Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2013 14:55 - ИСТОРИЯ НА ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ (Трети емират: 15 - 16 в.) - 1(С приложен текст и на руски език)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6637 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 28.10.2015 11:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Периода на Третия Емират


Линк към Периода на Втория Емира
т:
atil.blog.bg/history/2013/12/04/.811133


image

Да си припомним картата на Волжка Бългрия в края на Първия емират- 13 в. От тази територия  на монголите емира Гази -Барадж, (по време на междуособиците потърсил помоща на монголите, които наистина му помогнали да заеме трона, но разгромили столицата Биляр след превземането и защото по време на щурма загина един от синовете на Чингизхан), отстъпил южните територии и така формално съхранил независимоста на България.Булгария под управлението на Ябик-Мохамеда и Габдул-Мумина


image
източник:www.bulgarlar.com/Zsurnal/maket2010.pdf
Карта на Волжка България от 17 век. Периода на Третия емират е точно след признаването на независимоста на България от татарина Улуг Мохамед - след 1436 г. И първия емир на независима България е бил Ябик-Мохамед.. А лъжците и писачите на измислена история сочат татарина Улуг Мохамед като основател на някакво фантастично Казанско татарско ханство...?! Както се вижда на територията на Казанския край, никога не е имало някакво измислено татарско царство или ханство.

Фрагменти

...

През 1466 г. се разгорял скандал заради пропускането на руски търговски кораби през Казан за Иран. Емира обвинил Халила(обл.управител, губурнатор-улугбек) за това, че нарушил закона на Талиб(бълг.Кан, за тях нещо от ранга на нашия цар Симеон) за забраната за пременававане на чужди коаби през държавата и го вкарал в затвора.
Халил си запазил главата, благодарение  застъпничеството на Ябик-Мохамеда. Нов улугбек емира не обявил, а поканил на тази служба Касима.
Това той го правел за втори път. За първата покана на емира да привлече хана и да върне Мишарския окръг към държавата, научил балинския(московско-суздалския) бек(княз) и с богати подаръци склонил хана да откаже да замине. При втория път емира вече искал да подмами Касима в засада и да приключи с него. Защото Ахмат-хан(татарския хан в г.Сарай) искал да го сложи като свое протеже за управляващ в Казан. И даже нагло наричал българската държава"Казанска орда"(по татарски образец).
Касим пък изтълкувал предложението на емира като признак на слабост на държавата и тръгнал към Казан с 40 хил. руска войска и със сина на Гали-бея, Айдар, когото искал да направи сеид след завладяването на Булгария.
При р.Бурат го чакала засада, но нашите побързали да я свалят...Касим не успял да се прехвърли през Кара-Идел(Волга) и ужасен избягал в г.Кан, но половината балинци(руснаци) преминали на левия бряг, се оказали обкръжени и се предали по призива на Айдара. Габдел-Мумин се отнесъл със сина на емира милостиво, дал му земя близо до Казан, и титлата емир. А за казански улугбек поставил сина на Махмуд-теке, Ибрахим...
Московският бек бил уязвен от това и с одобрението на сюзерена си Ахмат-хан(татарския, чийто васал била Русия) започнал война с България. Един негов воевода се заблудил в Кукджак и избягал от войската си, след което тя загинала. Другия воевода - Ибан, като бурлак, е промъкнал през ноща в Казан, подпалил предградията и страхливо отплавал в Адигел.
В този пожар се задавил от дима и починал сеида Ябик-Мохамед.

Габдул-Мумин, който не взел тази титла от жалост към баща си, сега се обявил за сеид-емир, и Кан...В отговор на вероломното нападение сардара на салчиите,(моряците и морската пехота) Ике-Имен потопил руските кораби, плаващи по Адигел(Волга) за да се съидинят с Ибана, а сина на Нур-Даулета, Бахадир изгорил г.Гусманкатау и разбил балинския отряд при г.Колин. Ибан пък се възползвал от отплуването на флота към Колин, внезапно се промъкнал към Сафир-Балин и го запалил. След това отплувал в Чулман(приток на Волга). Сина на Шали, Амир, се впуснал да преследва Ибана заедно със съдовете на Ике-Имена. Воеводата, виждайки, че заедно с войската няма да му се удаде да се спаси, през ноща, по време на привала, избягал с двама слуги в Джукетаун. Сутринта Ике-Имен настигнал руските кораби и хората им се принудили да слязат на брега, и да тръгнат да се спасяват през горите към същия г.Джукетаун. По пътя от Чулман към Джукетаун, Амир преградил пътя на Ибановите воини. Той бил само с 500 казака, но издържал докато му дойде помощ от Бахадира. Заедно те довършили разбойниците, от които само 200 успели да се спасят в горските дебри. В памет на това събитие тогава, Амир добавил към името си и това на Бахадира.

image

Казанският Кремъл


В 1469 г. вече 70 хил. московска войска нахлула в България. Укрепленията на изгорелия крайградски Акбикюл, още не били възстановени напълно, и на руснаците се удало да влязат вътре, и да обсадят Югара Керман и Бухарския двор на хълма Богълтау. За щастие двете укрепления тогава били съединени с обща стена и издържали, благодарение на доблестния хиляден чалински алай, до идването на Амир-Бахадира. Двеста и петдесет казака на бека отвлекли урусите от Шахри Газана, а когато неверниците видели малочислеността на кашанците, те със всички сили се хвърлили върху тях и ги обкръжили в балика Урман-Елга. Да се защитава този слабо укрепен балик за по-продължително време нямало никаква възможност, о дошли на помощ около 5 хил. воини на Бахадира и сина на Хаджи Баба-бека, Байраша, хиляда казаци на сина на Кураиша, Кадиш, и флота на Ике-Имена. Руските кораби като забелязали булгарските, оставили своята войска на произвола на съдбата и отплували ужасени към Джун-Кала, а цялата балинска войска била изгонена от балика и обкръжена в два пъти разгромения от тях Акбикюл. Само че нашите не могли заради своята малочисленост - напълно да унищожат обкръжените врагове. Държали ги в обсада до идването на чалинската и симбирската войска.

image

Схватка между българин и татарин

Между това чалинците и симбирците се сражавали в Черемшан с татарите... Ахмад-хан горейки от желание за мъст, заповядал а ногайците да атакуват Черемшанските балици(укрепени селища, малки крепости, у нас това се е запазило в името на г.Балчик), но те този път си изпросили помощ и предпочитали да стоят зад ханските татари, на Сундук-бея. Бея обсадил Кюл-Балик с 10 хил. от своите узбеки и 35 хил. бели ногайци и се надявал бързо да си пробие път до Казан.
Но след първия пристъп, когато узбеките загубили 300 човека, но нищо не постигнали, защото ногайците не ги подкрепили, започнал раздор между водачите-бии. Работата се затегнала. Благодарение на това помоща за алая на балика успяла да пристигне навреме.- Сина на Тимура - Беркет, Мустафа с две хиляди адигелци, сина на Кусюм-Бирде, Мал-Бирде с три хиляди башкортци, сина на Юсуфа, Бак-Арслан с две хиляди симбирци, сина на Данила, Аули с две хиляди казаци от своя Субашски окръг.
Станало така, че те пристигали последователно, и когато първите влизали в бой с татарите и почнели да се уморяват, пристигали следващите и ги сменяли... В тези непрекъсната битки узбеките изгубили 5 хил., ногайците 15 хил., а нашите - 3 хил. бойци. Накрая ногайците, виждайки, че нещата отиват на лошо, обърнали гръб. След тях били принудени да побягнат и узбеките. Булгарските бекове били удовлетворени от това и почнали да се разотиват. Само Бак-Арслан с 1500 воини се устремил след узбеките и непрекъсното ги разсрелвал отзад. Близо до Кипел Сундаку това му омръзнало, и той, спрял своите и се хвърлил към узбекския бек. В яростна схватка, нашите загубвайки 500 казаци, довършили татарите и вързали бека Сундук, но Бак-Арслан получил смъртоносна рана...
Сина на Бак-Арслана, улугбек Алиш, искал да довърши Сундука на място, но когато той казал, че смъртта ще бъде за него облегчение, лед като загубил всичките си братя и синове, премислил и го хвърлил в зандан...

Аули с хиляда конника пристигнал пред Казан едновремено със сина на казанчията(феодал) Арслан, илатския тюре(тархан) Хразмет и сина на казанчията Кабан, бек Якуш, които също имали по хиляда отчаяни казанчийски джури, а Уразмат освен това водел и 4 хил. арски чермиши.
Трябва да се каже, че рода Арслан водел потеклото си от Балуса, а рода на Кабан - от Джакина, и бековете от тези знатни родове никога и на никого не правели път на никого, овен на сеидите...Джурите(професионални воини, рицари, от тях имало и военни феодали) на казанчиите се набирали от курмишските момчета, от които правели съвършенно безмилостни, преданни на господаря и обичащи на първо място войната слуги! Те били отлично подготвени за война, имали най-добрите доспехи и получавали всичко каквото пожелаят. Но техният живот изцяло зависел от волята на техния казанчия.
Казанчията - феодал не бил длъжен лично да воюва и можел да се откупи с роби. Числото им се равнявало на воините, които бил длъжен да изкара за държавата. Обикновено те били длъжни да дадат от 10 до 100 воина; иналите, тюре или тарханите, участващи във войната като сардари(военачалници) - от 500 до 1000 бойци. Обаче ако казанчията се откупел, то от тархана се искало истински воини, и никого не го интересувало откъде ще ги намери. Затова всеки тархан(инал) създавал в своята област няколко казашки селища и от тях набирал бойци...
Вида на казанчийската конница вселил в руския войвода ужас, но той още се надявал на това, че флота ще му помогне...Нашите оръдия не го безпокоели, защото Мамли-Булат пазел гюллетата и барута за руския пристъп. Но когато пред Казан пристигнал с 1500 конника сина на Мусафира, Гали-Гази и от ход атакувал, майстора заповядал да ударят от половината оръдия по лагера на противника. Тогава настъпили и всички останали..Сражението продължило цял ден и струвало на неверните 10 хил. воини, а на нашите 600 конника. На руския воевода му оставали още 55 хил. воини, но това били главно, курмишите на балинските боляри - храбри, но лошо въоръжени и обучени. Затова, когато сутринта към балинския лагер се приближил флота на Ике-Имен и показал на неверниците главата на водача на руския флот, московския войвода напълно отчаян започнал преговори с бека Гали-Гази. Сардара разрешил на воеводата и на други 4 руски бека да отплуват за Джун-Кала в замяна на предаването на войската...
Когато от тях от Джун-Кала в лагера пристигнал болярин с известието за това, цялата войска се предала. А такова количество пленници държавата никога не била хващала...Гали-Гази бил награден от Кана с титлата емир, но подарените титли не можели да се наследяват от потомците...Руснаците откупили 5 хил. от своите пленници, а останалите 50 хил. били продадени на татарите, кримците или взети от казанчиите и от арските чермиши...

image

Българското изкуство от периода на Третия емират.

...

В 1470 г. Кана решил чрез разгрома на г.Сарай(столицата на Златната орда) да си разчити сметките с Ахмат-хана, заради неговите набези срещу Булгария.Следва продължение


На русском:

Глава 5. Булгар в правление Ябык-Мохаммеда и Габдель-Мумина

Фрагменты

.............

В 1466 году разразился скандал из-за пропуска кораблей русских купцов через Казань в Иран. Эмир обвинил Халиля в самовольном нарушении им закона Талиба о запрете проезда иноземных торговцев через Державу и посадил его в зиндан. Халиль сохранил голову только благодаря заступничеству Ябык-Мохаммеда. Нового улугбека эмир не объявил, а пригласил на эту службу Касима. Это он сделал во второй раз. О первом приглашении эмира, желавшего привлечением хана на свою службу вернуть Державе Мишарский округ, прознал балынский бек и богатыми дарами склонил его к отказу от отъезда. Во второй раз эмир хотел заманить Касима в засаду и покончить с ним, ибо Ахмад-хан желал посадить его в Казани правителем и даже называл Булгарское государство «Казанской ордой»... Касим принял предложение эмира за признак слабости Державы и двинулся в Казань с 40-тысячным русским войском и сыном Гали-бея Айдаром, которого хотел сделать сеидом после овладения Булгаром.

У Бурата хана ждала засада, но наши поторопились выйти из нее. Касим не успел еще переправиться через Кара-Идель и в ужасе убежал в Кан, но половина балынцев, переехавшая на левый берег, оказалась окруженной и сдалась по призыву Айдара. Габдель-Мумин отнесся к сыну эмира милостиво, дал ему поместье возле Казани и титул эмира. А казанским улугбеком эмир поставил сына Махмудтека Ибрагима...

Московский бек был уязвлен этим и с одобрения Ахмад-хана начал войну с Булгаром. Один его воевода заблудился в Кукджаке и бежал от своего войска, после чего оно погибло. Другой же московский воевода Ибан, как бур- • лак, прокрался ночью к Казани, поджег ее посады и трусливо отплыл в Агидель (r. White). В этом пожаре задохнулся от дыма сеид Ябык-Мохаммед. Габдель-Мумин, не бравший до этого титул сеида из жалости к отцу, теперь назвался и сеид-эмиром, и каном... В ответ на это вероломное нападение сардар салчиев Ике-Имэн потопил русские корабли, плывшие по Агидели для соединения с Ибаном, а сын Нур-Даулета Бахадир сжег город Гусманкатау и разбил балынский отряд у Колыма. Ибан же, воспользовавшись отплытием нашего флота к Колыму, внезапно прорвался к Сафар-Балику и сжег его, после чего отплыл в Чулман. Сын Шали Амир погнался за Ибаном вместе с судами Ике-Имэна. Воевода, видя, что уйти ему с войском не удастся, ночью, во время привала оставил его и бежал с двумя слугами в Джукетун. Ике-Имэн утром настиг русские корабли и заставил неверных сойти на берег и двинуться через леса к тому же Джукетуну. На пути от Чулмана к Джукетуну Амир преградил трем тысячам воинов Ибана дорогу. У него было всего 500 казаков, но он продержался до подхода к нему на помощь Бахадира. Вдвоем они покончили с разбойниками, из которых только 200 удалось спастись в лесных дебрях. В память об этом Амир взял себе имя Бахадира.

В 1469 году уже 70-тысячное московское войско вторглось в Булгар. Укрепления сгоревшего посада Акбикюль еще не были полностью восстановлены, и русским удалось вломиться в него и осадить Югары Керман и Бухарский Двор на холме Богылтау. К счастью, оба укрепления были тогда соединены стенами и устояли, благодаря доблести тысячного чаллынского алая, до подхода Амир-Бахадира. Двести пятьдесят казаков бека отвлекли урусов от Шахри Газана, а когда неверные увидели малочисленность кашанцев, то всей силой набросились на них и окружили в балике Урман-Елга. Защищать этот слабо укрепленный балик за «Арча кыры» сколько-нибудь продолжительное время не было никакой возможности, но тут подоспели около пяти тысяч воинов Бахадира и сына Хаджи-Баба - бека Байраша, тысяча казаков сына Кураиша Кадыша и флот Ике-Имэна.  Русские  корабли, завидев булгарские, бросили свое войско на произвол судьбы и в ужасе поплыли к Джун-Кале, а все балынское войско было отогнано от балика и окружено в дважды разгромленном им Акбикюле. Однако наши не могли - ввиду своей малочисленности - полностью подавить окруженных врагов и желали лишь удержать их в кольце до подхода чаллынского и симбирского войск. Между тем чаллынцы и симбирцы сражались в Черемшане с татарами...

Ахмад-хан, горя жаждой мщения, велел ногайцам атаковать черемшанские балики, но те на этот раз выпросили помощи и предпочитали держаться позади ханских татар Суп-дыка-бия. Бий осадил Кюль-Балик с 10 тысячами своих узбеков и 35 тысячами белых ногайцев и рассчитывал быстро пробить себе дорогу на Казань.  Однако после первого приступа, когда узбеки потеряли 300 человек, но ничего не добились, ибо ногайцы их не поддержали,  начался  раздор  между  биями,  и  дело  затянулось. Благодаря этому на помощь алаю балика успели подойти сын Тимур-Беркета Мустафа с двумя тысячами агидельцев, сын Кусюм-Бирде Мал-Бирде с тремя тысячами башкортцев, сын Юсуфа Бак Арслан с двумя тысячами симбирцев, сын Даниля Аули с двумя тысячами казаков своего Субашского округа. Получилось так, что они по очереди подходили к балику, и когда первые вступали в бой с татарами и начинали уставать, поспевали следующие и сменяли их...

В этих непрерывных стычках узбеки потеряли 5 тысяч, ногайцы - 15 тысяч, а наши - 3 тысячи бойцов. Наконец, ногайцы, видя, что дело плохо, обратились в бегство. За ними пришлось побежать и узбекам. Булгарские беки были удовлетворены этим и стали разъезжаться. Аули поспешил к Казани, Мал-Бирде и Мустафа - в свои провинции, и только Бак-Арслан с 1500 воинов устремился за узбеками и непрерывно стрелял им в спину. У Кинеля Сундыку это надоело, и он, остановив своих, ринулся на бека. В яростной схватке наши-, потеряв 500 казаков, покончили с татарами и. повязали Сундыка, но Бак-Арслан получил смертельную рану...

Сын Бак-Арслана улугбек Алиш хотел было сгоряча прикончить Сундыка, но когда тот сказал, что смерть ему будет облегчением ввиду потери им в бою всех братьев и сыновей, передумал и бросил его в зиндан...

Аули с тысячью всадников подъехал к Казани одновременно с сыном казанчия Арслана алатским тюрэ Уразметом и сыном казанчия Кабана беком Якушем, у которых также было по тысяче отчаянных казанчиевских джур, а у Уразмета, кроме этого, еще и 4 тысячи арских чирмышей. Надо сказать, что род Арслана шел от Балуса, а род Кабана - от Джакына, и беки этих знатных родов никогда и никому не уступали дороги, кроме сеидов... Джуры казанчиев набирались из курмышских мальчиков, из которых делали совершенно безжалостных, преданных хозяину и любивших более всего войну слуг. Они были отлично подготовлены к войне, имели лучшие доспехи и получали все, что желали, но их жизни целиком зависели от воли их казанчия...

Казанчий не обязан был лично выступать на войну и мог откупиться от нее рабами, число которых равнялось числу выставляемых им воинов. Обычно казанчии обязаны были давать от 10 до 100 воинов; иналы, тюрэ или тарханы, бывшие во время войны сардарами - от 500 до 1000 бойцов, но если казанчии могли откупиться, то от тюрэ требовались настоящие воины и никого не интересовало, где он их будет брать. Поэтому любой инал заводил в своем округе несколько казаческих поселений и из них набирал бойцов...

В русского воеводу вид казанчиевской конницы вселил ужас, но он еще надеялся на то, что флот выручит его... Наши орудия не беспокоили его, ибо Мамли-Булат берег ядра и порох для русского приступа. Но когда под Казань прибыл с 500 всадников сын Мусафира Гали-Гази и с ходу атаковал неверных, мастер велел бить из половины всех пушек по лагерю неверных. Тогда в дело ввязались и все остальные... Сражение продолжалось весь день и стоило неверным 10 тысяч воинов, а нашим - 600 всадников. У русского воеводы оставалось еще 55 тысяч воинов, но это были, в основном, курмыши балынских бояров - - храбрые, но плохо вооруженные и обученные. Поэтому, когда утром к балынскому лагерю подплыл Ике-Имэн и показал неверным голову разбитого сардара русского флота Халиба, московский воевода в полном отчаянии вступил в переговоры с беком Гали-Гази. Сардар разрешил воеводе и четырем другим русским бекам отплыть в Джун-Калу в обмен на сдачу ими всего войска...

Когда от них из Джун-Калы в лагерь прибыл бояр с известием об этом, все войско сдалось. А такого огромного количества пленных Держава никогда не захватывала... Гали-Гази был пожалован Каном титулом эмира, но пожалованные титулы не могли передаваться потомкам... Русские выкупили пять тысяч пленных, а остальные 50 были либо проданы татарам и крымцам, либо приобретены казанчиями и арскими чирмышами. Особенно много приобрел Гали-Гази - три тысячи! Из них 150 пленных он отправил в дар своему тестю - сэбэрскому хану Тубе, а остальных поселил в своем Лаишевском округе и дал им права курмышей. Но потом, когда они стали принимать ислам, он перевел их в субаши и женил на выкупленных им арских рабынях. А арские чирмыши использовали пленных на самых тяжелых общинных работах, ибо земледелие, рубка и заготовка леса, строительство домов и укреплений, ремонт дорог и мостов, изготовление кораблей и лодок были им в тягость. Естественно, от такой жизни сами чирмыши быстро умирали, к тому же не успев оставить никакого потомства, а русские с этим справлялись легко, иногда же чирмыши обменивали пленников на пленниц или рабынь, ибо женщин арам и самим не хватало. Наши приучили их к легкой жизни за счет продажи чего-то, и они охотно торговали своими девочками, девушками и женщинами. А уж отдачу своих жен за деньги в распоряжение гостей на время их пребывания - они и в грош не ставили...

В 1470 году кан решил разгромом Сарая рассчитаться с Ахмад-ханом за его набеги на Булгар.


стр.236-245
Гласувай:
4
1. shtaparov - Макар да не съм съгласен с всичко, ...
18.01.2015 18:38
Макар да не съм съгласен с всичко,което е написано харесвам статиите за гибелта на Волжка България- те са извор на ценна информация,с помощта на която допълваме историята на Дунавска България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5785703
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3662
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031