Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2014 15:39 - “Свята и чиста република” не е израз на Апостола
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4420 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 19.02.2018 00:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тези "подробности" вече изтрепаха всичката риба на левите и десните псевдонационалисти и псевдопатриоти в България...!
Съществена подробност от хилядолетията история на българите по света е, че за разлика политическата практика на гърци и римляни - формата на републиканско управление е непозната, неприлагана и презирана от българите!



image


Левски и Ботев не са се познавали.
Време е да отхвърлим митологемите за колоса на Освобождението.


  Изразът "Свята и чиста република" (тиражиран като "Чиста и свята република" по времето на социализма), не е на Васил Левски. Апостолът на Свободата не се е познавал с Христо Ботев и срещата между двамата във вятърна мелница, с която сме закърмени всички българи, е само красива история на Захарий Стоянов. Съчинил я по писмо, изпратено му от сподвижник на Любен Каравелов.
Това твърди проф. д. и. н. Иван Стоянов от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" в своята книга "Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски".

Томчето бе представено в Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Хасково, при изключителен интерес от страна на ученици, учители, писатели, културтрегери и много други, изкушени да чуят от самия автор доказателствата за ненужните митологеми, наслагвани около образа на Апостола.

Проф. Стоянов не прави цялостно биографично изследване, а се насочва към осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми от дейността на Левски. С ясното съзнание, че може да бъде обвинен в грях  към паметта на Дякона, той се заема да разграничи истината от художествената измислица, каза в представянето на автора, Недялко Димов, председател на местната структура на Общобългарския комитет "Васил Левски".

Вече има близо 10 хиляди заглавия за Левски - студия, изследвания, монографии, а също така и стотина книги. Още след Освобождението, се утъпква един коловоз - главно от Захари Стоянов и Вазов, в който Левски се представя като икона, като Исус, като българския Хус. Това е линия, оправдана за онова време, но не и за нашето. Левски не е нито Христос, нито Хус. Той е много по-голям, и няма да стане по-малко велик, ако се отърсим от неверните и ненужни клишета, с които сме свикнали от години, каза проф. Иван Стоянов.
Левски и Ботев не са се познавали. Идеята да обедини двамата големи на Българското Възраждане, е на Захари Стоянов.

В документалните наследства и на двамата, не се споменава нито веднъж името на другия. Това е невъзможно, ако са живели заедно, каза  проф. Стоянов. Той от години работи с архивните масиви на османотурския съд, на Института по история в Петербург, на БАН и др.

Единствено в тефтерчето на Левски има препис от творбата на Ботев "На прощаване", а в писмо до Данаил Попов той пита дали "Дума" "се е издумала", т. е. дали и престанала да съществува, обясни проф. Стоянов. Чак в есента на 1875 г., Ботев споменава Левски при опит за периодизация на българското революционно движение във в."Знаме". По-късно издава календар с образа на Левски и пише стихотворението "Обесването на Васил Левски" - почти три години след смъртта на Апостола, в края на 1875 г.

Обяснението за разминаването между двамата трябва да се търси в разликата във възрастта им - цели десет години и половина. Това е разлика на почти цяло поколение за онова време, отбеляза изследователят.

Изразът "Свята и чиста република", втълпен ни през социализма, се оказва, че не е на Левски, заяви на срещата в Хасково проф. Стоянов. Той се среща единствено в т. нар. "Карловски препис" от 1884 г., дело на родственици на Апостола - съпрузи на дъщерите на сестра му - Загорски и Платнаров. Двамата правят общо пет преписа на съхранявани у тях документи в отговор на призив на Захарий Стоянов, който се подготвя за ново издание на биографията на Апостола.  Интересното е, че този препис се е запазил до днес, докато (уж)оригиналът още не се е появил на бял свят!?
Родствениците на Левски не са изопачили, а са преиначили думите му.

Обяснението за този мит е просто - искат да направят Левски знаме в борбите за Съединението на България. Като доказателство служи и дописка, приписвана на Апостола, във в. "Свобода", бр. 7 от 13 февруари 1871 г., се казва "... там дето живее българинът: България, Тракия и Македония". Никъде обаче, в писанията на Левски не се споменават тези три стари български области в този вид и ред. Очевидно с ореола на Апостола са осветявани нови каузи, аргументира се авторът.

Изразът "свята и чиста република", всъщност, ни се втълпява от биографите на великия карловец - проф. Иван Унджиев и Никола Кондарев, които издават пет пъти сборника "Свята и чиста република" от 1948 г. до 1987 г. И отбелязват, че този израз се намира в дописка на Левски до в. "Свобода", публикувана в брой 7 от 13 февруари 1871 г. Проф. Стоянов проучва броя на вестника и открива, че там има дописка, която обаче само се приписва на Левски, но всъщност е на Любен Каравелов или е сериозно редактирана от него. И в нея пише, че на знамето, което ще бъде забито на Балканския полуостров ще има три думи - "Свобода и секиму своето".

В писмото си до карловския чорбаджия Ганчо Мильов Левски заявява: "В Българско не ще има цар, а "народно управление" и "Секиму своето". Секи ще си служи по вярата и законно щя се съди, както българинът, така и турчинят и пр. Свобода и чиста република".

Не бива да се приписва на Левски и идеята за република, каза професорът. Да, Левски е бил убеден републиканец, посветен в идеите на Мацини, Гарибалди и Бакунин. Но, идеите му са взаимствани и опосредствани от тях, чрез неговите учители - Раковски, Иван Касабов, Каравелов.


    image

"...Другото богатство в колекцията – двата печата на Българския революционен комитет, са били изработени по поръчка на Васил Левски. Когато видял първия вече готов, Апостола забелязал, че върху главата на лъва няма корона, затова върху втория печат тази грешка е била изправена..."
Линк:
  myvelikoturnovo.com/2013/11/06/levski/
Странен "републиканец" наистина, при готов републикански печат, да поръча нов с царска корона...?!



След образованието си в Карлово, Стара Загора и Пловдив, Левски преминава през три "университета" - легията на Раковски в Белград, където получава първите уроци по европеизиране, през хъшовския период в Букурещ и през БРЦК на Любен Каравелов. Той е за братство, съгласие и съвършено равенство. Обърнете внимание на градацията, коментира проф. Стоянов. Левски също така е един от малкото, които сравняват държавата с божий храм - на истината и правата свобода, добави той.

Никому ненужно е и героизирането на Левски, чрез измислици за поведението му пред турския съд. Четох протоколите и, наистина, той се държи по великолепен начин, срещу тримата опитни юристи, и е техен достоен противник.

Първите две цели, които си поставя - да прехвърли вината на БРЦК в Букурещ, и да не допусне провал на организацията, Левски успява да постигне. В третата - да спаси живота си, се проваля. Но това е политически процес и, ако не беше си признал за убийството на момчето, щяха да измислят друго, за което да се хванат, каза проф. Стоянов. Не разбирам, защо се отрича, че е искал да бъде помилван. Също както и Вапцаров, както стана ясно наскоро. Това е съвсем човешко и нормално, не да просиш милост, а да искаш да спасиш живота си. От това образът му не страда, категоричен е авторът.

Цървулите и плета, на който уж се закача, са приказки от 1001 нощ. Някъде четох, че кройката на потурите му била причина да го заловят?! Истината е, че Левски е с незараснала рана още от времето на Втората легия. Факт е, че министърът на турската полиция на Османската империя в доклада си го признава като "изключително смел", каза още проф. Стоянов.

Вместо да му правим паметници и да окачваме портрети по стените - не че има нещо лошо, по-добре поне една част от неговите завети да изпълним. По този начин ще издигнем истински неръкотворен паметник на Васил Левски, заключи професорът.


   

източник :
www.hsmaritsa.com/obschestvo/prof.-ivan-stoyanov-svyata-i-chista-republika-ne-e-izraz-na-apostola.html



Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647968
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031