Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2012 15:05 - Годината на змията(дилом)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 8100 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 28.05.2013 23:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

По древнобългарския календар тя вече настъпи на 21 декември, но тъй като българите по света не са вписали в достатъчна степен древните традици на своя календар в новата си християнска или ислямска култура, то светът днес черпи знания от Китай. При тях годината на змията настъпва на 10 февруари.
В древнобългарската традиция змията се свързва с майката на всички духове - Туран(Уран), на изток наричана и Умай. А нейния съпруг алп Бури(Буран,Булг,Берген, Перен, Перун...) се явявал най-често в образа на черен  вълк с огнени очи.

atil.blog.bg/history/2012/01/26/drevnobylgarskata-mitologiia-5-chast.890282

Горния линк е за една статия от предицата за древнобългарската митология.
Туран се считала за покровителка на любовта, подземните извори и богатствата които се намират в земните недра. Затова по-късно някои древни народи приели този персонаж като "богиня на Земята".
В общи линии характеристиките на китайския календар до голяма степен съвпадат с оригинала на хунобългарския. Тъй като в Китай не са властвали монотеистични световни религии, които да обявяват старото за "езическо и дяволско" или "неверническо" и да водят борба с него, там древното наследство се вписало в много по-голяма степен в китайския бит и култура.
Пречупено през призмата на съвремеността какво можем да научим от изток за годината на Змията:

Според тях Змията е любителка на необичайни ястия и деликатеси, но всичко трябва да е приготвено и поднесено с голям финес. Колкото по-голяма е фантазията, толкова по-доволна е Змията. Но помнете, че тя ненавижда кича! И всички продукти трябва да са пресни, макар и да не е задължително да са екзотични.
Желателно е на трапезата да има риба и морски дарове - хапки, салати, горещи рибни ястия. Направо е задължителен хайверът, защото той символизира благосъстоянието в дома.
Можете да заложите на заешко месо - любимо е за Змията.
Яйцата трябва да присъстват на новогодишната трапеза под всякаква форма - варени, пълнени, на различни омлети, като допълнения към салати и др. Те са един от фаворитите. Можете да използвате всеки вид яйца - кокоши, пъдпъдъчи, патешки и т.н.
Десертите позволяват да разгърнете фантазията си: кремове, сладолед, пресни плодове, торти. Тук можете да си позволите и някоя фигура, символизираща годината на Змията - в украсата на десерта или оформянето му.
По принцип не ви съветваме да прекалявате със символите, за да не се изсипе на трапезата ви цялото змийско войнство  под форма на салати, десерти, салфетки и др. Достатъчен един елемент - вече споменахме, че Змията обича изяществото.
Подходящи са съдовете от сребро и кристал - Змията обича всичко студено. Космическият елемент на Змията обаче е огън, така че изберете и красиви свещи като допълнение, но не и във форма на змия - това ще е проява на лош вкус. Фигурка на змия може да се постави като украшение на елхата или някъде в стаята. Нека да е малка и изящна.

Според астролозите(астрологията е страничен клон ,течение на древните духовни науки, нейния основен принцип е -"Каквото е горе това е и долу и обратното".Тези науки условно са наричани "шаманизъм".Астрологията е развивана и понякога покровителствана през вековете и така достигнала до наши дни. Може би защото е свързана с небето и звездите а през средновековието всички знаели че небесното е възвишено и на небето са ангелите и Господ.
atil.blog.bg/history/2011/11/01/vmesto-uvod-v-shamanistikata.845354

atil.blog.bg/history/2011/11/01/vmesto-uvod-v-shamanistikata.845354

Линковете са за другия шаманизъм ,неизвестният и земният...
Този шаманизъм - земният , земната "астрология" били преследвани жестоко, тъй като се правело "кумир" от животните, вятъра, растенията, освен това под земята живеели дяволите а се считало че езичеството е дяволско и бесовско..От друга страна било богомилска традиция да се убиват змиите а България и до днес си е една еретическа и полубогомилска страна. Така че ако тигъра примерно се възприема нормално, то такива твари като дракони, плъхове и змии са доста странни за днешния българин...):

Годината на Змията ще настъпи на 10 февруари 2013 и ще продължи до 31 януари 2014 г. Според китайския зодиак това е шестият знак, название Ши. Според западния зодиак съответствието е Дева.
На годината на Змията съответстват черният, небесносиният и зеленият цвят. Стихията е вода, а това означава динамика, изменчивост. Черният цвят символизира Космоса. Талисманът на 2013 е Черната водна Змия. Черната водна Змия носи неочаквани промени, нестабилност. Тя обаче е много мъдра и разсъдителна. Може да бъде търпелива, а може да е стремителна и опасна. Мъдростта й е доминираща черта, което подсказва, че за да са успешни начинанията на всеки през 2013, то трябва да са добре планирани и съобразени с всички обстоятелства, от които зависи развитието им. Същевременно не бива да се допуска излишно забавяне при осъществяване на плановете. За всяко нещо е нужно да се открие точното време, точните хора за изпълнение, да се предвидят резултатите. Това обаче не означава, че не могат да се поемат рискове. Напротив – добре пресметнатият риск е по вкуса на покровителката на годината.
Мъдрата Змия обича искрените, откритите и почтените хора. Тях тя е склонна да закриля и да им помага. Особено склонна е да подпомага справедливите личности.
Спрямо интригантите, непочтените и лъжците Змията може да бъде дори агресивна. Ако през годината човек се опитва по непочтени начини да печели или да вреди на околните, може да изпита гнева на Черната водна Змия.
Не шумете много около себе си, не се самоизтъквайте, не афиширайте постиженията си – това не е по вкуса на тихото и вглъбено в себе си животно.
През годината всеки трябва добре да планира и своя бюджет, защото Змията не обича разхитителните хора. Тя смята, че парите трябва да се харчат разумно. Не покровителства стиснатите хора, но не одобрява поведението  и на разхитителните.
В сферата на любовта не бива да се очакват бурни страсти, но мъдрото животно покровителства сериозните отношения, брака, грижата за семейството. Много самотни жени вероятно ще намерят  своята половинка, ако намерението им е да създадат семейство.
Годината ще е благоприятна за развитието на науката, изследвания в различни области. Образованието, повишаването на квалификация, стремежът към усъвършенстване ще бъдат добре оценени дейности и естествено подпомагани от Змията. Дори когато губите вяра, че ще успеете в тези области, нещо ще ви върне оптимизмът и успехът скоро ще е на лице.
Повече сътресения може да има в политиката, където трябва да се очакват значителни промени и то невинаги положителни. Големи международни конфликти едва ли ще се случат, тъй като мъдростта ще бъде отличителна черта на 2013.


image




Гласувай:
9



1. vilidimova - :)
01.01.2013 17:33
Щастлива Нова Година!!!
цитирай
2. bven - Честита Новата 2013, пък после ще посрещнем и годината на Змията!
01.01.2013 19:27
В късна нощ, когато месечко изгрее
и сребро и злато вредом разпилее,
Новата година ще пристигне с песен..
Нека е честита, нека е богата!
Нека хубавеят и деца и птици,
зърно да налеят по поля пшеници!
цитирай
3. atil - Благодаря! Щастлива и спорна Нова ...
01.01.2013 21:48
Благодаря! Щастлива и спорна Нова година на вас и на близките ви хора!
http://www.youtube.com/watch?v=nYZRxq3jCJo
цитирай
4. saportok - Честита нова година, господин a...
03.01.2013 19:09
Честита нова година,господин atil,продължавайте да носите светлина!
цитирай
5. atil - Честита, здрава и спорна година и на ...
03.01.2013 19:28
Честита, здрава и спорна година и на Вас, saportok ! надявам и вие да продължите с вашите исторически изследвания, за радост и удовлетворение на широките народни маси!
цитирай
6. kalabak - Цикловите календари започват от новолуние
06.01.2013 10:24
Просто не е възможно началото на новата година да бъде на 21 декември – няма циклов календар, който да не започва от новолуние. Първият, който поставя началото на годината на тази дата е Димитър Съсълов, но той никога не смесва двата календара – слънчевия и лунния. Последван от Йордан Вълчев, Петър Добрев и техни продължители и следовници, които обаче съвсем безотговорно смесват двата календара. Има податки, че първоначално новата година е започвала от новолунието след септемврийското равноденствие, сиреч след приключване на селскостопанските работи, но от 3. - 2. век преди Христа е започнала да се чества в първото новолуние след зимното слънцестоене. Така че най-вероятно новата година, годината на змията по цикловия календар, ще настъпи на 13 януари, т. е. само след 7 дни.
цитирай
7. atil - Възможно е и защото древния кале...
06.01.2013 11:20
Възможно е защото древния календар е по-скоро слънчев и се основава на равноденствията и слънцестоянията. Те са и в основата на шаманическото (колобърското колело), което е в употреба и до днес.(по света и у нас)
В поредицата за шаманистиката има няколко публикации по този повод.(вж.в моите блог вълни на страницата тук)
По-къните календари, които са лунни в по-голямата си част са друга история.
Народния обряден календар е точно по древнобългарския и впоследствие наложен върху новия - християнски. Винаги на 25 декември т.е. пет дни след Единак(първия ден, Игнажден по новому) се празнувал Белия празник съвпадащ с първия годишен събор и зимното общонародно молениие и помен за починалите.
Сега се отбелязва при нас като Рождество и Коледа, Преди "Рождество Марово"...
http://atil.blog.bg/history/2012/02/24/hunobylgarskoto-letochislenie-i-hristiianstvoto.908647
цитирай
8. kalabak - НЯКОЛКО ДУМИ ЗА "НАЙ-ДРЕВНИЯ КАЛЕНДАР НА СВЕТА"
06.01.2013 18:05

Основите на „древния български слънчев календар" – „най-съвършения календар на света” са поставени от французина Густав Армелин през 1888 година в неговия проект за световен календар, известен като Календар на Армелин.
През 1954 година проект на нов 12-месечен календар (аналогичен на календара на Армелин) бил одобрен на 18-ата сесия на икономическия и социалния съвет на ООН и бил препоръчан за разглеждане на Генералната асамблея на ООН. (Той обаче няма нищо общо нито с българите, нито с някакъв български календар.)
От тези проекти за всемирен календар пръв се възползва адвокатът Димитър Съсълов, който в допълнението към труда си „Пътят на България” през 1957 година се явява фактическият създател „древния прабългарски слънчев календар”.
Делото на Съсълов е продължено от друг един адвокат – Йордан Вълчев в книгата му „Календар и слово”, С. 1986 г., допълнена от „Календар и хронология”, С. 1994 г., който също се явява първомайстор на прабългарския календар.
Икономистът Петър Добрев, който вече се смята за корифей на специалистите по древната българска история добави измислицата, че прабългарският календар през 1976 година бил обявен от ЮНЕСКО за най-съвършеният в света, и се зае да оправи съвършеността на измисления от предшествениците си „прабългарски календар” в книгата си (и не само в нея) „Преоткриването на прабългарския календар”, С. 1994 г., като подобно на Съсълов и Вълчев без да посочва източници, представя нова компилация на „прабългарския слънчев календар”, описан от предшествениците му.
Ще подчертая отново: в науката засега няма данни за съществуването на прабългарски слънчев календар и затова е невъзможно да бъде одобряван от ООН. Такъв календар съществува само в болните глави на българските националисти.
цитирай
9. atil - Тъй, тъй. . Това се знае официално. ...
06.01.2013 18:59
Тъй, тъй..Това се знае официално. Ама не е точно тъй..Защото официално се знае и за шаманическото колело, а него французина не го е измислил. Но той пък от какъв ли източник е научил за древнобългарския календар?!
Аз цитирам и сведения от "Джагфар тарихи" летописите от Волжка България. Там пише за календара. Значи не е измислен от французина. А Вълчев и Съселов имат унищожителни и неоспорими косвени доказателства!
Националистите затова са националисти да се перчат и раздухват всичко велико и славно под българското небе...
Календара е факт, но както написах горе, традицията е била заметена и отхвърлена от световните религиии. Оцеляла е на изток, затова от там се учим на това , което сме им дали като културен принос.
Тук имам и един постинг озаглавен - Китай. Там е разказано малко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648430
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031