Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2014 00:31 - "СТАРОБЪЛГАРСКИ" и "НОВОБЪЛГАРСКИ" родове и населения във Волжка и Дунавска България
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 8390 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 02.08.2017 11:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Славянобългарски родове се формирали не само на Балканите, но и в Източна Европа.

Кавичките в заглавието са за да подчертаят българският произход на едните и другите, разлика е във времето когато те се включват състава на народностите на двете страни. На практика това историческо време - XI в. се оказа доста мъгляво и малко известно в историята и на двата народа...
 По въпроса се изисква едно по-обширно и задълбочено изследване, лошото в нашия случай е че явно няма кой да го направи... Затова ще се задоволим с научно-популярните и непретендиращи за почести и слава съобщения в блога на АТИЛ. 
В тази публикация главният акцент е върху произхода на съвременият официален език във Волжка България и че той няма нищо общо с никаква Златна орда и с никакви татари. И върху етническият произход на българските шопи и гагаузи.

image

Знаменитата "Казанска шапка" от залите на Оръжейната палата в Московския кремъл. Руски трофей, на практика служила като корона на волжко-българските владетели. Подобна шапка била подарена от българите на дядото на Владимир Мономах. Самият Мономах я въвел в качеството на руска корона.
Странно съвпадение наистина, защото именно при Мономах започнал първият погром и аутодафе(унищожаване на книги и документи), подправки чрез преписи на документи и др. върху българската култура и наследство в Русия...


image
Една от най-знаменитите картини на популярната сред народа през XVI в. царица Сююбика - "Суюмбека с сыном Утямышгиреем" от неизвестен художник, по предварителни данни принадлежи към XVII - XVIII столетие. Времето когато се заражда руското портретно изкуство. Намира се в колекцията на Националния културен център"Казан"( поступившая из частного собрания академика А.Н. Каралина, предки которого по отцовской и материнской линии (Каверины и Карауловы) могли быть служилыми татарами, принявшими крещение и составившими класс русского дворянства (они имели грамоты от русских монархов – Анны Иоанновны, Екатерины II).


Сведенията от историческия сборник "Джагфар тарихи" за етногенезиса и езика на волжките българи разбиха на пух и прах всичките измислици и фантазии на идеолозите на татаризма. Както и на фалшивите историци. Стана ясно, че в етногенезиса и развитието на езика у волжките българи от 10-ти до 20-ти век татарите и Златната орда нямат никакво участие или отношение! Кипчакското(куманско) народно наречие във Волжка България през 19-ти век по времето на Царска Русия, вече било обявено като реформа, за официален и литературен език на територията на Волжка България.Татаризма и потатарчването на всичко българско били официално установени в рамките на СССР.

Цитат:

"...В 990 г. 240 тысяч починенных оймекам огузов(торков) откочевало на запад и подчинилось Булгару. Их поселили в южнобулгарской провинции(губернии) Саксин. Для того, чтобы удержать эту массу новых подданых в повиновении, Булгару пришлось прекратить все войны. Но собственых сил не хватало, да эще оймеки постоянно нападали на восточную границу Булгара, требуя возврата беглецов-торков. К счастью, оймекская орда раскололась на две части - на западную(караоймекскую), с центром в Кызыл Яр, и восточную(акоймекскую), причем в западной части тут же начались междоусобные войны.
В 1020-х годах первая крупная караоймекская орда хана Кумана бежала из Кызыл Яр в Булгар и была в 1028 г. нанята булгарским царем Балуком Ашрафом на службу. Тогда же Балук добавил к титулу булгарских царей выражение "царь Кыпчака"("Дешт-и Кыпчака").
Куман должен был своими силами поддерживать порядок среди племен булгарских торков, постоянно нападавших друг на друга. В 1035 г. на службу Балуку в Саксине нанялась еще большая караоймекская орда хана Ишима, а люди Кумана получили разрешение заселить часть Горной и Луговой(Заказной) сторон Средней Волги.
Уже в 1030-х гг. наемные кыпчаки(куманы, кыргизы) составляли большую часть булгарского войска. В конце XI - XII в. во Внутренней Булгарии было поселено несколько сот тысяч куманов, и преобладание здесь(в сельских районах) кыпчакоязычного населения стало подавляющим. 
Но и из 50 тысяч булгарских феодалов в XII в.всего около 10 тысяч были хон-каганскими(старотюрксками) огузо-булгарами и огузо-баджанаками по произхождению и относились к СТАРО-БУЛГАРСКИМ РОДАМ.
Остальные феодалы произходили из НОВОБУЛГАРСКИХ РОДОВ(20 тысяч- из куманов, 10 тысяч из баджанаков, 10 тысяч - из торков, кытаев и др.). ..."

(ДТ, т.3, 1997 г. стр.65-66)


 Оказава се, че и у нас към 13-14 в. също имаме аристократични родове и население от СТАРОБЪЛГАРСКИ И НОВОБЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД!
Старобългарските родове от хунски, алански и ермийски произход са главно в Североизточната част на страната и в Македония а Новобългарските от кумански и печенежски произход в Западната(Софийско, Нишко) и Южната(Тракия). Всички те са премесени със славянско "тесто" и чрез църквата и държавата езиково ославянени...
 Какво казват българските летописи от Волжка България за заселването на баджанаци(печенеги) и узи(торки) в Дунавска България през XI век?

Цитат:

"...В 1045 г.большинство саксинских баджанаков подняло восстание против непомерных поборов царя Балука и откочевало в область Харька(басейн Северского Донца).
После голодной зимы часть баджанакских мятежников во главе с Кегевен-бием согласилась вновь вернуться на булгарскую службу. Царь Балук дал метежникам прощение и продовольственую помощь, за что они должны были отомстить Чаллы-Уруму(Византии) за нападение на булгарские Крым и Тамья-Тархан(Тмутаракань).
Кегевен-бий переправился через Сулу(Дунай) в Берсулу(Добруджу), на как только кряшцы(греки, византийцы) предложили ему хорошею службу - тут же перешел на их сторону.
Но вслед за этим в 1048 г. и торкские мятежники во главе с Тиряком("Тирах") бежали в Улуг-Болгар(Дунавска България) из страха перед булгарским нападением. Византия наняла и их, потеснив в правах баджанаков.
Кигевен-бий этого вытерпеть не мог и поднял против Византии войну, которую поддержали улаг-болгары(дунайские болгары). Орда Кигевен-бия воевала 10 лет, после чего была приглашена за доблесть в Аварию(Венгрию), где и поселилась. Некоторые сыновья и внуки этих биев возвращались в Булгар для учебы или службы. ..."

ДТ, т.3, 1997г., стр.66

....................................

image


Административно деление на българските земи в рамките на Византия

Сега да видим какво разказват гръцките автори за тези събития и каква е разликата между българския летопис и чуждестранната историческа журналистика... Неточностите и вмъкнатата белетристика от страна на гръцките автори може да не са нарочни а от базата данни с които са разолагали или от желание да представят "богоугодно" пред читателя събитията и да оформят логически връзки и развръзки според техните разбирания и ценности...

image

Югоизточна Европа през XI век

Йоан Скилица разказва за първото масово нахлуване и заселване на печенеги в нашите земи през XI в. То станало при твърде драматични обстоятелства:

"...Печенежският народ е скитски...Той е голям и многолюден и никой скитски народ не може да му се противопостави. Те обитават равнините отвъд Истър(Дунав), които се простират от р.Бористен(Днестър) до Панония, като номади и винаги водят чергарски живот. Вожд на този народ по това време бил Тирах...(първата голяма неточност, Тирах няма нищо общо с печенегите, той е узийски, тюркски - торкски хан.)
...При скитите(печенегите) имало и друг човек, на име Кеген..., който произхождал от незначетелен и почти неизвестен род
(втора голяма неточност Кеген е бий-бай-боил, водач на орда - родово-племенен съюз, по-благороден от него е само Хана и Кана-Царя)
, но бил извънредно способен във военното дело и военното изкуство...И когато узите...често нападали печенегите, той ги обръщал в бягство и ги отблъсквал, докато Тирах не само че не смеел да излезе насреща им, но дори се спотайвал в мочурищата и блатата край Истър...
(тук вече почва белетристиката.., явно гръцките автори имат голяма слабост към мочурищата и островите, блатата по принцип...Самият Тирах е вожд на узите воюващ с печенегите, но се намира много далече от Дунава по това време, идва там чак след три години през 1048 г)
 
(
Кеген) излязъл с двата рода срещу Тирах, който имал единадесет рода от своя страна.Той му се противопоставил няколко часа, но всепак, надвит от множеството, бил обърнат в бягство. И докато бродел из мочурищата и търсел спасение, Кеген разбрал, че за него и хората му има само един изход - да избяга при императора на ромеите... Като обещал да приеме светото кръщение и да склони хората си да направят същото, бил издигнат в сан патриций и получил три крепости от тези, които се намират по бреговете на Истър, както и много стадия земя и изобщо бил причислен към приятелите и съюзниците на ромеите...Той пеминавал Истър кога с хиляда, кога с две хиляди души...нападал Тираховите печенеги и им нанасял много големи щети и поражения...Тирах...проводил пратеници при императора, за да му съобщят, че не трябва великият император, който има договор с печенежския народ, да приеме един техен отцепник, а щом го е приел да не му позволява да минава Истъра и да нанася вреди на съюзниците му... Като се върнали пратениците на Тирах, без да постигнат нищо, той се разсърдил много и се молел по-скоро да настъпи зима.
(византийски приказки от 1001 нощ..., императора приел Тирах като по-благороден скит-торк, от печенегите, а тях ги стеснил, заради което Кегевен вдигнал бунт..., самият Скилица дава такива обяснения по-нататък)
 
А есента вече си отивала и настъпвала зимата...Тогава задухал северният вятър и реката замръзнала на 15 лакти дълбочината. И понеже цялата стража нехаела, Тирах се възползвал от случая, за който се молил, и преминал реката с всичките печенеги, които били с него, както разправяли, осемстотин хиляди(души). Той се разположил на отсрещния(българския) бряг, като опустошавал и разрушавал каквото му паднело... Като преминали реката, намерили голямо изобилие от добитък, вино и питиета, приготвени с мед, за които те никога не били чували.
(чак пък и да не са чували...)

Понеже те употребявали ненаситно тези неща, хванала ги стомашната болест и всеки ден измирало неизброимо множество от нея.
(тъй, тъй.., то и Атила от такова умрял, от преяждане и препиване...,няма да е от глад я..., като хората) 
Като научил това от един беглец, Кеген решил, че е настъпил удобният момент да нападне враговете, тъй като те били измъчвани от зимата и от болестта. Той склонил и ромеите, които се колебаели и страхували да се противопоставят на такова множество, и се нахвърлили върху враговете. А те, уплашени от бързото нападение и страхувайки се от сражението, хвърлили оръжието и сам Тирах се предал заедно с всичките първенци и останалото множество...Управителят на България Василий Монах взел и заселил хилядите печенеги из полетата на Сердика, Ниш и Евзапол(Овче поле), като ги разпръснал всичките и им отнел всякакво оръжие, за да не могат да заговорничат.
(нали бяха умрели от ядене и пиене отде дойдоха пак сега тез хилядите да населят такива обширни области..?!) 
А Тирах и неговите сто и четиридесет души(аристокрацията) били отведени при императора, който ги приел любезно, покръстил ги, издигнал ги във високи чинове и ги оставил да живеят безгрижно..."

image
Печенеги(баджанаци по старобългарски)

 Тук трябва дебело да се подчертае обърквацията на гръцкия автор чрез когото тя отива в историята и в учебниците по история на няколко страни и до днес. Обърква хронологията на събитията обявява узите за печенеги начело с вожда им Тирах а за събитията около войната на печенежкия Кегевен-бий и българите срещу Византия нищо не се разбира. Нито за самата нея, нито за причините, които я предизвикат?!
Макар да пише, че печенегите са оставени да живеят "безгрижно", по-нататък Йоан Скилица дава други сведения за тяхната съдба. Византийците предприемат опит да използват печенегите във войната им със селджукските турци в Мала Азия. Покръстените варвари обаче вдигат бунт и опустошават Тракия.

Откъде и как се закрепва обаче днешното име - "шопи" на една от значителните български етнографски групи?! Както се вижда тя явно е от печенежки произход, макар българските съвременни автори по навик да го усукват и нагласят - "били претопени и асимилирани"... От кого били асимилирани, интересно славяните и тях кой ли ги е асимилирал, че да станат българи...По всичко изглежда, че "безкрайните морета от славяни и печенеги и узи и траки преди това" сами са се асимилирали.

image

Шоп от Трънско - 19 век

 Според някои изследвания на Шоплука, датиращи от началото на 20-ти век, името "Шопи" идва от тоягата, която местните хора, предимно скотовъдци, използвали като основно оръдие на труда. И днес в България едно от названията на хубава дървена пръчка, дълга около човешки бой е "сопа".

image

География на шопските торлашки говори


Както стана ясно през XI в. управителят на България Василий Монах разселва печенегите из днешния Голям Шоплук .
(Големият Шоплук обхваща земите на запад от долното течение на Искър, минавайки през Врачанско, Монтанско, Ломско, Видинско, продължава на юг през Пернишко, Софийското поле(в самия град София диалектът е изчезнал), Ботевградско, Пазарджишко(частично), Самоковско, Радомирско, Дупнишко, Кюстендилско, след което преминава в Република Македония и обхваща Паланечко, Кумановско, после се отправя на север по река Южна Морава в днешна Сърбия и обхваща Вранско, Лесковско, Пиротско, Нишко (Поморавието), Гургусовско, Зайчарско (Тимошко). Големият Шоплук обхваща всички места от Малкия Шоплук.)

И ги разоръжава за да не заговорничели. Явно още от тогава сопата става техен типичен атрибут( Шомпа, шомпол, и в днешната оръжейна терминология има толкова много термини от български произход, особенно от руския език, колкото никой не би предположил...). Явно и от тогава почнали да гледат "на чомпи"(на криво) та им станало нарицателно и дори накои днес ги обявават, че произлизали от печенежкото племе "чомпи". Спород мен прякора на тази етнографска група идва именно от сопата.

image
Скитски(узийски) княз

Не по-малка заплаха за Византия носят и нападенията на още едно тюркско говорящо племе от български произход - узите(огузите). Те са врагове на печенегите и след изтеглянето на последните на запад, заемат техните земи между реките Дон и Днепър. През 1064 г. огромни маси от узите преминават Дунава и нахлуват в българските земи. Да видим първо какво казва българският източник за събитията:

"... В 1055 г. из Саксина в степь Кара-Саклана(Украины) бежало большинство оставшихся на булгарской службе торков. Булгарское войско из куманов под командованием Балуса преследовало беглецов. Спасаясь от нападений Балуса и голода, многие торки в 1060-х гг. бежали в Переяславское княжество Русьи и в Улуг-Болгар(где были приняты на византийскую службу и влились как и прежние пришельцы, в состав дунайско-болгарской народности). ..."

ДТ, т.3, 1997г., стр.66


А ето и разказа на Йоан Скилица:

 "...(През 1064 г.) узите, които също са скитско племе и са по-благородни и по-многобройни от печенегите, масово преминали Истър с покъщнината си... Те победили с изненада войниците, които пречели на преминаването ич, а именно: българи, ромеи и други, които били с тях... Така те изпълнили цялата Дунавска равнина. Наистина, както твърдели очевидците, този народ наброявал до 600 000 мъже, подготвени да носят оръжие и годни за бой... Те били много голям народ и затова извършвали всекидневни нападения за грабеж в много части на България, а вече започнали да обезпокояват Тракия, и Македония... Докато императорът..., мислел за събиране на войска, няколко души дошли тичешком при него и му съобщили за гибелта на цялото племе. Те разправяли, че военачалниците им се качили на лодки и преминали Истър, а цялото множество без изключение измряло от глад и епидемия, разбито и от пограничните българи и печенеги...
(това последното ще да е причината, щото много странни явления и чудеса небесни описват гърците - печенегите умрели от ядене и пиене а пък узите от глад, ако бяха дошли трети, сигурно и за тях щеше да има някое чудо и възмездие...)
.
След това толкова голямо унищожение някои от узите се явили при императора. Те получили държавна земя в Македония и станали привърженици на ромеите.
(от какъв императорски зор ще да е това(?! ), вероятно заради натиска или ползата от умрелите узи от отвъдното.., и защо в Македония ще се заселват, където още с Аспарух дошли съплемениците на узите - ермийците...?!)

Те и досега са още техни съюзници и подчинени, удостоени с достойнствата на сенатори и светлейши..."

С времето узите и печенегите се влели в състава на българската народност, като една малка част от узите в Североизточна България запазила на битово ниво стария си тюркски език - днешните гагаузи.

image   

Куманският герб

Вече към края на XI в. почнали да идват и третите - куманите ! Именно те оказват помощ на император Алексий I Комнин(1081-1118 г.) да се справи с един голям бунт на печенегите и българите, които в съюз със селджукските турци си поставят за цел да нападнат и превземат византийската столица(1091 г.), тук обаче става дума за ордата на един изменник Дугар...!
Византия се възползва тогава от поражението на печенегите и българите, но още през следващата година куманите вече отново воюват за себе си и волжко-българския владетел Адам, без да ги застигне никакво чудо и възмездие за да умрат от ядене и пиене или от глад... 

Адам мечтаел да възтанови господството на българите в Улаг-Болгар(Дунавска България) и разчитал при удобен случай заедно със Селджукидите вообще да унищожи и подели "нечестивую и погрязшею в разврате Византию".
Княза(Хана) на Куманската орда Тетеш бил васал на Кан-эмир Адам. 

Цитат:

"
...Взяв Улуш на Днепре, Тэтэш прошел в Улаг-Кашан(земли между Дунаем и Днестром) и в тамошнем городе Ак-керман(Белгород на Днестре) принял в состав своей орды отряд князья Асли(Сеслав, Всеслав) - правнука улаг-болгарского царя Шамиля(Самуила).
При помощи худаярцев(богомилите) Тэтэш в 1085 г. отвоевал у Византии тюбу(район, область) Турысала(Доростол, Силистра) в Улаг-Болгаре. В помощь ему Адам направил только что нанятую на службу караоймекскую орду Кыдана и Ытлара вместе с отрядом брата Тэтэша Чалгы-бека.
Опираясь на них, Тэтэш в течении семьи лет занял город Кашан(Констанция, Констанца), самые главные области Улаг-Болгара(Мак-Идан- Македония, Буйрак - Южна България и др.) и стал угрожать Истамбулу(Цариграду). Ханы Чалы-Урума(Византия) стали платить ему дань, пытаясь отсрочить день своей полной погибели, но внезапная измена Дугара(1091 г.) изменила все... Смущеный тем, что служивший Булгару Дугар оказался на стороне Византии вместе с куманским ханом Бунеком(Боняк) и что из Булгара он не мог получить никаких указаний на этот счет(гонцы Тэтэша убивались людьми Дугара), Тэтэш направил к Дугару послов и получил от него сообщение о ссоре Адама с узийским султаном(селджукския) и об окончании в связи с этим войны с Византией.
Потрясенный сообщением Дугара, Тэтэш вывел свои войска из Улаг Болгара, а поддерживавших его худаярцев(богомилите) и румских баджанаков(печенегите) и торков разбили Дугар и Боняк. Адам, получив известие об этом, прешел в неистовую ярость, но Дугар прислал эму щедрые дары византийцев и выкупил за них свою голову. Но Хин-Керман царь все же у Дугара отобрал и вернул ему только в 1095 г., когда он помог чалы-урумскому хану. ..."

ДТ, т.3, 1997 г., стр-69



Вместо заключение



Т.е. освобождението на България от византийска власт е можело да стане още през XI в. и правнука на Самиул - княз Сеслав да бъде коронясан за цар... С всичките произтичащи от това последици.




imageimage

Шопи от началото на XX век.






Гласувай:
4



1. atil - Българите сме вълчи народ! Рене...
18.04.2014 13:55
Българите сме вълчи народ! Ренегатите и чалдисаните обаче са на върха в последно време..., доста дълго време е това обаче - половин век и отгоре...!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647326
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031