Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2013 16:34 - Опит за кратък психологически портрет на капанеца
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 11147 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 04.03.2016 14:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Тематичната поредица за капанците е към края си и дойде ред за тази публикация. Доскоро в публичното пространство читава и по-обстойна информация почти не можеше да се намери. Макар че издадена литература има и то на високо ниво...С тези няколко постинга тук се надявам, че до извесна степен и това бяло петно в паметта на днешните и утрешните  широки народни маси, до известна степен е запълнено. Има известна ирония и горест и при този последен постинг от поредицата за капанците, но те присъстват през цялото време на списването на блога...Това е част от личното ми отношение и възприятие на нещата в днешно време и затова не може да се скрие а и няма защо.
Научния редактор на второто издание на книгата за Сеново, която ми е сред основните източници тук в блога - проф.Пламен Радев Иванов ми е братовчед и може да се каже и един от спонсорите на това издание. Опита за този психологически портрет на капанеца е негов, още повече , че тези занимания са тясно свързани и с  научните му занимания.
Така е изпълнено и още едно задължение към паметта на предците...


                    .........................................                                                           

image


Известно е, че капанците притежават своеобразни черти на личността и това е забелязано както от самите тях, така и от хората от други етнографски групи, с които те са влизали в контакт или в различни по-дълготрайни по вид отношения - роднински, приятелски, трудово-професионални, колегиални, съседски и пр. Тези различия от днешна гледна точка са твърде относителни и размити, но ве пак е останало нещо, което може да се подложи на известно тълкуване тук и сега.
Нещата стават още по-сложни, след като се знае, че разлики има и в капанците от различните населени места, т.е. има нюанси, които са характерни само за сеновлии, само за гецовлии, само за дрянцалии и др.
Тук обаче искам да посоча някои по-общи характеристики, които са плод на личните ми наблюдения или съм чул от други хора с разбиране на народопсихологията. Специални изследвания не съм провеждал и затова някои от изводите може да не бъдат потвърдени емпирично.

Тълкуването може да се проведе по следните измерения(дименсии):
. личностни черти;
. емоции;
. мотивация;
. психологически ръст;
. социални отношения;

Личностната черта тук ще се разбира като стабилно устойчиво личностно качество, което се проявява в много ситуации.
Класификацията на отличителните личностни черти може да се направи приблизително по факторната теория на Р.Кятел.

Специфични личностни черти:
. известна скритост и обособеност;
. настойчивост;
. вътрешна сдържаност до известен предел;
. недоверчивост;
. интроверност(ориентираност към себе си);
. съвестност;
. упоритост;
. реалистичност;
. здравомислие;
. трудолюбивост;
. пунктуалност;
. склонност към съперничество;
. склонност към пестеливост до скъперничество;
. догматичност;
. ригидност(отцъствие на бърза промяна);
. практичност и заетост със земни дела;
. подозрителност;
. силна ревнивост;
. донякъде покорност на условията;
. загриженост;
. склонност да обвинява себе си;
. не обича промени;
. уважава традиционните ценности;
. вътрешно тревожен;
. педантичност;
. дисциплинираност;
. държи на имиджа си;
. самостоятелност;
. самодостатъчност;
. тих;
. сдържаност до определени граници;
. не е склонен към ефектни проява;
. завишен самоконтрол до известни ситуации;
. внезапна избухливост след натрупване на отрицателни емоции;
. безразсъдни действия, вследствие на внезапен афект;
. избягва рисково поведение;
. отзивчивост;
. лоялност;
. надежност;
. относителна предсказуемост на поведението;

Преобладаваща интензивност на основните емоции, разбирани като психични състояния;
. удивление - слабо;
. страх - нормално;
. радост - повечето пъти прикрита;
. одобрение - предпазливо;
. мъка - прикрита;
. отвращение - прикрито;
. любов - силна,но прикрита;
. ревност (смес от любов, страх и гняв) - силно изявена или във вътрешен или във външен план;
. подчинение - по принуда;
. оптимизъм - от нормален към нисък;
. разочерование - прикрито;
. агресия (вербална и инструментална) - скрита до ситуация на внезапно избухване;
. конфликтност - избягвана;
. вина - понякога;
. завист - скрита;
. благодарност - показвана.


Мотивацията, разбрана като вътрешен процес, който предизвиква и насочва дейността, е предимно:
. вътрешна;
. за постижения;
. за безопасност;
. за уважение от другите и уважение към себе си;
. за себереализация от гледна точка на собственото виждане за възможности.


Психологическият ръст, разбран като стремеж към цялостност, е ориентиран към резултативност, с основни пречки за реализацията му заплахите и тревогата. Понякога на психологическия ръст пречат заблужденията и гордостта.
Социалните отношения се характеризират с по-голяма изява на индивидуализма, отколкото на колективизма, но съчетана с известна доза алтруизъм при определени случаи. Търси се собствена идентичност в рамките на общността.

                         .....................................


Връщайки се отново към този психологически портрет си помислих, че братчеда на мене ми е правил изследване...Защото нещата до към 85% се припокриват. Значи си разбира от работата. Ако повечето професори си заслужаваха вратовръзките като него а капанците имаха Цар и Отечество да им служат, то сигурно България днес щеше да е друга.

image

Приложение:

Сеновски български родове

Анчеви(Анчоолу), Адашеви, Аврам Цоневи, Арабаджи Петкови, Андрееви(Андрееолу),Балканджиеви(Балканджиеолте), Балеви(Белеолу), Гиргоолу), Гецулови, Гълеви, Гамджелиеви, Гьочеолу, Герджикови, Герджикоолу, Върбаноолу, Вачкови, Василчеви(Василчоолу), Дикманови, Джамбазови(Дмбазоолу), Дьорт Гьозелиеви, Делиоолу, Джурови(Джуроолу - моят род), Демирови, Джемджиеви, Дел Танасови, Драганоулте, Елъма Друмеви, Заеолу, Мартиноулте, Игнадови(Игнадоулте), Ицкови, Кара Иванови, Камаджоулу, Къда Матееви, Каламови, Куванджи Великови, Камбур Митеви, Кондоолу, Караколеви, Кьопек Анчеви, Къди Гергеви, Коленцеолу, Късъджикови, Коджа Русеви, Кочеви, Кередчиеви, Колимови, Комитоулте, Кушкови(Кушкоолу), Куцърови, Курт Пенчеви, Ковачеви, Кара Тодорови, Капитан Коцеви, Кундурджиеви, Каба Иванови, Лалеви, Луд Минкоулте, Муутар Цаневи, Мърудините, Минкоулте, Матееолу, Марчеви(Марчоолу), Мариноолу, Манчоолу, Меше Георгиеви, Молла Пеневи, Пискюлиеви, Печакови(Печакоолу), Писароолу, Сом Великови, Сар Тодорови, Сак Стоянови, Тончеоолу, Тръс Бойкови, Танасчоолу, Трендафилови, Топал Матеви, Терзи Колеви, Хаджи Недялкови, Хаджи Маринови, Цанкоолу, Цигулар Станчеви, Цар Николчеви, Цокоолу, Узунови, Узун Иванови, Узун Георгиеви, Уста Друмеви, Учуви, Харизаноолу, Чобан Цанкови, Чобан Ганеви, Чобан Колеви, Чекови, Чолакови, Шишко Бобеви, Шишкови, Янкоолу.

Сеновски турски родове

Подкалиеви, Атипоолте, Кърови, Чобаноолу, Дервишеоолу, Пъдикови, Караилиеви, Кълчаклиеви, Чаушоолу.


Гласувай:
121. germantiger - ...
17.01.2013 20:05
Тази тема и размислите за тези качества, някои от тях добродетели, в друг случай предразсъдъци е тема интересна за всеки български родолюбец, какъвто аз едва ли мога да се нарека сравнен с други в блог.бг!

И все пак - подхванал си чудесна тема и ако мога да се изразя - дъхава, народна... за жалост тази народопсихология вероятно остана в миналото... ?!
цитирай
2. syrmaepon - Описаните черти са си точно бълг...
18.01.2013 09:04
Описаните черти са си точно български,може с изключение на това,че днешния българин е по-склонен да изоставя традициите или поне на мен така ми се струва.
цитирай
3. atil - Тодор Панов, като военен психолог и ...
18.01.2013 10:02
Тодор Панов, като военен психолог и един от основоположниците на тези науки у нас(социологията и психологията) има интересни изследвания от началото на 20-ти век. Писал е за различни групи от различните краища а страната. Наистина има качества и характеристики общи за всички. Той дори прави антропологични изследвания и определя няколко основни български типажа.
Днес тези характеристики сигурно са поизбледнели, върху хората влияят и условията на живот - социални, политически, културни. Но доста от тях са още живи, което е изненада и за самия мен, но като гледам връстниците на малкия ми син и самия него, виждам, че живота продължава чрез тях и те носят пак същото в себе си, каквото са носили и предците. Поне що се отнася до личностните характеристики.
цитирай
4. marknatan - atil да считам ли, че и ти като ...
18.01.2013 12:28
atil


да считам ли, че и ти като бате бойко си тръгнал по гледачки

и тоя ти познал на 85 процента

само нутруднинов на сто

цитирай
5. atil - Кой каквото си иска това може да с...
18.01.2013 13:55
Кой каквото си иска това може да счита. Има гледачки и днес, които не отстъпват на тия от миналото, също и лечители и лечителки. Има и шарлатани и празни хора - навсякъде, дори сред клира на църквата и сред академичната и политическа общност.
Нурутдинов е академик и си заслужава вратовръзката, която въпреки това рядко я слага!
На братовчеда баща му беше сред актива на комунистическия елит и има възможност за развитие и стана професор. Брата на баща му - моят дядо беше съден от "Народния съд" и аз нямах точно тия възможности, иначе можеше и академик да стана като Нурутдинов.- Но всеки със съдбата си в даденото му от Бога време!
До познаването се стига по различни начини! Важен е резултата т.е. познаването да е истина а не лъжа!
Но понеже на лъжата краката са къси който познава лъжливо, кариерата му на познавач и разбирач е обречена на крах и падение!!!
Дори да се кичи с медали и титли, той си остава безчестен и презрян.
Лично аз се радвам в случая ,че наистина кръвта вода не става и братовчеда си е заслужил професорската титла.Също като Нурутдинов с който също сме далечни роднини.
цитирай
6. kostadin - Тази тема и размислите за тези ка...
20.01.2013 10:29
germantiger написа:
Тази тема и размислите за тези качества, някои от тях добродетели, в друг случай предразсъдъци е тема интересна за всеки български родолюбец, какъвто аз едва ли мога да се нарека сравнен с други в блог.бг!

И все пак - подхванал си чудесна тема и ако мога да се изразя - дъхава, народна... за жалост тази народопсихология вероятно остана в миналото... ?!

Дали е вярно или не ,какво значение има това за тебе лично .

По принцип тези качества са присъщи и се срещат навсякъде по света .Не се опитвайте да се правите на необикновени -мили българи Това е запазено право за погерманчените славяни.Всеки отцепник е длъжен да плюва и реже корена си ,където и да го срешне.

Захаросаните слова на отцепниците са част от пътя застлан с розов цвят ,но в крайна сметка това си е опит да ни насочат по пътя към ада
цитирай
7. atil - Това научния редактор на книгата го ...
20.01.2013 11:11
Това научния редактор на книгата го вкара като приложение към второто издание. Обяснил е в началото на текста за какво става въпрос.
Аз ги изкарвам тия неща в интернет, защото едни от източниците ми са предимно по антикварните книжарници(Тодор Панов ,Иван Пастухов, Съселов...), други не ги печатат ,трети са в ограничен тираж и т.н.
А интернет е свободна зона и който търси - намира.
От детските ми спомени, когато бяха още живи последните поколения от времето на Царство България, аз имам жива представа що е това автентичен българин, в това число и капанец. Какъв бит и култура са носили тези хора и какви адети. Това се отнася и за братовчед ми Пламен, който е доста по-възрастен на години от мен. От друга страна той стана професор точно по детска педагогика и психология. Така ,че точно в тази област е много далеч от свободните съчинения.
А за блогерите и техните впечатления или коментари, то е въпрос на лично мнение и позиция.
цитирай
8. atil - Всъщност това няма да е последният ...
10.09.2015 11:49
Всъщност това няма да е последният постинг от тематичната поредица. Не съм писал за физкултурата и спорта. Затова и това ще бъде добавено към възобновената Блог-вълна тук.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5763580
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3662
Архив
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930