Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2014 14:09 - ИВАНОВДЕН
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7204 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 07.01.2019 03:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Свети пророк, Предтеча и Кръстител Йоан


image

Според християнската религия Йоан Предтеча заема изключително място сред светиите. Преданието гласи, че той е син на свещеника Захарий и на жена му Елисавета, която била сестра на Ана - майката на Дева Мария.

( Ана Корсак е името нa Прaмaйкaтa - женски дух в тенгрианската религиозна митология а Иван Кръстител е роден на Еньовден, който е на датата на древния български празник - Сребърна вода - Аксу...)

Родителите на Йоан били много добродетелни и благочестиви. Макар и в напреднала възраст, тъй като нямали деца, горещо се молели на Господа да чуе молбите им и да ги дори с рожба. Един ден Захарий, когато тъкмо свършвал богослужението си видял явление. Появил му се ангел Господен и му възвестил, че ще му се роди син. Захарий силно се развълнувал и в първия миг не повярвал, заради което бил наказан с немощ до раждането на детето. Скоро Елисавета се сдобила с момче. Обичаят гласял новороденото да носи име на мъж от рода. Но майка му била получила послание от Свети Дух момченцето да се нарича Йоан. Така и направили.

Растяло то бързо и крепнело духом. В определено време се родил и Исус Христос, от чието появяване на на белия свят се страхувал цар Ирод, тъй като поради погрешно тълкуване на предсказанията се плашел, че той ще му отнеме царската власт. Раждането на Младенеца предизвикало страха му и той подложил на изтребление много деца от мъжки пол на възраст до две години. И да не би Йоан да пострада, родителите му го скрили в пещера. Скоро те починали и момчето поело своя път, закриляно от Бога.

Когато станал на тридесет години, по внушение Божие свети Йоан се явил между юдеите, за да ги предизвести и подготви да приемат Месията, Спасителят на света - Иисус Христос. Като проповядвал покаяние, изобличавал беззаконието и пороците, светецът си спечелил много врагове и най-вече омразата на цар Ирод и неговата жена. Царицата си служела с много подлости и хитрини. Дори използвала влиянието, което имала доведената и дъщеря над Ирод, само и само да унищожи Йоан Предтеча. Най-сетне успяла и взела главата му. Тялото на светеца било погребано в Сирия, а главата му била спасена от съпругата на царския ковчежник, която била силно вярваща християнка.
За да я запази от поругание, тя я скрила в Елеонската планина, откъдето по-късно била изровена и занесена в пещера(пак древнобългарски обичай...) до град Емеса.
През V век била пренесена в Халкидон(днешната Света гора, тогава в източната християнска римска империя), а по-късно с почести я отнесли в Цариград, откъдето за известно време я положили в Команския храм. През 857 г. отново била върната в Цариград.

По Божията воля Йоан бил избран за пророк и кръстител Господен. Православната църква чества свети Йоан Кръстител няколко пъти през годината:
- на 23 септември - Зачатие на свети Йоан Кръстител;
- на 24 юни - Рождение на свети Йоан Кръстител;
- на 29 август - Отсичене главата на Йоан Кръстител;
- на 24 февруари - Първо и второ намиране на главата на свети Йоан Кръстител;
- на 25 май - Трето намиране главата на Йоан Кръстител.
А на 7 януари се чества всецяло великият пророк, предтеча и Кръстител на Спасителя.


Ивановден

image


image


Ивановден е много тачен и според народния ни календар. Приема се освен като голям християнски празник и като ден на именниците, още и като празник в чест на кумовете и кръстниците.

Задължително било на този ден да се отиде на гости у тях. Да им се целува ръка и да им се поднесат китка, погача, варена кокошка(петел, може и пуяк), мед, сарайлия, баница. Обикновено младоженците ходели на гости с родителите си. А семействата, женени от по-дълго време - със своите деца. Кумовете ги посрещали и слагали богата трапеза. Някога кумството се считало за много свято и чрез него хората се чувствали роднини така, както при кръвна връзка.

Според някогашната традиция именният ден бил много тачен празник. Лоша поличба било на този ден близките, приятелите или познатите ти да не те почетат и да не ти дойдат на гости. Ако в селото имало човек, на чийто имен ден никой не го е посетил, хората се отнасяли пренебрежително към него.
За празника на именника трябвало задължително да има варено жито, постен фасул, кървавица, баница, луканка(домашен суджук), печено свинско, свински ребра със зеле, всякакви сладкиши.

image

На някои места на този ден, също както на Йордановден, къпят младоженците.
В други райони е прието коледарите да къпят своя водач, а след това да му гостуват независимо от това дали е именник, или не.

Ивановден е известен сред народа и като ден за побратимяване. Двама или трима ергени или млади мъже, които много се разбират и тачат и искат да се сродят, си давали клетва за вярност пред свещеника. След като той ги  благославял, ходели си взаимно на гости. Родителите им ги посрещали на портата с питка и също ги благославяли и дарявали. Ако побратимите не били женени, като им дойдело времето да се задомят, си ставали един на друг кумове и кръсници. Помежду си те се наричали "аркадаш", т.е. побратиме, брате, друже.

Като отглас от старите традиции и поверия Йоан Предтеча се възприема от нашия народ и като покровител на билките и билкарите, на здравето и плодородието. 24 юни, датата, на която църквата отбелязва рождението на светеца, българите наричат този ден Еньовден, Иван Бюлюбер, Яньовден и подобаващо го честват.
Сред многото обреди и обичаи, които се изпълняват, най-разпространени са: събирането на билки в ранни зори, търкалянето в росна трева(в миналото на този ден Слънцето слизало във водата, наричали го Аксу - сребърна вода и се извършвали масови къпания в реки и водоеми за здраве и продородие, раждаемост), извършвали се магически действия срещу веди, вили и самодиви, гадаели за бъдещето на момци и моми, както и съпровождащите празника буйни всенародни веселия.


image











Гласувай:
8



1. bven - Честита и спорна нова година,Атил!
03.01.2014 19:21
Много хубав пост!
Поздрави!
цитирай
2. atil - Благодаря! Честита Нова година и на ...
03.01.2014 21:06
Благодаря! Честита Нова година и на тебе и за много години!
Свидетел съм бил лично на отбелязването на Ивановден и на Тодоровден от както се помня, затова реших, че е време да има тук нещо по този повод.
цитирай
3. flymore - Впечатлена съм от постинга!
07.01.2014 19:36
Умело съчетаване на житие на Св.Йоан Предтеча с народните обичаи и български традиции. Поздравления!
Честита да Ви е 2014 година! Бъдете жив, здрав, в слънчеви усмивки да са всички бъдни дни както за Вас, така и близките Ви!
цитирай
4. atil - За много години и честита и спорна ...
07.01.2014 21:57
За много години и честита и спорна година и на вас!
Разбира се че всичко това не ми е дошло на ум преди една седмица.., но ползвам и източници. Тия дни мисля да напиша да русалиите и ще посоча основната ценна книжка, която ползвам!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649641
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031