телеграми между Цанкова и неговите приятели депутати във В.Н.Събрание не оставяха място на никакво съмнение. Стамболов се обяви категорично против това искане на Русия и на нейните привърженици в България - русофилите. Той стана вече убеден антирусофил.
(...)
Когато Русия се убеди, че по мирен начин и с дипломатически средства няма да може да постигне своята цел, тя се видя принудена да прибегне към насилията и към бунтовете, за да може с оръжие да свали Стамболова и да го замести със свое лице.
(...)
image
Новият княз Фердинанд, обявил независимостта на България е признат от Русия на 20-та година от 30 годишното си управление като държавен глава на България...

Пропадна опита на Русия и с бунтове да тури ръка върху управлението на България. Сега оставаше последното средство: убийството на Стамболова и сътрудниците му...Той трябваше да загине, за да може да свали знамето, което носеше. Затова биде извършено неговото съсичане на 3-й юлий 1895 година.
Така загина Стамболов.
(...)

image

Известно е обаче, че вследствие свръхчовешкото напрежение, което нашият народ направи в желанието си да постигне своя национален идеал - една Велика и независима България, турските сили бяха сломени и поставени в положение да не могат по никакъв начин да пренесат разорението на войната върху българска територия. Тогава (1912 - 1913) Русия прибягна до безпогрешното средство на нашето разорение. Тя знаеше, че средствата, с които разполагаме, не са в състояние да поддържат продължително време нашите сили онова напрежение, което трябваше да употребим, за да отбием турското нашествие. Затова употреби своето влияние както в Цариград, тъй и в Белград и в Атина да бъдем принудени да стоим в това напрегнато състояние, докато силите ни бъдат окончателно изтощени. На усилията в това отношение от страна на Русия, както е известно, се дължи спирането ни пред Чаталджа, така и втората война с турците, и най-сетне войната със сърби и гърци. Като че ли всичко това не стигаше, та руската дипломация упражни всичкото си влияние и в Букурещ, за да застави ромъните да нахлуят зад гърба ни и по този начин да изкопаят ямата, в която един ден ще се зарови и тяхната и нашата независимост.
Събитията , които докараха разорението на България са много пресни, за да има нужда да ги напомняме. У нас и децата знаят, че те са дело на Русия. Макар че тя имаше формален договор с България, чрез който се задължаваше да не допуща изнасилванието на територията и от румънска страна, тя направи тъкмо противното, само даде помощ на сърбите, за да могат да си задържат българска Македония. И тя сполучи, както е известно.
По този начин Русия, без да бъде предизвикана от българския народ, стана причина да го постигнат най-големи нещастия. Със своите дела тя му показа сега за излишен път, че не може да желае една силна България, щом нейното управлние е независимо от волята на руския владетел.(...)
съществуването на една силна и самостоятелна България е противно на руските политически интереси, защото съставлява препятствие за постигането на целта, която тези интереси изискват да се постигне.


Статията е представена със съкръщения от брошурата"Стефан Стамболов. Кога и защо се обяви против Русия", фототипно издание на "Глобус 91". В оригинала автора не е посочен.
Лично на мен много ми допадна, защото има доста паралели и с българската летопис от Волжка България и "мистиката" около нея...Оттук нататък проблема е във вярващите или невярващите или ако питате мене по-скоро в знаещите и разбиращите...!





Гласувай:
7



1. dimenzed - Руските имперски цели и интереси са ...
22.09.2012 16:32
Руските имперски цели и интереси са насадени именно от Петър I и Екатерина II. Те са излаз на топлите морета (Черно море) и превземане на Босфора и Дарданелите, като за постигането на тези цели, трябва да се "претопи" България към азиатската руска пустош! Това е и причината за войната срещу Османската империя през 1877 1878 г.
цитирай
2. atil - За тая работа можеха да се разберат с ...
22.09.2012 18:49
За тая работа можеха да се разберат с нас и да приемат приятелството което им предлагахме...А не да ни разсипват и унищожават, че им пречим на интересите...По същия начин се отнасят и с волжките българи и до ден днешен. А напоследък като видяха , че е невъзможно да се скрие вече истината за миналото, от криене и унищожение минаха на друг вариант - подмяна и присвояване!
Но и тук няма да им се отвори парашута..., също както на колегите им в Македония относно "македонската нация" и античния "небългарски" произход.
За нас е по-важно да виждаме историята си такава каквато е , за да можем да си извличаме поуки, които ще са ни от полза за бъдещето!
цитирай
3. dimenzed - Една от най-големите заблуди и лъжи ...
22.09.2012 19:34
Една от най-големите заблуди и лъжи в нашата история е за вечния "брат-освободител" и за "лошия" Запад! А нищо не е по-далеч от истината!
цитирай
4. atil - За съжаление нещата не се променят ...
22.09.2012 20:10
За съжаление нещата не се променят през годините, въпреки , че от българина трудно ще стане русофоб...Но да сме антирусофили като Стамболов е съвсем здравословно състояние...Според мен.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xcC57y82LRU
цитирай
5. ivansimeonow - Стамболов е ценен като държавник, а ...
24.09.2012 14:11
Стамболов е ценен като държавник , а не като русофоб. Той е върха на държавността в най-новата ни история. Няма друг като него за най-голямо съжаление. Ако не бяха го убили на 41 години и без крайното си русофобство,щял е да достигне върхове за България.
В русофилския бунт е подписал смъртната присъда на най-добрите си приятели.- Олимпи Панов например. Майката на Стамболов със сълзи го е умолявала да го помилва, но той бил непреклонен. После плакал за него.Моят прадядо също е имал смъртна присъда. Живяли са заедно със Стамболов, спасил го е в Старозагорското въстание. Стамболов помилвал всички, но един ден след изпълнението на присъдите. Отложили изпълнението на присъдата на дядо ми с един ден. В момента, в който щели да я изпълнят, дошла телеграмата с помилването., Така прадядо ми живял още 50 години
Иначе, за своя най-голяма грешка Стамболов считал довеждането на Фердинанд
И наистина с Батенберг ,с който са поели командването на армията и артилерията на Сливница, вероятно са щели да постигнат още по.добри резултати. Та Батенберг явно е считал България зя своя родина, след като е пожелал да бъде погребан в нея. Грешка е и ,че е изгонен
цитирай
6. ivansimeonow - Родово нямам причини да се гордея със Стамболов, но му се покланям
24.09.2012 16:57
Действията на Русия са продиктувани най-вече от опасенията и да не бъде обвинена от западните ни " приятели" като виновник за ставащото у нас.
Иначе , вълреки родовата памет, писах в предишния си коментар, който не виждам да се е появил тук, че Стамболов е най-големият ни и за съжаление единственият ни политик от Европейски мащаб в най-новата ни история!
цитирай
7. atil - Интересни мнения и становища из...
24.09.2012 18:08
Интересни мнения и становища изказвате г-н Симеонов, но може би не съвсем безпристрастно...! Голям политик е наистина, защо е имал характер , съвест и опрделен опит и познаване на българските работи..., но едва ли е единствения. За съжаление противниците на тия "големите" никак не са били малко а и конюнгтурата след Втората световна война накланя везните в тяхна полза.
Едва ли е считал докарването на Фердинад за голяма грешка, защото в този исторически момент , никой не е имал смелост да пренебрегне желанието и натиска от страна на Русия и нейните съюзници. А Фердинанд не се е уплашил и се е съгласил . Много добре е работил със Стамболов и се е държал за него в първите години на управлението си. Докато опознае страната и натрупа опит. Сигурно ако не беше убит Стамболов и занапред щяха да работят добре. И двамата бяха българофили.И Фердинанд е считал България за своя родина и е пожелал да бъде погребан тук. Но видяхме какво стана с гроба на сина му Цар Борис.
Първите ни двама царе бяха изгонени по желание на Русия и нейните приятели и съюзници. Сърбите ,гърците, румънците, комунистите и земеделците ръкопляскаха и аплодираха изпъждането...А третия цар не можаха да го изпъдят затова си отиде скоропостижно , за да се "освободи" управлението на страната
от него..! Затова пък после се разправиха с гроба му и костите му!
Стамболов беше първата "бяла лястовица", след него имаше и други, и ако не беше решението на Ялтенската конференция, съдбата на България щеше да е съвсем различна днес!
цитирай
8. ivansimeonow - Нямам лошо мнение за Фердинанд, ...
24.09.2012 21:10
Нямам лошо мнение за Фердинанд, другият политик от класата на Стамболов е синът му Борис. Той е жертвал животът си за България, подобно на Стамболов.Премълчава се факга,че германците се оттеглят от България, но то е в резултат на договора с тях ,в който има клауза на наша територия да не се водят военни действия. Плачат гръкоманите срещу нас, но заради този договор срещу гърците са пратени магарета, а не войски. След това Метаксас е бомбардирана от самолети и унищожена и едва тогава без бой влизат войските Но да се върнем, в убийството на Стамболов Фердинанд има участие. Сам Стамболов е признал грешката си за него, че го е довел
. Иначе фаталната грешка на Фердинанд е ,че не е съобразил,че Великите сили/ западните/ няма да допуснат България да излезе победител от Междусъюзническата война, защото ще се нареди до тях. Русия е била против действията на България, защото е чувствала , че не е в състояние да ни защити. И в резултат на това става враг
Смятам, че съм обективен. Стамболов като председател на Народното събрание заедно с княз Батенберг са отишли на фронтоватоа линия и са спрели войската ,която била готова да отстъпи. Поели са командването.Кой ще отстъпи при това положение. Велики са! Затова смятам, че тази двойка е по-добрата за България.. Ами историята с Каравелов, когато Стамболов, 19 годишен му дава оценка, която Ботев приема! Велик е , но е сам!
цитирай
9. atil - Ако вникнете малко в съдържанието ...
25.09.2012 09:53
Ако вникнете малко в съдържанието на този материал от две части, ще видите, че великите сили пазят "Болния човек"(Османската империя) с една цел - да не се намести Русия на неговото място в Близкия изток. Една независима България едва ли би била за тях по-голяма опасност от Русия.
Така както е била против Батемберг Русия така е била и против Фердинанд, защото са провеждали и двамата независима политика. А не германска, както тръбяла руската пропаганда и след това съветската и комунистическата.
Дори войниците от Съветската армия казвали при влизането се в България че Цар Бориса немците са го убили? Защо? Откъде тази голяма информираност и просветеност? И защо като са го убили немците не му направиха паметник и да го почитат като антифашист!?
Фердинанд няма нищо общо с никакви политически убийства. Нито пък цар Борис, комуто пък вменяват, че бил замесен в убийството на Стамболийски. Пропагандата твърде дълго е влияла върху представите и настроенията на поколения българи и често те повтарят тези клишета без да се замислят...Също като "вярващи", но не в Бога а в Партията...
Великите сили нямат нищо общо с Междусъюзническата война, те са оставили нещата да се развиват от само себе си, защото не е било трудно да се предвиди какво ще се случи. Там арбитър по договора е била Русия и руския цар. Това ,че България не претърпя пълен разгром, както е било желанието на руския цар е заслуга на само на българската войска. (И обкръжението на гръцката армия в Кресненското дефиле, за да избегне унищожението на армията си Гърция ускорила подписването на мирния договор в Букурещ...)

цитирай
10. ivansimeonow - Междусъюзническата война е спе...
25.09.2012 14:14
Междусъюзническата война е спечелена по всички правила. Помня разказите на дядо ми. Само румънците са пряка причина за лошия развой. Намесват се без да им е обявявана война, а срещу тях има само полски пъдари. Платили са скъпо после, в Световната война, когато нашата армия завзема Букурещ ,въпреки руската защита.
Истината е, че не само Русия е против България. България с победата си нарушава равновесието на Балканите, става и тя Велика сила. Русия не може да противодейства на другите, а пък и не желае България да е велика сила
За цар Борис не твърдя че е убит непременно. Известно е, че е един от малкото към който Хитлер се е отнасял с уважение. Освен договора от 41-ва има и друга огромна заслуга. Противопоставил се е на Хитлер и не е допуснал изпращане на Българска армия на Източния фронт
Аз не знам някой от германските, ще ги нарека маршали да е успявал в такова противопоставяне. Не е изключено това да му е дошло в повече
Извън темата за Стамболов е ,който ми е любим политик, български, въпреки недостатъците му, които са чисто човешки.Правил е всичко в името на България. Жертва най- добрия си приятел, после неутешимо плаче.И спрадядо ми, живяли са в Търново заедно, но не отменя смъртната присъда. Оцеляването му е случайно. поради лошите връзки. Но за Каравелов, който иска народът първо да се просвети и след това да прави революция, казва, че е богатство за България и трябва да живее. Геният Ботев се съгласява Извън темата, но покрай нея.
цитирай
11. doctora - доктора
27.09.2012 00:34
ИДВАТ ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА И ВОЙНА .... прочетох и четя няколко интересни книги за това кой е натресъл болшевишката напаст на руснаците и се спрягат германци, англичани, американци и евреи / и има логика и истина в това, но / и никой от руските обикновенно автори не вижда или не иска да види простата истина - енергийната истина, че каквото повикало това се обдило, който сее ветрове жъни бури, каквото посееш това и ще поникне, на всяко действие има противодействие и то не е равно най-често и понякога е око за две и зъб за чейне ... съдбата попиля русия и ще продължава да я попилява ако оставят да ги водят престъпници ... лошото е че има и една друга и известна енергийна истина, че когато всеки е за себе си господ е срещу всички и всичко тече и постъпките определят последствията, а не обратно ... ИДВА ВРЕМЕТО НА БЪЛГАРИЯ = ЗЕМЯТА НА ДЕЦАТА НА СВЕТЛИНАТА ... ИДВАТ ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА И ПОГОВОРКАТА, А ВСЪЩНОСТ ДРУГА ЕНЕРГИЙНА ИСТИНА ЗА ПТИЦАТА ФЕНИКС ОТНОВО ЩЕ НИ ПРОГОВОРИ НА БЪЛГАРИТЕ ПЪРВО И СЛЕД ТОВА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ..... ако искат да оцелеят разбира се от водовъртежа който ще предшествува хилядата години мир ... амин ....... щях да забравя, че другите .... германия, франция, англия, сащ, евреите, китай и асънамъ изобщо не са невинни и тях съдбата ще ги попилява както си знае ... само да погледнем горкичките гърци, които ще бъдат е-и поне още петдесет години докато им вземат паричките с лихвите или както казваше един мой професор от университета ... ЯЛИ ПИЛИ И СЕ ВЕСЕЛИЛИ И КАТО ПЛАЩАЛИ ПЛАКАЛИ ... това касае всинца ни и също е енергийна истина ... и нас българите ни касае защото сме имали доста империи на този бял свят ... със здраве и пак амин.
цитирай
12. doctora - доктора
27.09.2012 00:49
за турция две думи ... тя вече не е болния човек на балканите и това и го позволи кризата в соц. страните и геополитиката и труда на турците и почна да навдига главичка и империя да гради ... това е недопустимо, но само съдбата ще реши развоя на събитията ... в моментът турците почват да клонят към социализма, което ще им извърти много лоша щега след около тридесет години, когато ние ще сме излезнали доста напред ... дааа ние след тридесет години ще излезнем доста напред и само едно ни е необходимо ... НЕ ТРЯБВА ДА ИМА И ДА ВОДИМЕ ВОЙНИ ... за да завърнем част от населението в тази свещенна земя и да възродим икономиката и да възстановим армията си ... в момента сме като нагъ-ни пе-и които който мине може да опъне ... древните са казали една енергийна истина, че ако не храниш своя армия ще храниш чужда ... ей ги "горките" гърци хранят 180 000 армия и не смятат да я намаляват, а ние сме заели коляннолакетно положение ... сякаш някаква невидима сила отново ни подготвя за шибано заколение ... не трябва да позволяваме това ... сега който и от съседите да се протегне и ще ни опъни ушите и братята европейци ще ни кажат като шибаните американци соори ... извинявайте, че се видяхме ... защо американците не правят свои бази у нас ... сякаш и те пе-те ни подготвят за заколение ... когато всеки е за себе си господ е срещу всички ... нещо трябва да се направи и дали нашите политици са светнати по този въпрос ... че и пътища им отвориха ... не че е лошо да избягваме задръстванията до морето .... попаднах в едно двучасово и ми изтръгна нервите, но все пак нещо много случайности се натрупаха ... идва пак съдбата към българите и само вечността може да наклони нещата в наша полза ... само тридесет години ни трябват да не водиме война още и повече не ще ни стигнат, а и самите ние всичко ще променим и ще изтеглим шанса на човечеството предимно към оцеляване, а не към унищожение ... старите врагове трябва да са слаби за да успеем ... гърция и сърбия паднаха ... ще видим ... амин.
цитирай
13. atil - Не знам на кои пророчества и прог...
03.10.2012 18:02
Не знам на кои пророчества и прогнози да вярвам вече, но от Стамболов има на какво да се поучим! Без да го идеализираме или сатанизираме - да виждаме и разбираме нещата такива каквито са били и каквито са сега. И по същия начин и към другите ни авторитети от миналото и дай Боже и от настоящето!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647590
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031