Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2013 17:02 - За произхода на ославянените като нас, православни казаци.
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 28342 Коментари: 28 Гласове:
7

Последна промяна: 05.04.2023 15:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сведения от малко известните страници на близката история. Свидетелство на самия генерал Краснов.


1.)За поизхода на руското казачество

През 12-ти – началото на 13-ти век булгарските номади от Украйна масово приемат християнството, тъй като за това Киев и Чернигов им давали големи привилегии/земи, тарханство и т. н. /.

През 1242 г., когато Украйна била подчинена на Монголската орда, булгарският Цар Гази-Барадж предложил на своя монголски съюзник хан Батий да се сформира корпус от булгарските номади в Украйна - за охрана на търговския път от Киев в Болгар и да се даде на този корпус тамгата ”казак”/тризъбеца/ и името „казаци”.
Батий се съгласил,  такъв корпус бил сформиран и действал под общото булгаро-монголско командване до средата на 14-ти век. Монголският хан Узбек разпуснал казашкия корпус, тъй като той се състоял почти изцяло от булгари-християни.Те като останали без работа се влели в отрядите на чиркесите.

Още през 10-ти век,  булгарските владетели, за охрана на своите южни земи/Крим, териториите между Дон, Кавказ и Волга/,  почнали да сформират отряди от наемници. Тези наемници булгарите наричали ”чиркес”, което означава ”бродещ,  свободен”/чир/  човек/кеше/. Русинците превеждали тази дума като „бродник”. Болшинсвото от чиркесите били украинци-християни. След като Волжска Булгария отстъпила своите южни зими на Монголската орда/в 1242 г. / чиркесите постъпили на служба при монголския хан Ногай. Когато Ногай загинал,  чиркесите останали на монголска служба - охранявали пътищата,  границите,  превозваните стоки, монголските търговци,  посланници и т. н.
Живеели на границата между горите и степта в неголеми общини и охотно приемали при себе си такива като тях - украинци-казаци. Постепенно за чиркесите названието казаци станало второ име, а след това и главно, а казашкия „тризъбец”-герб.

image

До 18 век казаците притежавали автономия и развивали собственна култура в рамките на руската и украинста народности.


Когато Литва в 1362 г. завладяла Киев и нейните владения плътно се приближили към границата на гората и степта,  украинските казаци-чиркеси веднага обявили своята низависимост от Монголската орда. Център на независимото казачество,  което в свое лице виждало възтановената Киевска русинска държава/Русь/, станал остров Хортица. Това название произлязло от булгарското име на острова „Курташ”/о-в на Курта-Курбата/ или Хордизе/митническа станция на Курбат/.
От тогава булгаро-казашкия тризъбец отново се завръща при украинския народ в качеството му на всеукраински символ. Днес той стои в герба на държавата Украйна.

Царете на Волжска Булгария до 16-ти век продължавали да считат тризъбеца за свой родов герб и го изобразявали на булгарските монети. След разгрома на Булгарската столица Казан в 1552 г.  от московско-татарските войски булгарският народ в памет на загубената си държавност направил свой национален герб тамгата на Казан.

image
 
Монета с тамгата на Казан. Изображението вляво.

atil.blog.bg/history/2011/05/21/nai-drevnata-istoriia-na-trizybeca.751384


2.) Възникване на руското казачество

Казашкия статут бил заимстван и развит от Русия а казашките общини от днешна Южна Русия и Украйна минали на служба при Белия Цар(Северния, Руския)...


image

От ранната история на казачеството:
На първата снимка е черноморски казак - пластун. На втората кубански казаци - пластуни. Днес малцина знаят че освен конни казаци е имало и пехота, имено служещите в нея наричали - пластуны. Основната им функция била - разузнаване и стрелба по избор(пъвообраза на снайпера...!). В конните части гледали на тях с превъзходство, тъй като често там попадали бедни казаци, които не можели да се явят на сбора със свой кон(както е било и по древнобългарския закон). Но качествата и функциите на пластуните не отъпвали на конните части.
Девиза им бил : «Природа – мой букварь, а сердце – мой учитель».
Що се отнася до тактиката им по-добре да цитираме дословно изследователите от днешните руски спецчасти:
"…Что касается тактики пластуна – она сложная. Волчья пасть и лисий хвост – ее основные правила. В ней вседневную роль играют: след, "сакма", и засада, "залога". Тот не годится "пластуновать", кто не умеет убрать за собою собственный след, задушить шум своих шагов в трескучем тростнике; кто не умеет поймать следы противника и в следах его прочитать направленный на линию удар. ..."


                     *************************

3.) Руското казачество в началото на 20-ти век

"...През април 1918 година на Дон завърши голямото разделение: казаците-фронтоваци от северните окръзи - Хоперски, Устмедведецки и отчасти Горнодонски - тръгнаха с Миронов и с отстъпващите червеноармейски части; казаците от окръзите на долното течение на Дон ги преследваха и изтикваха към границите на областта, освобождавайки с боеве всяка педя родна земя. ..."

                    ***************************

"...Германското комадуване, разтревожено от слуховете за образуване на "източен фронт", изпрати в областта на Дон свои представители. На 10 юли в Новочеркаск пристигнаха майорите от германската армия фон Кокенфаузен, фон Стефани и фон Шлайнц.
Същият ден те бяха приети в двореца от атаман Краснов в присъствието на генерал Богаевски.
Като напомни как германското командуване с всички сили, дори с въоръжена намеса, е помагало на Великата Донска войска в борбата с болшевиките и за възстановяването на границите, майор Кокенфаузен попита как ще реагира Донското правителство, ако чехите започнат военни действия срещу германците. Краснов го увери, че казачеството ще пази строг неутралитет и, разбира се, не ще позволи Дон да стане арена на войната. Майор фон Стефани изказа пожелание отговорът на атамана да бъде потвърден в писменна форма.
С това ауденцията приключи, а на другият ден Краснов написа на германският император следното писмо:

image

(Петр Краснов - атаман Войска Донского, наследственный казак, генерал, писатель. Он негативно относился к советской власти и никогда не шел ни на какие с ней компромиссы. Когда в 1918 году Ленин попросил его вывести из Петербурга на Дон казачье войско, Краснов увел казаков, не столько из-за Ленина, как из-за самих донских казаков - он сохранил им жизни. Потом в эмиграции, в Париже в 20-е и 30-е годы,к Краснову не ослабевало внимание Кремля и агентов Сталина - его боялись и не случайно. В 1941 году семидесятилетний генерал стал сотрудничать с гитлеровской Германией. Позже, в 1942 году он обратился ко всем казакам принять германские войска, как правильного и гораздо лучшего приятеля и товарища в борьбе против большевизма и Сталина... А в 1947 году в период процесса над врагами и изменниками Петра Краснова судили и приговорили к смертной казни.)


   Ваше императорско и кралско величество! Приносящият това писмо, атаман на Зимовата станица, пратеник на Всевеликата Донска войска при двора на Ваше императорско величество, и неговите помощници са упълномощени от мене, донския атаман, да поздравят Ваше императорско величество, могъщият монарх на велика Германия, и да Ви предадат следното:
   Двумесечната борба на доблестните донски казаци, която те водят за свободата на родината си с такова мъжество, с каквото неотдавна родствените на германския народ бури водеха против англичаните, по всички фронтове на нашата държава се увенча с пълна победа и сега 9/10 от земята на Всевеликата Донска войска е освободена от дивите червеноармейски банди. Държавния ред вътре в страната закрепна и се установи пълна законност. Благодарение приятелската помощ на войските на Ваше императорско величество на юг от Войската е мирно и тихо и аз приготвих казашки корпус за поддържане вътрешният ред в страната и за въпрепятсвуване на неприятелски натиск отвън. Младият държавен организъм, какъвто сега е Донската войска, трудно ще съществува сам, затова тя сключи тесен съюз с главнокомандващите на астраханската и кубанската войска, а именно с полковник княз Тундутов и с полковник Филимонов, с цел, след като земята на астраханската войска и Кубанската област бъдат очистени от болшевиките, да се създаде на федеративни начала трайна държавна общност от Всевеликата Донска войска, астраханската войска заедно с калмиците от Ставрополската губерния, кубанската войска, а също и народите в Северния Кавказ. Всички тия държави са съгласни и новообразуваната държава, в пълно съгласие с Всевеликата Донска войска, реши да не позволява нейните земи да станат арена на кървави сблъсквания и се задължи да пази пълен неутралитет. Атаманът на нашата Зимова станица при двора на ваше императорско величество е упълномощен от мене:
   Да моли Ваше императорско величество да признаете на Всевеликата Донска войска правото на самостойно съществуване, а постепенно с освобождението на последните кубански, астрахански и терски войски и Северния Кавказ - правото на самостойно съществуване и на цялата федерация под името
Донско-Кавказки съюз.
   
Да моли Ваше императорско величество да признаете границите на Всевеликата Донска войска в предишните и географски и етнографски размери, да помогнете за разрешаването на спора между Украйна и Донската войска за Таганрог и окръга му в полза на Донската войска, която владее Таганрогският окръг повече от 500 години и за която Таганрогският окръг е част от Тмутаракани, от който именно се е образувала Донската войска.

( Град Тама Тархан(Тмутаракан) -  български град в рамките на Българското тарханство  образувано от принц Джанбек през 6-ти век.

atil.blog.bg/history/2011/04/19/idel-bulgar-v-perioda-na-razpokysanost-prodyljenie-na-quot-h.732343


На територията на днешен Кубан и Северното Причерноморие. Наследено от Кубрат, който чрез него обединяваа всички български племена и територии а други обширни земи минават под негова васална зависимост - от делтата на р.Дунав до р.Енисей. Тази обединена държава е наречена Велика(Голяма) България. По политически причини Кубрат налага народностния етноним на булгарските племена за име на държавата. Тя не се разпада след смъртта му както си вообразяват някои, същите, които чертаят границите на Българското тарханство като граници на Велика България и досега...

Окончателното разделяне на тази страна става в края на 9-ти век, когато тя се разделя на две самостоятелни мощни държава - Урус(Русия) и Ак Булгар(Волжка България). Населението на юг останало между три огъня - Русия , Волжка България и татаро-монголите трябва да направи своя избор. Тази част, която решила да служи на Белия цар(Северния,Руския) се кръстило и постепенно подобно на тукашните българи минала на славянския език. Макар до 18 век големи групи от тях да говорели на битово ниво и стария булгар-тюркски език. 
До самата болшевишка революция запазили своята култура, бит и казашка организация. Б.А.)

  
Да моли Ваше величество да съдействува да се присъединят към Войската по стратегически съображения градовете Камишин и Царицин в Саратовска губерния и град Воронеж, и гарите Лиски и Поворино и да се прокара границата на Донската войска, както е посочено на картата, намираща се в Зимовата станица.
   Да моли Ваше величество да упражните натиск върху съветските власти в Москва и със заповедта си да ги заставите да очистят пределите на Всевеликата Донска войска и на другите държави, които ще влязат в Донско-Кавказкия съюз, от разбойнишките отреди на Червената армия и да дадат възможност да се възстановят нормални, мирни отношения между Москва и Донската войска. Всички загуби на населението на Донската войска, в търговията и промишлеността, причинени от нахлуването на болшевиките, трябва да бъдат заплатени от болшевишка Русия.
   Да моли Ваше императорско величество да помогне на младата наша държава с оръдия, пушки, боеприпаси и инженерно имущество и ако сметнете за изгодно, да построите в пределите на Донската войска заводи за оръдия, пушки, снаряди и патрони.
  
(...............)

  Всевеликата Донска войска се задължава срущу услугата на Ваше императорско величество да пази пълен неутралитет през време на световната борба на народите и да не допуска на своя територия враждебни на германския народ въоръжени сили, за което дадоха съгласието си и атаманът на астраханската войска княз Тундутов, и кубанското правителство, а след като се присъединят - и другите части на Донско -Кавказкия съюз.

(..............)

  Освен това правителството на Всевеликата Донска войска ще предоставя на германската индустрия специални привилегии относно влагането на капитали в донските индустриални и търговски предприятия и по-специално по създаването и експлоатация на новите водни и други пътища.
  Приятелският договор обещава взаимни изгоди, а дружбата, споена с кръвта, пролята на общите полестражения от войнствените народи - германския и казашкия, ще стане могъща сила за борба с всички наши врагове.
    Към Ваше императорско величество се обръща с това писмо не някой дипломат и тънък познавач на международното право, а войник, свикнал в честния бой да уважава силата на германското оръжие, и затова моля да ме извините за прямотата ми, чужда на всякакви хитрувания, и моля вярвайте в искреността на чувствата ми.

  
Уважаващият ви

Пьотр  Краснов
донски атаман, генерал-майор                                                                                                                                                                                                             


image
Ты имя великое носишь
Как Первый Апостол Христов
По правую руку сидишь ты
Петр Николаич Краснов


ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2,_%D0%9F%D1%91%D1%82%D1%80_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87


Основен източник:

Шолохов М.А.
Собрание сочинений. В 8-ми томах
т.III,  IV, шестая часть , стр.11, стр.48-51





Гласувай:
8



1. audan - Пропусната възможност
20.10.2013 09:18
Ех, ако Донско-Кавказкият съюз бе осъществен, колко беди щяха да се избегнат.
цитирай
2. atil - Много беди щяха да се избегнат и за ...
20.10.2013 11:17
Много беди щяха да се избегнат и за Русия и за Източна Европа и за света. Слава Богу , че пъклените планове спрямо нашите общности засега са успявали само частично. Това означава,че слугите на Антихриста все още нямат пълно надмощие.
цитирай
3. marknatan - Казаците се появяват в 16 век. Това ...
20.10.2013 12:15
Казаците се появяват в 16 век. Това са наследниците на т.нар. бродници споменавани в по ранните сведения, останали безимот селяни, които бягат от Полско-Литовското княжеството и Москалксото и живеят във военни комуни покрай големите реки от които идва и прехраната им, риболова

Главно са от т нар славянски проиход на към тях се присуединяват и големи маси от кавказци и татари Пувкин описва героичната смърт на татарин казак от бунтовниците Следват и бракове с жени от разл етноси Живеят във военни комуни и се издържат от риболов. В Емелян Пугачов на Пувкин, отлияно е описан рибиловая с неговите три жътви както и произхода и първите сведения за казаците появили се ж 16 жек Давати военна служба за Москалите , като някои минават и на страната на султана
цитирай
4. atil - През 16 век може да се появяват в Р...
20.10.2013 12:50
През 16 век може да се появяват в Руската държава, със заимстван статут на погранично военизирано население, но думата е булгарска("прабългарска") и означава - областен опълченец. Казаците са едно от съсловията във Волжка България още преди монголо -татарското нашествие в Европа.
А първия корпус съставен от разнородни маси бродници, основно християни е по предложение на българския емир Гази Барадж и одобрен от монголите. Те охранявали керваните, важни особи при пътуванията им, изпълнявали полицейски функции и т.н.
Русия заимствала този статут и го разширила чак до р.Урал и Далечния изток. Сред Уралското(Яикското) казачество също има голям процент покръстени и славянизирани българи.
цитирай
5. atil - Ето как и кога казашкия статут из...
20.10.2013 12:52
Ето как и кога казашкия статут излязъл извън пределите на Волжка България:
"...През 12-ти – началото на 13-ти век булгарските номади от Украйна масово приемат християнството, тъй като за това Киев и Чернигов им давали големи привилегии/земи, тарханство и т. н. /.

През 1242 г., когато Украйна била подчинена на Монголската орда, булгарският Цар Гази-Барадж предложил на своя монголски съюзник хан Батий да се сформира корпус от булгарските номади в Украйна - за охрана на търговския път от Киев в Болгар и да се даде на този корпус тамгата ”казак”/тризъбеца/ и името „казаци”.
Батий се съгласил, такъв корпус бил сформиран и действал под общото булгаро-монголско командване до средата на 14-ти век. Монголският хан Узбек разпуснал казашкия корпус, тъй като той се състоял почти изцяло от булгари-християни.Те като останали без работа се влели в отрядите на чиркесите.

Още през 10-ти век, булгарските владетели, за охрана на своите южни земи/Крим, териториите между Дон, Кавказ и Волга/, почнали да сформират отряди от наемници. Тези наемници булгарите наричали ”чиркес”, което означава ”бродещ, свободен”/чир/ човек/кеше/. Русинците превеждали тази дума като „бродник”. Болшинсвото от чиркесите били украинци-християни. След като Волжска Булгария отстъпила своите южни зими на Монголската орда/в 1242 г. / чиркесите постъпили на служба при монголския хан Ногай. Когато Ногай загинал, чиркесите останали на монголска служба - охранявали пътищата, границите, превозваните стоки, монголските търговци, посланници и т. н. Живеели на границата между горите и степта в неголеми общини и охотно приемали при себе си такива като тях - украинци-казаци. Постепенно за чиркесите названието казаци станало второ име, а след това и главно, а казашкия „тризъбец”-герб.
цитирай
6. atil - Действително през 16 век те пост...
20.10.2013 13:03
Действително през 16 век те постъпили на служба при "Белия цар"(Северния,Руския). И до днес те имат по-различно от руското самосъзнание, дори по съветско време когато съм бил между тях. Станица и село е нещо по-различно от деревня, а ако наречеш някой казак - мужик, най-много да си изпросиш един хубав бой. Иначе са големи зевзеци и шегаджии, но най-важното никак не са страхливи и самутести.
Май трябва да редактирам постинга и да добавя текст за произхода на руското казачество. То наистина е руско и православно и то от 16 век. За това спор няма.
цитирай
7. marknatan - Вълкане, идваш с името си защото ...
21.10.2013 05:02
Вълкане,

идваш с името си защото валентин е късната ватиканската измислица за вълчия празник на койтос е празнува от овчарите и селяните когато се женят и момите , НО

а удоволствие ще разпоря предпоставения задник фса преобплеч1ена във вълча кожа от стадото на фсите нутрудинки за доказ
на безмислици непочиващи на основни вирокоизвестни факти , като всеизвестното, че Казаците са СТАРОВЕРЦИ, и това е и една от причините да успее Пугачов, защото им обещава да си носят брадите или тъпните нутрудинови, които ти за съжаление преповтаряш, наред с добрите етимоложки и исторически факти, които впоследствие поднесе за да докажеш и потжурдив написаното в коментара ми очертал същностт на казачеството и пораждането му без нутрудиновските тъпни нямащи нищо общо със породилата ги татарска ислямска късна цивилизация изникнала и формирана край Волга в периода 14-19 век, представяня от нелепи псевдо съчинения не почиващи на изворова база и дори нямащи осройнство на нарфдоно творчество поради очевдианта си псевдоакадемична насоченост да мине за източник при облсужванеъто на късни тчркомански политияески идеи

Казачеството е субпродукт на Носкалското княжесвто и това на Пилосколитовската държаа и като такова съответно не случайно възниква след появяването ан политияеската карта на света на горните образувания и няма още повече нищо общо със зародилата се татарска турскоманкса ислямска цивилизация в района през 14- 17 век


ко за всияко ш ти е изтояник смешките на нутрудинов представяни ори не за нардоно творчестео каквото не могат да бъдат поради интелектуалната им огарниеност и орязаност на плагиати от западни рувнявки постановки достойни единствно за блога на напълно ошашавения смевнопишко, където късното нардоно творяество и имитиращите го нитрудинки се използват за доказ на индивиди с бабешки индентияност и разбирания за света
Казаците са субпродукт на създфадениет пррез 15 16 жек москалсо княжество и това на полсолитовската империя и като такъв не могат да ги предхождат

хубаво си се съгласил със всичко С модерация швестерски тип да си пазиш "библоса" от 20 век за доказ е жалко и още по жалко при теб всияко да се он=бсоновата с нутрудонопвщината

Хубаво допълни коментара ми и като извадив нутрудиновщината може да си прерабптиш поста защото теамат е интересна и заслужава подобаващо внимание

та ето как бе:

"Казаците се появяват в 16 век." -Ист Анарх

вълкан " Действително през 16 век те постъпили на служба при "Белия цар"(Северния,Руския). И до днес те имат по-различно от руското самосъзнание, дори по съветско време когато съм бил между тях. Станица и село е нещо по-различно от деревня, а ако наречеш някой казак - мужик, най-много да си изпросиш един хубав бой. Иначе са големи зевзеци и шегаджии, но най-важното никак не са страхливи и самутести.
Май трябва да редактирам постинга и да добавя текст за произхода на руското казачество. То наистина е руско и православно и то от 16 век. За това спор няма."

Като ме видят казаците ще целуват ръка, като на Бащица, защото ще познаят, че някога аз бях Атила и отгоре на всияко Историята ми разкри тайните си, така че димките нутрудинки са за смешнопишки




ист анарх -С Голямото Уточнение= Казаците са СТАРОВЕРРЦИ и заради това са с различно самосъзнания.

От тук амо е вижда нелепостите на излияниятя ти. За потеден път пренебрегваш автетнтияни ист фактология с псевдо безмислици

ист анарх "Това са наследниците на т.нар. бродници споменавани в по ранните сведения, останали безимот селяни, които бягат от Полско-Литовското княжеството и Москалксото и живеят във военни комуни покрай големите реки от които идва и прехраната им, риболова"

вълкан " А първия корпус съставен от разнородни маси бродници, основно християни "

ист анарх "Главно са от т нар славянски произход на към тях се присуединяват и големи маси от кавказци и татари Следват и бракове с жени от разл етноси Живеят във военни комуни и се издържат от риболов. "

вълкан "Тези наемници булгарите* наричали ”чиркес”, което означава ”бродещ, свободен”/чир/ човек/кеше/. Русинците превеждали тази дума като „бродник”. Болшинсвото от чиркесите били украинци-християни"

да повториме " Главно са от т нар славянски произход " напр най-прочутия казак Емелян Пугачов е поляк, каквито с аи мнозинството им или тези к/о самоедите наричат литовци, название дадено и на татраите живеещи в Литва справка Матей Меховски

ист анарх "В Емелян Пугачов на Пувкин, отлияно е описан рибиловая с неговите три жътви както и произхода и първите сведения за казаците появили се ж 16 век .
Дават и военна служба за Москалите , като някои минават и на страната на султана"


Наричането на живещите татарски народи и привлечения средноазиатски турскомански народ формирал в 14-20 век типияната мюсулманската турска медитеранска цивилизация няма нищо общо с т нар българи, освен яе също от живеенето им край волга тези жольски татари са наречени волгари Оттук да представяш тъпните на нутрудиноив че волжските татари са волжските българи защото етимологично са волгари от живеещи край волга е недостповетно и не отговатря на ист факти такива каквито са засвидетелствувани в реално т.е. автентично време Историографски безмислици и мнетета създадено д аобслужват туркомански шовиноистияни идеи основаващи се на "доказаната" от бг лайнометщината принадлежнот на т нар бългатри към още измислените турскомански народи формирали се до едоин след 15 век е безмислица

Казаците са субпродукт на създфадениет пррез 15 16 жек москалсо княжество и това на полсолитовската империя и като такъв не могат да ги предхождат и докази нутрудинки доакзвани по нутрудински главно с модерация и превъртане на "библията" на волгарите край река Атил т. е. наричаните от останалия свят Волгари монголи,от р волга която е за тях Атил не са са истори чекси докази а историяеска фантастика нехудожествен , а народно творчески тип, разбира се намиращ много почитатели

П.П. Като ме видят казаците ще целуват ръка, като на Бащица, защото ще познаят, че някога аз бях Атила

Това, което самоедите наричат знака на рюрик а ти си посочил като "Монета с тамгата на Казан.Изображението вляво." и не съм го срещал в нимизматичните каталози би ли посочил конкретен източника ако знаеш освен даденото във връзката ти за "Тризъбеца" в случая "двузъбец", който разбира се си е ислямска калиграфия и няма нищо общо с москалските тъпни. Тзои знак го има като графити и на ислямки монети
цитирай
8. atil - Името ми е дадено от дядо ми(съдения ...
21.10.2013 07:35
Името ми е дадено от дядо ми(съдения от "Народния съд") за да не съм Иван, понеже вече три поколения по мъжка линия са били с това име. Откъде му е дошло на ум това име не знам.
Нурутдинов е велик човек - най-великия сред българите от втората половина на 20-ти век досега - дори само заради факта че успя да опази и издаде оцелялата част от българската историческа памет!
Град Берковица, който би трябвало да не турски или нещо от този род носи булгарско име, дадено му от предците на днешните му жители. От булгарската дума - беркут. Какво е беркут можеш да си направиш справка. Та днешните славяноезични казаци носят също булгарско название на своята етнографска група. Наследено от предците им - дори само тези "странни" факти са достатъчни да опровергаят вашите измислици и смешнопишки...Наистина.
Това които съм изкарал тук в блога е действителната история на българите по света и у нас. Затова е невъзможно упражнението тя да бъде изопачена и нагодена според нечии мераци вече!
цитирай
9. marknatan - Валентин, Колкото и да си прав, к...
21.10.2013 11:37
Валентин,

Колкото и да си прав, когато всичко се свежда до един автор, та дори и книгата му да е библията, това само по себе си е доказателство за сектанство, и какъвто и да е спор да водя ще изгубя

Победителите не ги съдят

Безмислено е да се дава, който и да е било авторитет и "Чудесата Му" за каквото и да е доказателство извън сектата му

Нутрудинов може и да е велик човек, но представените от него неща не издържат на елементарна проверка


с проповеди на "авторитета" не се получава История и орязвайки редовни исторически сведения и заменяйки гис псалми е направено доста по-добре от други

Има една "Ваша" поговорка : " Ако зад всяка брада се криеше Ум, козлите щяха да са пророци"
цитирай
10. atil - Пуснах ти и последния коментар, ...
21.10.2013 18:58
Пуснах ти и последния коментар, Маркнатане, но не го виждам още, може да е от сървъра. Можех и да не го пусна като го преброя за клеветнишки и чернопропаганден. Но допускам че не си наясно с нещата, защото от коментарите ти личи, че ти дори ние си прочел линковете които давам, поне тук в тази публикация?!
Точно обратни са фактите на твоето твърдение относно "Джагфар тарихи" и Нурутдинов(патриот на страната и ,но репресиран от комунистическия режим).
На каква база са твоите трърдения - няма такава? Невъзможно упражнение е за всичките академии и пропагандни центрове ако решат да "разобличат" или докажат някаква фалшификация в средновековния сборник. Самия факт , че с такъв бяс и усърдие цялата историческа памет на българите са е затривала и подменяла а и досега, определя и разбирането за отношението към този сборник!
Нищо ново под слънцето.
Тризъбеца е древен български знак и е бил в употреба във всички страни където е управлявала царската династия ДУЛО. У нас е в употреба дори от последния български цар Иван Шишман.
Погледни линковете и научи нещо правдиво и натурално, стига с тия уйдурми и пропагандни трикове. След публикуването на "Джагфар тарихи" това вече е загубена кауза вашето.
И още нещо за да лъсне и за слепите скритите мръсни намеренийца...: Под път и над път кой каквото прави от вас все опира до турците, ислямизма и прочее - с единствена цел да отвличате вниманието от корена на нещата и да омаскарите и подмените каузата на всеки ,който не ви играе по свирката?!
Щом стане дума за стария език например на хунобългари например или за скити, траки или за тяхната тенгрианска култура - почват Фантазиите и клеветите и непременно ги набутвате нещата в Турция, при турците и ислямистите, без значение ,че те са късни исторически продукти и нямат нищо общо с древните българи?!
ЗАЩО ЛИ ТАКА?
С пропагандни мръсни трикове играете върху тънката струна на наранената българска душа с единствена цел да скривате истината. Т.е. българина да си остане глух,сляп и ошашавен..
цитирай
11. atil - Когато едно общество е исторически ...
21.10.2013 19:11
Когато едно общество е исторически и политически неграмотно то е лесна плячка за всички видове тарикати и конкуренти!
Понеже сме били под турско робство и не може да имаме нищо общо с тюрките?! И защо така и от какъв зор.
Какъв е зора и на кого е?!!!
Ако древните булгари,скити,хуни,траки,авари,хазари и множество други племена и народи , между които и османските турци, са от един езиков клон и една обща древна доислямска и дохристиянска култура, на кого е изгодно тази истина да се отрича и подменя?
Първият линк е за автентичността на "Джагфар тарихи":
http://atil.blog.bg/history/2013/01/06/za-stepenta-na-dostovernost-v-syobshteniiata-ot-istoricheski.1039122

Вторият е за възникването на Османска Турция и турците, за да се научите да правите разлика мюсюлманин, християнин и тенгрианец. Имам и постинг за формирането на българската народност на Балканите, но явно и него го пропускате по "стратегически съображения"...
http://atil.blog.bg/history/2012/10/24/osmanskite-zavoevaniia-v-evropa-kraiat-na-srednovekovnata-by.1012885
цитирай
12. get - Ако древните булгари, скити, хуни, ...
22.10.2013 08:50
atil написа:
Ако древните булгари,скити,хуни,траки,авари,хазари и множество други племена и народи , между които и османските турци, са от един езиков клон и една обща древна доислямска и дохристиянска култура, на кого е изгодно тази истина да се отрича и подменя?

За мен висят, като недоказани, тези ви две твърдения ?
1. "... един езиков клон"
2. "... една обща древна доислямска и дохристиянска култура"

- Абсурдно ми звучи ... простете ? - да има езиково множество(или поне билингва) ... и как така ? - от хора имащи различен език(езици) се създава ЕДНА КУЛТУРА(н)А общност ... при лесна установима различност, дори и в бита им - Това за мен е енигма ?!

- Простете многословието - но при, не твърдения, а научни доказателства, че тЮркската езикова и културна общност се е породила(формирала) на хиляди километри(централен Сибир) от Припонтийската(или Андроновска)прото-Европейска - малко пресилено ми идва да поставям(е) знак и правим изводи за тъждественост между двете ?!

- Това е сърцевината на проблема, културен, езиков и историко-познавателен !

- С уважение !
цитирай
13. atil - Заради коментарите и публикациите ...
22.10.2013 09:29
Заради коментарите и публикациите ви тук имам впечатление, че сте ерудиран и начетен човек. Но развитието ви май е зациклило някъде към 80-те години..Всички бяхме там и разсъждавахме на базата на известното и познатото дотогава. Имаше наложени стереотипи и догми ,които се считаха за "вечни", но много скоро се оказа, че не е точно така. Добросъвестните и действителни учени много бързо видяха и познаха а другите, които са изпълнявали поръчки или са лежали блаженно върху старите си фалшиви лаври не поискаха да видят, нито да разберат.
Тези народи- европеидните и тюркотоворящите са потомци на древния булгарски суперетнос. А езика е наистина сибирски, азиатски и алтайски, само че никой не го е наричал тюркски хилядолетия наред, защото този термин е бил непознат за тези хора неразбираем. Така е било и при възникването и развитието на древния български(булгарски) народ в Източна Европа. Нашите предци са били източноарийски и отюречени езиково угорски племена, които дошли при арийците в Източна Европа от дълбините на Азия...Техният език станал народностен говор на древните българи, или както казвали "езика на майките"."Езика на бащите" останал в употреба на запад - това е днешния саклански(славянски език).
От тази арийска древна прародина на седмородците през вековете отделни групи и племенни съюзи се разселили в различни точки на света и станали главната причина за възникването на повечето от познатите ни древни огнища на култури. Това е причината за сходствата и приликите на древните култури, в това число и на тези в Централна Америка.
Една част от тези колонизатори говорели на арийски наречия друга част на булгарски или огузки, сабански(по късно тези наречия били наречени - тюркски). Така е било и на Балканите и в Източното Средиземноморие. Мистиката и загадките са плод на болни воображения и желание да се скрият или подменят нещата.
Ако науката тръгне по следите на написаното в "Джагфар тарихи" ще трябва да пренапише доста от историята на света.
цитирай
14. atil - Някои вече го направиха и резулт...
22.10.2013 09:49
Някои вече го направиха и резултататите се оказаха главозамайващи...Точно науката и помощните науки на историята са първи помощните за доказване на действителната история, която е изложена в оцелелите части от този сборник.
Затова абсурдни са ненаучните лозунги, на които сме робували дълго време.
Късните исторически продукти, които се появяват в писмените източници на латински,гръцки и арабски в Европа след 1-2 век, и сведенията за тях пак доказват написаното от средновековните булгарски летописци, но те са подробно обяснени от тях, докато чуждите автори дават сведения за тях като чужди кореспонденти или по слухове и сведения от трети лица. Затова често пишат неточно или криво разбрано, но благодарим и за това...
Иранските култури, в това число и духовните са клон на древнобулгарските. Но дошлите на Кавказ булгарски племена от тази област миават на старото булгарско наречие като запазват в говора си иранското "екане" и "окане" и дори дошлите тук кавказки бурджани го пренасят в нашите говори. Дори когато ставаме славяноезични това се запазва в западната част на страната.
Това че потомците на хазари, скити, булгари и др. говорят на същия език като предците си също е доказателство за него. Но сведения за това има достатъчно от чужди автори и стари и нови. Термитна - тюрк толкова "любим" на много любители на историята не възниква на Алтай и в Сибир а в Западна Мала Азия и Близкия изток в дълбока древност. Засвидетелстван е от хетите под формата "турруку". Но четете Джагфар тарихи и абурдните ви недоразумения постепенно ще изчезнат от съзнанието ви.
Дълго трябва да се обяснява, има една научно-популярна статия- "Българите и световната цивилизация" написана преди 89-те години, но е издадена чак след 1990 г.
http://atil.blog.bg/history/2011/06/01/bylgarite-i-svetovnata-civilizaciia-1-chast.757221
цитирай
15. get - - Без ни най-малък намек, да ви обиждам - Но ?
22.10.2013 11:09
1. Генезис на езиците ? - относно който, вие казвате ?
13. atil написа:

Една част от тези колонизатори говорели на арийски наречия друга част на булгарски или огузки, сабански(по късно тези наречия били наречени - тюркски).

- Това е ли, в съгласие със съществуващите становища(теории) на лингвистите ?
13. atil написа:

... угорски племена, които дошли при арийците в Източна Европа от дълбините на Азия

- Да приема ли, че поставяте знак на равенство, между угри ... и за пръв път придошлите до Предкавказие(по данни през 6-ти век !) каганатски турки ?
- Или да си преформулирам въпроса ! - каганатските пришълци - угри или тЮрки са ?
14. atil написа:

Термина - тюрк толкова "любим" на много любители на историята не възниква на Алтай и в Сибир а в Западна Мала Азия и Близкия изток в дълбока древност. Засвидетелстван е от хетите под формата "турруку".

- Само от едно механично(и фонологично, като близост) пренасяне на "дума" ... към термин(отграничение ?) - за мен е опасно и неиздържано (!) досежно верноста на заключението, което се прави ?
- Това по причина и в контекста връзката, която правите през Хетски език ? - За същият казват, че е древен и един, от протоевропейската група езици ! - до сега езикознанието не е опровергало, това твъвдение(теория) на Б. Хрозни.

В заключение ... един елементарен и донякъде наивен(простете за което !) пример-съждение ?
- Според теориите развивани в Тарихито ... първоначалният език е "Иделски"(дано не го бъркам ?) - Та от този(своебразен, близко до понятието "ностратически") език са се разделили ... Езиковите семейства на:
- Европейски
- Тюркски
- угро-фински езици ?

След като е толкова елементарен езиковият пример за разделение(поради миграциионни процеси !) ... Питам се на глас - След като от близо 1 500 години имаме, отново събиране на според вас(близко родествени) народи - Не е протекъл обратният процес, на езиково сливане(унифициране) ... тоест да заговорим отново, един общ език ?!

- С уважение !

цитирай
16. atil - Добре, най-пред ще цитирам &quo...
22.10.2013 12:40
Добре, най-пред ще цитирам "Тарихито" за да няма объркване повече относно най-старите говори:
"...Народът булгар/неговото название се пише и произнася още като ”българ”, ”болгар”, ”балкар”, ”бугар” и т. н. /, възникнал в района на Волго-Уралието в резултат от сливането на седем арийски и урало-алтайски племена.
Едно от отюречените угорски племена, дошло от дълбините на Азия, дало на булгарите своя особен тюркски език/”туранския език” или езика на камовете, кам-бояните/. Много от неговите черти се съхранили в съвременния чувашки език.
През периода 2-ри до 4-ти век основен език на всички булгарски племена става огузо-тюркския език/булгарски тюрки/ - който е най-близо до съвременния турски език.

Физическият облик на булгарите бил в основни черти арийски, облеклото-угорско, самоназванието”булгар” - чисто арийско, означаващо ”черна или вълча” - булг, глава/ар, джар/.

А родината си пък наричали по тюркски "Идел", което означавало седем(иде) племена(ел)... ."

Казва се още че средновековните писатели не делели древните иделци по езиков или други индивидуални признаци и всички наричали - булгари. Примерно както днес почнахме да имаме навик да наричаме хората от Европейския съюз - европейци. Онова също е било съюз където булгарската аристокрация и етнос имали водеща роля.
Изселванията били основно заради опустошителните междуособици - враждата между петте династии основани от петте сина на полумитичния първи иделски цар Джам Иджик. Този период го наричат - Биш калпак(Петте венеца).


В източна Европа този стар език е запазен и до днес, но понеже през последните векове там доминирала Русия, където основен,официален и богослужебен език става същия, който станал такъв и в България преди това, той е втори официален език на тази територия сега. И са преброени около 25 милиона души за които той роден език. Това не е нито татарски, нито монголски, нито турски език, но колониалната и денационализаторска политика на Царска Русия и на СССР са причината за много измислици..
цитирай
17. atil - И подмени, и за тяхната история и за ...
22.10.2013 12:55
И подмени, и за тяхната история и за самата руска история. И иранските и новотуранските и късните турски племена са потомци на изселници от север. Едното наречие доминирало при едните, при другите - другото.
Старата родина на скитите е например е днешен Казахстан и Северен Иран,Афганистан. Една част от тях влизат в етногенезиса на ираноезичните народи, друга част която се заселила в Северното Причерноморие се приобщила към тюркоезичния древнобулгарски суперетнос. Оригиналното име на скитите е масгути, масагети.
В Казахстан след тях се заселили сибирски каракитайски(тюркоезични по днешните квалификации) племена. Това са днешните казахи. Те усвоили и наследили пастирския бит и култура на скитите.
Лингвистите знаят, че днешните тюркски езици не са монголски а имат пряка връзка с индоевропейските езици. В тях повече от половината думи са с германски и славянски корени. И обратното в европейските езици има множество думи и термини от древнобулгарския език. В Русия те са над 1500. Това не са татарски думи, едно че татарите не говорели на този език и друго че в Русия и Волжка България никога не е имало татарска колонизация и преселения.
В Европа днес има само една монголска народност - това са калмиците. Те дори са и будисти, следвайки традицията на своите родственици на изток.
Общ език и религия в Европа едва ли скоро ще има, ако стане нещо такова то по-скоро ще се случи в Северна Америка. Според мен..
цитирай
18. get - - Пиша ви това - с уговорката ! - ако сметнете, че съм досадил или ... с нещо ви натоварвам - Кажете и ... ?
22.10.2013 19:11
... СПИРАМ !
Започвам обосновката си, казвайки че, ТРИ са ПРИЗНАЦИТЕ, които ОПРЕДЕЛЯТ НАРОДа ?! - Език; Антропологичен облик; Култура ?!
- Започвам с цитат-пример ЕЗИК (при казанските бУлгари) ?
майка - ана, иени
мащеха - үги ана яфрагы
момиче - 1. кыз, туташ; 2. ист (служанка) асрау, асрау кыз
тати - иъти, иъткъий
баща – ата, иъти
бащин - (пр.) ата ..., аталык ...
момче - ир бала
земеделие - иген игү; игенчелек
хляб – икмиек
пекар(хлебар) - икмиек пешерюче
сол - тоз
месо - ит
вода - су
зърно - бьйртек, орлык, ашлык
ден -киен
нощ - тиен; нощен(а/о/и) - ночью (нар) тиенлъй
кон - ат
крава -сыер
теле -бозау
река-елга
езеро - киил # кръгло езеро в лесу. – Урманда түгъйръйк күл.
море - дингез
планина -тау
хълм - калкулык, үр
земя - ж(ш)ир,
земята(планета); туфрак, балчык
земляк – якташ
земляни - Ж(ш)ир кешеселиер
небе - киик, киик йиезе
въздух - хава
въздишка - къйрсени, тиръен сулау
добре-яхшы
добър (пр.) - ару, асыл, игелекле, изге, йомшак, кешелекле, хаиеерле,
плодовит - (пр.) (о растениях) йимешле, ж(ш)имешкә мул; (о животных) иерчемле
слово(дума) - сьйз, сейльийе виегъдие

- Антропология основно европеиди - слабо изразена монголоидност !
- Култура - вижте ?
http://www.youtube.com/watch?v=NnvOzVrreQM - Туркмены в Киеве
http://www.youtube.com/watch?v=AInnu_Sw2Zg - Dance of Kazan Tatar
http://www.youtube.com/watch?v=ZLw8_TJrys0 - Tatar Folk Dance
http://www.youtube.com/watch?v=zmbtqUul248 - horon –kızları
http://www.youtube.com/watch?v=P7E0nF0pXxQ - TAKSİMDE TULUM KIYAMET
http://www.youtube.com/watch?v=dL7W_g8G_SY - Folklore from Finland at FinnFest 2011 # 185
http://www.youtube.com/watch?v=niY0GZpQQSI - From witch part of Russia is this type of dance? -It's from the NW of Russia, near the Baltic countries and Belarus.
- Да видим и в родното ти, КАПАНСКО какво се играе ? - http://vbox7.com/play:71829fa7 – И-и-и Капанци от село Гецово - http://vbox7.com/play:9b4d38ba
- Брате без да съм "капанец" - мога да играя на хорото и да говоря по "капански":)

- Туркменският и татарският плюс угро-рОССкият+фински(саамски) танци ... вероятно ще ме затруднят ?!!
цитирай
19. atil - А, няма нищо, знам че обичате да к...
22.10.2013 20:42
А, няма нищо, знам че обичате да коментирате и дискутирате...Аз например съм по- друг типаж. Не си подам по виртуалното общуване и дори рядко говоря по телефон.
Не ми стана много ясно за какво подчертавате езиковите и културните разлики...
А колкото до фолклора той е много консервативно нещо и там нещата трудно се променят. На север руския и "татарския" фолклор" доста си приличат..А Балканския фолклор, към който спада и турския(форклора не кафанската чалга и цигания) също си прилича. Един австралиец на първо време доста трудно ще се ориентира кое какво е ...
Ето тук съм се постарал да обясня пределно популярно дори за петокласниците как са се случили нещата у нас:
http://atil.blog.bg/history/2012/07/03/formirane-na-bylgarskata-narodnost.975394
цитирай
20. get - - Позволете, да не съглася с изводите ви ?
22.10.2013 23:37
atil написа:
...
Не ми стана много ясно за какво подчертавате езиковите и културните разлики...
А колкото до фолклора той е много консервативно нещо и там нещата трудно се променят. На север руския и "татарския" фолклор" доста си приличат..А Балканския фолклор, към който спада и турския(форклора не кафанската чалга и цигания) също си прилича.
...
Ето тук съм се постарал да обясня пределно популярно дори за петокласниците как са се случили нещата у нас:
http://atil.blog.bg/history/2012/07/03/formirane-na-bylgarskata-narodnost.975394

- За мен московците(пост-угри) и татарите от казан(угро-тюрки) са много по-родствени помежду си ... отколкото, ние с поединично или общо ... с тях (като елементи в тази етническа главоблъсканица ?
- Казанци, не са се "европеизирали" до такава степен, както това е станало при родствените им "московити" (тоест известни ни сега, като ВеликорОсси) !
- По тази причина ви дадох примера и с филмчета ... да установите сам и антропологична и като, фолклор близост !
- Просто россите са повече еевропиизирани отколкото техните източни братовчеди, които са се тюркизирали ?! - Над една такава вероятност, замисляли ли сте се ? - теза два етноса, да са в основата си прото-угри с последваща подмяна на етносна самодентичност ?!

- Като пример от езикознание - и при едните няма присъщи за всички "славянски"(ползвам го технически термин !) - както и при братовчедите, няма аналози на присъщи в нашият и др. европейски езици за коренови на: говедо, скот - при тях са външни заемки ?!
- Пак казвам в рОсският липсва, кореновата форма(дума) говедо - имат производни, говядина(говеждо/и/продукти) но протокореновата липсва ?!
- В цЕрковно-славянският я има ... в говоримият руски, я няма ??!
- Цитирам по речника на В.И.Дал: "У нас мало скота держат, и не умеют ходить за скотиной." - Тоест, вероятно те, исторически не се явяват, преки наследници на тези СКОТОВЪДЦИ от Андроново-Карасук-Пазарык археологически култури ?!

- Поздрав и да приключваме !
цитирай
21. atil - Странни хора сте вие все пак. . . В...
23.10.2013 03:12
Странни хора сте вие все пак... Въпроса не е да започваме или да приключваме а в странните неща, меко казано, които се пишат и твърдят?! И пак не мога да вдяна от какъв зор?
Нагледал съм се на езикови анализи тук, както и на достатъчно странни разсъждения и твърдения...
Езика при подходящи условия се сменя за 3-4 поколения, след това той търпи промени и развитие, понякога насилствено и изкуствено го променят и "модерират".
Няма етническа главоблъсканица никъде, ако някъде някой говори за такова нещо то е специално и изкуствено създадено. Нещата са отчайващо прости и елементарни, и за тия , които обичат сложностите, ако ги няма - нарочно ги създават.
Какво европеизиране на най-коренните и автохтонни европейци в Европа!? По-големи и чистокръвни европейци от арийците няма в Европа. Освен това поне половината от населението на Европа е дошло от Азия(източните арийци) а сакланите(славяните) и булгарите са коренно европейско европейско население и живеят в Родината си от времето на предисторията още...!
Казанците и московците са едно а булгарския и руския народ нещо малко по-друго. А фино-угрите са отделен етнос в Източна Европа - потомци на древните кари. Ако и булгарския и руския народ да са приели в състава си доста групи от други етноси- то те са местни а не африкански или китайски. Доста славяни са влезли в състава на булгарския народ когато страната им е бил мощна а после се наблюдавал и обратен процес.
Днес определящо е самосъзнанието и културната - националната общност а не произхода на предците. Затова имаме негърски и японски американци- англоговорящи.
Колкото до Русия и нейните етнически и други особености за тях не се безпокойте, те ще минат и ще се оправят някак си и без мненията и съветите отстрани.
По-добре се съсредоточете върху българските проблеми, където е натрупан изкуствено и нарочно много отрицателен баласт.
цитирай
22. get - - Най-старите писменни и езикови паметници(пра-тюркски) са от района на Орхон-Енисей ?
23.10.2013 11:37
- Това е част от северозападна Монголия и южна част на среден Сибир ?!
- Наред с тези пра-тюрки исторически доказано е, че в съсъседство на тях живеят представители на самодийски, енисейски и обско-угорски езици и народи !!

- Предвид, какво съм прочел(а то не е малко) не мога да свържа прочетеното с казаното от вас ?
21. atil написа:

Азия(източните арийци) а сакланите(славяните) и булгарите са коренно европейско население и живеят в Родината си от времето на предисторията още...!
Казанците и московците са едно а булгарския и руския народ нещо малко по-друго. А фино-угрите са отделен етнос в Източна Европа - потомци на древните кари. Ако и булгарския и руския народ да са приели в състава си доста групи от други етноси- то те са местни а не африкански или китайски.

- По антропологични белези хората носещи показателно наименование: "туркмен" и живеещи в Туркестан ... в близост до азиатски-монголоидни(сино) народи ! - се отбелязва значимост на процента от АНТРОПОЛОГИЧНО СМЕСВАНЕ на европеиди съответно с монголоидно представен, и СПЕЦИФИЧЕН физически тип ?!
- Ето ви илюстрация ?
http://www.ruhnama.info/ruhnama-en/suratlar/kumush.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Turkmen_Moslem_Mullah,_Nohur_village,_Turkmenistan,_21_April_2008.JPG
http://iwp.uiowa.edu/shse/sites/iwp.uiowa.edu.shse/files/images/The%20students%20at%20International%20Turkmen%20Turkish%20University%20found%20our%20stories%20very%20funny!.jpg
http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01937/Berdymukhamedov_1937912c.jpg - последната е на ТУРКМЕНският президент ?!
- Освен спецификата (физическа) - тяхното народно облекло, фолклор, език - да го намирате за близък примерно на вашият(в това число и моя) на Българите ?

- Теориите са едно - а Тези трайни маркери друго, при това ОПРЕДЕЛЯЩО, когато следва коректно да дефинираме исторически даден народ, като такъв !!?

- С уважение !
цитирай
23. atil - Точно така - теориите и пропаган...
23.10.2013 17:57
Точно така - теориите и пропагандата с която си занимавате от дълго време са едно а трайните маркери определящи исторически един народ - съвсем друго!
Орхонските надписи далеч не се най-стария паметник за тюркоговорящи хора в онези райони. Коренните азиатски сибирски племена, чиито потомци и сега си живеят там са най-древното доказателскто. Техните предци нашите булгари ги наричали кара китаи а самия днешен Китай от това получил европейското си име. Друг интересен пример е днешния манджурски народ - потомци на омонголените хуни на изток. Друг по-древен паметник от орхонските надписи са блулгарските пирамиди в Китай, които по стар навик ги обявяват за дело на извънземните..
За Китай специално написах нещо които проследява маркерите за да се види че източните култури ни са самобитни , но пак са породени от арийските булгарски колонизатори:

http://atil.blog.bg/history/2012/05/08/kitai.951219

Колкото до антропологичните и културни прилики и разлики и линковете - те са смешни. Който е ходил по света и е видял или се е занимавал по-обстойно с изучаването на тези народи, много добре знае за какво става въпрос.
Преди Тюркския каганат никой в Средна Азия не е знаел че е тюрк...И защо така? Откъде дойдоха тогава тия "пратюрки" там? Цитат:

"...В 516 г. иделската войска водена от най-големият му син Ас-Терек, състояща се предимно от долноволжски българи - сувари(савир) завладяла Армения и почти цяла Мала Азия. Местното тюрко-булгарско население оказвало повсеместна помощ на своите съплеменници. Но през същата година в Казахстан се срещнали войските на Тюркския каганат, образуван от средноазиатските булгари-тюрки(ерми-гермихиони).Тях в науката е прието да се наричат "тюркути" за разграничение от от иделските тюрко-булгари.
Тюркутите от името на своя "каган" поискали от иделския цар да сключи с тях съюз и да им плаща данък "заради тяхното ненападение"... Заедно с това въстанали подвластните на Идел казахстански киргизи(върху тях преминало булгарското име на на първите стопани на Казахст
цитирай
24. atil - ". . . Заедно с това въстанали ...
23.10.2013 18:13
"...Заедно с това въстанали подвластните на Идел казахстански киргизи(върху тях преминало булгарското име на на първите стопани на Казахстан - кипчаците - "скитите"). Те били подмамени с по-ниски данъци от тюркутите. При това положение Буляк предпочел да сключи съюз с кагана и да му плаща данък, а своите главни войски извел от Мала Азия и Армения в Казахстан за потушаване на въстанието. Доволните тюркути не попречили на иделците да потушат метежа...." Линк:
http://atil.blog.bg/history/2011/04/19/idel-bulgar-v-perioda-na-razpokysanost-prodyljenie-na-quot-h.732343

За това става въпрос и след разпада на този каганат- се обособила от него Хазарската орда(племенен съюз) в западната му част. Същата която играла роля по-късно в междуособиците избухнали в България след смъртта на Кубрат.
Няма оксобена разлика във физическия и културния облик на потомците на древнобългарския суперетнос. Даже и до днес. Защото болшинството от тях по-късно приели исляма с изключение на хазарите и кръстените българи.
Християнската и ислямската културни общности са различни по съдържание и през вековете това дава отражение върху народите в тези общности. Въпреки това в народния бит и традиции, във фолклора се запазват много общи неща. Тук след покръстването например целият обреден християнски календар се налага върху старите празници от тенгрианския период. Така е и до днес, ние имаме народен обреден календар.
Синовете и потомците на Кубрат следвайки политическата традиция установена от него - да се наложи древния народностен етноним за име на държавата - наричат някои от новообразуваните държави с името Българ:
Улуг Българ(Дунавска България), Ак Булгар(Волжка България) и Урус Булгар(Русия).

В противен случай нямаше да има и до днес нито една страна с това име. В Русия това отпада заради изселването на големи маси българи на изток и противостоянието между Урус и АК Булгар. В Унгария се налага името на угрите, в България тук понеже държавата и нейните традиции и дори бит се формирали като български
цитирай
25. atil - Та славяните се приобщили към бъ...
23.10.2013 18:20
Та славяните се приобщили към българския народ заради покръстването и изравняването правата на тяхната аристокрация с българската. Освен това Борис подкрепян от прославянската и прохристиянска групировка наложил техният език за официален и богослужебен. Това означавало , че всеки който има намерение да постигне нещо в тази страна - трябва да е грамотен по славянобългарски.
Антропологически обаче болшинството от нас и досега се кавказки бурджани, останалите алани,ермийци и славяни...
До 19 век старите български празници и календар са били в сила и в Поволжието и на Балканите по едни и същи годишни времена. А на Кавказ се съхранили много от адетите(народното ,обичайно право) от които можем да черпим сведения за стария бит и нрави на предците.
цитирай
26. get - - Та славяните се приобщили към б...
23.10.2013 19:48
25. atil написа:
- Та славяните се приобщили към българския народ заради покръстването и изравняването правата на тяхната аристокрация с българската. (...)


- Уважаеми, това което ми обяснявате е ЕКЛЕТИКА - тоест механичен(без взаимовръзка) сбор на факти и аргументи ... за мен е неиздържано ?!

Първо по причина, че народи с ОПРЕДЕЛЕНО АЗИАТСКО-СИБИРСКИ произход са с претенции за генезис ИДЕНТИЧЕН на това, което влагате като идея за АРИЙЦИ ?!
- арийци са по принцип определящата и вероятно най-старата част на протоевропейците !
- Същите са се породили, около Пропонтида ... с едни от най-старите материални артефакти от културата им "Варнанско злато" и "Майкопска култура"(отговаряща на такава, която е известна, като "кимерийска"!) !
- В момента НАЦИОНАЛИСТИЧНАТА шовинистично-пантуранска ПОЛИТИКА не наука, работи в направление ... да изведе ПРОТОГЕНЕЗИСА на тЮркските народи от Предна азия !
- Това започва от времето на Мустафа Кемал (известен, като Ататюрк) с предхождащи го "теоритици", като Арминиус Вамберг(Бамберг - съветник при султана) и по-късният Ландсберг, работил през 30-те години в Анкарският институт(преследван в Германия, поради юдейската му принадлежност) ... извел за пръв път "теорията", че "тюрките" са поселявали Древен изток (Шумер и Елам) още от + 000 години преди нашата ера ?!

- На последно, но не и като важност място ... допълнително историята на Нас бЪлгарите е объркана от историческите претенции на "великоРОССите", които в същността си са от угро-самодийски произход - че са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СЛАВЯНИ, тоест дял от АРИЙските народи ?! ... Поради това, отец Паисий НЕ БЪРКА, като ги извежда и назовава "москали", тоест отделна и етносно непренадлежаща, към СЛАВЯНИТЕ група(донякъде изкуствена, като дефиниция и терминология !) ?!

- С уважение !
цитирай
27. atil - Не съм се заел точно тук да обяснявам ...
23.10.2013 23:43
Не съм се заел точно тук да обяснявам нещо на някого, само цитирам и преразказвам фрагменти о историята на българите!
А тая не е еклетика на каквато са учили в АОНСУ и марксистките Вузове а един изключителен сбор от факти и аргументи! И затова е безценен извор и за историята на Балканска България и за историята на Европа.
Центъра на арийските народи е Волго-Уралието, така че претенциите са си на мястото. Планината Урал още носи древното име - арья - арий. А реката Волга - също арийското име - болгар(българ).
За "Майкопската" култура(там културите са много на брой и с най-различни названия, само и само да не се намери общото между тях и да се нарекат - древнобулгарски), и за Варненското злато пише в сборника Джагфар тарихи, за времето на преселничиските вълни на юг - през Балканите и Кавказ.
А колкото до турската, туранската и ерейската историческа наука ако те без да се чели нашата автентична история са намерили правия път в своите изследвания - то заслужават само нашите поздравления и адмирации!!
Аз лично не се вълнувам и интересувам от великоруските или велико турските идеологии и политики, но се засягам, когото в България никнат отровни гъби и се въдят бесни кучета, които се надпреварват да ни учат на ум и разум и да ни обясняват какви сме и какви не сме!!
Москали, хохли, мужици, казаци , капанци, шопи, ерлийци и т.н. са етнографски понятия. Ние имаме достачна част оцеляла писмена история - свидетелство от нашите предци и знаем какво и как се е случило и кой - кой е!
Ако хората от вашия сорт бяха добросъвестни и патриоти, за каквито обикновено се пишат те отдавна щяха да я изучат и разберат тази история!
Но вие никога няма да я научите, защото иначе ви харесва повече. Но това си е ваш проблем с който никак не е задължително да занимавате хората.
Не се хабете да пишете повече "неразбрани или от небето паднали " коментари защото това може да продължи и до Никулден...
цитирай
28. devnenetz - Атиле,
08.02.2014 20:19
Чета твоите задълбочени и добре поднесени материали. Аз съм много далеко като подготовка, информираност и готовност за спорове, критика и т.н. Признавам си, че от ден на ден все повече се убеждавам, че бясното отричане на свързаността на нашите българи с Азия става все по-вредно и невярно. Доста време се трудих по издирването на първата ни столица "т.н. Варна". В основни линии поприключих. Продължавам да допълвам, коригирам и усъвършенствам разработката си. Убедих се, че "Джагфар Тарихы" рано или късно ще стане основен източник за коренна преработка на българската ни история. Тъй като моят материал е много обемист - 85 Мв, мога да го препратя на желаещите, които могат и вече си го изтеглят от моето дисково пространство в Гугъл. Ако пожелаеш, изпрати ми имейла си и ще ти пратя веднага достъп до моя диск. Ще намериш не десетки, а стотици съвпадения между нашите тукашни и евро-азиатските топоними, хидроними и т.н. Мисля, че в моята разработка има много златни зрънца.
С уважение и признание на неуморната ти работа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648147
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031