Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2013 00:35 - Легендите за Демир Баба-Железният Баща( в съвременен холивудски вариант - Айрънмен...) - втора част
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 10190 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 09.08.2022 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

ЦАР ИВАН ШИШМАН ПРИ ПОБРАТИМИТЕ НА ЖЕЛЕЗНИЯ БАЩА

Когато цар Иван Шишман бил още в силата си и водел битки с турците-анадолци и черните арапи, минал веднъж с войската си през Лудогорието. Войската му била все отбрани конници, с лъскави саби и дълги копия. А пред всички - цар Иван Шишман, на бял кон с алени тъкъми. И до него младата царица на красива, алеста кобила. Да краси войската му и кураж да и дава!

Ходили да се бият на Шуменското поле, при Шуменското кале. Там царицата била зле ранена и колкото да я лекували, все не оздравявала и все по-зле ставала. Тръгнал да я води цар Иван Шишман по църкви и манастири лек дано намери, а по пътя срещал всякакви вери - и кръстени и некръстени. На едните помагал с другите се биел. Най-напред посетил манастира при Манастирско село, до днешното с.Синя вода , Разградско, после дошъл в манастира при с.Черноглавци и до с.Сини вир, Шуменско, а оттам излязъл при манастирите "Св.Илия" и "Св.Симеон" при с.Ломци и при с.Църквино, Разградско.

Накрая се спрял на манастира "Св.Димитър" при изворите на р.Чаир дере до с.Воден. Оттам мислел да слезе до селото край извора Бешпармак(Петте пръста). Но срещнал в гората най-големия побратим на Железния Баща - Мъдрецът Стогодишник, който пасял стадата си и цъкал с чакмака да хване огън за праханта на лулата си.

- Добър ден, старче Стогодишник, този ли е пътят за манастира "Св.Георги"? Тръгнали сме да дирим изцеление за царицата, че от ден на ден все по-зле става.
- Този е пътят за манастира на Демир Баба, моят побратим, но ако искате изцеление да намерите, идете още по-надолу, зад Аязма касаба, там е манастирът на другият ми побратим - Презмореца Лечител. Само той може да излекува царицата. Той знае силата на всички билки и от всички болести разбира.
- А кръстен ли е той или некръстен? - запитал царят.
- Нали търсиш изцеление, важно ли е от кого ще го намериш? - казъл Мъдрецът Стогодишник.- Върви си със здраве и благославяй, които са ти направили добро с думи или дела!

Повел войската си цар Иван Шишман надолу по р. Чаир дере и под днешното с.Сборяново, дето е Заветския път, навлязъл в долината на р.Чернодланица(Карапанча). Като не можел да се наслади на красотите и, заповядал да спрат пред един от завоите и, и казал:
- Ще спрем тук да се порадваме и да отдъхнем. Тук ще се засели село и ще се нарече Иван Шишманово.

image

(Сега на мястото има наистина село, което се казва Иван Шишманово. Старото му име е Енибалабанлар, което говори в полза на легендата.
Новите имена на селищата на славянобългарски не са давани произволно и в болшинството случаи са превод на старото име.

Например с.Вазово от същата община старото му име е Ескибалабанлар. В старите имена от названията на селища и местности се съдържа ценна информация и те почти винаги съдържат в себе си доза историческа памет.
Както е и с днешното с.Плиска, на което старото име не е "Абоба", както е записано от някой си а Амир Боба(Предводителя Баща).
Което е достатъчно красноречиво и си е точно на мястото в случая...

image
Едно е да пишеш и твориш за истинската история в Кралство Англия или САЩ и съвсем друго в загубилата и двете световни войни република България...Там от нищо - Нещо издокарват, тук от Нещото едно никакво - нищо...

И още:
Днес в Шуменско има три села, които носят имената на тримата ученика на Кирил и Методий дошли в България. Според мене не само единият или другият, но и тримата са българи, затова са дошли тук.
Затова и областният управител в Белград(като разбрал кои са) и ги праща с ескорт до Плиска. Наум бил още и от знатен род.
И как е старото име на с.Наум(Св.Наум през царско време)? - Ембиеескалъ! А познайте на с.Климент(Св.Климент през царско време) старото име? - Ембиеескандер! На с.Горазд - Ембиесолак. И т.н.

Също от Шуменско - с.Браничево старото му име - Шарвии.
Какво е Шарвии? Ами хора, които бранят царя(шара, записан е израза Шару-шаруна - цар на царете, от там ни имитират после и казват на шаха си Шахиншах. А може и да е от "шарап" - вино, т.е. Винарите, но и това пак говори българските му корени.

А легендата, че Иван Шишман е воювал на Шуменското поле започва да излежда легендарно-историческа...

Друго, което ми идва на ум от Шуменско е с.Черноглавци - старото име - Карабашлъ. Тук на майтап или без майтап, но се сещам, че освен Айрънмен явно, че и едно по-старо произведение с неговите герои е повлияно от бездънната съкровищница на древнобългарската култура.
А именно "Котаракът в чизми" и неговият герой маркиз дьо Карабас(Черноглавия)...Синоним на древния тотем Булг - Нощният ловец Вълк.

Не мога да не спомена и няколко селски имена от Разградски окръг, макар, че съм роден в единствения оцелял стар град от миналото Разград. За него разбрахме - Хръзград - Айрънмен и т.н. от Хурса и кръстените на него хора и селища.

image
Съвременият холивудски Айрънмен-железният човес с един от побратимите си.

Другите два по-големи днешни града Кубрат и Исперих са може би единствените в района селища изкуственно преименувани т.е. новите им имена не са превод на старите. И като се замисля пак малко по-дълбоко по този повод и пак след 5 минути ми идва осенение...
По незнайни и неведоми пътища преименуването станало точно и на място. Духовете на Кубрат и Аспарух определено са доволни. Старото име на г.Кубрат е Балбунар. Какво е Балбунар? - Голям кладенец, а Кан Кубрат е Голям човек, направил е Голяма, Велика България. Водата значи живот а неговата политическа мисъл дала нов живот на хората, като закрепил и народностния етноним-име за държавата.
На другото селище Исперих старото име е - Кеманлар, което означава - Гъдулково или Гъдуларите.
Като оставим настрана подробностите, че района е стар култов център на гетите-готите а те са наричали Аспарух именно така - Исперих, тук трябва да си има в предвид нещо друго, което е с фундаментално значение в случая. Кубрат, като поема властта доста млад, му се наложило да оглави и духовенството. За целта бил посветен за шаман с шаманското име - Маг-ула(Син на вълка).

Тук  с Аспарух се случило същото и дори основал светилището Торнаба(Търново) около което по-късно възникнал града. За разлика от днешните духовни лица - поповете, едновремешните освен да пеят трябвало да могат и да играят!
И то не едно след друго а едновременно - хем да пеят, хем да играят! А ако можели и да свирят, това вече се считало за поличба. И колкото повече и по-дълго толкоз по-голям дикиш хващало и духовете били по-доволни...! Сега гледат само с пеене да го докарат ама не става...
А по джамиите слагат и високоговорители, но ефекта е по-скоро обратен.

В далечното минало летвата в това отношение била вдигната доста високо, изисквал се голям професионализъм и компетентност, а като прибавим и другите неща, сравненията стават просто смешни...
Та Кубрат и Аспарух определено са доволни, че такова музикално селище е кръстено на името на основателя на Дунавска България.

И без да се увличам повече, че темата заслужава дори отделна публикация, накрая ще спомена любимото си име на селище в района - Сушево.
Някой има ли идея защо това село от община Завет, където не липсва вода се казва Сушево?(Ей сега ако не избия рибата дет се вика никога няма да стане...!) И как му е старото име, което би ни обяснило загадката? Сух режим ли има там, сушена риба ли правят или сух суджук?
Старото име на това селище е - Караконджилар! Което и обяснява значението на новото име. Караканжото е стар тенгриански дух, на мора и засухата. Известен в старо време и като Кувъш.
Друг местен дух е Таран Боба а талъсъмите са му подчинени.

А сега, да се върнем при цар Иван Шишман и хората му спрели на почивка.
)

image
Ако напиша другия месец за резервата Воден добре, по нататък ще видим, но само тази снимка да е от полза и да се запомни - стига и артисва! ЕТО ТОВА ЗНАКЪТ НА ТАНГРА В ОРИГИНАЛЕН ВИД И ОСТАВЕН ЗА НАС ОТ РЪКАТА НА ПРЕДЦИТЕ. Знака на Тангра в двойния кръг на Мадалата.
На този камък вграден в оградата на текето. Изобразявал се от 6 до 36 лъча , но само четни! Ако е някакъв друг вариант изображение не е направено като знак на ТАНГРА. Най-честите изображения са от 6 и 8 лъча, тук има и два външни кръга около шестолъчката, но задължително с четно число на лъчите. Като символ на Слънцето. Считало се , че Слънцето, Луната и звездите са "очите на Тангра".


- А сега нека идат вестители напред, да видят какъв е този манастир зад Аязма касаба и да доведат тоя прочут старец, да излекува царицата.
Отишли те при Презмореца Лечител и му предали царските думи. Той ги изслушал и им казал:
- Аз съм стар и грохнал от годините, с тояга се подпирам. Царят е млад и силен. Не прилича на силния да заставя слабия насила добро да му прави, защото от такова добро хаир няма. Нека доведат царицата тука, ще я излекувам!
Върнали се пратениците и казали какво са чули. А цар Иван Шишман продумал:
- Вдигайте лагера, да тръгваме!
Прегледал Лечителя раната, избрал от билките и мехлемите каквото му трябвало, наложил я , и я превързал. И докато изпият едно кафе и се раздумат за това-онова, царицата се развеселила, засмяла се и станала на крака.
Радостен и смаян от това чудо, царят се обърнал към врача и му казал:
- Искай, каквото искаш! За добрината, която ми направи, съм готов и половината царство да дам!
- Половината не ми трябва - усмихнал се Презмореца.-Цялата власт искам да ми отстъпиш, за времето от като хвърля тоягата си нагоре, докато падне на земята долу!
- Че какво можеш да кажеш за толкова кратко време?-засмял се цар Иван Шишман.-Нека така да бъде!
Хвърлил нагоре тоягата си Презмореца Лечител и, докато тя падне на земята, той изговорил бързо:
- Земите ,които се виждат от тука, дарение на манастира на Презмореца да бъдат завинаги и царски хора да нямат право да влизат!
- Това ли било то?-Учудил се царят.-Нека бъдат, царска дума на две не става! Но защо ти каза манастира на Презмореца, а не манастира "Св.Илия"? И защо те е страх от царски хора?
- Защото подир Иван Шишмана ще дойде друг цар и той няма да зачита това, което Иван Шишман е зачитал. И защото манастира ще остане, но името му и редът в него ще се сменят, така както ще се сменят имената и верите на много от хората. Скоро ще ти трябват юнаци над юнаците, цар Иван Шишмане! Тежки години идат за царството ти. Кръстът ще падне и ще се въздигне полумесецът. И който оцелее добре, а който не оцелее все едно порой го отнсъл!...

Пороят скоро дошъл с войските на Мурад Страшния.
Скрил цар Иван Шишман в незнайни пещери царицата и съкровищата си, а сам той тръгнал от изток до запад да търси и събира юнаци над юнаците, вярата в кръста и родната земя да бранят. Тръгнал към Лудогорието да търси Железния Баща. Препускал цар Иван Шишман с коня си, а след него препускали турците-анадолци и черните арапи. Дошъл той над долината на р.Чернодланица и викнал, колкото му глас държи:
- Къде си, Железен Бащице-е-е-е!
- Е-е-е-! Е-е-е! Е-е-е! - Обадило се ехото, трикратно повръщано от канарите.

Зарадвал се цар Иван Шишман, че Железният Баща отговаря на повика му и тръгнал назад, за да изгубят турците следите му. Стигнал до днешното с.Йонково, където при изворите на река Янлъсча, Юнуз Глупакът, най-малкия побратим на Демир Баба, пак сеел дини, които веднага узрявали. Той дал една на уморения цар да се разхлади и царят я взел и отминал. След малко пристигнали турците и запитали:
- Мина ли оттука цар Иван Шишман?
- Мина ами, тъкмо сеех дините като мина - казал Глупакът и срязал една диня на преследвачите.
(Юнуз Абдал, на него има кръстено село също, това е старото име на с.Йонково)
- Седнете, похапнете си.
Турците се затюхкали:
- Сега вече и дините са узрели. Далече е отминал цар Иван Шишман, не ще можем да го стигнем!
Седнали, наяли се с дини и се върнали. Така цар Иван Шишман се спасил от тях, но къде е отишъл и после какво е станало с него, не може да се каже.

image

Къде на истина, къде на майтап, живота си тече и продължава в скута на истинската майка на всички - Земята. За нея времето никога не спира и тя всичко помни и всичко знае. За нас, които сме гости на този свят за известно време, остава вечния избор...Как да живеем и как да умрем!





Гласувай:
9



1. audan - Приказки и история
31.03.2013 11:58
Присъствието на лула и кафе в мита говорят за разказвачи след 15-ти век, разбира се, но няма съмнение, че има по-ранна основа.
Спори се дали теккето е от турско или от по-ранно време. Основите дори на стените около него са от камъни с дължина 2,10 - 2,16м(сам съм мерил), докато на сградата - от малки блокове. Проблемът идва от това, че на станата вляво на входа е имало барелеф на конник - нещо немислимо за ислямса. От друга страна, обаче, алианите/алевити/злевии/казълбаши ползват изображения, което ги прави изключение от останалите течения в арабската религия. Всъщност казълбашите са група в рамките на алианите, но в България са мнозинство. Според някои те са иранизирани тюрки, които са преселени Лудогорието насилствено след бунтове. Според други (вж Димитър Манолов, "Народна вяра и религиозни народни обичаи“) това са помюсюлманчени богомили.

Може би има и едното, и другото, защото на Илинден на голямата поляна над теккето са се събирали всички от околността. Едните почитали Илия, другите - Али ... който също е конник и то на бял кон! Твърде подозрително съвпадение, нали?
цитирай
2. atil - За легенди става въпрос, смесени с ...
31.03.2013 12:57
За легенди става въпрос, смесени с народна митология и ...история. Така е с всички легенди и митове по света, дори в народните приказки, епоси, във фолклора. Има заплетени и исторически събития и персонажи.От най-древни времена до 19 век дори...Има легенда ,че понеже Демир Баба надвил пехливаните на султана, той го затворил за 300 години в зандан..След това има легенда за срещата на Демир Баба с руския цар и т.н. Народа намира израз чувствата си и светогледа си чрез тези епоси. На крали Марко коня му е адаш по име на коня на Железния Баща - Шарколия - това означава Аладжа. Има легенда и за срещата на Демир Баба с Крали Марко, но там се казва че Крали Марко служил на султана.
Тези легенди са записвани през комунистическо време, но от хора родени в началото на 20-ти век. Така ,че това за кафето, лулата е съвсем естествено. Народния епос се предава от поколение на поколение в един свят ,който се е променял , не е стоял на едно място...
цитирай
3. atil - Къзълбаш е прякор! Означава - Че...
31.03.2013 14:04
Къзълбаш е прякор! Означава - Червеноглавец, така наричали иранците защото калпаците им имали червени дъна. По същия начин наричали древните българи - Черноглавци! В това число и основателите на Египет а земята им - Кемет - земята на Черноглавците. Превеждат го и като Черна земя.Подобно на Кара Булгар на територията на днешна Украйна. Преди иранците да станат мюсюлмани те имали доста вери и секти, някои от които продължили съществуването си в лоното на исляма. Също както богомилсвото в лоното на християнството. От такава секта с тенгриански корени са и алианите у нас, които заради иранския произход на сектата ги наричат и с прякора - Къзълбаши.
цитирай
4. voulgaros - БРАВО АТИЛЕ. . ХУБАВА СТАТИЯ. . . ...
14.05.2013 11:33
БРАВО АТИЛЕ..ХУБАВА СТАТИЯ...ВРЕМЕ Е ВИЕ ВУЛГАРИТЕ ДА СИ ЗНАЕТЕ ВАШАТА СИ ИСТОРИА И ВАШЕТО СИ МИНАЛО---АМА НАИСТИНА ИСТИНСКОТО...А НЕ МНОГОТО ВАРИАНТИ КОИТО ГИ ИМА.

ВИЕ СТЕ ТЮРКИ, НАЛИ !

НИЕ ГЪРЦИТЕ. ДА НЕ СМЕ ТЮРКИ СЪЩО ??
цитирай
5. atil - Първо маститите учени и неучени ...
18.05.2013 14:54
Първо маститите учени и неучени трябва да ни кажат какво е тюрки и какво не е и какво е българи и гърци и какво не е...! Ние определено обаче сме българи и то с български произход от най-древни времена! Или поне аз и населението от което произлизам!
Знам също че гръцките предци не са от Египет и не са коренни балканци а европейски арийци от днешната област - Галиция(на север от Румъния). Става въпрос за истинските гърци, и за истинските българи-булгари. Булгарите са древен суперетнос появил се преди да стане популярно названието - тюрки. Езиците на булгарите и днешните тюрки са близки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648546
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031