Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2014 00:40 - Българската полиция и разузнаване. Суперполицаят на Царство България - Гешев. Трета част.
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7468 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 20.12.2016 02:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Гешев, министрите, царя, политиците, и неговите колеги


image

За да се назначи някой министър, Гешев преглеждаше досието му и ако кажеше "не" - никой не можеше да промени решението му. Страхуваха се от него. Самият Гешев обаче пестеше държавните средства, не обичаше разкоша. С това се различаваше от доста други. Живееше скромно. Беше претрупан с работа и понякога заспиваше на бюрото. Често нощуваше в Дирекцията.
Спомням си една случка с Добри Божилов, финансистът на България. Когато стана министър-председател, дойде при Гешев и му поиска охрана. А Гешев спокойно му отвърна: "Добре, плати 50 хиляди, колкото му е заплатата и ще имаш охрана един мой човек. Иначе си купи пистолет и се пази сам". Божилов се ядоса и нещо му възрази, на което Гешев отвърна: "Вие министрите, сте като ризата на гърба ми. Сменяте се един след друг, а аз съм Гешев."
(Поне тук би трябвало дори за един гипсиран мозък, да е станала ясна разликата между бългaрскaтa монархия тогaвa и републиката сегa... Сигурността и действителната независимост на властите. Върховенството на закона и интереса на държавата. Стига само да е функциониращ тъпия въпросен мозък и дa му пукa.)
От политиците по онова време Гешев ценеше д-р Г.М.Димитров. Не обичаше германците. Спомням си след един инцидент между наши агенти и немците на "Дианабад" Гешев предупреди посланика Бекерле, че при друг подобен случай германците ще отговарят за това, което правят, защото ние не сме роби.
От чуждестранните политици ценеше много Чърчил. Два пъти се срещал с него. Гешев беше англофил, но често казваше, че съдбата на България е предрешена от Рузвелт. Гешев беше този, който спаси от смърт неколцината свалени английски летци по време на бомбардировките.

image

**********************

image

По мое време в полицията се действаше строго по закон. Не можеш да задържиш някого, без да имаш доказателства, че е виновен. Ако до 14 дни не ги събереш, пускаш човека. И не минаваха никакви ходатайства. Дори имаше случай, когато на Гешев се обади лично цар Борис и той прие това като лична обида. Ето какво стана.
Един ден научихме, че на завоите край Горни Богров се обърнал камион. С него към Витиня пътували войник и подофицер. Двамата били премазани, наоколо се търкаляло оръжие. Станало ясно, че го били изнесли от казармата и тръгнали да го предават на чавдарци. Гешев прибрал участниците в тази акция. Бях в кабинета му, готвехме се да тръгваме към Скопие, когато позвъниха от двореца и ни казаха, че Негово величество иска да говори с шефа. Гешев изслуша мълчаливо думите му, намръщи се и каза: "Щом вие ходатайствате като глава на държавата, още преди баща му да се прибере довечера в къщи, Мончо Латев, ще си бъде в Казичене."
Когато затвори телефона, каза, че царят молел да не го осъждаме на смърт и да оправят работата с войника, той бил син на царския готвач. Освободиха го веднага. По-късно Мончо взе два парабела и избяга с кучето си в корията над Казичене. Стана партизанин. И за няколко месеца уби 10 души. Колкото пъти идваха при Гешев сигнали за Мончовите "подвизи", той винаги отвръщаше нехайно: "Оставете го, него царят го пази!" и не си мръдваше пръста да го хване.

След 9.IX.1944 г. Мончо Латев стана комендант на селото и вече ходеше с автомат. Но имаше и други навици. Там бяха изнесени всички фабрики от столицата. Мончо ходеше при техните собственици и къде със заплаха, къде доброволно му даваха пари. С тях купи на брат си кръчма. И той живееше добре. Никой не смееше да му се противопостави, хората се плашеха от него. Тогава един офицер от войската реши да го очисти. Една вечер стои Мончо при брат си в кръчмата, майорът влиза и стреля в него. Улучи го в окото. Хванаха го и нали е ранен - закараха го в болницата. Казват, че дал много пари на доктора, за да го лекува специално.
Макар, че го пазеха, една нощ изчезнал. Милицията тръгна да го гони. Открили го в Горубляне. Разнесла се мълвата, че онзи дето го търсят под  дърво и камък, е в кръчмата. Милиционерският началник майор Рангелов взел няколко момчета доброволци с пушки и отишли да го арестуват. Влезли вътре, началникът с насочени пистолети тръгнал към Мончо, който седял облегнат на тезгяха. Разнесъл се изтрел и милиционерът паднал на земята. С едно око бил Мончо, но го улучил право в челото. Хукнал и в суматохата всички му направили път. Той им избягал, и стигнал до една кошара. Платил на овчаря доста пари, онзи му дал един кожух. Мончо го обърнал с вълната навън, облякъл го и легнал между овцете. Дошли милиционерите при стадото - нищо няма. Така се спасил.
Мончо Латев избяга в Гърция, после отиде в Англия. Дълго време работеше в радио "Лондон", чувал съм му предаванията. Чух , че преди две години починал във Виена.
Гешев освободи Мончо Латев с ходатайството на царя. И си отмъсти за това, като го остави да прави каквото си ще. Знам още един случай, когато Гешев се разсърди, че е пренебрегнат. Когато убиха Христо Михайлов в каналите на перловската река, полицейският комендант на София Светослав Георгиев беше отишъл на мястото на събитието преди шефа. Гешев само му направи забележка, че не са го предупредили навреме, но не забрави това. По-късно Георгиев го пратиха на друга работа. Иначе Гешев беше принципен. Не обичаше да го мамят. В такива случаи наказанието беше само едно - смърт.

***************************

image

Карта на комунистическите терористични актове през 1944 г.


Много се пише напоследък за това имало ли е предатели сред функционерите на комунистите преди 9.IX. 1944 г. И всичко пак се върти около Гешев и неговите агенти в комунистическата партия. Вярно е, че Гешев е работил с много дейци от техния нелегален ЦК. Всичко знаеше за по-важните им акции. Имало е случаи, когато ги събираше всичките. Караше ме да седя при тях, да слушам и да наблюдавам. После ми казваше: "Те говорят всички, а аз слушам само един. Но те не знаят кого." Тайният агент на Гешев беше 10 пъти по-скъпо платен от мене. Видиш ли на картата на някого шифър с две нули отпред - само Гешев знае кой е той. И пак казвам при Гешев можеше да влезе всеки. Нямаше пропуски, записвания, приемни часове... Полицаят пред вратата казва: "Тука е, влизай!". Гешев по природа беше вълк единак. Сам си вършеше работата. Никой от агентите му не познаваше другия, но Гешев познаваше всичките! Който ви каже нещо друго - лъже! Но пак повтарям - Гешев сам си вършеше работата и беше много внимателен при подбора на сътрудниците си. Затова главата си залагам, че Тодор Живков не е негов агент. По мое време Тодор Живков никога не е посещавал кабинета на Гешев. Мога да гарантирам, защото го познавах. Имах приятел в Държавната печатница - Стефан Гатев от Кремиковци, заместник на директора Кокошков, често ходех там и се срещах с Тошо. А пивницата "Златица", където той се отбиваше след работа да хапне, съм го виждал. Тодор Живков не пиеше и не пушеше - това е истината. Това му е единственото положително качество. Та как можеше Гешев да работи с такъв неграмотен човек като Тодор Живков!
А и Гешев ме е учил, че никога не бива да "се топи" невинен човек. Лежал съм след 9.IX.1944 г. невинен в затвора и знам какво е.

image


Шумкарите никога не са тревожили Гешев. Той казваше, че те няма да завземат сами властта, освен ако някой не им я поднесе. Но когато убиха полковник Пантев, 52 годишен, административен директор на полицията, пенсиониран военен, Гешев се ядоса. "Пенсионери ли ще трепете" - казваше той. А освен това когато се говореше за партизани, знаеше се най-вече името на Славчо Трънски.
Много хора ме питат защо полицията даваше по 50 хиляди лева за партизанска глава.(Можело е да се приложи и американската практика на ловците на глави - "Да се достави жив или мъртав" или да се върне пак временно, закона на Стамболов "За изтреблението на разбойниците", тогава с т.нар. партизанско движение щеше да се приключи за година - две...Но правителствата са подценявали комунистите и не са гледали достатъчно сериозно на тях.)
Истината е такава. Когато Германия нападна Съветския съюз и у нас започнаха да излизат нелегални. След 1941 г. Гешев предупреждаваше ръководството партията: "Господа шумкари, вие не можете да достигнете до властта. Не ме е страх от вас. Вземате кашкавал, сирене от мандрите, но защо похабявате останалото, като го заливате с газ?"(В страната достигнала висотите на демокрацията - САЩ - за един откраднат кон се полагало директно смърт чрез обесване!) И заявяваше, че ако продължават така ще вземе строги мерки. Знам, че е предупредил и Югов, и Българанов, а и другите, с които е работил по своите канали. След една такава партизанска акция в с.Негушево във в."Утро" се появи обява, че за партизанска глава се дава награда 50 хил. лева. Тогава започнаха да им палят къщите, да ги изселват...
(В момента отношението към терористите и метежниците по светa е долу-горе същото. В Израел им събарят къщите с булдозер и ги обявяват извън закона..., в СAЩ и Русия те сa врaгове нa държaвaтa и с тях се воювa. Да се надяваме, че в ЕС и в уж освободената от комунизма България също ще се предприемат адекватни действия.)
Единствената снимка, която съм виждал за издирване на нелегален, бе на Славчо Гребенаров. Дали е бил провокатор не знам, но Гешев обяви награда 500 хил. лева. Със Славчо се познавах отпреди да започна работа в полицията. Срещнах го на улицата точно в деня, когато видях снимката му във вестника. Пет дни се кри у дома, от нас избяга при партизаните.
Дойде 9.IX. 1944 г. - не го виждам. Една вечер, когато бях вече в английската легация, отидохме с приятели в ресторант "Балкански", на мястото на днешния "Хемус". Някой ме потупа по рамото. Обръщам се - Славчо. Ядохме, пихме, после ме покани у тях - живееше наблизо. Но не тръгнахме към тях, а в обратна посока, по днешния булевард "Трайчо Костов". Стигнахме до една триетажна къща и Славчо вика: "Тук живея, сега е моя. Утрепах чорбаджията..." За това ли се борихте вие, питам го. Гешев, дето е Гешев, живееше под наем, а той веднага триетажна къща иска.

**********************

image

Търсих но не намерих читави снимки на български полицаи и жандармерити от Царство България...В тази загубена и мръсна, мръсна република намерих на цар Киро, на Цветелин Кънчев, на Бареков, но на царски полицаи и жандермеристи не намерих...Затова сложих снимката на дядо си когато е бил най-хубав и млад в полицейската школа!


image

Нерепресирани от комунизма софиянци пред оградата на Княжеската градина(40-те годинина 20-ти век).

От някогашната Дирекция на полицията сме останали живи четирима. Иван Александров Караиванов вече е на 86 г. Това беше най-богатият човек в нашето ведомство. Имаше 30 000 хектара земя в Силистренско. Беше образован, учил е в Париж. До преди месец беше жив, апартаментът му е на ул."Ангел Кънчев". Негов връстник е и следователят Славчев, той ми казваше,  че имало още един, някой си Маринов, но не мога да се сетя за него. А онези, които ги заловиха след 9.IX.1944 г. минаха през съда. Но и мнозина убиха още при вземането на властта. Така стана с разузнавача Иван Кирилов Вешев, завършил криминология във Франция. Видях го проснат пред бюфета на гара Подуене заедно с бюфетчика Митко Кузманов. Васил Цанков беше началник при Гешев, живееше на ул."Шипка"12. И него убиха без съд и присъда.
Независимо от всичко това бяха големи познавачи на полицейския занаят. Може и да се е намирал някой, дето да не знае кое как да направи, но такива имаше малко. Дори след 9.IX.1944 г. някои от тях взеха на работа в милицията. Но след смяната на властта там отидоха и много негодни за тая работа. Като Цеца Моторетката например. Ето откъде знам някои неща. През 1943 г. на ул. "Веслец" имаше луксозен ресторант "Балкан", собственик му беше Цвятко Бонински, стар ерген, от Литаково. Минавах една вечер оттам, връщах се от работа. Наближих "Балкан" и чух отвътре шум. Влязох и гледам млада жена, на около 25 г., нещо вика. Около нея чорбаджията, готвачът и един сервитьор. Попитах какво става, казаха ми, че дошла пияна, седнала на масата, поръчала си питие. Не и дали, било 2 ч. след полунощ, помолили я да си отиде. Тя отказала. И взела да заплашва. Гълчавата стана голяма, отгоре започнаха да поглеждат сънени хора. Избутах я навън и хлопнах вратата. Казаха ми че била известна из този квартал, викали и Цеца Моторетката. По-късно съм я виждал и по други ресторанти. За последен път я срещнах пред Халите. Беше в първите дни след 9.IX.1944 г., хора по улиците много. Сред тях съзрях позната физиономия с пушка на рамо. Запасала парабел и обула ботуши. Побързах да изчезна - Цеца Моторетката беше станала милиционер...

Познавам отблизо и Александър Санков. Когато Гешев го нямаше, той решаваше съдбата на арестантите. Дойде в полицията от въздушните войски, беше най-добрият авиатор на България. Гешев го взе за помощник, много се разбираха с него. Стана вторият човек след шефа. Когато той изчезна с него беше и Санков. Колко голямо е било значението му, може да се съди по това, че пред неговата къща на ул."Ангел Кънчев" имаше охрана. По наше време това беше лукс. Отделение "Г" на полицията дежуреше най-официално пред посолствата и пред домовете на някои личности. Другият от нашето ведомство, на когото се полагаше пазач, беше д-р Ангел Ангелов, секретар на Министерството на вътрешните работи. Той живееше   във вътрешната къща на ул."Тунджа" №41.
По време на службата ми при Гешев се говореше, че Санков е управлявал самолета, с който царят ходил при Сталин. От шефа си не съм чувал да потвърждава тази версия, но слуховете бяха упорити. Казват, че на връщане ги засекли немските станции и това било причината после Хитлер да извика при себе си Борис и там да го отровят. Напоследък се приказва и друго - Гешев бил пленен от руснаците и те го държали при себе си. Това не може да бъде вярно. Знам, че Гешев беше в Кайро, оттам следите му се губят. Разправят, че живеел някъде в Латинска Америка. И това не вярвам. През всичките тези години той не ми се е обаждал. Само веднъж, преди години, една непозната жена ми донесе 5 000 долара, но не ми каза кой ги праща.
Сега би трябвало Гешев да е на 80 години.
(Бивш контраразузнавач, работил дълги години в англо-американския отдел на Второ главно на Държавна сигурност, споделя: „след проверка на много документи стигнах до заключението, че английските служби са го извели от България през Турция по свой канал и той се отзовал в Лондон”. В поверителен разговор човек от британските тайни служби категорично заявил, че до 1957-1958 г. Гешев е работил за британските тайни служби – не просто е сътрудничил, а работил! Никола Гешев е починал през 1963 г. като пенсионер от секретните служби на Великобритания, погребан е край Лондон.
Полицай №1 на България, агент на МИ6, флиртуващ с Абвера, вербуван първоначално от НКВД – истината е някъде тук. Нормално в сферата на големия шпионаж.)

************************

Вместо епилог


По наше време лични политици нямаше. Политици бяха бяха само земеделците: Никола Петков, Гемето, Сърбински. Даже в полицията имаше отделение "В", водеше го Балканджиев, което се занимаваше с разтуряне на земсови групи. С комунистите се занимаваше само Гешев. Но те бяха повече конспиратори, отколкото политици.
По онова време Георги Димитров получи лека кола "ЗИМ". Оставяха я често пред Народното събрание и ние ходехме да я гледаме. Веднъж - току що Димитров беше пристигнал - там го засече американският посланик Доналд Хийт. Той нареди на преводача си Михаил Шипков да му преведе, че американците искат да докарат подобна кола и да я подарят на някой комунист. Условието е те сами да си го изберат. Димитров се ухили и каза, че подаръци не се отказват. След 15 дни отидохме на летището да приемем колата. От самолета свалиха блестящ "Линкълн", 12 цилиндров с редови мотор. Такава кола още не бях виждал.Докарахме я в легацията(по това време автора на документалният разказ - Благой Недялков е бил на работа в американската легация). След няколко дни пристигна генерал-майор Петър Вранчев, началник на военното разузнаване в България. Той е роден в Батак. Доналд Хийт подари колата на него. Не мина много време и се чу, че са арестували Вранчев. Обвинили го, че е шпионин. Ама си мисля, че искаха да му вземат автомобила. Защото и той изчезна. После казаха, че Вранчев го изпратили в Москва. След години го срещнах на "Дундуков". Познавах Вранчев, преди 9.IX.1944 г. беше книжар. Затова след затвора го направиха началник на военното издателство.
(Трябват ли още допълнения и разяснения за произхода и съдържанието на днешният елит на комунистическата република България?!)


КРАЙ

image

Полицейските значки на Царство България, Скотланд Ярд-Англия и НКВД - СССР


П.П. Допълненията и обясненията в скоби са от автора на блога. Две от ползваните снимки са от сайта "Изгубената България":www.lostbulgaria.com/
Основния източник който съм ползвал за тази поредица тук е: "Гешев - суперполицаят"(Спомени на шофьора за специални поръчения). Благой Недялков, София, 1992 г. изд."Прозорец".





Гласувай:
6



1. germantiger - ...
02.03.2014 13:52
Третата част също я популяризирах и архивирах (преди минути).
Отново блг за труда и последователността ти!
цитирай
2. atil - И аз благодаря за интереса, но с тази ...
02.03.2014 19:28
И аз благодаря за интереса, но с тази последната поредица тук, вероятно за известно време ще приключа със заниманията. Излизат други задачи с по-голям приоритет...
цитирай
3. atil - Няма нищо по-хубаво от лошото вр...
02.03.2014 21:14
Няма нищо по-хубаво от лошото време...!
цитирай
4. doctora - доктора
23.03.2014 01:04
Не знам поради каква причина, но за съжаление ни управляват безродници и безверници. Никой не може да прескочи сянката си и да избяга от съдбата и за туй е поговорката каквото посееш това и ще пожънеш, но изродите на човешкия род продължават да ни управляват по волята божия. Явно и ний сме доста съгрешили когато сме имали империи по-големи от тази на китайците / а и друг е въпроса кои са белите мумии на първите им императори дето ги крият в кирпичените си/ни пирамиди /. Не знам кога вечността ще каже амин и ще ни отвори пътя към светлината ... Не знам ей богу, не знам. Безверника и безродника, особенно комунистите и техните отрочета са закърмени с идеята, че всичко тук почва и тук свършва, но самата същност на вечността от материя/движение/пространство предопределя, че нищо не започва с раждането и нищо не свършва със смъртта ... никога. Безверника и безродника ще си го получи по един или друг начин, но когато отровната змия те ухапе ти я стъпкващ, но от това не ти става по - лесно защото и ти страдаш, а и умираш често. Вечността не знае що е жал и пощада и всеки получава каквото му се полага, но има и външен фактор заробил ни преди един милиард години и все още, а може и вечно да ни държи в плен. Нещо не е наред дявол да го вземе и дано бог ни помогне да се отървем от безверниците и безродниците за да донесем на света това за което сме предопределени ... Все пак ние носим и се носим от четиримата конника на апокалипсиса. Ще видим. Амин .....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649253
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031